محسنی اژه ای:
امسال تاکنون 300 نفر از قصاص نجات یافته اند
معاون اول قوه قضائیه: از ابتدای امسال تا پایان بهمن 300 نفر از اجرای حکم قصاص با رضایت شاکیان نجات یافته اند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در نخستین همایش ملی «صبر» در سالن اجلاس سران با اشاره به جایگاه صلح و بخشش در اسلام افزود: البته مسئله صلح و سازش و رضایت مورد احترام همه جوامع است و در همه دنیا امروز حداقل به زبان ، همه طالب صلح هستند حتی شاید در عمل طوری دیگر عمل کنند.
وی گفت: از ابتدای امسال تا پایان بهمن 300 نفر از اجرای حکم قصاص با رضایت شاکیان نجات یافته اند که این بخشش برای 230 نفر اجرا شده و برای بقیه هم درحال طی مراحل نهایی است.
معاون اول قوه قضائیه به آثار صلح و بخشش در جامعه و در خود فرد اهل بخشش اشاره کرد و اضافه کرد: کسی که صلح می کند در قدم نخست خودش به آرامش می رسد و در گام بعد اثر مهمی در طرف مقابل دارد.
وی گفت: شوراهای حل اختلاف سراسر کشور در زندان ها با همکاری مردم خیر و سایر دستگاه ها و دولت اقدامات قابل توجهی در گرفتن بخشش و رضایت داشته اند و بر همین اساس از ابتدای امسال تا پایان بهمن مقدمات بخشش قصاص برای 300 نفر انجام شد که درباره 230 نفر این موضوع نهایی شده است.
محسنی اژه ای افزود: اگر در یکسال 300 نفر از سلب حیات و اعدام نجات پیدا کنند، آثار بسیار خوبی در جامعه خواهد داشت از طرف دیگر اگر قرار بود این 300 نفر سلب حیات شوند معلوم نبود که چه مشکلاتی برای افراد پیش می آمد.
وی گفت: جامعه وقتی می بیند یک نفر با دل پرخون از حق خود ازجمله قصاص گذشت می کند، مسلم است که نگاه ارزشمندی به این فرد خواهد داشت.
رواج صلح و سازش بین مردم آثار بسیاری دارد
معاون اول قوه قضاییه گفت: رواج صلح و سازش بین مردم آثار بسیاری دارد.
محسنی اژه ای افزود: جامعه ای که اهل گذشت، صلح و بخشش باشد مورد عنایت خداوند قرار می گیرد که علاوه بر آن اثرات اجتماعی بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه باید محسنات صلح و بخشش و رضایت در جامعه برای مردم ملموس باشد گفت: رسانه ها، صاحبان تریبون، ائمه جماعات وکسانی که برای مردم مرجع هستند، وظیفه مهمی دارند و در این خصوص به ترویج فرهنگ صلح و سازش بپردازند چرا که کلام و افکار آنها الگوست و چنانچه در جامعه توسعه پیدا کند، آثار مثبتی نه تنها برای دستگاه قضایی و قوه مجریه بلکه برکاتی برای ایران اسلامی و بشریت دارد و قضات نیز از آن منتفع می شوند.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه گذشت و صلح گاهی اوقات به لحاظ مسائل فردی است افزود: یعنی اگر به فرد، ظلم و اهانت شد و یا حقی ، ناحق شد در آنجا تاکید فروان شده است که حدالامکان ببخشید و از حق خود صرف نظر کنید.
وی گفت : اما گاهی نیز حق، فردی نیست و آن فرد مسئول قضایی یا مسئول اموال عمومی جامعه است ، آیا در آن شرایط می تواند بگوید چون بخشش خیلی خوب است پس من از اموال بیت المال بدون ضابطه و قاعده ببخشم که در این شرایط قطعا چنین حقی ندارد.
محسنی اژه ای افزود : اگر کسی قاضی است ، وظیفه دارد افرادی را بر اساس موازین مجازات کند ، آیا می تواند بدون موازین ، فرد محکوم را ببخشد.
وی با بیان اینکه بخشش قبل یا بعد از محکومیت است و هر کسی نمی تواند حق جامعه را ببخشد گفت : آیا نیروی انتظامی وقتی دزدی را دستگیر می کند، می تواند بدون رضایت شاکی و اجازه دستگاه قضایی ببخشد و رها کند و بگوید کار انسانی کرده است.
معاون اول قوه قضاییه درباره پرونده های قضایی نیز افزود : حقیقتا اگر صلح و سازش بین مردم رواج بیشتری یابد و پرونده قضایی تشکیل نشود ، آثار بسیار مثبتی دارد .
وی ادامه داد : اگر هم پرونده تشکیل شد ، مردم توجیه شوند ، آنجا که ممکن است در کلانتری یا حتی مراحل قضایی قبل از قطعیت و اجرای حکم ، با هم آشتی کنند قطعا برکات بسیاری دارد و هم به نفع جامعه و طرفین دعواست و هم از حجم کار قضات کاسته می شود که در رسیدگی کیفی به پرونده ها مهم است.
اژه ای با بیان اینکه در صلح و سازش، رضایت باید از روی میل و رغبت باشد افزود: سعی کنیم در همین مجرای صلح و سازش و گرفتن رضایت حقی از کسی ضایع نشود.