برگزیت و خوش رقصی "ترزا می" برای سعودی ها
سفر پیاپی نخست وزیر انگلیس به عربستان و خوش رقصی وی برای سعودی ها، بیش از هدف قرار دادن ایران، دوشیدن سعودی ها را برای جبران هزینه های برگزیت هدف گرفته است.
ترزا می نخست وزیر انگلیس که در طول چند ماه گذشته برای دومین بار به ریاض پایتخت عربستان رفته است در دیدارهای رسمی با مقام های این کشور، بار دیگر با خوش رقصی برای مقام های سعودی، ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه متهم و اقدام جمعی علیه تهران را خواستار شد.
حالا گویا سفرهای پیاپی ترزا می به عربستان و خوش رقصی وی برای سعودی ها این ارزیابی روزنامه گاردین را به واقعیت نزدیک می کند که انگلیس به امید برتانیای جهانی از اتحادیه اروپا جدا شد اما سفر "می" به ریاض نشان می دهد که به جای نسخه "سلام جهان"، لندن بر بازار عربستان و چند کشور عربی برای جبران هزینه های برگزیت تکیه کرده است و لفاظی "می" علیه ایران نیز چیزی جز به دست آوردن دل سعودی ها نیست.
اکنون تنها گاردین نیست که به انگیزه های اقتصادی ترزا می در سفر به عربستان اشاره می کند بلکه شبکه الجزیره انگلیسی نیز اعتراف می کند که انگلیس در آستانه خروج از اتحادیه اروپا به عنوان بزرگ ترین بلوک تجاری جهان تلاش می کند روابط خود را با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس گسترش بدهد.
نخست وزیر انگلیس امیدوار است در سفر به کشورهای عربی به ویژه عربستان قرادادهای مختلفی از قبیل فروش تسلیحات را اجرایی نماید و این در حالی است که منتقدان داخلی از وضعیت حقوق بشر در عربستان رضایت ندارند و خبرگزاری فرانسه نیز با اشاره به موضع منتقدان می نویسد ترزا می که در داخل با انتقادهایی مواجه است و از وی خواسته شده با رهبران سعودی مسائل حقوق بشری را نیز مطرح کند، در ابتدا تاکید می کرد در سفرهای خارجی هیچ مشکلی ندارد که درباره «مسائل دشوار» نیز گفتگو کند اما کمتر از یک هفته پس از آنکه انگلیس رسما شمارش معکوس دو ساله ای را برای خروج از اتحادیه اروپا آغاز کرد، ترزا تصریح کرد که مسائل اقتصادی برای وی در اولویت هستند.
اولویت اقتصادی انگلیس در حالی است که ائتلاف سعودی در یمن هم به جنایت جنگی متهم است واین تهدید وجود دارد که انگلیس هم به دلیل فروش انواع تسلیحات به سعودی ها شریک جرم شناخته شود اما ظاهرا برای خانم "می " نه وضعیت حقوق بشر در عربستان و نه جان انسان های بی گناه در یمن مهم است و آنچه مهم است پول در آوردن از جیب سعودی هاست که روزانه صدها میلیون دلار نفت می فروشند و حالا غربی ها به آنها به مانند گاوی شیرده می نگرند. ظاهرا برخی رسانه های سعودی نیز متوجه این اشتیاق غربی ها شده اند و روزنامه سعودی الحیات در این باره اعتراف می کند که ترزا می در تلاش است عربستان سعودی را متقاعد کند تا سهام شرکت «آرامکو» را در بورس لندن عرضه کند؛ بازاری که از زمان مشخص شدن نتایج همه پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، با کاهش سهام مواجه بوده است. واقعیتی که از دید خبرگزاری فرانسه نیز پنهان نمانده است وتاکید دارد نخست وزیر انگلیس که در صدد دستیابی به موافقت نامه های سرمایه گذاری و تجارت برای دوره پسا-برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) است در حالی به عربستان سفر می کند که امیدوار است بتواند از «استعداد بالقوه عظیم» این کشور نفت خیز بهره برداری کند.
------------------------------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد