مشروح مصاحبه رسانههای اروپایی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری «سانا»ی سوریه ، بشار اسد رئیس جمهور سوریه در گفتگو با رسانه های اروپایی تاکید کرد محاصره غربی و اروپایی روند تخریب و کشتاری را که تروریستها مرتکب می شوند کامل می کند و مردم را به ترک کشورشان به مناطق دیگر مانند اروپا سوق می دهد.
در زیر متن کامل این مصاحبه آمده است :
- خبرنگار : جناب رئیس جمهور دیروز حمله ای دیگر در دمشق رخ داد. اوضاع در سوریه همچنان خطرناک است نظر شما در این مورد چیست؟ علاوه بر این نظر خود را درباره اظهارات بنیامین نتانیاهو (نخست وزیر رژیم صهیونیستی) درباره نقش ایران در سوریه و همچنین دونالد ترامپ (رئیس جمهور آمریکا) بفرمایید.
- رئیس جمهور سوریه:« شما درباره جنبه های مختلف یک مشکل بسیار پیچیده که علت آن دخالت خارجی است صحبت می کنید. زمانی که از تروریسم و حملات تروریستی در سوریه صحبت می کنید همانند آنچه دیروز در دمشق رخ داد ، این چیزی است که اگر نگوییم در برخی موارد در هر ساعت اما در هر روز رخ می دهد و تا زمانی که تروریستها در هر نقطه از سوریه حضور دارند همه شهروندان سوریه در معرض خطر هستند. این روشن است. سوالی که وجود دارد این است که چه کسی از این تروریستها حمایت می کند ... این سوالی است که دوست دارم آن را برابر مسئولان اروپایی مطرح کنم که از زمان آغاز بحران سوریه در مسیری اشتباه حرکت کردند که موجب ویرانی و گسترش تروریسم در منطقه شده است. این اشتباهات موجب شد حملات تروریستی در برخی کشورهای اروپایی رخ دهد و بحران آوارگان به وجود آمد.. این مسئله بر همه چیز تاثیر داشت. اگر بخواهید از نقش اروپایی یا غربی صحبت کنید این نقش که همواره رهبری آن را آمریکاییها برعهده داشته اند تا این لحظه تنها حمایت از تروریستها بوده است ، آنها از هیچ روند سیاسی حمایت نکرده اند و تنها در زبان از روند سیاسی صحبت می کنند اما تاکنون هیچ پایبندی واقعی به هیچ اقدام سیاسی وجود نداشته است درحالی که اگر درباره نقش ایران صحبت کنید این مسئله کاملا متفاوت است ، آنها در مبارزه با تروریسم از سوریه حمایت می کنند و در محافل منطقه ای و بین المللی در زمینه سیاسی از سوریه حمایت کرده اند. از سوی دیگر اسرائیل به صورت مستقیم چه از نظر تدارکاتی و یا از طریق حملات هوایی مستقیم به ارتش ما در مناطق مرزی ، از تروریستها حمایت می کند.»
- خبرنگار : شما ماهیت روابط بین روسیه و سوریه را درحال حاضر چگونه توصیف می کنید .. این روابط درحال حاضر در رسانه های جهانی با اصطلاحات مختلف از جمله همکاری ثمربخش و از سوی دیگر استعماری توصیف می شود. روسها اینجا چه کاری انجام می دهند؟
- بشار اسد :« اجازه دهید درباره واقعیت صحبت کنیم. از زمانی که روسها حملات هوایی خود را بر ضد داعش با همکاری ارتش سوریه آغاز کرده اند ، طبیعتا پس از آنکه ما از آنها درخواست کردیم بیایند و به ما در جنگ بر ضد تروریستها کمک کنند ، داعش رو به افول است. پیش از آن به اصطلاح ائتلاف آمریکایی یا غربی بر ضد داعش که ائتلافی تشریفاتی است وجود داشت و در آن زمان داعش رو به گسترش بود. پس از آنکه روسها پیروزیهای خود را آغاز کردند آنها سخنان منفی خود را در خصوص نقش روسیه در سوریه آغاز کردند اما اولا و پیش از هر چیزی باید گفت روسیه با ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم موفق عمل کرد و حلب و تدمر و اخیرا برخی از مناطق دیگر را بازپس گرفت که شاهد خوبی به شمار می آید. بنابراین نباید درباره نظرات سخن بگوییم ، این واقعیت است. در خصوص روابط سیاسی با دولت نیز از همان ابتدا و نه از زمان دخالت و حمایت آنها و اعزام نیروهایشان به سوریه ، من از آغاز جنگ در شش سال پیش صحبت می کنم ، از آن زمان روسها در هر اقدام سیاسی و پس از آن در هر اقدام نظامی که در خصوص مسئله سوریه اتخاذ می شود با دولت سوریه مشورت می کنند ، این سیاست و رفتار آنها است. سیاست و روابط آنها با سوریه بر دو مسئله استوار است ، مسئله اول حاکمیت سوریه است که بخشی از منشور سازمان ملل متحد به شمار می رود .. منظورم حاکمیت هر کشوری است. و مسئله دوم بر اخلاق استوار است و برای همین هیچ حالت استعماری وجود ندارد بلکه روابطی که وجود دارد سابقه آن به بیش از شش دهه بین سوریه و روسیه می رسد ، این روابط همواره در شرایط مختلف همین گونه بوده است.»
