خلف وعدههای ترامپ و امید حاشیه نشینها؟!
دولت ترامپ کمک هزینه هایی که دولت های قبلی برای تامین نیازهای غذایی دانش آموزان محروم یا سالمندان فقیر اختصاص داده بودند را حذف کرد.
دولت ترامپ بودجه نظامی این کشور را افزایش داد و در مقابل کمک هزینه هایی که دولت های قبلی برای تامین نیازهای غذایی دانش آموزان محروم یا سالمندان فقیر اختصاص داده بودند را حذف کرد. این بدان معنا است که ترامپ از وعدههای انتخاباتی خود در حوزه داخلی آمریکا نیز - مانند حوزه خارجی - عقب نشسته است و طرفداران خود که در زمره اقشار حاشیه نشین آمریکا قرار میگیرند را به امان خود رها کرده است.
حزب دموکرات آمریکا معمولا طبقات فرودست و اقلیتهای قومی و مذهبی را در این کشور نمایندگی میکند به همین علت نیز سیاستها و برنامههای این حزب غالبا رفاهی است. اما حزب جمهوری خواه معمولا طبقه بالا دست و نخبگان سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و صاحبان صنایع بزرگ نظامی و غیرنظامی و بنگاههای تجاری و ... را نمایندگی میکند.
ترامپ به عنوان یک رئیس جمهور «جمهوریخواه» طبیعی است شعارهای و وعدههایی را مطرح کند که رضایت طبقات بالا دستی آمریکا را جلب نماید. اما مواضع پوپولیستی وی درباره مهاجران، توافقنامههای متعدد تجارت آزادی که او آنها را غیرمنصفانه میداند، و بیشتر مداخله جوییهای خارجی، برای او حمایت مشخصی بین رایدهندگان یقه آبی و رایدهندگان فاقد مدرک تحصیلی دانشگاهی و حاشیه نشینها - یا همان طبقات فرو دست - آمریکا به همراه داشته است.
البته باید خاطر نشان کرد ضدیت وی با مهاجران مسلمان و آمریکای لاتین نتوانسته آراء اقلیتهای قومی و مذهبی - که طرفداران سنتی دموکراتها هستند - را جلب کند.
در هر حال ظاهرا سیاستها و برنامههای ترامپ، بعد از نشستن بر کرسی ریاست جمهوری در کاخ سفید، در نهایت به زیان طبقات حاشیه نشین و فرو دست آمریکا رقم خورده است؛ و این یعنی ترامپ بیش از اینکه تعلق خاطر به وعدههای انتخاباتی و حفظ اعتماد طرفدارانش داشته باشد بیشتر در چارچوب خواستههای سنتی جمهوری خواهان عمل میکند. بنابراین طبیعی است عقب نشینیهای وی از مواضع انتخاباتی خود تنها اختصاص به مسائل بین المللی - مانند ناتو، برنامه هستهای ایران و ... - نداشته باشد و به موضوعات داخلی آمریکا؛ که مستقیما طرفدارانش را متاثر کرده است، سرایت کند.
به عنوان مثال آخرین مورد از برنامههای دولت ترامپ که به زیان طبقات حاشیه نشین آمریکا «اقدام ترامپ به حذف کمک هزینه هایی که دولت های قبلی برای تامین نیازهای غذایی دانش آموزان محروم یا سالمندان فقیر اختصاص داده بودند» است. وزیر بودجه دولت کنونی آمریکا روز پنجشنبه در توجیه این اقدام که بیش از یک میلیون دانش آموز از آن بهره می بردند، ادعا کرد: "حمایت های تحصیلی اختصاص یافته به دانش آموزان محروم در آمریکا به هیچ عنوان کارآیی خود را نشان نداده است. به گفته وی، دانش آموزانی که ظاهرا از این کمکها بهره می بردند با استفاده از آن فقط هزینه یک وعده غذای روزانه خود را تامین می کردند."
مایک مولوانی این مطلب را در زمان ارائه لایحه بودجه پیشنهادی دولت ترامپ برای سال مالی دو هزار و هجده بیان کرد. وزیر بودجه آمریکا همچنین از کاهش بودجه مربوط به توزیع غذا در میان افراد مسن نیازمند جامعه آمریکا دفاع کرد و برای توجیه این اقدام ترامپ تاکید کرد این برنامه حمایتی نیز نتایج مورد نظر را به همراه نداشته است.
این ادعاها در حالی است که به گزارش امروز خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، ائتلافی از سازمانهای عمومی و غیردولتی موسوم به "ائتلاف پس از مدرسه" بر ضرورت تداوم حمایت های تحصیلی که دولت پیشین آمریکا به دانش آموزان نیازمند اختصاص داده بود، تاکید می کند. این ائتلاف روز پنجشنبه به شدت اقدام ترامپ را به حذف یارانه های اختصاص یافته به این گروه از دانش آموزان نیازمند محکوم کرد و آن را خیانت به میلیون ها دانش آموز و پدر و مادرهایی دانست که از امتیاز این برنامه بهره می بردند.
پیش از این نیز ترامپ با «ملغی کردن طرح بهداشت و درمان اوباما»، اقشار حاشیه نشین آمریکا که مهمترین طرفداران او در انتخابات اخیر آمریکا بودند را مایوس کرد.
جالب تر اینکه دونالد ترامپ در عوض تلاش کرده است در لایحه بودجه پیشنهادی خود افزایش چشمگیر پنجاه و چهار میلیارد دلاری پیش بینی شده برای امور نظامی کشورش ( رشد تقریبا ده درصدی) را با کاهش ملموس منابع مالی اکثر وزارت خانه های دیگر و آژانسهای فدرال آمریکا جبران نماید. بودجه نظامی آمریکا که بیشترین سود را برای صاحبان صنایع نظامی و تاجران تسلیحات در آمریکا دارد، 3/3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور معادل ششصد میلیارد دلار است. این بودجه سنگین ترین بودجه نظامی در کل جهان محسوب می شود به طوری که هزینه های پنتاگون سه برابر هزینه های نظامی چین یعنی دومین قدرت نظامی جهان برآورد می شود.
عقب نشینی ترامپ از وعدههای انتخاباتی خود در زمینه مسائل داخلی آمریکا میتواند ریشه در کسری بودجه چند تریلیون دلاری آمریکا داشته باشد. با این حال ممکن است این عقب نشینیها - که ریشه در فشارهای گروههای ذی نفوذ در آمریکا دارد- مقدمهای برای مایوس کردن طرفداران ترامپ از وی و زمینه سازی برای کناره گیری وی از مقام ریاست جمهوری آمریکا باشد؛ به هر حال شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد نظام سیاسی آمریکا هنوز نتوانسته با شخصیت و مواضع غیر قابل پیشبینی ترامپ کنار آید.
-----------------------------------------
بررسی و تحلیل/ عبدالرضا خلیلی