مشروح کنفرانس خبری رئیس هیئت اعزامی سوریه به مذاکرات ژنو
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی سوریه، بشار الجعفری در کنفرانس خبری خود در ژنو گفت: ما روز جمعه بعد از ظهر، دو ساعت با استفان دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و تیم وی گفتگو کردیم و این گفتگوها در چارچوب رایزنی ها در مذاکرات ژنو5 بوده است. این دور از مذاکرات همزمان با حملات وحشیانه به دمشق آغاز شد و این حملات به مانند حملات سابق به حماه و حومه لاذقیه شکست خورد. ارتش قهرمان سوریه و نیروهای دوست توانستند با این حملات تروریستی مقابله کنند. این حملات نتوانست تاثیری در مبارزه ما با تروریسم در هر نقطه ای از سوریه داشته باشد و این مبارزه در چارچوب حمایت از ملت و کشورها ما در برابر تروریسم صورت می گیرد. ما در این دور از مذاکرات ژنو5 پیشنهادهای متعددی به دی میستورا ارائه کرده ایم که نخستین پیشنهاد درباره روند مبارزه با تروریسم و همچنین پیشنهاد کلی حل و فصل سیاسی بحران سوریه بوده است. هدف از ارائه این پیشنهاد برای ایجاد یک زمینه منطقی و طبیعی برای آغاز بررسی موضوعاتی نظیر قانون اساسی بوده است. در این هشت روز چهار موضوع مطرح شامل حکومت، قانون اساسی، انتخابات و تروریسم را بحث و بررسی کردیم. برگه پیشنهادی ما درباره اصول کلی بخشی از رایزنی ها و گفتگوها در کنار این چهار موضوع بوده است.
وی افزود: ما همچنین پرسش های متعددی درباره موضوعات مطرح شده توسط دی میستورا در قبل و در خلال این دور از مذاکرات داشته ایم. همان طور که می دانید ما این برگه های پیشنهادی را در اختیار دی میستورا قرار دادیم تا آن را در اختیار طرف های دیگر بر این اساس قرار دهد که ژنو بر اساس گفتگوی سوری-سوری از طریق میانجی سازمان ملل است. متاسفانه این دور از مذاکرات پایان یافت و طرف های دیگر(معارضان) هیچ پاسخی به برگه های پیشنهادی ما ندادند. این وضع تعجب آور نیست چرا که این طرف ها به دنبال مبارزه با تروریسم و حل و فصل سیاسی بحران نیستند و تنها راه حلی را می پذیرند در سطح توهمات آنان باشد. گذشت سالها و حقایق اثبات کرده که این توهمات محقق نشده است و نخواهد شد. تنها کلمه و توهم آنان این است که کلیدهای قدرت را در سوریه تحویل آنان قرار دهیم. این طرف ها در این دور از مذاکرات به اظهارات پوچ و بی ارزش خود ادامه دادند. اظهارات این افراد به گونه ای سخیف بوده است که احساس کردیم که گفتگوی سوری-سوری بدون مداخله خارجی وجود ندارد. این وضع بیانگر تازه کار بودن فعالیت سیاسی و میدانی و رسانه ای و خیانت آنان به وطن خود سوریه بوده است.
وی در ادامه گفت: این افراد مزدور اربابان خود هستند و به نظر می رسد تاکنون دستوری به آنان داده نشده است و شاید تنها دستور حمایت از تروریسم و عربده کشی و هیاهو کردن در روند مذاکرات بوده است. سخنان این افراد بیانگر حامیان تروریست آنان است. طرف هایی که به دنبال به شکست کشاندن گفتگوهای آستانه و ژنو هستند. ما بااین وضع این دور از مذاکرات ژنو 5 را با جدیت و صبر و احساس مسئولیت به پایان رساندیم. خون مردم سوریه مسئولیت بزرگی را برعهده ما در دفاع از کشور و توقف خونریزی ها قرار داده است. مزدوران و خائنانی که در ریاض، آنکارا، دوحه و پایتخت های دیگر زندگی می کنند درد ملت سوریه را در داخل این کشور درک نمی کنند.
ما در پایان هر دوره از مذاکرات بر اهمیت ادامه نشست های آستانه و ژنو و ضرورت به نتیجه رساندن تلاش های ایران و روسیه در نشست آستانه تاکید داریم. تلاش های ایران و روسیه برای به نتیجه رساندن نشست آستانه نقش مهمی در رسیدن به گام های آینده در مذاکرات آینده ژنو دارد.
بشار الجعفری در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از مواضع جدید آمریکا مبنی بر توهم گروه های معارض سوری چیست و آیا ممکن است این موضع تاثیری بر روند مذاکرات ژنو 6 داشته باشد، گفت: تصمیم گیری سیاسی درباره اظهارات وزیر خارجه آمریکا در دمشق صورت خواهد گرفت.
وی درباره زمان دور آینده مذاکرات ژنو 6 گفت: با دی میستورا توافق کردیم که به ارتباطات از طریق کانال های دیپلماتیک ادامه بدهیم تا زمان دور آینده مذاکرات مشخص شود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در گفتگو با استفان دی میستورا درباره تشکیل کمیته کارشناسان بررسی تدوین قانون اساسی به پیشرفتی رسیدید و آیا چنین ایده ای مطرح شده است،گفت: ما همه موضوعات مطرح چهارگانه به همراه برگه پیشنهادی اصول کلی را بررسی کردیم چرا که این برگه های پیشنهادی همان موضوع اصلی است. وارد شدن به موضوعات فرعی نیازمند است که در درجه نخست درباره موضوعات اصلی به توافق برسیم. ما به روشنی به دی میستورا گفتیم که در حال حاضر نمی توان تیم های کاری جدید را تشکیل داد و باید در درجه نخست با دیگر گروه های معارض درباره اصول کلی به توافق رسید و حصول این توافق زمینه مناسبی را برای ورود به موضوعات فرعی فراهم می کند. هیئت اعزامی دولت سوریه یک هیئت کارشناسی است.