- خبرنگار : این جنگ بسیار طولانی است ، 400 هزار نفر کشته و میلیونها نفر آواره شده اند ، سازمان ملل متحد شما را متهم می کند و مسئول می داند و می گویند بسیاری از طرفهای دیگر برای دستیابی به صلح ، خواستار کناره گیری شما از قدرت هستند ، به این سوال چگونه پاسخ می دهید؟
- رئیس جمهور سوریه :« اولا مردم سوریه باید رئیس جمهور خود را انتخاب کنند و این چیزی است که در هر منازعه و مشکلی تعیین کننده است نه سازمان ملل متحد. سازمان ملل متحد هیچ نقشی ندارد و همه ما می دانیم که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی دیگر هیچ موازنه سیاسی در سازمان ملل متحد وجود ندارد چرا که برخی از کشورهای شورای امنیت یعنی اعضای دائمی آن مانند فرانسه ، انگلیس و آمریکا تلاش کردند از سازمان ملل متحد در جهت برنامه های سیاسی خود و سرنگونی دولتهایی که با برنامه های آنها سازگار نیست و اهداف آنها را برآورده نمی کند استفاده کنند. بنابراین سخن گفتن از اینکه آیا رئیس جمهور باید برود یا بیاید ، من شخصا در این خصوص تنها به مردم سوریه گوش می دهم. من به آنچه سازمان ملل متحد می گوید یا هر مسئول دیگری در خارج از سوریه در این خصوص می گوید توجهی نمی کنم. معتقدم زمانی که در ابتدای سوال خود از آوارگان یا کشته شدگان صحبت می کنید باید بدانیم که بخشی از این کشته ها به دست اروپاییها صورت گرفته است ، نه به صورت مستقیم بلکه از طریق حمایت آنها از تروریستها که از همان ابتدا رخ داده است. آنها تا این لحظه نیز همچنان از آنچه که میانه روها می نامند حمایت می کنند درحالی که می دانند این تنها یک توهم است و هیچ فرد مسلح میانه رویی در سوریه وجود ندارد. همه آنها تندرو هستند چه آنها که میانه رو بودند و یا غیر از آنها. زمانی که تیربار و سلاح به دست می گیرید و مردم را می کشید و داراییها را ویران می کنید شما در کشور خود و در کشور من و در هر نقطه دیگر تروریست محسوب می شوید و هیچ کس نمی تواند بگوید قاتل میانه رو یا تروریست میانه رو وجود دارد ، چنین اصطلاحی وجود ندارد. دوم اینکه در خصوص آوارگان به ویژه در خصوص اروپایی که از آنجا آمده اید باید بگویم مردم سوریه به علت حملات تروریستی یا ویرانی کشورشان را ترک نکرده اند بلکه بسیاری از آنها به علت محاصره و تحریم آن را ترک کرده اند. بنابراین محاصره غربی و اروپایی نقش مکمل ویرانی و کشتاری را بازی می کند که تروریستها مرتکب می شوند و موجب شده است این مردم کشورشان را به طرف مناطق دیگر مانند اروپا ترک کنند.»
