بر اساس گزارش القدس العربی؛
آمریکا پشت پرده کودتای نافرجام ترکیه
فعالیتهای خارج از کشور افراد کودتاچی و سفرهای متعددشان به آمریکا در هفته های پیش از کودتا ارتباط آنها را با کودتا ثابت می کند.
با وجود آنکه تحقیقات اخیر نشان از دست داشتن آمریکا در کودتای ناکام ترکیه دارد و تشکیلات گولن را به عنوان عامل اصلی این کودتا معرفی کرده است اما واشنگتن همچنان از تحویل دادن گولن به دولت ترکیه سرباز می زند.
مهمترین اطلاعات در پرونده تحقیقاتی که در 5 هزار صفحه تکمیل و برای مقامات قضائی ارسال شد، همه توضیحات مربوط به مدیریت کودتا از پایگاه هوایی «اکینجی» در آنکارا و تحلیل تماس ها بین رهبران کودتا را در بر داشت.
طی بررسی های اخیر تایید شد «اکین اوزترک» فرمانده سابق نیروی هوایی ترکیه از برجسته ترین فرماندهان کودتا بوده و از طریق معاونان خود با دیگر رهبران کودتا مستقیما ارتباط داشته است.
تحقیقات نشان داد خط تماس مستقیم بین اتاق عملیات مرکزی در مقر فرماندهی نیروی هوایی در پایتخت با اتاق مرکزی مدیریت کودتا در پایگاه آکینجی وجود داشته است.
خلاصه تحقیقات اخیر نشان داد رهبران اصلی کودتا، غیرنظامی بودند نه فرماندهان ارتش، به گونه ای که نخست هماهنگی های اصلی و تصمیم گیریها در محفلی غیرنظامی که به فتح الله گولن نزدیک بود صورت گرفت و سپس دستور کودتا به فرماندهان نظامی که طرفدار این گروه بودند داده شد.
در فهرستی که رسانه های ترکیه منتشر کردند فتح الله گولن به عنوان رهبر اصلی کودتا در صدر قرار دارد و پس از او و در رده دوم عادل اوکسوز قرار دارد که فردی غیر نظامی و بسیار نزدیک به گولن است. وی در حال حاضر متواری است. اکین اوزترک فرمانده سابق نیروی هوایی ترکیه نیز در رده سوم قرار دارد که به عنوان فرمانده نظامی اصلی کودتا از وی یاد می شود.
تحقیقات به روشنی وجود روابط بین گولن و شماری از رهبران برجسته کودتا را ثابت کرد. فعالیتهای خارج از کشور این افراد و سفرهای متعددشان به آمریکا در هفته های پیش از کودتا نیز ارتباط آنها را با کودتا ثابت می کند. با مراجعه به فهرست مسافران ثبت شده در فرودگاه های ترکیه و شماره پرواز و تاریخ سفرها این مسئله ثابت شد. علاوه بر این، ارتباطات قبلی این افراد با گولن، عکس ها و فیلمهایی که فعالیتهای آنها و مکانهایی را ثبت کرده است که در شب کودتا در آنجا حضور داشته اند و همچنین مسئولیتهای محول شده به این افراد، همه و همه ثابت می کند که آنها با گولن و کودتا در ارتباط بوده اند.
عادل اوکسوز مرد شماره دو کودتای ترکیه است که عکس ها و فیلم های موجود روابط نزدیک وی با گولن در گذشته را ثابت می کند.
گذرنامه وی نشان می دهد که بین سالهای 2002 تا 2016 بیش از 100 بار به خارج از ترکیه سفر کرده است که 12 مورد آن تنها در دو سال گذشته و بیشتر به آمریکا بوده است اما خطرناکترین این سفرها 4 روز قبل از کودتا بوده است.
او دو روز در آمریکا ماند و دو روز پیش از کودتا به ترکیه بازگشت.
پس از بازداشت اوکسوز در پایگاه اکینجی مرکز کودتا، یکی از قاضیان وابسته به گروه گولن وی را آزاد کرد و او از همان زمان متواری است. درباره امکان فرار وی از ترکیه و رفتنش به آمریکا تردیدهایی وجود دارد.
کمال باتماز از رهبران غیر نظامی کودتا است که نام وی پس از اوکسوز مطرح شده است. تحقیقات نشان می دهد وی که مسئول اداره مجموعه بزرگ تشکیلات اقتصادی و فرهنگی گولن بوده است، مستقیما با اوکسوز هماهنگی داشته و با او به آمریکا سفر کرده است.
بررسی گذرنامه ها نشان می دهد باتماز چندین بار به آمریکا سفر کرده است و در اکثر این سفرها اوکسوز با وی همراه بوده است.
مهمترین این سفرها سفری بوده است که دو روز پیش از وقوع کودتا انجام شد.
اما در این میان نامی تازه نیز مطرح شده است: هارون بنش، مهندسی که مقامات ترکیه ارتباط تنگاتنگ وی با گروه گولن را تایید می کنند.
وی متهم به تاسیس شبکه شنود گروه گولن در داخل کشور است.
اسامی مطرح شده یعنی اوکسوز، باتماز و بنش یک وجه اشتراک کلی دارند و آن این است که هر سه غیر نظامی هستند و ارتباط آنها با گولن و سفرهایشان به آمریکا به اثبات رسیده است.
باتماز و بنش بازداشت شده اند ولی معمای بزرگ همچنان متواری بودن اوکسوز است که به عقیده تحلیلگران در صورتی که بازداشت شود، اثبات رابطه مستقیم بین آمریکا و سران کودتا ممکن خواهد شد.
این اجماع تحلیل گران بر اساس اطلاعاتی است که ثابت می کند کنسولگری آمریکا در استانبول 6 روز پس از کودتا با اوکسوز تماس گرفته است.
بینعالی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه نیز شنبه شب در گفتگویی تلویزیونی (درباره تعلل واشنگتن در خصوص تحویل دادن گولن) تاکید کرد: مقامات قضایی آمریکا همچنان تحویل دادن فتح الله گولن به ترکیه را به تاخیر می اندازند.
وی گفت: مقامات قضایی ترکیه ادله و اسناد کافی مبنی بر دست داشتن تشکیلات گولن در تلاش برای کودتا به همتایان آمریکایی خود ارائه کرده اند اما واشنگتن در بازگرداندن وی به ترکیه همچنان وقت کشی می کند.