ضرورت حفظ حریم شهرها برای توسعه بلندمدت
مدیر کل دفتر طرحهای کالبدی وزارت راه و شهرسازی بر ضرورت حفظ حریم شهرها برای توسعه بلندمدت تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ سند پهنهبندی حریم چندی پیش در شورای عالی شهرسازی و معماری مصوب و در نامهای به استانداران و روسای شورای برنامهریزی تمامی استانهای کشور ابلاغ شد تا به عنوان سند راهبردی مورد استفاده قرار بگیرد.
زهره داودپور مدیرکل دفتر طرحهای کالبدی وزارت راه و شهرسازی در گفتگو با پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی ابعاد و اهمیت سند پهنهبندی حریم را که اخیرا در شورایعالی شهرسازی و معماری مصوب شد و طی ابلاغیهای به تمامی استانهای کشور ابلاغ شد ، تشریح کرد.
داودپور با بیان اینکه دو تعریف مهم که یکی محدوده شهر و دیگری حریم شهر در نظام شهرسازی وجود دارد، گفت: محدوده و حریم در طرحهای جامع به استناد قانون تعاریف مشخص میشوند. ضوابط و مقررات هستند که مشخص میکنند در کجاها امکان ساخت و ساز وجود دارد و در چه مکانهایی این امکان مجاز و در چه مکانهایی نیز ممنوعیت ساخت و ساز وجود دارد.
مدیرکل دفتر طرحهای کالبدی وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر آنکه ضوابط ساخت و ساز در پهنههای مجاز، مشروط و ممنوع در طرحهای جامع تعیین میشود، افزود: شهرها بر اساس ضوابط شهرسازی ساخته و پهنهبندی کاربریها و نوع کاربریها به استناد ضوابط و مقررات شکل میگیرد و این ضوابط نیز برای شهرداریها روشن است.
وی ادامه داد: پیرامون شهرها یا همان حریم شهرها بخشی از شهر هستند که در محدوده استحفاظی قرار دارند و باید برای توسعه آتی شهر حفاظت شوند ، در نتیجه باید حداقل اتفاقات در حریم شهرها رخ دهد.
وی تاکید کرد: در حرایم به دلیل توسعه بلندمدت شهرها، اجازه ساخت و ساز ممنوع است زیرا تلاش داریم تا حرایم شهرها را برای توسعه بلندمدت شهر حفظ کنیم.
مدیرکل دفتر توسعه طرحهایکالبدی، پهنههای کشاورزی و پهنههای محیطزیستی را از پهنههایی دانست که باید حفظ شوند.
وی گفت: در کارگروههای استانی، استقرار کاربریهایی که برای آنها متقاضی وجود دارد و همچنین مجموعه اقداماتی که میتوان در آن پهنه ها انجام داد، تعیین میشود.
وی با یادآوری اینکه طرحهای ناحیهای اغلب در خارج از حریم و طرحهای جامع در داخل حریم موضوعیت دارد، گفت : پیشتر، سند پهنهبندی وجود داشت و در قانون تعاریف محدوده و حریم این مسئولیت به طرحهای جامع داده شد. سند پهنهبندی برای مواقعی است که در حال تهیه طرح جامع هستیم و تصمیمگیریهایی که در استانها در آن زمانها انجام میشود باید بر اساس سند پهنهبندی باشد.
مدیر کل دفتر طرحهای کالبدی وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در شهرسازی، اصطلاحی تحتعنوان پهنهبندی، منطقهبندی و زونینگ وجود دارد به مصوبه شورایعالی در این مورد اشاره کرد و افزود: اصطلاح پهنهبندی میگوید که ضوابط و مقررات باید برای شهرها و پیرامون شهرها، منطقهبندی و پهنهبندی را ارایه دهد.
در واقع، پهنهبندی تعیین میکند، کاربری و فعالیت غالبی که می خواهد در پهنه بندی انجام شود، چیست و هر کاربری که با کاربری غالب همخوانی داشته باشد، مجاز میشود.
وی ادامه داد: یکسری از کاربریها نیز کاربریهای ممنوع هستند بدینمعنا که اگر منطقه مسکونی داشته باشیم، صنعت نباید در آنجا شکل بگیرد چون آلودگی ایجاد می کند و مغایر با کاربری مسکونی است. بنابراین کاربری صنعتی در منطقه مسکونی ممنوع است اما ایجاد یکسری کارگاههای شهری در این طرح، مشروط هستند.
وی اظهار داشت : مثلا کارگاه نجاری در حد اینکه تعمیرات انجام دهد مشروط است اگر سر و صدا و آلودگی هوا ایجاد نکند و مزاحمت برای پیرامون نداشته باشد با این شرایط میتواند استقرار پیدا کند. پس از آن است که سطح اِشغال، ارتفاع و ضوابط ساخت و ساز مشخص میشود.
داودپور تصریح کرد: در ضابطه منطقهبندی و ضابطه ساخت و ساز، ابتدا باید پهنه هماهنگ شود و پس از آن ساخت و ساز در آنجا اتفاق بیفتد.
وی گفت: سند پهنهبندی، قبلا نیز در طرحها بود، اما مصوبه شورایعالی نداشت و چگونگی اجرا مشخص نشده بود که با این مصوبه همه آنها روشن شدند.
داودپور گفت: بحثهایی همچون عوارض خطی در قانون قبلی تعریف نشده بود. اما در سندی که مصوبه شورایعالی است عوارض خطی تعریف شده است. راه و شبکه معابر، قنوات، مسیلها و رودخانهها جزو عوارض خطی هستند و باید حرایم آنها مشخص شود و به گونهای در سند پهنهبندی حریم در حال تاکید مجدد آنها هستیم.