- خبرنگار : آیا شما هیچگاه درباره راهی که برای تعامل با این بحران در پیش گرفته اید پشیمان شده اید؟ آیا درباره چیزی احساس گناه می کنید؟ آیا اگر امکان داشته باشد چیزی را که در گذشته انجام داده اید تغییر خواهید داد؟
- بشار اسد :« اولا شما باید بین نظر رئیس جمهور یا یک مسئول و بین وظایف او تمایز قائل شوید. وظیفه بر اساس قانون اساسی مشخص می شود و وظیفه دولت سوریه و هر مسئول سوری دفاع از کشورش است. اگر ما از کشورمان دفاع نمی کردیم احساس گناه می کردیم و پشیمان می شدیم اما زمانی که از کشورتان دفاع می کنید چگونه پشیمان خواهید شد؟ دوم اینکه ما نظراتی در خصوص گفتگو با همه سوریها از جمله افراد مسلح داشتیم که این ارتباطی با قانون اساسی ندارد ، این مسئله در نهایت گشایش و انعطاف صورت گرفت چرا که هیچ کشور یا دولتی نمی تواند بگوید که با تروریستها گفتگو خواهد کرد اما ما گفتیم برای پاسداری از خون سوریها گفتگو خواهیم کرد حتی با تروریستها. بنابراین چگونه می تونیم برای گفتگو و گشایش پشیمان شویم. اگر منظور شما پشیمانی به علت اجرای اقدامی باشد ، در هر سیاستی اشتباهاتی در زمان اجرا رخ می دهد ، این مسئله ای متفاوت است. این مسئله پشیمانی ندارد بلکه به اصلاح نیاز دارد. اگر اشتباهاتی مرتکب شدید باید آن را اصلاح کنید نه اینکه احساس پشیمانی کنید چرا که اشتباه کردن بخشی از طبیعت بشر است. اما مسئله مهمتر ، اگر بخواهید از چیزی که رخ می دهد صحبت کنید معتقدم باید این سوال را از مسئولان غربی بپرسید ، آیا از حمایتشان از تروریستها در سوریه و آنچه میانه روها می نامند و در ابتدا آنچه که تظاهرات مسالمت آمیز می نامیدند پشیمان نیستند؟ بسیاری به دست آنها کشته شدند اما آنها تنها دولت سوریه را متهم کردند درحالی که می دانستند مزدوران آنها مردم را می کشند .. آیا از آنچه در سوریه پس از شش سال رخ داد پشیمان نیستند؟ معتقدم آنها باید پشیمان شوند نه ما.»
- خبرنگار : آیا می توانید برای ما یک اشتباه را نام ببرید؟ شما گفتید باید اشتباهات را اصلاح کنیم و شما اشتباهات را اصلاح می کنید.
- رئیس جمهور سوریه :« من درباره سیاست صحبت می کنم اما زمانی که شما درباره اجرای آن سخن می گویید در واقع از بسیاری از جزئیات صحبت می کنید .. من درحال حاضر چیزی در نظر ندارم اما در برخی موارد ممکن است اشتباهات فردی رخ دهد و نمی توانید اشتباهات فردی را که می توان از آنها چیزی شنید شمارش کنید اما می توان فهمید که مشخصا چه چیزی رخ می دهد ، منظورم این است که این کار نهادهای ذی ربط است و کار رئیس جمهور نیست.»
- خبرنگار : جناب رئیس جمهور همه جهان درباره اینکه پس از این بحران سوریه چگونه خواهد بود می پرسند ، آیا شما می توانید نظر خودتان را در این خصوص به ما بگویید؟ مانند برنامه اصلاحاتی خودتان پس از این بحران؟ به عنوان مثال آیا این کشور فدرالی تر خواهد شد؟ آیا برنامه اصلاحاتی در مسائل اجتماعی مانند حمایت از حقوق بشر و نظارت و تحقیقات بیشتر از ارتش یا دستگاههای امنیتی دارید؟ این چیزهایی است که همه جهان از شما می خواهند.