وی در پاسخ به این پرسش که مذاکرات ژنو در در حالی در جریان بود که در رسانه ها گفته شده است، ایرانی ها و قطری ها درباره اوضاع شهرهای مضایا، زبدانی،کفریا و فوعه توافق کرده اند، آیا دولت سوریه و گروه های معارض خارج از این توافق بوده اند؟ گفت: این پرسش یک توهم است. هیچ چیزی در سوریه بدون اطلاع و موافقت دولت این کشور رخ نمی دهد و تفاوتی نمی کند این موضوع مرتبط به فعالیت های سازمان ملل، سازمان های غیر دولتی و غیره باشد. قطر بدون موافقت دولت سوریه نمی تواند هیچ فعالیتی در اراضی این کشور داشته باشد به ویژه آنکه قطر یکی از حامیان تروریسم در سوریه است. داستان این چهار شهر یک داستان قدیمی است و موضوع جدیدی نیست. دولت سوریه از طریق همکاری با متحدان،دوستان و سازمان ملل دستاوردهای انسانی مهمی برای این چهار شهر داشته است. اولویت ما در مسئله ارسال کمک های بشردوستانه کمک به سکنه دو شهر فوعه و کفریاست به ویژه آنکه در طول چهار سال گذشته کمک های مطلوبی در اختیار سکنه این دو شهر قرار نگرفته است.
دولت سوریه سوریه از طریق بالگرد کمک ها را در اختیار مردم فوعه و کفریا قرار داده است. ما در یکی از موارد بسته های امتحانی مدرک دیپلم را از طریق بالگرد به این دو شهر ارسال کرده بودیم و تروریست های مورد حمایت قطر این بالگرد را سرنگون کردند.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل در پاسخ به این پرسش که مردم سوریه در هر دور از گفتگوها منتظر پیشرفت هستند، چه موانعی اجازه نمی دهد چنین پیشرفتی رخ دهد؟ گفت: ما هیچ شریک میهن پرست(معارضان) در این گفتگوها نداریم. همچنین حامیان تروریسم و گروه های معارض از اراده سیاسی برای حصول پیشرفت سیاسی برخوردار نیستند. برخی ها که به ژنو آمده اند، برای تضعیف روند سیاسی در ژنو تلاش کرده اند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا فکر می کنید اظهارات نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل درباره رئیس جمهور اسد باعث تقویت جایگاه شما در مذاکرات خواهد شد؟ گفت: درخواست ما از همه اعضای شورای امنیت این است که رفتار منطقی داشته باشند و این مسئله را درک کنند که هدف نشست های ژنو، گفتگوی سوری-سوری بدون مداخله خارجی است. هنوز نماینده جدید آمریکا به مدتی زمان نیاز دارد تا اوضاع سوریه و گفتگوهای ژنو و آستانه را درک کند.این سوری ها هستند که درباره آینده کشور خود و نه نماینده آمریکا و غیره تصمیم می گیرند.
وی درباره روند گفتگوهای خود با استفان دی میستورا در این دور از مذاکرات گفت: در این دور از مذاکرات، گفتگوهای عمیقی درباره موضوعات چهارگانه و برگه پیشنهادی اصول کلی داشتیم. ما خواهان پیشرفت در این دور از مذاکرات بودیم ولی این مسئله محقق نشد.
بشار الجعفری در پاسخ به این پرسش که آیا اطلاعی از سرنوشت افراد ربوده شده در سوریه دارید و روند گفتگو درباره موضوع مبارزه با تروریسم در ژنو چگونه بوده است؟ گفت: سرنوشت افراد ربوده شده در کشور از اهمیت زیادی برای مردم سوریه برخوردار است. ما در تعامل با موضوع مبارزه با تروریسم دی میستورا، برنامه کاری ارائه کردیم. در این برنامه موضع دولت سوریه بیان شده است. هیئت اعزامی دولت سوریه تنها هیئتی بوده که به موضوع مبارزه با تروریسم مطرح شده توسط دی میستورا در این دور از مذاکرات پاسخ داده است.
وی ادامه داد: مسئله مبارزه با تروریسم فراگیرتر از موضوع بازداشت شدگان و ربوده شدگان است. دیگر گروه های معارض در مسئله مبارزه با تروریسم همکاری نکردند. اولویت این گروه ها حمایت از توهماتی است که در سر دارند. برخی از این افراد در اصل تروریست هستند و به این دلیل این افراد چند روز قبل از ورود ما به مذاکرات ژنو از حملات تروریستی در دمشق، حماه و لاذقیه استقبال کرده بودند. این افراد فکر می کنند با این گونه اقدامات تروریستی می توانند فشار سیاسی اعمال کنند. تروریست ها بر اساس دستور کار مذاکرات در ژنو یک روز دمشق را هدف حملات خود قرار می دهند و یک روز متوقف می کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی ها می گویند دولت سوریه در شکل گیری گروه های معارض مسکو و قاهره دست دارد؟ گفت: هیچ فردی برای خود دشمن انتخاب نمی کند. ما هیچ ارتباطی در شکل گیری این گروه های معارض نداریم و اعضای این گروه ها را انتخاب نکردهایم.