حملات موشکی آمریکا به سوریه
به نظر میرسد این حملات تصمیمی فراحزبی و تاکتیکی با اهداف دیپلماتیک است.
آمریکا پنجشنبه شب چندین موشک کروز به سوریه شلیک کرد. این نخستین حمله مستقیم آمریکا به سوریه از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ است.
حدود شصت موشک کروز تام هاوک Tomahawk از ناوهای جنگی آمریکا در دریای مدیترانه به سوی یک پایگاه هوایی سوریه شلیک شد.
مقامات آمریکایی ادعا میکنند در پاسخ به حمله شیمیایی به غیرنظامیان در سوریه این حملات موشکی صورت گرفته است؛ اما گزارشها حاکی است که ارتش سوریه عامل حملات شیمیایی نبوده بلکه در نتیجه حملات جنگندههای سوری به مقر تروریستها برخی انبارها و مراکز تولید تسلیحاتی شیمیایی متعلق به تروریستها هدف قرار گرفته است.
با توجه به محتوای این گزارشها تلفات انفجار انبارهای شیمیایی تنها بهانهای برای حملات موشکی از پیش برنامه ریزی شده آمریکا به پایگاه هوایی سوری بوده است.
علاوه بر این آمریکا در حالی مدعی است در واکنش به حملات شیمیایی به سوریه حمله موشکی کرده است که تنها طرفی که از این سود میبرد تروریستهای داعش در سوریه است؛ تروریستهایی که کاخ سفید مدعی رهبری ائتلافی بر ضد آنها است.
مهمتر اینکه تروریستها در کنار رژیم صهیونیستی و متحدان منطقهای آنها مهمترین حامیان این حملات موشکی آمریکا بودند. ضمن اینکه بلافاصله بعد از این حملات تروریستها بر شدت تحرکات نظامی خود در سوریه افزودند؛ تا جایی که برخی گزارشها امروز حاکی از آغاز حمله (گروه تکفیری صهیونیستی) داعش به شهر تدمر سوریه در استان حمص، در پی حملات هوایی آمریکا به پایگاه الشعیرات در این استان است.
برخی محافل سیاسی و رسانهای آمریکایی و غربی وانمود میکنند این حملات موشکی تحت تاثیر ظهور دیدگاههای جدید در آمریکا با نشستن ترامپ بر کرسی ریاست جمهوری این کشور و تغییر سیاست این کشور- از اقدامات دیپلماتیکتر به سیاستها و اقدامات قاطعانه تر، مانند حملات نظامی تمام عیار - صورت گرفته است.
حتی خبرگزاری فرانسه برای اینکه این دیدگاه را تقویت کند که حملات آمریکا به سوریه ادامه خواهد یافت بلافاصله پس حملات موشکی گزارشی درباره حجم زیاد امکانات و تجهیزات نظامی آمریکا در اطراف سوریه منتشر کرد.
این خبرگزاری به نقل از مرکز مطالعات آمریکایی هریتیج اعلام کرد: "فرماندهی نظامی آمریکا در خاورمیانه دست کم سی و پنج هزار نیروی نظامی در این منطقه دارد". این گزارش همچنین به تعداد کشتی های موشک انداز در ناپل ایتالیا، آبهای شرق دریای مدیترانه، بحرین و خلیج فارس و پایگاههای هوایی در منطقه خاورمیانه - در ترکیه، اردن و خاک کویت، قطر و همچنین امارات عربی متحده - و همچنین هواپیماهای نظامی و جنگنده - شامل جنگنده های F-15, F-16, F-22, هواپیماهای سوخت رسان KC-135، هواپیماهای راداری آواکس یا جنگنده بمب افکن های راهبردی B-52 - در منطقه خاورمیانه ... و نهصد مستشاران نظامی نیروی ویژه و توپچی آمریکایی در شمال شرقی سوریه و ... اشاره میکند که واشنگتن میتواند در جنگ تمام عیار در سوریه از آنها بهره گیرد.
این در حالی است که به نظر میرسد این حملات تصمیمی فراحزبی و تاکتیکی با هدف تقویت دیپلماسی شورشیان، تروریستها در سوریه و متحدان غربی و منطقهای آنها در برابر دولت سوریه و متحدانش است.
اظهارات امروز تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه "برای برکناری اسد همچنان به توافقات ژنو متکی هستیم" از این منظر ارزیابی میگردد.
به نظر میرسد دولت آمریکا به علت شرایط اقتصادی و اجتماعی داخلی - بخصوص تجربه ظهور موج احساسات ضد جنگ در آمریکا در دولت جرج بوش پسر - از ظرفیت لازم برای مداخله نظامی تمام عیار در سوریه برخوردار نیست.
جالب اینکه برخی گزارشها امروز حاکی از این بود که انتقادات داخلی از تجاوز آمریکا به سوریه با توجه به غیرقانونی بودن این حمله بیشتر شده است.
روزنامه واشنگتن پست امروز به نقل از مقامات آمریکایی تاکید کرد دودستگی در دولت آمریکا درباره حمله هوایی به سوریه وجود دارد. این روزنامه افزود: مقامات آمریکایی از واکنش روسیه که سامانه های پدافند ضد هوایی در سوریه مستقر کرده است، ابراز نگرانی کرده بودند.
تیم کین سناتور دموکرات آمریکا تاکید کرد عملیات نظامی که با دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور ضد سوریه آغاز شد بدون تایید کنگره و بر خلاف قانون اساسی آمریکاست. حتی برخی رسانهها خبر دادند مخالفان جنگ در آمریکا برای برگزاری تظاهرات در اعتراض به حمله هوایی به سوریه آماده می شوند.
علاوه بر این، آمریکا نمیتواند در یک جنگ تمام عیار در سوریه وارد شود ولی "تنه" این کشور به ایران و روسیه "نخورد" ؛ چیزی که آمریکا و متحدان عاقلش به هیچ وجه خواهان آن نیستند. به هر حال تشدید تنش بین آمریکا و متحدان از سویی و ایران و روسیه از سوی دیگر ابعاد منطقهای و بین المللی غیر قابل کنترلی دارد.
به همین علت وزارت دفاع آمریکا بلافاصله پس از حملات موشکی به پایگاه هوایی سوری اعلام کرده است: "ما در حمله موشکی به سوریه محل استقرار نیروهای روسیه را هدف قرار ندادیم". ژان مارک ارو وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت: "خواهان رویارویی با روسیه و ایران نیستیم" هر چند وی در ادامه افزود: تهران و مسکو باید درک کنند که حمایت شان از بشار اسد بی معنی است.
پنتاگون همچنین با اشاره به اینکه "فعلا طرحی برای حملات هوایی بیشتر به سوریه ندارد" تصریح کرد: قصد وارد شدن به جنگ تمام عیار با سوریه را ندارد.
مهمترین نشانه فرا حزبی بودن این تصمیم نیز سخنان هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه پیشین آمریکا چند ساعت قبل از این حملات بوده است وی اعلام کرد آمریکا باید پایگاههای هوایی حکومت سوریه را تخریب کند.
------------------------------
عبدالرضا خلیلی