عملکرد سالانه اتاق تهران ؛
تلاش برای بهبود فضای کسب و کار
اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی تهران در یک سال اخیر برای بهبود فضای کسب و کار تلاش و تدوین برنامه حکمرانی خوب را برنامه ریزی کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ بهمن عشقی دبیرکل اتاق تهران گزارشی از عملکرد اتاق تهران در سال 1395 ارائه کرد و گفت : عملکرد سال جاری شامل 12 هدف راهبردی و 75 اقدام تعریف شده بوده است.
عشقی«شناسایی چالشهای مهم فضای کسبوکار و زمینهسازی برای نقشآفرینی موثر اتاق و بخش خصوصی» را یکی از اقدامات مهم اتاق در سال1395 برشمرد و افزود: در این زمینه مکاتباتی با معاون اول رییسجمهور در مواردی همچون اصلاح مصوبات قانونی، اصلاح لوایح پیگیری اجرای مواد قانونی و آییننامههای اجرایی، اصلاح سیاستهای تعرفهای و ارزی و همچنین اصلاح بخشنامهها و دستورالعملها صورت گرفته است.
به گفته دبیرکل اتاق تهران، مکاتبه با وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و نیز مکاتبه با مجلس نیز از جمله اقداماتی بوده که اتاق برای شناسایی چالشهای مهم فضای کسبوکار به انجام رسانده است.
اتاق تهران برای کمک به بهبود فضای کسبوکار تنها به مکاتبه با نهادهای مختلف بسنده نکرده و آنطور که بهمن عشقی توضیح داد، این هدف را از طریق انعقاد تفاهمنامه با سازمانهای داخلی نیز مورد پیگیری قرار داده است.
این تفاهمنامهها شامل بخشهایی چون سرمایهگذاری، آموزشی و پژوهشی، دانشبنیان و توسعه تجارت است. امضای تفاهمنامه مشترک با مرکز خدمات سرمایهگذاری وزارت امور اقتصاد و دارایی در خصوص اجرایی کردن طرح پنجره واحد و ایجاد بانک اطلاعاتی از فرصتهای سرمایهگذاری خارجی استان تهران، انعقاد تفاهمنامه همکاری پژوهشی میان مرکز پژوهشهای مجلس و اتاق تهران، انعقاد تفاهمنامه آموزشی با دانشگاه امیرکبیر و تفاهمنامه سهجانبه میان اتاق تهران، وزارت امور خارجه و سازمان توسعه تجارت ایران برای حل مسائل مرتبط با رایزنان بازرگانی از جمله این تفاهمنامهها بوده است.
عشقی در مورد تفاهمنامههای خارجی اتاق نیز توضیحاتی را ارائه کرد وگفت: اتاق تهران تفاهمنامههایی هم با شرکت مشاوره آلمانی رولندبرگر و ایتالیایی امبروزتی در زمینههای مشاوره جذب سرمایهگذاری خارجی امضا کرده و نسبت انعقاد تفاهمنامه همکاری در زمینه آموزش با موسسه ترویج کسب و کار اتاق بازرگانی اتریش WIFIهم اقدام کرده است.
افزون بر این، شش مورد تفاهمنامه همکاری نیز با اتاقهای بازرگانی سایر کشورها داشته است.
دبیرکل اتاق تهران با یادآوری صدور دو بیانیه از سوی اتاق تهران به 12 جلسه هیئت نمایندگان و حضور معاون اول رییسجمهور، رییسکل بانک مرکزی و تعدادی از وزرا در این جلسات نیز اشاره کرد.
وی در ادامه «اصلاح مقررات استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان»، «اصلاح مقررات بر ارزش افزوده فعالان حلقه واسط زنجیره تامین آب و برق»، «اصلاح مقررات مالیات بر ارزش افزوده فعالان اقتصادی مناطق ویژه آزاد»، «اصلاح مقررات مالیات تسعیر ارز حاصل از صادرات بخشنامه 200/95/63 سازمان امور مالیاتی» و «صدور بخشنامه معاون اول رئیسجمهور به کلیه دستگاههای اجرایی در مورد اجرای مواد 2 و 3 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار» را به عنوان دستاوردهای انعکاس چالشهای محیط کسبوکار به مراجع ذیربط برشمرد.
موضوع دیگری که عشقی به آن پرداخت، افزایش کارآمدی سازمانی در اتاق بود. چنانکه در زمینه ساماندهی سیستمها و فرآیندهای داخلی اقداماتی نظیر راهاندازی سیستم اتوماسیون جدید و ایجاد بایگانی الکترونیکی، حل مشکل حقوقی ساختمان شماره 3 اتاق، تکمیل مرحله اول نظام ارزیابی و تدوین آیین اخلاق حرفهای در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی اقداماتی جدی و منتج به نتیجه صورت گرفته است.
