سیاست بی پایان جنگ و خشونت ،
گسترش نظامی گری آمریکا
هفته به هفته و کشور به کشور، پنتاگون در کمال سکوت در حال به دست آوردن کنترل بیشتر روی تصمیمات جنگی است و صدها نیروی جدید به جنگ اعزام می کند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما ، آسوشیتدپرس در گزارشی از واشنگتن به قلم لولیتا بالدور (Lolita Baldore) نوشت:
هفته به هفته و کشور به کشور، پنتاگون در کمال سکوت در حال به دست آوردن کنترل بیشتر روی تصمیمات جنگی است و بدون هر گونه بحث علنی، صدها نیروی جدید به جنگ اعزام می کند و تلاش می کند در زمینه مبارزه با افراطیون در سراسر غرب آسیا و آفریقا اختیارات بیشتری به دست آورد.
از سومالی تا یمن
این هفته سومالی بود و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به ارتش این کشور اجازه داد حملات هوایی تهاجمی علیه ستیزه جویان مرتبط با القاعده در این کشور آفریقایی انجام دهد. احتمالا هفته بعد نیز یمن باشد، جایی که مقامات ارشد نظامی دوست دارند حمایت بیشتری از مبارزه امارات عربی متحده علیه شورشیان مورد حمایت ایران انجام دهند. تصمیمات کلیدی در عراق، سوریه و افغانستان نیز در زمینه مسائلی از قبیل پایان دادن به سیاست محدودیت در تعداد نیروهای اعزامی و نیز تسهیل قوانین ناظر بر عملکرد فرماندهان در عرصه نبرد، در نوبت بعدی قرار می گیرد.
افزایش قدرت و نفوذ پنتاگون
تغییرات دوره دو ماهه اول ریاست جمهوری ترامپ نشان می دهد وی تمایل دارد به پنتاگون اجازه دهد امور جنگی روز مره خود را مدیریت کند. در دوره ریاست جمهور اوباما، مقامات ارشد نظامی درباره مدیریت ریز مسائل و اینکه فرماندهان مجبور بودند برای تصمیمات تاکتیکی روتین نیز از قبیل اهداف حملات و جابجایی نیروها، تاییدیه دریافت کنند ناراحت بودند.
با این حال اعطای اختیارات بیشتر به پنتاگون و واگذاری قدرت تصمیم گیری جنگی به افسران رده پایین نیز خطرات سیاسی و نظامی خود را دارد. تلفات غیرنظامیان و نیز نیروهای نظامی آمریکا شاید بزرگترین خطر در این زمینه باشد.
افزایش نقش نیروهای آمریکایی در نبردها از نبردهای خیابانی کنونی در عراق گرفته تا حملات مخفیانه در یمن و مناطق دیگر این احتمال را که نیروهای آمریکایی جان خود را از دست می دهند افزایش می دهد. این قبیل فجایع می تواند خشم مردم آمریکا را برانگیزد و باعث ایجاد مشکلات سیاسی با کنگره شود و آن هم در شرایطی که دولت ترامپ تلاش می کند به موجودیت گروه داعش در عراق و سوریه پایان دهد و تلاش های خود را علیه گروه های با ماهیت مشابه افزایش دهد.
نگرانی از افزایش تلفات
همچنین اعطای اختیارات به فرماندهان سطح پایین برای تصمیم گیری درباره انجام حملات هوایی در مناطق شلوغی نظیر خیابان های شهر موصل عراق می تواند باعث افزایش تلفات غیرنظامیان شود. ارتش امریکا در شرایط کنونی در حال تحقیق درباره چندین حمله در اواسط ماه مارس در موصل است که به گفته شاهدان به کشته شدن دستکم یکصد نفر منجر شده است. این در شرایطی است که شواهد نشان می دهد افراطیون و تروریست ها، غیرنظامیان را به درون ساختمان ها می برند و سپس ائتلاف تحت رهبری آمریکا را به انجام حمله به این ساختمان ترغیب می کنند.
آلیس هانت فرند عضو ارشد مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی به نگرانی دیگری در این زمینه اشاره می کند و آن اینکه جدایی و انشقاق میان عملیات نظامی و سیاست خارجی می تواند رهبران غیرنظامی و ارتش را در برابر حوادث خارج از حیطه کنترل، آسیب پذیر کند. وی هشدار داد که «رهبران سیاسی احتمالا کنترل روی عملیات های ارتش را از دست دهند.»
