پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه روسیه از برخورد گزینشی رسانه های جهانی در پوشش واقعیت اوضاع در مناطق بحرانی جهان انتقاد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، سرگئی لاوروف در نشست مشترک خبری با همتای کنگویی اش در مسکو گفت: پوشش رسانه ای عملیات آزادسازی شهر حلب سوریه از دست تروریست ها، به ویژه بخش شرقی این شهر، به صورت مخدوش صورت می گرفت. ارتش سوریه کارآیی خود را در این نبردها با کمک نیروی هوافضای روسیه و مستشاران نشان داد. در آن زمان بعضی رسانه ها خبرهایی را درباره نقض قوانین بین المللی در عملیات حلب منتشر می کردند و می گفتند دسترسی فوری به بخش شرقی حلب برای رساندن کمک های پزشکی برای غیر نظامیان ضروری است. این رسانه ها می گفتند هیچ دارویی در این منطقه باقی نمانده است، اما زمانی که شرق حلب آزاد شد مقادیر زیادی دارو و تجهیزات پزشکی از انواع مختلف در انبارها در بخش شرقی حلب که در کنترل افراد مسلح قرار داشت، کشف شد. این افراد مسلح اجازه نمی دادند غیر نظامیان به این کمک ها دسترسی پیدا کنند.
نقض قوانین انسانی
لاوروف افزود :اطمینان پیدا کردیم که سازمان های بین المللی این اطلاعات نادرست را به ژنو منتقل می کردند. از شورای امنیت خواستیم این مسئله را مشخص کند که چرا سازمان بهداشت جهانی چنین گزارش هایی را با وجود مقادیر زیادی تجهیزات پزشکی در بخش شرقی حلب، منتشر می کرد. همه اکنون در این باره سکوت کرده اند.
لاوروف افزود: مسئله دیگر هم تلاش برای طرح اتهام جنایت جنگی و نقض قوانین انسانی در بخش شرقی حلب بود. با اینکه با صلیب سرخ جهانی و هلال احمر از همان ابتدا همکاری می کردیم. چند روز پیش بار دیگر از نمایندگان صلیب سرخ جهانی شنیدیم که از همکاری ما با این سازمان در حلب شرقی قدردانی کردند. اما درباره پوشش عملیات در شهر موصل و نیز دیگر مناطق عملیاتی ائتلاف بین المللی برای مبارزه با تروریسم، خبرنگاران باید مسئولانه عمل کنند و به نقش حرفه ای خود از جمله در شبکه روسیا الیوم یا آرتی پایبند باشند. این شبکه به صورت واقع بینانه و کامل خبرها را منتشر می کند. گزارش های خبرنگاران شما به جامعه جهانی ارائه و باعث می شود تصویر کاملی از اوضاع ترسیم شود.
بحران موصل
وی گفت :کسانی که این گزارش ها را می بینند اطمینان پیدا می کنند که اوضاع (انسانی) بسیار نگران کننده است. شمار زیادی از غیرنظامیان از موصل فرار کردند که بسیار بیشتر از تعداد آوارگان از حلب شرقی هستند. از خبرنگارانی که در مناطق درگیریها فعالیت می کنند و نیز موسسات کمک رسانی انسانی وابسته به سازمان ملل در مناطق مختلف جهان می خواهم که واقع بینانه تر عمل کنند و هر چه را که در مناطق بحران زده می بینند بیان کنند. مدتی پیش معاون دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی نشست خبری برگزار کرده بود و در توضیح اوضاع سوریه تاکید کرد اوضاع این کشور بدترین وضع در مقایسه با بحران ها در دیگر مناطق نیست. او گزارشی از اوضاع عراق و یمن ارائه کرد. کسانی که نگران وضع حقوق بشر در جهان هستند، باید اوضاع این کشورها را هم در نظر بگیرند و در سخنانشان به آنها اشاره کنند.
بحران سوریه
وی در پاسخ به سؤالی درباره نشست آستانه در مورد بحران سوریه و مخالفت بعضی از گروه های مسلح با حضور در این نشست خاطر نشان کرد: در تعامل با همتایان مان در وزارت دفاع روسیه تلاش می کنیم از جزئیات آگاهی پیدا کنیم. دلایلی را که رسانه ها به عنوان موانع مشارکت مخالفان مسلح در مذاکرات آستانه بیان کردند، قانع کننده نیست. آنها می گویند موارد نقض سازوکار آتش بس وجود دارد که مسئله ای طبیعی است. در هر شرایطی ممکن است چنین موارد نقض آتش بس رخ دهد، اما مسئله مهم آن است که این موارد بسیار کمتر از زمان امضای توافقنامه در اواخر ماه دسامبر است. برای نظارت بر آتش بس، سازوکاری با مشارکت نظامیانی از روسیه و ترکیه تعیین شد. آنها روزانه درباره موارد نقض آتش بس تبادل اطلاعات می کنند. در شرایط فعلی سازوکاری برای واکنش نشان دادن به این موارد نقض آتش بس در حال تدوین است تا با طرف هایی که آتش بس را نقض می کنند تعامل صورت گیرد. این مسئله در نشست آستانه هم بررسی خواهد شد تا مجازات عاملان نقض آتش بس مشخص شود. همچنین باید مین روبی و مشارکت سازمان ملل و یونسکو هم برای بازگرداندن اوضاع به شرایط عادی در سوریه بررسی شود. مسئله دیگر هم تبادل اسیران و بازداشت شدگان است که همتایان ما، پیشنهادهای مشخصی را در این باره آماده کردند. وزارت دفاع، جدا کردن مناطقی را که همچنان در کنترل تروریست ها قرار دارد، بر روی نقشه پیگیری می کند. بدون شک ماموریت اصلی حفظ وضع موجود و آتش بس نیست، بلکه باید پیشرفتی برای تقویت امنیت و ثبات به دست آید و تلاش هایی هم برای آغاز حل سیاسی و تدوین قانون اساسی جدید صورت گیرد. ما ایده هایی در این باره داریم. ما در حال بررسی دلیلی هستیم که گروه های مخالف مسلح مطرح کردند. روز گذشته با وزیر امور خارجه ترکیه در این باره گفتگو کردم و وزارت دفاع روسیه هم از کانال های خاص خود این مسئله را در تعامل با وزارت دفاع ترکیه پیگیری می کند و تماس های مستقیم با فرماندهان گروه های مسلح دارد. در هر صورت نشست آستانه می تواند به گسترش همکاری برای اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت کمک کند.
رخدادهای اوکراین
وزیر امور خارجه روسیه گفت: شاهد اقدامات آشوب طلبانه در اوکراین هستیم. بانک ها باید بتوانند به طور طبیعی به کار خود در اوکراین ادامه دهند. گروه های تندرو عامل این اقدامات هستند. امیدواریم وزارت کشور اوکراین از اختیارات خود ضد کسانی که برای محاصره جمهوری دونتسک تلاش می کنند، استفاده کند. این وزارتخانه فقط شاهد آن است که چگونه نئونازیها هرج و مرج ایجاد می کنند، بدون آنکه آنها را مجازات کند و به دنبال تاثیر گذاشتن بر اقدامات آنها باشد. این رفتارها شرم آور است. امیدواریم مقامات اوکراینی هر کاری می توانند برای پایان دادن به آشوب گری صورت دهند. خبرهایی را درباره افشای حضور کارشناسان نظامی روس در لیبی یا مصر شنیدم، اما این خبرها شایعه ای بیش نیست. حتی دیپلمات های روس هم از مدتی پیش در لیبی حضور ندارند و همه آنها به تونس منتقل شدند. مشکلات زیادی درباره اوضاع امنیتی لیبی وجود دارد. انتشار چنین خبرهای نادرستی تاسف آور است. امیدواریم اتحادیه آفریقا تلاش هایی را برای کمک به حل فراگیر بحران در لیبی صورت دهد.