برای تقویت حوزههای آموزش و پژوهش نیز برگزاری دورههای آموزشی کوتاهمدت برای کارکنان اتاق، انجام چهار مورد طرح پژوهشی منتج به قرارداد در زمینه سرمایهگذاری خارجی و حمایت از 22 مورد پایاننامه دانشجویی انجام گرفته است.
افزایش 16 درصدی تعداد اعضای اتاق تهران
به گفته بهمن عشقی، اتاق تهران برای بهبود اطلاع رسانی، کانالی در فضای مجازی با جذب بیش از 3300 عضو راهاندازی کرده و در عین حال، برای حفظ این ارتباط، 10 عنوان کتاب اقتصادی و تجاری و مجلد آموزشی راهنمایی قوانین و مقررات تامین اجتماعی و ماهنامه آیندهنگر، نزدیک به پنج هزار مورد خبر، گزارش و مطلب اقتصادی را منتشر کرده و بیش از 310 هزار پیامک برای اطلاعرسانی ارسال کرده است.
برگزاری دورههای گوناگون آموزشی ویژه اعضا، معادل 4.3 ساعت به ازای هر عضو، راهاندازی سایت مرکز آموزش و سامانه مدیریت فرآیندهای آموزش TMS، ارائه حدود 1100 مورد ارائه خدمات مشاورهای به فعالان اقتصادی و اعضای اتاق به صورت برخط و حضوری، راهاندازی مرکز خدمات سرمایهگذاری در اتاق، تاسیس مرکز داوری و نشستهای متعدد، بازنگری در نحوه مدیریت و اجرای خدمات مرکز تماس، برگزاری مراسم 133 سالگی اتاق تهران و برگزاری دو نشست راهبردهای اقتصاد ایران و سه نشست پتانسیلهای صادراتی ایران از جمله اقداماتی بوده که اتاق تهران برای تقویت ارتباط دو سویه با اعضای خود به انجام رسانده است.
عشقی در ادامه گفت: پیشبینی ما این است که تعداد اعضا به بیش از 16500 عضو تا پایان سال 1395 برسد و این حاکی از رشد تقریباً 16 درصدی تعداد اعضای اتاق نسبت به سال قبل است.
دستاورد دیگری که در سال 1395 حاصل شد این بود که تعداد مراجعات حضوری برغم افزایش حجم پروندهها به دلیل راهاندازی سیستم تمدید مجازی کاهش یافته است.
دبیرکل اتاق تهران در ادامه از اقدامات اتاق تهران در حمایت از تشکلها رونمایی کرد و گفت : حمایت مالی از تشکلها در قالب برگزاری همایش و سایر موارد، پرداخت 50 درصد حق عضویت تشکلها ، تلاش برای ساماندهی و رتبهبندی تشکلها، تدوین پیشنویس سند بالادستی چشمانداز، ماموریت، استراتژی و برنامههای اتاق تهران در حوزه تشکلها و آییننامه حمایت از تشکلها و تسهیل در عضویت شرکتهای دانشبنیان با رویکرد کمک به صندوقهای نوآوری از جمله اقداماتی بوده که اتاق تهران در جهت حمایت از تشکلها به انجام رسانده است.
به گفته عشقی، اتاق تهران در سال 1395 میزبان 82 هیئتهای خارجی و جلسات مذاکرات مستقیم میان فعالان اقتصادی ایران و فعالان 19 کشور مانند چین، کرهجنوبی، پاکستان، هند، آلمان، ترکیه، استرالیا، روسیه، کانادا، اتریش، بنگلادش، انگلستان و سوئیس بوده است. همچنین هفت هیات تجاری از تهران به کشورهای ترکیه، تایوان، اتریش، آلمان، چک، دانمارک و چین نیز اعزام شده است.
تسهیل در روند صدور روادید با پیگیری از سفارتخانهها و تلاش در افزایش سهمیه صدور روادید و همچنین تعیین مجری مشخص جهت توسعه مناسبات با چین را در کارنامه سال95 خود دارد.
دبیرکل اتاق تهران در ادامه گفت که اتاق تهران به طور کلی، در سال 1395 معادل 21 درصد در هزینههای خود صرفه جویی کرده است.
عشقی به همچنین به اقدامات انجام گرفته برای توسعه همکاریهای بینالمللی در شرایط پساتحریم نیز اشاره کرد و برگزاری نشست با بنیاد بوش آلمان جهت همکاریهای آموزشی وبرگزاری نشست با موسسه فریزر به منظور تسهیل محیط کسبوکار را از جمله این اقدامات برشمرد.
موضوع دیگری که دبیرکل اتاق تهران بر آن دست گذاشت، شناسایی و تقویت مسئولیتهای اجتماعی اتاق بود و او توضیح داد که اتاق این هدف را از طریق معرفی و تجلیل از مفاخر کشور در جلسات هیات نمایندگان، کمک به موسسات خیریه و ایجاد مدیریت مستقل تحت عنوان «تشکلها و مسئولیت اجتماعی» دنبال میکند.
