تغییر استراتژی تلآویو در سوریه
تحولات سوریه سبب شده رژیم صهیونیستی به جای «اقدام عملی» به «تهدید گفتاری» متوسل شود.
اویگدور لیبرمن وزیر جنگ رژیم اسرائیل روز یکشنبه تهدید کرد در صورتی که یک بار دیگر به طرف جنگنده های اسرائیلی موشک شلیک شود، جنگنده های اسرائیل سامانه های پدافند هوایی سوریه را منهدم خواهند کرد.
این ادعا در حالی مطرح میشود که تجربه نشان داده است که اگر رژیم صهیونیستی امکان چنین واکنشی را داشت لحظهای درنگ نمیکرد.
این رژیم ظرف شش سال گذشته حدود 20 مورد حمله هوایی به خاک سوریه به بهانه جلوگیری از آنچه «ارسال سلاح های پیشرفته» برای حزب الله لبنان می نامد، انجام داده است. این غیر از حملات هوایی و زمینی تاکتیکی به بهانه «واکنش به برخی حملات توپخانه ای» از خاک سوریه به اراضی جولان اشغالی است که از طریق آنها به عناصر مسلح در جنگ علیه ارتش سوریه در مناطق نزدیک مرز کمک کرده است.
مگر شرایط چه تغییر کرده است که این رژیم به جای «اقدام و واکنش عملی» به «تهدید گفتاری» متوسل شده است؛ آنهم در شرایطی که تجربه نشان داده است رژیم صهیونیستی اگر امکان داشته باشد علیه مقاومت اقدامی کند لحظهای درنگ نخواهد کرد.
علاوه بر این، مقامات رژیم صهیونیستی نیز باید متوجه باشند که ارتش سوریه هم بی مهابا و بدون در نظر گرفتن برگهای برنده خود، پس از این همه تجاوز بدون پاسخ جنگندههای رژیم صهیونیستی، اقدام به واکنش نشان دادن نکرده است. قطعا این واکنش با هماهنگی و رایزنی مهمترین متحدان خود مقاومت اسلامی و روسیه بوده است. ضمن اینکه حتما برای پیامدهای احتمالی این واکنش بیسابقه نیز خود را آماده است.
روزنامه الاخبار دیروز در گزارشی نوشت، با پاسخ ارتش سوریه به حملات جنگنده های صهیونیستی اکنون قواعد درگیری با دشمن تغییر کرده است.
روزنامه الاخبار چاپ بیروت در پایگاه اینترنتی خود در مقاله ای با عنوان «قواعد درگیری با دشمن» تغییر کرد به قلم یحیی دبوق نوشت: "اسرائیل از جنگ سوریه و سرگرم بودن دولت سوریه به نبرد با گروه های مسلح، به عنوان فرصتی برای ترسیم «خطوط قرمزی» برای خود بهره برداری کرده و با بازگذاشتن دست خود برای انجام حملاتی به خاک سوریه، از این خطوط قرمز محافظت کرده بود. دولت سوریه گزینه های زیادی برای مقابله با این اقدامات در اختیار نداشته است. درگیر جنگ بودن و کمین کردن اسرائیل برای بهره برداری از هر واکنش سوریه به تجاوزات خود، به منظور تغییر دادن موازنه قدرت در عرصه میدانی به نفع گروه های مسلح، رهبری سوریه را بر آن داشت احتیاط بیشتری بکند و همین مسئله موجب این برداشت برای اسرائیل شد که حملاتش به خاک سوریه، هیچ پیامد و خطری را در پی ندارد. این در حالی است که این رژیم، آن گونه که بر زبان مقاماتش جاری می شد، نیت خود را پنهان نمی کرد که اگر دولت سوریه به فکر مقابله با تجاوزاتش بیفتد، از هیچ تلاشی برای هدف قرار دادن ارتش سوریه و تغییر دادن معادله میدانی فرو گذار نخواهد کرد.
روشن است که شرایط میدانی و سیاسی تغییر کرده است. پیروزی های دولت سوریه و متحدانش در برابر عناصر مسلح و ضعف مواضع و امکانات آنها، بعلاوه بهبود موقعیت سوریه به عنوان یک منظومه سیاسی و نظامی براثر مداخله متحدان سوریه ... در کنار این کشور در جنگ، دست کم گزینه های افراطی اسرائیل را که می توانست به آنها متوسل شود و با استفاده از آنها سوریه را تهدید کند، از بین برد."
در پایان بد نیست به این پرسش نیز جواب داده شود که «چرا رژیم صهیونیستی اصرار دارد در سوریه عملیات نظامی انجام دهد و آشکارا از تروریستها حمایت کند؟»
روزنامه تایمز آو اسرائیل دیروز به مطلبی اشاره میکند که میتواند جوابی برای این پرسش باشد. این روزنامه نوشت: افول داعش، عرصه را برای ابرقدرت شدن ایران در منطقه فراهم کرد. بر اساس این گزارش تضعیف داعش ... باعث شده تا همزمان با کاهش قدرت این گروه، نفوذ ایران در سوریه، به خصوص در مناطقی که تحت کنترل بشار اسد است بیشتر شود.
-------------------------------
بررسی و تحلیل/ عبدالرضا خلیلی