؛ عباس آخوندی گفت : سالهای گذشته شهرهای ما از درون فرسوده و از برون گسترده شدهاند. این اتفاق از یک سو به اتلاف سرمایههای اجتماعی، انسانی، فرهنگی و اقتصادی شهرها و از سوی دیگر به بالارفتن هزینه خدمات شهری منجر میشود.
وی افزود: در حال حاضر بیش از 70 درصد جمعیت ایران را شهرنشینان تشکیل میدهند که با مسائل شهری دست و پنجه نرم میکنند. به همین دلیل، موضوع نیاز به بازنگری در مدیریت اقتصاد، جامعه، شهر، حمل و نقل و کسب وکار مطرح میشود.
اخوندی گفت: برای حل مسائل شهری در ایران در آستانه تغییر الگو هستیم که دستاوردهای علمی دانشگاهیان و متخصصان، سیاستهای اقتصادی و اجرایی دولت، و در نهایت اقدامات عملی صنعتگران و مجریان را در قالب یک مدیریت یکپارچه به سوی اقتصاد مقاومتی هدایت میکند.
وی افزود: زمانی در توسعه شهری ساخت شهرهای جدید و یا آمادهسازی شهرهای بزرگ و اطراف آن پیگیری میشد، اما در حال حاضر تقریبا به مرحله اشباع شهرنشینی رسیدهایم. در حالی که در دهه 30 جمعیت شهری کمتر از 6 میلیون نفر بود، در حال حاضر جمعیت شهرنشین به حدود 56 میلیون نفر رسیده که نسبت به آن زمان حدود 10 برابر شده است.
وزیر راه و شهرسازی گفت : با این حال به نظر میرسد حرکت مهاجرتی تغییر و تحولات خود را پشت سر گذاشته و جمعیت شهرنشین ایران از این پس چندان دچار تحول نخواهد شد. بنابراین، وقتی مهاجرتهای بزرگ نداشته باشیم رویکرد جدید در سیاستهای توسعه شهری از طریق نوسازی درون شهرها و بازآفرینی شهری دنبال میشود. تغییر نگرش در بحثهای اجتماعی، مکانگزینی، فرهنگی، جغرافیایی، حکمروایی و در تمام حوزهها نیز ضرورت مییابد.
اخوندی افزود : براساس این رویکرد جدید، برنامهها و اقدامات وزارت راه و شهرسازی مبتنی بر مشکلات و چالشهای بنیادین شهر و نیازهای واقعی شهروندان طرح ریزی و اجرا می شود.
به منظور دستیابی به فهمی مشترک از مسئله و راهبردهای مواجهه با آنها در رویکرد بازآفرینی شهری، وزارت راه و شهرسازی با بازنگری در چارچوبهای نظری، به اصلاح سیاستگذاریهای مرسوم و ترویج این نگرش میان تمام کنشگران و ذینفوذان اقدام کرده و به تدوین اسناد راهبردی، آییننامهها و دستورالعملها و همچنین اجرای برنامههای ظرفیتسازی، آموزش و ترویج پرداخته است.
اخوندی اظهار داشت : برنامهریزی وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی بافت های ناکارآمد شهری مبتنی بر نیاز واقعی به مسکن است. در این برنامه تلاش شده برخلاف گذشته که مسکن های لوکس با اهدافی نظیر پسانداز و سوداگری در کشور احداث شد، به نیاز واقعی مصرف کنندگان در بخش مسکن توجه شود.
وی افزود: به همین منظور این وزارتخانه با همکاری بانک مرکزی وام 160 میلیون تومانی صندوق پسانداز مسکن یکم را که صرفا به خانه اولیها پرداخت میشد، به ساکنان بافتهای ناکارآمد شهری نیز پرداخت میکند تا آنها هم از این تسهیلات بهرهمند شوند.
بنابراین سیاست روشن وزارت راه و شهرسازی بعد از تحریک عرضه و تقاضای مسکن برای خروج این بخش از رکود، تاکید بر بهسازی و نوسازی بافتهای تاریخی، میانی، سکونتگاههای غیررسمی و روستاهای ملحق شده به شهرها که به طور کلی بافتهای ناکارآمد و نابسامان شهری نامگذاری شدهاند، خواهد بود.
اخوندی اظهار داشت : در برنامه جدید وزارت راه و شهرسازی به جای توجه به واحدهای مسکونی در بافت های ناکارآمد شهری، به محلههای دارای بافت ناکارآمد توجه شده و همه جوانب از جمله اصلاح محلههای دارای بافت ناکارآمد و بهسازی سیستمهای زیرساختی و روبنایی محلات دارای بافتهای ناپایدار و ناکارآمد شهری مدنظر قرار گرفته است.
حدود 19 میلیون نفر در این بافتها زندگی میکنند و این جمعیت درحدود 2هزار و 700 محله در تمام شهرهای ایران ساکن هستند ، بنا بر این نکته مهمتر این است که چگونه این محلهها را بازآفرینی کنیم و به بیان دیگر قبل از تمرکز بر تک بنا، کیفیت زندگی در محلهها را بهبود بخشیم.
اخوندی اظهار داشت : به این ترتیب بحث اصلی در مقیاس ملی، رویکرد محله محوری است. چنانچه محلهها به مکانهای مطلوب تری برای زندگی بدل شوند، افراد حس تعلق بیشتری به محلههای تبدیل خود داشته و در جهت بهبود محله کمک خواهند کرد.