- بشار اسد :« اولا ، جنگ خودش درس بسیار سختی برای هر جامعه به شمار می رود.. بنابراین می توانم بگویم هر کشوری پس از جنگ باید بهتر شود چرا که درسهایی آموخته است و زمانی که جنگ از خارج می آید و عاملانی در سوریه در کنار خارجیها مورد استفاده قرار می گیرند اینکه دیگران را مسئول بدانید و غرب یا کشورهای دارای دلارهای نفتی را که از این تروریستها حمایت می کنند مقصر بدانید کافی نیست. همه ما این را می دانیم اما این کافی نیست و در نهایت باید در خودتان نظر کنید و بگویید مشکل کشور من چیست؟ من در اینجا به عنوان یک رئیس جمهور صحبت نمی کنم بلکه به عنوان یک شهروند سوری سخن می گویم.. بنابراین طبیعی است که با این روش در این مسئله نگاه کنیم. اگر بخواهید از اینکه سوریه پس از جنگ چگونه خواهد شد بپرسید باید بگویم اولویت من گشایش و تسهیل گفتگو بین سوریها است چرا که این مسئله از طریق گفتگوی ملی درباره نظام سیاسی که می خواهیم محقق می شود .. آیا نظام ریاست جمهوری یا پارلمانی خواهد بود یا چیز دیگر؟ و زمانی که از نظام سیاسی صحبت می کنید منظور موسسات است چرا که این موسسات چه ارتش یا وزارتخانه ها یا دولت و هر چیز دیگری باید برگرفته از قانون اساسی باشد .. نمی توانیم بدون در نظر گرفتن قانون اساسی یا نظام سیاسی اصلی درباره آنها سخن بگوییم. این مسئله به گفتگو بین طیف گسترده ای از جامعه سوریه نیاز دارد چرا که در نهایت باید درباره این مسئله همه پرسی برگزار کرد. دولت نمی تواند تصمیمی اتخاذ کند و بگوید این برای آینده کشور خوب است یا بد است. بنابراین بهتر است درباره دیدگاه من درباره آینده سوریه صحبت نکنیم بهتر است درباره دیدگاه سوریه برای آینده کشورمان صحبت کنیم. این به گفتگو نیاز دارد اما با وجود اینکه ما درباره آن مذاکره می کنیم هنوز برای سخن گفتن از آن زود است. درحال حاضر اولویت مردم سوریه مبارزه با تروریسم است ، چگونه می توان درباره سیاست صحبت کرد درحالی که در هر زمان به علت حملات تروریستی شماری کشته می شوند. رهایی از تندروها اولویت است و آشتی سیاسی در مناطق مختلف اولویت دیگر را تشکیل می دهد. زمانی که این دو مسئله محقق شد می توانید از هر مذاکره یا گفتگویی که می خواهید درباره هر مسئله ای اجرا شود صحبت کنید.»
- خبرنگار : آیا احساس می کنید که این سیاست در این منطقه در خاورمیانه در نهایت این است که یا بکش یا کشته می شوی؟
- رئیس جمهور سوریه :« چنین فرهنگی وجود دارد .. این مسئله به فرهنگ مرتبط است نه به سیاست. این مسئله به نحوه اندیشیدن مردم مربوط است .. این فرهنگ بخشی از فرهنگ اصیل نیست. متاسفانه این چیز تازه ای است که از چند دهه گذشته داریم می بینیم. چرا ؟ ، به علت تاثیر ایدئولوژی وهابیت است که دیگران را قبول ندارد. این به این معنا نیست که تنها بر دینداران تاثیر می گذارد بلکه فضای تکفیر دیگران تا زمانی که وجود داشته باشد می تواند بر همه افراد جامعه تاثیر داشته باشد. بنابراین این طرز فکر در زمینه های مختلف جامعه وجود دارد و اخیرا عامل مهمی در ایجاد این مشکل در سوریه بوده است. بنابراین آنچه می گویید درست است اما این فرهنگ اصلی جامعه ما نیست .. اگر با این مسئله با جدیت برخورد نکنیم گسترش می یابد و بخشی از جامعه بخش دیگر را نمی پذیرد و در این صورت می تواند جنگ داخلی رخ دهد. تا این لحظه جنگ داخلی وجود نداشته است ، آنچه جریان دارد جنگ با این منطق است. به طور کلی این گروههای اسلامگرای وهابی تندرو هستند که با دیگر گروههای جامعه می جنگند. اما در نهایت این جنگ شاید نقشه سیاسی متفاوتی داشته باشد. بنابراین این یک فرهنگ نیست بلکه موقتی و موضعی است و ما باید با آن با جدیت برخورد کنیم. این مسئله بر ما و بر جامعه اروپا تاثیر داشته است و شما درحال حاضر نتایج آن را در کشور خود می بینید چرا که این پایگاه داخلی در خود اروپا نیز وجود دارد به ویژه در فرانسه. زمانی که این افراد را منزوی کردند و به علمای وهابی اجازه دادند بر منطق آنها نفوذ کنند و بر آن تاثیر بگذارند ، به.» ای آن را پرداختند. برای همین سرکرده های بسیار وحشی تر این طرز فکر در سوریه چه آنهایی که به داعش وابسته بودند و چه آنها که عضو النصره بودند از اروپا می آیند نه از کشورهای عربی. ما تروریستهای زیادی از جهان عرب داریم اما سرکرده های آنها به شکل اساسی از اروپا هستند.»
- خبرنگار : درباره مشکل آموزش نظرتان چیست؟
- بشار اسد :« زمانی که از فرهنگ صحبت می کنیم آموزش ، رسانه و سیاست را شامل می شود چرا که سیاست بر فرهنگ تاثیر می گذارد ، بنابراین همه این عوامل بر هم تاثیر دارند. منظورم این است که فرهنگ همه آن چیزی است که به شما مربوط می شود .. روش اندیشیدن و روش رفتار شما