ولی فرماندهان ارشد نظامی می گویند آنها نیاز دارند علیه دشمنان آمریکا سریعتر دست به اقدام بزنند. ترامپ نیز شدیدا از آنها حمایت می کند. ترامپ قول داده است با قدرت و خشونت بیشتری به تعقیب و پیگرد تندروهای اسلامی خواهد پرداخت. وی با این دیدگاه پنتاگون که کنترل شدید دولت اوباما روی عملیات های نظامی باعث محدود شدن تاثیرگذاری این قبیل حملات شده است موافق است.
ژنرال توماس والدهوز رئیس مرکز فرماندهی ارتش آمریکا در آفریقا این ماه در جمع نمایندگان کنگره این کشور در توجیه درخواست خود برای دریافت اختیارات بیشتر در نبرد علیه الشباب در سومالی گفت انعطاف پذیری و «بهنگام بودن» در فرایند تصمیم گیری امری ضروری به شمار می رود. ترامپ روز چهارشنبه این مسئله را تایید کرد و این امر قطعا اولین نمونه واگذاری اختیارات بیشتر به نظامیان نیست. وزارت دفاع آمریکا در کمال سکوت تعداد نیروهای آمریکایی را در سوریه دو برابر کرده و در عراق نیز مستشاران نظامی خود را به خطوط نبرد نزدیک تر کرده است. این وزارتخانه به صورت علنی درباره اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان نیز مسائلی طرح کرده است.
بنا به گفته مقاماتی که اجازه صحبت درباره دیدارهای محرمانه را نداشتند و خواستند نامشان فاش نشود کاخ سفید در هفته پیش رو قرار است درباره ارائه کمک های اطلاعاتی و سوخت گیری و غیره به امارات عربی متحده در نبرد علیه شورشیان مورد حمایت ایران در یمن تبادل نظر کند. برخی تغییرات بدون کمترین سر و صدایی در حال روی دادن استت. در شرایطی که آمریکا تمایل چندانی به استقرار انبوه و گسترده نیروها در عراق و سوریه ندارد، اضافه کردن نیروها به صورت تدریجی صورت می گیرد یعنی به جای اعزام هزاران نیرو، صدها نیرو اعزام می شود.
نتیجه شاید برای مردم سردرگم کننده باشد. ترامپ محدودیت های دوره اوباما را در زمینه تعداد نیروها از میان برنداشته است. به این ترتیب محدودیت 503 نیرو برای سوریه و 5262 نیرو برای عراق به قوت خود باقی است. ولی وزارت دفاع با حمایت کاخ سفید در حال دور زدن این محدودیت ها و با استفاده از یک خلاء قانونی، استقرار نیروهای جدید را تحت عنوان اقدامی موقت طبقه بندی می کند. به عنوان مثال اخیرا چند صد نیرو به سوریه اعزام شد تا به نیروهای سوری مورد حمایت واشنگتن در نبرد برای بازپس گیری شهر رقه از کنترل داعش کمک کنند. اعزام این همه نیرو به عنوان امری موقت در نظر گرفته شد که محدودیت اعلام شده دوره اوباما را نقض نمی کند. روز جمعه پنتاگون اعلام کرد رسما 5262 نیروی آمریکایی در عراق حضور دارد و این در حالی است که مقامات آمریکایی به صورت محرمانه اذعان کرده اند دستکم چند هزار نیروی بیشتر در این کشور حضور دارد.
دولت ترامپ هنوز عمر چندانی نداشته است. در شرایطی که کاخ سفید در حال مدیریت جزئیات پیچیده چندین عملیات نظامی جداگانه این کشور است، مسئله اصلاح مالیات ها، شکست در زمینه اصلاح طرح خدمات بهداشتی دوره اوباما، اختلافات درون حزبی میان جمهوری خواهان و نیز تحقیقات درباره نقش احتمالی روسیه در انتخابات ریاست جمهور سال قبل آمریکا نیز در این میان نباید به دست فراموشی سپرده شود.
ناظران معتقدند افزایش اختیارات ارتش می تواند نشان دهنده «قدرت» و حیطه عمل محدود دولت در شرایط کنونی باشد.
ارتش به دنبال برخی تصمیمات سریع و فوری است.
نیروهای عراقی در حال تلاش برای کامل کردن تصرف شهر موصل از دست داعش هستند و اعزام مستشاران نظامی بیشتر آمریکا که نزدیک به جبهه نبردها هستند می تواند در این زمینه کمک کند. نیروهای مورد حمایت آمریکا نیز در حال نزدیک شدن به رقه در سوریه هستند و پنتاگون نیز به دنبال شتاب بخشیدن به این عملیات است. پنتاگون استدلال می کند که اجرای این دو عملیات به صورت همزمان فشار زیادی روی داعش قرار می دهد.