به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما محمدتقی احمدی در کنفرانس خبری هیئت ویژه گزارش ملی پلاسکو افزود : امروز بعد از دو ماه مهلت تهیه گزارش نتیجه بررسی ها اعلام شده است که در واقع کمیته های تخصصی گزارش های خود را به صورت علنی اعلام می کنند .
وی گفت : این هیئت از 13 بهمن در پی حکم رئیس جمهور کار خود را آغاز کرد که بیشتر بدنبال بررسی کوتاهی ها و مسائلی است که می شد با دقت بیشتری از این حوادث جلوگیری کرد .
احمدی افزود : این نوع حوادث در همه جوامع رخ می دهد و هیچ وقت قابل پیش بینی نیست اما قابل پیشگیری است و مهم این است که چه نوع درسی از این حوادث بگیریم تا از حوادث بعدی پیشگیری کنیم .
وی ادامه داد : امیدواریم مسئولان این درس را با دقت بیشتری بررسی کنند و گزارشی که هیئت تهیه کرده است موثر باشد .
احمدی گفت : این حادثه نشان داد که چقدر شهرهای ما آسیب پذیر هستند و باید با راهکارهایی از تکرار این حوادث جلوگیری شود .
وی با بیان اینکه این هیئت، داعیه بی طرفی دارد گفت : ما کار خود را خیلی سریع آغاز کردیم و طی دو ماه مهلتی که داشتیم با حضور اعضای گروه فعالیت خود را آغاز کردیم و 6 کمیته نیز اعم از کمیته مهندسی آتش ، کمیته فنی و سازه ، کمیته مدیریت بحران ، کمیته حقوقی ، کمیته اجتماعی و رسانه و کمیته مدیریت ریسک و بیمه شکل گرفت که در نهایت کمیته تلفیق بعنوان هفتمین کمیته تشکیل شد و گزارشهای 6 کمیته را جمع بندی کرد .
احمدی افزود: برای تهیه این گزارش با بسیاری از سازمان ها از جمله سازمان بنیاد مستضعفان ، شهرداری ، سازمان آتش نشانی ، وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی ، وزارت راه و شهرسازی نشست داشتیم و گزارش آنها را استماع کردیم .
وی ادامه داد: البته باید توجه داشت که در این نوع گزارش، کار ما قضاوت و کار قضایی و حقوقی به آن مفهومی که مقصریابی کنیم نبوده و چنین چیزی را نپذیرفتیم که وارد شویم چرا که ما قاضی نیستیم و امکان شناسایی اینکه چه کسانی مقصر بودند برعهده ما نبوده است بلکه کار ما برای بررسی کوتاهی ها بوده و به دنبال این بودیم که این کوتاهی ها را تشخیص دهیم اما اینکه برای چه کسی چه نوع تقصیری باید لحاظ کرد وارد آن نشده ایم .
وی ادامه داد : ما تلاش کردیم توصیه ها و رهنمودها را اعلام کنیم تا راهکاری برای آینده باشد و از حوادث بعدی پیشگیری کند .
احمدی گفت : امیدواریم این تجربه و راهکاری باشد تا در آینده بتوان از حوادث اینچنینی پیشگیری کرد .
وی همچنین گفت : ما در بررسی های خود به پنج سوال مهم رئیس جمهور که در حکم آمده پرداختیم که هر کدام از روسای کمیته ها گزارش خود را به طور اختصار اعلام خواهند کرد .
رییس هیات ملی گزارش ویژه حادثه پلاسکو گفت: پیشنهاد ایجاد یک دبیرخانه دائمی علمی و فنی در مرکز دانشگاهی برای پایش مستمر برنامه های اصلاحی مصوب در زمینه های تخصصی مرتبط با ایمنی در برابر آتش سوزی را داده ایم .
محمدتقی احمدی با بیان اینکه شعار و پیام هیات این است که پلاسکو را فراموش نکنیم افزود: پیشنهاد ایجاد یک دبیرخانه دائمی علمی و فنی در مرکز دانشگاهی برای پایش مستمر برنامه های اصلاحی مصوب در زمینه های تخصصی مرتبط با ایمنی در برابر آتش را داده ایم که بهترین متن برای تشکیل این دبیرخانه مراکز علمی دانشگاهی است.
وی با بیان اینکه باید از دور باطل گزارشهای جهتدار و محرمانه خارج شویم، گفت: تلاش ما به منظور ارائه این گزارش به شیوه علمی و به دور از موارد ذکر شده بود و از ابتکار دکتر حسن روحانی رییس جمهور در تشکیل این هیات و استفاده از افراد متخصص حوزه های مختلف قدردانی می کنیم.
احمدی فرو ریزی ساختمان پلاسکو را در اثر نارسایی انباشته شده در دهه های اخیر دانست و افزود: در زمینه فرهنگ ایمنی نقصان هایی داریم و باید حساب ویژه روی آن باز کنیم.
وی ادامه داد: از نظر ما هیات ویژه به جمع بندی نهایی رسیده اما درخواست کرده ایم یک ماه دیگر فعالیت ما ادامه پیدا کند.
حادثه پلاسکو در حد بحران ملی نبود
مسئول کمیته مدیریت بحران بررسی حادثه پلاسکو : حادثه پلاسکو در حد بحران ملی نبود، بلکه در حد شرایط اضطراری سطح دو بود.
