مشروح مصاحبه ترزا می با روزنامه الریاض
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ نخست وزیر انگلیس گفت: نگرانی کشورهای منطقه را در قبال فعالیت های منطقه ای ایران درک می کنیم از این رو به نوبه خود به حمایتمان از کشورهای خلیج فارس در برابر دخالت های ایران در امور داخلی شان ادامه می دهیم.
پایگاه اینترنتی روزنامه الریاض چاپ عربستان سعودی در شماره امروز خود با درج مصاحبه این روزنامه با ترزا می نخست وزیر انگلیس که به عربستان سعودی سفر کرده است، نوشت: خانم ترزا می در این مصاحبه بر مستحکم بودن روابط میان دو کشور تاکید کرد و گفت: روابط میان دو کشور، مسئله ای حیاتی است و بر مجموعه ای از قواعد و مسائل اصلی تکیه دارد. همچنین چشم انداز همکاری میان دو کشور شامل مقابله با پدیده تروریسم است که در حفظ جان صدها نفر از مردم انگلیس با خنثی کردن طرح و نقشه ها ضد این کشور، نقش دارد.
ترزا می همچنین با حمایت از چشم انداز سال دو هزار و سی عربستان تاکید کرد: چشم انداز عربستان، برنامه کاری قابل توجهی است و انگلیس بسیار متمایل است برای تحقق این برنامه، به مسئولان عربستان کمک و از آنها حمایت کند.
باید با کشورهایی که حالت عدم ثبات و استقرار در منطقه را تغذیه میکنند، مقابله کنیم
به نوشته این روزنامه، ترزا می با اشاره به نقش ایران در بی ثبات کردن منطقه گفت: ما باید به مقابله با کشورهایی که سبب تقویت و تشدید بی ثباتی در منطقه می شوند، ادامه دهیم. ما درباره فعالیت های ایران در زمینه بی ثبات کردن منطقه تردیدی نداریم.
در زیر متن بخش های مهم این مصاحبه را می خوانید..
سوال: شما روابط میان انگلیس و عربستان سعودی را در بخش های مختلف چگونه ارزیابی می کنید؟
جواب: روابط میان دو کشور حیاتی و شامل بخش های مختلفی از جمله دفاع، امنیت،تجارت، سرمایه گذاری، فرهنگ و آموزش است. همچنین ما همکاری فشرده نظامی داریم. همکاری تنگاتنگی هم در زمینه مقابله با تروریسم داریم که این مساله همانطور که قبلا در اجلاس سران عرب در ماه دسامبر گفتم، در حفظ جان صدها تن از مردم انگلیس با خنثی کردن طرح و نقشه تروریست ها، موثر است.
سوال: موضوع مقابله با تروریسم به مساله ای بسیار مهم در جهان تبدیل شده است، تلاش دو کشور برای مقابله با این پدیده در سطح جهانی چیست؟
جواب : نخست باید از مسئولان عربستان سعودی و همه کسانی که با ما ابراز همدردی وحمایت خود را از ما برای از بین بردن این آفت اعلام کردند، تشکر و قدردانی کنم.
همانطور که می دانید حملات تروریستی اخیر که در شهر وستمنستر انگلیس روی داد، نشان می دهد که تروریسم مشکلی جهانی است که بر همه ما تاثیر گذار است. همچنین عربستان سعودی تجارب تلخ و درد آوری در این زمینه داشته است. به طوری که این کشور قربانی چند حمله از سوی داعش بوده است. از این رو ما منافع مشترکی در این زمینه داریم و باید همکاری خود را در مقابله با تروریسم ادامه دهیم و آن را تقویت و با هم برای مقابله با تهدیدات منطقه ای تلاش کنیم . عربستان و انگلیس دو عضو اصلی ائتلاف بین المللی ضد داعش هستند و در حملات هوایی علیه این گروه تروریستی مشارکت دارند. همچنین ما ایدئولوژی مسموم این گروه را بر ملا می کنیم. ما همچنین اخیرا گروه کاری مشترک انگلیس و کشورهای خلیج فارس را برای مقابله با تروریسم و برقراری امنیت مرزها ایجاد کردیم.
ایران ثبات در لبنان و عراق را تهدید میکند
سوال: چگونه می توانیم دخالت های ایران در جهان عرب و حمایت آشکار این کشور از تروریسم را در منطقه متوقف کنیم؟
جواب: برای برخورد و مقابله با تهدیدات جدید امنیتی، باید به مبارزه با کشورهایی که در بی ثبات کردن منطقه نقش دارند، ادامه دهیم. ما در اقدامات و فعالیت های ایران در زمینه بی ثبات کردن منطقه و تهدید ثبات در لبنان و عراق و حمایت از حوثی ها در یمن و تلاش علیه منافع جامعه بین المللی و تلاش های بین المللی برای تحقق صلح و ثبات در یمن و اعزام نیروهای سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران به سوریه با هدف حمایت از رژیم بشار اسد، هیچ تردیدی نداریم.
ایران را به نقش سازنده در سوریه و مذاکرات آستانه فرا میخوانیم
ترزا می تصریح کرد: ما نگرانی کشورهای منطقه را در قبال فعالیت های منطقه ای ایران درک می کنیم. ما از ایران می خواهیم که در سوریه ایفاگر نقشی سازنده باشد. ما همچنین از ایران می خواهیم در زمینه توقف خشونت در این کشور نقش آفرینی کند و در مذاکرات آستانه که با هدف برقراری آتش بس و اجازه ورود کمک های انسان دوستانه است، مشارکت هدفمند داشته باشد و از مذاکرات ژنو در زمینه انتقال سیاسی حمایت کند.