همچنین در وزارت راه وشهرسازی و به طور مشخص در بخش مسکن، امسال برنامه های خروج غیرتورمی مسکن از رکود، همگام با سیاستهای اقتصاد مقاومتی به پیش میرود. در سالهای اخیر کل اقتصاد کشور در رکود بود که به دنبال آن بخش مسکن نیز در رکود به سر می برد.
وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت : این بخش در اقتصاد خانوار اهمیت زیادی دارد و شاید مهم ترین پسانداز هر خانوار تملیک یک واحد مسکونی باشد. تحریک تقاضای مسکن بسیار سخت است و از سویی بدون تحریک تقاضا، نمیتوان کاری برای بخش مسکن کرد.
وی گفت : در حال حاضر سلسله اقداماتی با کمک بانک مرکزی و همکاری شبکه بانکی برای تحریک عرضه و تقاضای مسکن انجام شده است. به عنوان مثال، در حال حاضر برای تحریک عرضه بخش مسکن 150 میلیون تومان وام به سازندگان داده میشود که مبلغ بسیار مناسبی است.
یعنی برای یک واحد 150مترمربعی به ازای هر مترمربع یک میلیون تومان تسهیلات ساخت داده میشود و در استانها نیز 100 میلیون تومان وام ساخت داده میشود که به طرف عرضه مسکن کمک خوبی میکند. در این زمینه تحریک طرف تقاضای بخش مسکن نیز بسیار مهم است.
اخوندی گفت : برای اجرای برنامههای طرف تقاضا در تهران برای زوجین 160 میلیون تومان و مراکز استانها 120 میلیون تومان از محل صندوق پسانداز مسکن یکم تسهیلات داده میشود که رقم بسیار خوبی است و براساس گزارشهای بانک مسکن این مبلغ در شهرستانهای کوچک معادل 100 درصد قیمت بازار مسکن است. آمارها نشان می دهد که از اواخر سال گذشته تاکنون خرید و فروشها عمدتاً مربوط به واحدهای مسکونی کوچک بوده که بیانگر ایفای نقش بیشتر مصرف کنندگان واقعی مسکن در این بخش است.
اخوندی گفت : آمارهای بانک مسکن نشان میدهد، در سه ماه زمستان نسبت به مدت مشابه سال گذشته میزان تسهیلات مسکن این بانک رشد چشمگیری داشته است. اکنون بتدریج در حال خروج از رکود هستیم و با خروج مسکن از رکود سایر بخشهای اقتصادی همچون صنایع، لوازم خانگی، فولاد و سیمان نیز از رکود خارج خواهند شد. ما سیاست خروج غیرتورمی مسکن از رکود را همگام با سیاستهای اقتصاد مقاومتی به پیش میبریم.
وی افزود: در نهایت باید توجه داشت که حدود یک چهارم ازجمعیت ایران در محلهها و محدودههای هدف بهسازی و نوسازی زندگی میکنند. در این محلهها ثروت اصلی ما خود شهروندان هستند، بنابراین بیشتر از آن که بخواهیم به موضوع مسکن بپردازیم، این موضوع برایمان اهمیت دارد که توانمندسازی این شهروندان را در دستور کار قرار دهیم.
وزیر راه گفت : تقویت توانمندی شهروندان به مجموعهای از اقدامات هماهنگ در دولت نیازمند است؛ از مهارتآموزی شهروندان گرفته تا مسائلی همچون احداث کتابخانه، فضای سبز، مدرسه، فضای زندگی محلی و مسکن.
اخوندی تصریح کرد : رویکرد ما متکی بر توانمند کردن شهروندان است و این مهم را محور اصلی کار خود در ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار میدانیم. یک بخش از این مهم به بهداشت و درمان، بخشی به آموزش و پرورش و بخشی دیگربه وزارت ورزش و بیش از همه به حرفه آموزی مربوط میشود. آموزش و مهارت است که منجر به تولید میشود و در نهایت رشد اقتصاد محلی را به همراه دارد. در این زمینه موافقتنامهای با وزارت بهداشت به امضا رسیده و موافقتنامههای دیگری نیز در راه است.
وی افزود: حمایت و همکاری با سازمان ها مردم نهاد ، ایجاد نهادهای توسعه محلهای و ایجاد شبکههای روابط اجتماعی در محلهها تمهیداتی است که با تقویت سرمایه اجتماعی در محلهها سبب توسعه اقتصادی میشوند. در گام بعدی، افرادی که صاحب مهارت میشوند نیاز به عرضه آن در یک بازار، امکان ارتباط با یکدیگر، توانایی ایجاد تعاونی و ورود به عرصه رقابت و فروش خواهند داشت.
آخوندی گفت : به همین خاطر در همه این محلهها، ایجاد خانههای محله پیگیری میشود که امکان شکل گیری شبکههای ارتباطی را فراهم می کند ، امید است با همدلی و هم سویی همه بخشها در عینیت بخشیدن به آرمانهای جمهوری اسلامی ایران که همانا رسیدگی به وضعیت اقشار فقیر و محروم جامعه و تحقق عدالت اجتماعی است، گامهای موثرتر و اثرگذارتری از طریق مشارکت مردمی و همکاری بین بخشی در اعتلا و ارتقای سطح زندگی ساکنان کم درآمد و فقیرنشین شهرهای کشور برداشته شود.