سید باقر مرتضوی در نشست خبری هیات گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو با بیان اینکه سازمان آتش نشانی هنگام وقوع این بحران یک تیم ایمنی نداشت افزود: یک تیم ایمنی در این سازمان تشکیل نشده بود و هم اکنون نیز تیم سازه در سازمان آتش نشانی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه آتش سوزی ساعت 7:58 توسط شهروندان گزارش شده است گفت: البته با بررسی های انجام شده زمان آغاز آتش سوزی زودتر از این بود و ساعت 8 آتش نشانان در صحنه حاضر شدند که إطفای حریق ساعت 8:22 آغاز شد.
مسئول کمیته مدیریت بحران هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو افزود : ساعت 9 و 40 دقیقه شعله زنی اولیه انجام و ساعت 10 ساختمان مجددا شعله ور شد که ساعت 10:50 ریزش اولیه و ساعت 11:1 ریزش دوم به وقوع پیوست.
وی زمان وقوع ریزش نهائی را 11:33 عنوان کرد و گفت : در این مقطع با استفاده از سگ های زنده یاب، دستگاه جستجوگر صوتی ، تصویری و بیورادار نسبت به جستجوی عمومی در آوار اقدام کردند و بعدا سه حلقه تونل از ضلع غربی آوار ساختمان حفر شد.
مرتضوی ادامه داد: تعداد 15 نفر از آتش نشانان ، 4 نفر از شهروندان عادی در محل اتاق شوفاژ و تعداد دو نفر دیگر در طبقات مستقر در ریزش آوار محبوس می شوند .
وی با بیان اینکه تصمیم گیری و مدیریت صحنه تا ساعاتی پس از ریزش دچار چالش بوده است گفت : فرماندهی کل حادثه بعد از ریزش تا پایان عملیات توسط شهردار تهران انجام شده است .
مرتضوی با بیان اینکه وحدت فرماندهی مدیریت بحران دچار خلل بوده است ادامه داد : عملیات امداد و نجات همزمان با عملیات نخاله برداری صورت گرفته است در حالی که براساس اصول عملیات آواربرداری و امداد و نجات تا زمانی که همه افراد مفقود یا قربانیان حادثه از زیر آوار بیرون کشیده نشده اند نبابد عملیات نخاله برداری انجام شود .
وی با بیان اینکه در کنترل حریق ساختمان های بلند مرتبه اولویت با جلوگیری از گسترش حریق است گفت: مجهز نبودن ساختمان به سامانه های اعلام و اطفاء حریق و نوع کاربری ساختمان منجر به گسترش حریق شده است.
مرتضوی ادامه داد: ضمن اینکه ساختمان به سیستم خشک آتش نشانی مجهز نبوده و تجهیزات داخلی آتش نشانی نیز نداشته است.
ساختمان پلاسکو تنها ساختمانی نیست که در معرض حادثه قرار داشت قائم مقام رئیس هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو گفت: ساختمان پلاسکو تنها ساختمانی نیست که در معرض حادثه و خطر قرار داشت.
علی اکبرآقاکوچک (قائم مقام رئیس هیات) در نشست خبری هیات گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو درباره بررسی حادثه از دیدگاه مهندسی سازه ای ساختمان افزود: سیستم سازه ای ساختمان پلاسکو شبیه به یک سیستم سازه ای لوله ای بوده است .
وی گفت: به منظور شناخت رفتار سازه و اجزای ساختمان پلاسکو مدل هایی از سازه ساخته و تحلیل شده است.
قائم مقام رئیس هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو با بیان اینکه تخریب سازه در سه مرحله با فاصله زمانی اتفاق افتاده است افزود : آتش از طبقه دهم آغاز شد و حدود سه ساعت بعد از شروع آتش سوزی در ساختمان یعنی چند دقیقه مانده به ساعت یازده در مرحله نخست قسمتی از کف ساختمان طبقه یازده (سقف طبقه دهم)ریزش کرد، چند دقیقه بعد ریزش دوم رخ داد و کف طبقات در همان بخش به طور کامل ریزش کرد.
وی ادامه داد: دقایقی بعد مرحله سوم تخریب آغاز شده و با ضربات مختلف پیشرونده ناشی از ضربه کفها سبب کمانش کردن ستونهای ساختمان شده و در نهایت ساختمان حدود ساعت 11:33 دقیقه به طور کامل فروریخت که در گزارش نهایی ما آمده است.
آقاکوچک گفت: به جز انفجارهای معدود ناشی از انفجار کپسولهای گاز شواهدی مبنی بر انفجار برنامهریزی شده یا گسترده وجود ندارد و این موضوع را به هیچ عنوان تایید نمیکنیم.
وی با اشاره به نبود نقشه های ساختمان پلاسکو افزود: نقشه های ساختمان در طبقه چهاردهم بود که در پی حادثه از بین رفت و ما با زحمات فراوان و با استفاده از تصاویر هنگام ساخت نقشه ساختمان را شبیه سازی کردیم.
آقا کوچک با بیان اینکه ساختمان پلاسکو تنها ساختمانی نیست که دارای خطر است، ادامه داد: ساختمانهای زیادی در تهران و کلانشهرها وجود دارد که خطرآفرین است.
وی به اقدام فوری در شناسایی، درجه بندی و تدوین برنامه و عمل برای کاهش آسیب پذیری ساختمان های قدیمی موجود در کلانشهرها اشاره کرد و گفت : طی یک برنامه ضربتی در مرحله اول این نوع ساختمان ها شناسایی شده و پس از آن با درجه بندی آنها به لحاظ اهمیت و کاربری نسبت به اجرای یک برنامه برای کاهش تدریجی یا مرحله ای آسیب پذیری اقدام شود.