تحلیل دبیرکل از برنامه تدوینی سال 96 اتاق تهران
دبیرکل اتاق تهران در ادامه به تدوین برنامه سال 96 اتاق تهران بر پایه اصول حکمرانی درست، اشاره کرد و افزود: طبق برنامه تدوین شده، تلاش و پیگیری برای مطالبه خواستههای مشروع بخش خصوصی از حاکمیت، تقویت کمیت و کیفیت ارائه خدمات متنوع حرفهای به اعضا با هدف توسعه پایدار اقتصادی، رشد و بالندگی فعالان کسب وکار و ارتقا استانداردهای زندگی در منطقه، به عنوان ماموریت اتاق تهران در سال آتی تعیین و تعریف شده است.
عشقی ؛ حکمرانی خوب در اتاق بازرگانی را بر سه محور وکالت و دفاع از منافع بخش خصوصی، تعاملات و نیز توانمندسازی دانست و افزود: تعامل اتاق با حاکمیت، ایفای نقش مسئولیتهای اجتماعی، توانمندسازی فعالان اقتصادی با ارائه خدمات مشاوره، تعامل اتاق با سازمانها، ارتقا بهرهبرداری بهینه از منابع اتاق، توانمندسازی فعالان اقتصادی در بخش آموزش، ساماندهی، شفافسازی و بهبود عملکرد فرآیندهای داخلی اتاق، تسهیل، سرعتبخشی و توسعه ارائه خدمات به اعضا و نیز بهبود و توسعه ارتباط اتاق با اعضا، فعالان کسب و کار و تشکلها از جمله اهداف تببین شده اتاق تهران برای سال 96 است.
وی همچنین به برخی ویژگیهای برنامه سال 96 و وجوه تمایز آن با برنامه سال قبل، اشاره کرد و گفت: رویکرد پایین به بالا در برنامهریزی، مشارکتدهی کلیه بخشها در تدوین برنامه، امکان پایش و ارزیابی فعالیتها، از جمله ویژگیهای برنامه تدوین شده برای سال آینده است. به گفته دبیرکل اتاق تهران، 40 فعالیت از 72 فعالیت اولویتدار در برنامه تدوین شده، جدید است.
دبیرکل اتاق تهران سپس به مهمترین اقدامان اجرایی این برنامه اشاره کرد و توضیحاتی در خصوص آن داد.
به گفته عشقی، تمرکز بر هشت مانع مهم رقابتپذیری بخش خصوصی و تلاش برای رفع آنها، بررسی و تحلیل شاخص تجارت فرامرزی در گزارش انجام کسبوکار بانک جهانی و تلاش برای اصلاح و بهبود رتبه ایران و نیز بررسی و احصا رویهها و مقررات فسادزا، مهمترین اقدامات اجرایی اتاق تهران در راستای تعامل اتاق با حاکمیت است.
اصلاح آییننامه ترکیب هیاتهای حل اختلاف، استمرار کاهش هزینههای انرژی از طریق استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، تولید انواع محتوای اطلاعرسانی، تهیه و انتشار گزارش های فصلی عملکرد اتاق، ارائه خدمات از طریق برونسپاری به اداره ثبت شرکتها، ایجاد مرکز مجازی نوآوری و فناوری اتاق تهران، توسعه فعالیتهای مرکز جدیدالاحداث داوری اتاق تهران، تاسیس و راهاندازی تشکلهای استانی غیر همسو، برگزاری نشست تجاری بینالمللی نوآورانه و نیز تاسیس موسسه آموزشی و توسعه منابع انسانی وابسته به اتاق از دیگر برنامههای مهم اجرایی اتاق تهران برای سال آینده است.
نامه دوم اتاق تهران برای معاون اول رییسجمهور
بهمن عشقی در عین حال، آموزش دبیران و هیات رییسه تشکلهای عضو اتاق تهران را یکی از برنامههای این اتاق برای سال آتی عنوان کرد و افزود: اتاق تهران به زودی نامه 12 بندی دیگری را خطاب به معاون اول رییسجمهور ارسال خواهد کرد که در آن، راهکارهای پیشنهادی برای حل جدیترین مشکلات بخش خصوصی اشاره شده است.
دبیرکل اتاق تهران در ادامه از توافق همکاری میان این اتاق و سازمان فنی و حرفهای کشور در امر آموزش نیروهای انسانی خبر داد و گفت: در سال آینده، مرکز آموزش اتاق تهران مستقل شده و در منطقه اقدسیه تهران که یک واحد آموزشی سازمان فنی و حرفهای واقع است، طی توافق با این سازمان ایجاد خواهد شد.