توسعه اخیر روابط با تهران به معنای گذشت ما از (دخالتهای ایران) نیست
در بحث یمن، ما از ایران می خواهیم که با تقویت ثبات و احترام به استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی این کشور، به عنوان طرف موثر راه حل بحران باشد. تحولی که اخیرا در روابط میان ایران و انگلیس بوجود آمده است به این معنی نیست که ما از این مساله صرف نظر می کنیم بلکه برعکس، به این معناست که ما در موضعی بهتر برای ابراز نگرانی های خود در بالاترین سطح دولت ایران قرار داریم.
توافق هسته ای بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است
سوال: موضوع هسته ای ایران همچنان منشا نگرانی برای کشورهای منطقه است. چه ضمانت هایی برای کسانی که در قبال این مساله نگران هستند، دارید؟
جواب: ما برای از بین بردن احتمال دستیابی ایران به سلاح هسته ای با این کشور توافقی برای مدت زمان بیش از ده سال امضا کردیم. این توافق باعث برچپدن بیش از سیزده هزار سانتریفیوژ و زیر ساخت های همراه آن شده است همچنین بیست درصد از ذخایر اورانیوم ایران امحا شد. این مساله برای امنیت منطقه ای مهم بود. اما ما باید به طور مشترک تلاش کنیم تا جلوی فعالیت های خصمانه ایران را در منطقه چه در لبنان یا عراق، یمن یا سوریه و در خود منطقه خلیج فارس بگیریم.
من مطمئن هستم که توافق هسته ای بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است. همچنین این توافق فرصتی برای گسترش روابط با ایران فراهم می کند؛ روابطی که همکاری مستقیم را با این کشور در زمینه مسائل نگران کننده تسهیل می کند و قطعا این مساله به این معنا نیست که ما از فعالیت ها و اقدامات ایران در زمینه بی ثبات کردن منطقه غافل می شویم. ما باید قاطعانه و به طور موثر مواظب توافق هسته ای باشیم و با هر گونه نقضی فورا و قاطعانه برخورد کنیم. ما به نوبه خود به حمایت از کشورهای خلیج فارس در برابر دخالت های ایران در امور داخلی شان ادامه می دهیم.
سوال: نقشی که انگلیس برای دستیابی به راه حل سیاسی بحران سوریه، عراق و لیبی، ایفا خواهد کرد،چیست؟
جواب: انگلیس به سمت چشم انداز خاورمیانه ای با ثبات و شکوفا متمایل است.
تنها راه برای پایان دادن به درگیریهای وحشتناک کنونی در سوریه، بازگشت به مذاکرات سیاسی فراگیر و واقعی است و ما در این زمینه از همه تلاشها برای بازگشت به میز مذاکرات به منظور تحقق حرکت به سمت راه حل فراگیر و پایدار سیاسی بر اساس بیانیه 2012 ژنو و قطعنامه شورای امنیت حمایت می کنیم. ما به پرداخت یک میلیارد و 300 پوند به صورت کمک های بشر دوستانه به منظور حمایت از ثبات و کمک به مردم سوریه متعهد شدیم. همچنین ما در میزبانی کنفرانس بروکسل که قرار است پنجم آوریل برگزار شود مشارکت خواهیم داشت؛ کنفرانسی که فرصت مهمی برای ارزیابی اوضاع سوریه خواهد بود.
درباره یمن هم باید بگویم که همه طرف های دست اندرکار باید با حسن نیت مشارکتی سازنده نه فقط برای برداشتن موانع پیش روی بلکه برای یافتن راه حلی سیاسی به منظور پایان دادن به نبردها در این کشور مشارکت کنند. انگلیس در زمینه تلاشهای دیپلماتیک از جمله جمع کردن طرف های موثر بین المللی دور میز مذاکرات، نقشی محوری دارد. انگلیس به حمایت خود از تلاشهای مستمر اسماعیل ولد شیخ احمد فرستاده سازمان ملل در امور یمن، ادامه خواهد داد و به همراه دیگر طرف ها، برای تحقق صلح در این کشور تلاش می کند. همچنین انگلیس یکی از کشورهای اصلی کمک کننده به یمن بوده است به طوری که امسال 103 میلیون پوند به عنوان کمک های انسان دوستانه به یمن ارسال کرده است.
انگلیس از دخالت ائتلاف تحت هدایت عربستان در یمن که به درخواست عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور (مستعی و فراری) قانونی این کشور به منظور ایجاد بازدارندگی در قبال تجاوز حوثی ها و فراهم کردن زمینه بازگشت دولت (مستعفی) قانونی یمن، بوده است، حمایت می کند.
حوثی ها دائما در پایبندی به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل ناکام بودند و با حمله به مرزهای عربستان سعودی و هدف قرار دادن ناوگان کشتیرانی در تنگه باب المندب این مساله را ثابت کردند.
درباره عراق هم باید بگویم که انگلیس به حمایت از حیدر العبادی نخست وزیر این کشور ادامه می دهد و از پاسخ به درخواست دولت عراق مبنی بر ضرورت تلاشهای بین المللی برای شکست داعش و کمک به این کشور در تشکیل عراقی با ثبات، ایمن و پیشرفته حمایت می کند.
ما از ژوئن سال دو هزار و چهارده، به کمک صد و پنجاه میلیون پوندی برای کاهش بحران انسانی در عراق بویژه در موصل متعهد شدیم.
درباره لیبی هم باید بگویم که ما به تلاش ها برای حمایت از چارچوب توافق سیاسی لیبی از طریق مذاکراتمان با طرف های لیبیایی و همچنین تلاش با طرف های بین المللی و سازمان ملل برای تشکیل دولتی در لیبی که همه طرف ها و تصمیم سازان سیاسی در آن برای باز گرداندن اتحاد و ترمیم اقتصاد این کشور سهیم باشند ، ادامه می دهیم.