روزنامه الکترونیکی رأی الیوم در سرمقاله خود به قلم عبدالباری عطوان نوشت: به صدا در آمدن آژیرهای خطر در قدس اشغالی و شهرک های [یهودی نشین] دره رود اردن و پس از آن شنیده شدن صدای انفجار موشک های سوری موجب وحشت بسیاری از کسانی شد که هیچ گاه پیش بینی وقوع آن را نمی کردند. رژیم اشغالگر اسرائیل طی سالیان گذشته بارها به بهانه های مختلف عمق خاک سوریه را هدف قرار داده است. عمده ترین بهانه این حملات، هدف قرار دادن تسلیحات سوری و ایرانی و از جمله موشک های دوربرد و ادوات نظامی ارسالی برای حزب الله لبنان بوده است. هواپیماهای اسرائیلی همواره پس از این حملات سالم به پایگاههای خود باز گشته اند و ارتش سوریه نیز همواره به بزدلی متهم شده است اما امروز اوضاع تغییر کرده است. سیستم دفاع هوایی سوریه به سمت چهار هواپیمای مهاجم اسرائیلی شلیک و براساس گزارش ارتش سوریه؛ یکی از آنها را سرنگون کرد و به یکی دیگر از آنها خساراتی وارد ساخت. تعدادی از موشک های شلیک شده از خاک سوریه نیز وارد آسمان قدس اشغالی و دره رود اردن شد. در واقع واکنش سوریه به هدف قرار دادن هواپیماهای اسرائیلی محدود نشد بلکه برخی اهداف زمینی نیز مورد حمله قرار گرفتند، وگرنه به چه علت آژیرها در عمق اسرائیل به صدا درآمدند؟
این روزنامه افزود: شاید برخی از کسانی که طرفدار اسرائیل هستند بر سر این موضوع بحث کنند که تل آویو سرنگونی یکی از هواپیماها را تکذیب کرده است اما در واقع آنچه روی داد، مقابله با هواپیماهای مهاجم و آمادگی برای روبرو شدن با پیامدهای آن و همچنین مفاهیم سیاسی و نظامی آن بوده است.
این رویداد؛ یعنی مقابله با هواپیماهای اسرائیلی، که طی شش سال گذشته و یا بیشتر، برای نخستین بار روی داده است نمی تواند حاصل رویدادی غیرمترقبه و حساب نشده باشد. این رویداد در چارچوب راهبرد نظامی جدید سوریه و پایان یک مرحله و آغاز مرحله ای تازه است و تفسیر اظهارات چندین تحلیلگر نظامی اسرائیل است که دولت این رژیم نمی خواهد بحران سازی کند زیرا به نفعش نیست. سبحان الله! شش سال است که سوریه را هدف حمله هوائی قرار می دهند و اکنون می گویند قصد بحران سازی ندارند!
این روزنامه افزود: آنچه قطعیت دارد این است که مقامات سوری تصمیم گرفته اند با هرگونه تجاوز گری اسرائیل مقابله کنند و برای تحمل هرگونه نتایج آن نیز آمادگی دارند. همچنین به نظر می رسد که اسرائیلی ها نیز این پیام را به سرعت دریافت کرده اند. آنها برای نخستین بار اعتراف کرده اند که خاک سوریه را هدف حمله هوایی قرار داده اند و از بیم روبرو شدن با گزینه های بدتر، آژیرها را به صدا در آورده اند.
به گفته تحلیلگران نظامی اسرائیلی که اکثراً از ژنرالهای بازنشسته هستند، موشک های سوری پیشرفته هستند و این مسئله موجب شده است فرماندهان نظامی اسرائیل برای مقابله با این موشک ها از موشک های حیتس استفاده کنند که پیشرفته ترین موشک زرادخانه نظامی اسرائیل است. علیرغم این اقدام اسرائیلی ها، براساس گزارش مطبوعات اسرائیل، فقط یک فروند از موشک های سوریه هدف قرار گرفته است. حال پرسش این است که اگر سوریه در آینده از موشک های اس 300 یا اس 400 استفاده کند چه روی خواهد داد؟
در بیانیه رسمی ارتش سوریه آمده است: تجاوز آشکار دشمن صهیونیستی به خاک سوریه در پشتیبانی از گروهک تروریستی داعش و تلاشی مذبوحانه برای تقویت روحیه اعضای این گروهک تروریستی در برابر پیروزی های ارتش سوریه در جنگ با گروهک های تروریستی بوده است. در این بیانیه به نوع موشکهای مورد استفاده ارتش سوریه اشاره نشد اما آمده است: مهاجمان یک مرکز نظامی را در نزدیک شهر تاریخی تدمر هدف قرار داده اند و هدفشان مداخله در بحران سوریه به نفع گروهک های تروریستی بوده است.
این روزنامه افزود: تصور نمی کنیم که مقامات سوریه در اتخاذ این تصمیم مهم راهبردی و مقابله با هواپیماهای اسرائیلی با متحدان روسی و ایرانی خود هماهنگی قبلی نکرده و از آنها چراغ سبز دریافت نکرده باشند. گویی متحدان سوریه می خواهند برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل پیام هشدار بفرستند.
این درحالی است که نتانیاهو به تازگی میهمان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بود و هدفش از این سفر اعلام نگرانی از حضور ایران در سوریه و درخواست پایان دادن به این حضور بوده است.
این واکنش قوی و غیرمترقبه سوریه در حالی روی داد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و میهمانش، محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان سعودی، درباره ضرورت مقابله با خطر ایران اتفاق نظر خود را اعلام کرده اند. این موضوع موجب برهم ریختن حساب های آنها خواهد شد و حاکی از آغاز مرحله تازه ای از بحران نظامی و پس از آن بحرانی سیاسی خواهد بود.
ارتش سوریه نشان داد پس از شش سال جنگی ویرانگر همچنان یکپارچه و قوی و مستحکم است و از همه مهمتر اینکه همچنان مسیر خود را به خوبی تشخیص می دهد و همچنان رژیم اسرائیل را بزرگترین دشمن خود و امت اسلام به شمار می آورد.
نویسنده این سرمقاله در ادامه نوشته است: یکی از اهالی قدس در تماس تلفنی با من و در شرح به صدا در آمدن آژیرها می گفت: این بهترین صدائی بود که از سال 1967 تاکنون شنیده ام...من آنچه را که روی داده است باور نمی کنم.
از این سخنان یک شهروند ساکن قدس متوجه می شویم که کاسه صبر آنها به علت توهین ها و بی احترامی های اسرائیل و مواضع خفت بار مقامات عربی لبریز شده است. براساس اطلاعاتی که از منابع موثق به ما داده اند این رویداد نقطه آغاز روندی تازه است و در آینده شاهد رویدادهای بزرگتری خواهیم بود.