مصونیت برای حامیان داعش، چرا؟
مرکز جهانی مسئولیت حفاظت از مردم در برابر نسل کشی، بدون اشاره به ضرورت پیگرد و مجازات کشورهای حامی، تنها در پی مجازات اعضای داعش است.
مرکز جهانی مسئولیت حفاظت از مردم در برابر نسل کشی، بدون اشاره به ضرورت پیگرد و مجازات کشورهای حامی داعش، مصونیت این سازمان تروریستی از مجازات را عامل ادامه و شدت جنایات این گروه تروریستی در عراق و سوریه دانست.
سیمون آدامز رئیس «مرکز جهانی مسئولیت حفاظت از مردم در برابر نسل کشی، جنایات جنگی، پاکسازی نژادی و جنایت علیه بشریت»، در نشست ویژه مقابله با مصونیت داعش از مجازات که در مقر سازمان ملل متحد برگزار شد، همه کشورها را به مبارزه با مصونیت داعش از مجازات به سبب جنایات ارتکابی این گروه فراخواند.
به گزارش شبکه تلویزیونی ای پی تی ان، نشست ویژه مقابله با مصونیت داعش با حضور نمایندگان دائمی برخی کشورها از جمله آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، عراق، ایران و سایر کشورها و نیز برخی نمایندگان سازمان ها و نهاد های دولتی و غیر دولتی در مقرر سازمان ملل برگزار شد.
سیمون آدامز به عنوان مدیر نشست گفت: مبارزه با مصونیت داعش از مجازات به سبب بی رحمی های این گروه محدود به داخل عراق، سوریه و یا لیبی نیست بلکه مبارزه ای جهانی به شمار می آید. هرجا که داعش حضور دارد، این گروه (تکفیری صهیونیستی) تهدیدی علیه همه افرادی است که در برابر ایدئولوژی افراطی آن ایستادگی می کنند. داعش در عین حال که تروریسم را صادر می کند، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت را نیز صادر می کند.
این بدان معنا است که «مرکز جهانی مسئولیت حفاظت از مردم در برابر نسل کشی، جنایات جنگی، پاکسازی نژادی و جنایت علیه بشریت» با خراب کردن همه جنایات در سوریه و عراق بر سر داعش سعی میکند، افکار عمومی را از نقش کشورهای سازمان دهنده و تجهیز کننده داعش منحرف سازد.
این در حالی است که «مرکز جهانی مسئولیت حفاظت از مردم در برابر نسل کشی» می بایست علاوه بر داعش، مسئولیت بررسی کیفری و حقوقی کشورهای حامی داعش را نیز بر عهده گیرد، زیرا کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی و برخی متحدان منطقهای آنها اقدام به جذب، سازمان دهی، آموزش و تجهیز نیرویهای داعش کردند. کمک های مالی و نظامی، این کشورها به داعش سبب شد این گروه تروریستی به جنایات خود در منطقه شدت بخشد.
حتی مخالفت آنها با رسیدگی به جنایات داعش میتواند ناشی از نگرانی کشورهای حامی داعش از آشکار شدن مداخله شان در جنایات این سازمان تروریستی باشد. بنابراین مصونیت بخشیدن به داعش به نوعی مصونیت بخشیدن به کشورهای غربی رژیم صهیونیستی و متحدان منطقهای آنها بوده است.
شایان ذکر است که دادستان دیوان بین المللی کیفری نیز در پانزدهمین نشست سالیانه «مجمع دول عضو» بدون اشاره به نقش برخی دولتها در تقویت داعش از تلاش دیوان در جهت رسیدگی به جنایات ستیزه جویان خارجی که به صفوف گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق پیوستهاند خبر داد.
فاتو بنسودا اعلام کرد: دیوان کیفری بین المللی تلاش می کند راههایی پیدا کند که بتواند اتباع کشورهای خارجی را که در کنار افراط گرایان گروه تکفیری صهیونیستی داعش در سوریه و عراق مرتکب جنایت می شوند، در این نهاد قضایی بین المللی محاکمه کند.
طبیعتا رسیدگی به جنایات این افراد برای جلوگیری از ورود آنها به کشورهای متبوع خود و در نتیجه کاهش ضریب امنیت این کشورها است.
اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی با ذکر چهار سازوکار صلاحیت رسیدگی دیوان به جنایت های جنگی، علیه بشریت، تجاوز و نسل کشی را مشخص کرده است و با توجه به اینکه سوریه و عراق عضو دیوان نمی باشند، به نظر می رسد بهترین سازوکار برای رسیدگی به جنایات داعش و متحدانش همان مورد ارجاع وضعیت از سوی شورای امنیت به دادستان دیوان باشد. اما از آنجایی که برخی از کشورهای عضو شورای امنیت نظیر؛ آمریکا، فرانسه و انگلیس از حامیان داعش بوده اند، بعید به نظر می رسد این سازوکار محقق شود.
-----------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی