گشت و گذار سایبری؛
نگرانی های مجازی مخترع "وب"
مخترع شبکه جهانی وب میگوید به شدت نگران مسائلی در دنیای مجازی هستم و معتقدم هرچه سریعتر باید برای بهره مندی بیشتر کاربران هنگام استفاده از شبکه های وب، راه حلی پیدا کنیم.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صداو سیما؛ در بیست و هشتمین سال راه اندازی این شبکه، برنرز لی که در حال حاضر مدیریت انجمن شبکه جهانی وب را به عهده دارد، نامه ای سرگشاده را منتشر کرده و در آن به طرح موضوعاتی که به شدت موجب نگرانی او هستند پرداخته و گفته "باید برای اینکه وب بتواند نقش خود را به عنوان ابزاری که در خدمت بشریت است ایفا کند با این موارد برخورد کرد."
برنرز سه موضوع کلیدی و مهم را شناسایی کرده که ازنظر او در وضعیت کنونی اینترنت بسیار نگرانکننده به نظر میرسند.
اولین نگرانی این است که ما کنترل خود را روی اطلاعات شخصی مان از دست دادهایم. او معتقد است بسیاری از سایتها دسترسی رایگان به محتوا را برای کاربران فراهم میکنند و در عوض اطلاعات شخصی آنها را دریافت میکند. کاربران شرایطی را که سایتها برایشان تعیین میکنند بهراحتی میپذیرند بدون آنکه بدانند درازای آن، اطلاعات شخصیشان به تاراج میرود.
نگرانی دوم انتشار انبوه اطلاعات غلط یا اخبار جعلی است. اکثر مردم اخبار را از سایتهای معدودی کسب میکنند و اغلب در تله کلیک گرفتار میشوند. به اعتقاد او امروزه اطلاعرسانی غلط و شیوع اخبار جعلی اصلاً کار سختی نیست.
سومین موضوع نگرانی عرصه تبلیغات سیاسی در اینترنت است؛ تبلیغاتی که اغلب پنهانی صورت میگیرد و سرشار از اطلاعات غلط است. برنرز لی همچنین از نگرانیهایش درباره جاسوسی دولتها و نظارت بر استفاده شهروندان از اینترنت گفت. او تلویحاً به افشاگریهای ویکیلیکس از اسناد مربوط به جاسوسی سیا از شهروندان اشاره کرد و گفت کنترل کاربران از سوی دولتها روزبهروز بیشتر میشود. به اعتقاد برنرز این کار تأثیر وحشتناکی روی آزادی بیان خواهد داشت و مانع از آن میشود که وب فضایی برای کشف موضوعات حساسی همچون سلامت، مذهب و... هستند.
تیم برنرز لی در سال 1989 شبکه جهانی وب را ایجاد کرد تا تریبون آزادی برای همه افراد باشد و همه بتوانند در هر مکانی اطلاعاتشان را به اشتراک بگذارند اما هکهای گسترده و انتشار اخبار جعلی از طریق رباتها امیدهای او را ناامید کرد. برنرز لی تلویحاً به رویداد غیرمنتظره ویکیلیکس اشاره کرد که نشان میداد سازمان سیا با استفاده از ابزار پیچیده هک، از طریق گوشیهای تلفن و تبلت جاسوسی میکرده است.مخترع شبکه جهانی تنها یکی از هزاران متخصص فناوری است که معتقدند گسترش این سایتها میتواند حریم خصوصی و حتی امنیت میلیونها انسان را به خطر بی اندازد.