طرح تحول سلامت یک ضرورت برای حفظ نظام
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی: طرح تحول سلامت یک ضرورت برای حفظ نظام بود و در واقع بحث دولت نیست بلکه کارد به استخوان مردم رسیده بود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما، دکتر قاضی زاده هاشمی در چهاردهمین اجلاس سراسری مدیران ارشد سازمان بیمه سلامت ایران درباره عملکرد دولت در حوزه سلامت افزود: الحمدلله در این حوزه چپ و راست، اصلاح طلب و اصولگرا وجود ندارد و همه به نقد عملکرد آن می پردازند که البته هیچ کسی نمی تواند بگوید آنچه که فکر می کند درست و آنچه که عمل می کند بهترین است.
وی گفت: همه در این دولت برای خدمت به مردم و تداوم انقلاب تلاش کردیم اما ممکن است اشتباه و یا نقص هایی وجود داشته باشد اما کسانی که صدایشان امروز بلند است کارنامه شان در نزد تاریخ ثبت و ضبط است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه آقای روحانی در این مورد وعده داده و به وعده خود عمل کرده است افزود: موقعی که دولت آقای روحانی در حوزه سلامت شروع به کار کرد دیدیم که چه مشکلاتی داشت اما بیش از 10 میلیون نفر بیمه شده اند.
وی ادامه داد: در این خصوص قانونی وجود داشت چرا پیش از این قانون را عمل نکردند خوب مسلماً یا سخت بوده یا به اجرای آن اعتقاد نداشتند اما دولت روحانی وعده داد و به وعده خود عمل کرد ؛ اکثر کسانی هم که در این حوزه بیمه شده اند فقرا بودند.
وزیر بهداشت گفت: ما پیش از این دیدیم که در حوزه دارو چه بحرانی در کشور ایجاد شده بود و مردم فرش زیر پایشان را هم می فروختند اما دارو پیدا نمی کردند.
هاشمی گفت: در بخش تخت بیمارستانی نیز برغم اینکه این همه افزایش داده ایم اما کماکان تخت بیمارستانی کم داریم به ویژه در شهرهای حاشیه تهران و حتی خود تهران در این مدت دیدیم که چه تعداد تخت بیمارستانی اضافه شده است اما باز هم تخت کم داریم.
وی ادامه داد: در همین شهر پرند که مسکن مهر اجرا شده برای 70 هزار حتی یک درمانگاه پیش بینی نشده است چه برسد به تخت بیمارستانی و حتی پیش از این در برخی از بیمارستان ها شورای تامین برای اداره آن تشکیل می شد و حتی در برخی از بیمارستان ها دو سال و اندی کارانه ای پرداخته نشده بود.
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه طرح تحول سلامت باید در همان سال های اول انقلاب اجرا می شد اما اکنون با چند دهه تاخیر اجرا می شود گفت: اما برخی هنوز به آن انتقاد دارند چون این افراد اعتقادی به رفاه مردم ندارند و همه کارهای آنها شعاری است اما دولت روحانی به آن عمل کرد و درد و رنج مردم را کاهش داد.
بیمه های پایه به منابع پایدار نیاز دارند
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت: بیمه های پایه به منابع پایدار نیاز دارند و باید منابع پایدار داشته باشند.
دکتر قاضی زاده هاشمی در چهاردهمین اجلاس مدیران بیمه سلامت ایران با بیان اینکه بیمه ها باید یک کاسه شود، افزود: بخشی از مشکل ما در این است که نتوانستیم خرید راهبردی درستی انجام دهیم و نتوانستیم با هم بنشینیم و یک بسته خدمت پایه ای که با متناسب با درآمدهایمان است دریافت کنیم و هر کدام از ما یک حرفی می زنیم.
وی با بیان اینکه باید یک بیمه در کشور داشته باشیم گفت:بیمه تکمیلی هر تعداد که می خواهیم و می توانیم داشته باشیم اما مردم ایران اعم از کارگر، کارمند و غیره یک بیمه داشته باشند و این یک روش علمی در همه دنیاست.
وزیر بهداشت با بیان اینکه بیمه باید یک کاسه شود افزود: ما باید اقتدار خود را بیشتر کنیم و تا این اقدامات درست نشود باز هم بیمه سلامت محقق نخواهد شد.
وی با بیان اینکه بیشتر وقت ما در دولت ( من و آقای ربیعی وزیر تعاون) صرف تامین منابع شده است گفت: ظرف ده روز گذشته حدود دو ، سه هزار میلیارد تومان پول به بیمه سلامت آمد (واریز شد) که باید دید آیا این کار نمی توانست 4 ماه پیش اتفاق بیفتد که دراین شرایط چقدر به نفع دولت بود .
دکتر قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه تامین منابع پایدار یکی از بحث های ماست ادامه داد: ما پیشنهاد دادیم 9 درصد ارزش افزوده ای که مردم می دهند، به عنوان منابع بیمه سلامت اختصاص پیدا کند و بیمه های پایه ما به منابع پایدار وصل شود .
وی گفت: امیدواریم در دولت آینده هم طرح تحول سلامت ادامه پیدا کند و هم این مشکلات حل شود.
وزیر بهداشت افزود: کلید اصلی مربوط به این موضوع در دو سه بخش است نخست اینکه ما باید در سطح استانی منابع مان یکپارچه شود ، اعم از بیمه سلامت ، طرح تحول بهداشت و درمان و تامین اجتماعی همه یک کاسه و همه در یک صندوق واریز شود.
وی ادامه داد: ما باید حتما سیستم بسته را در پیش بگیریم و تاکنون هم که با سیستم باز پیش رفته ایم اشتباه کردیم ، اگر بخواهیم طرح تحول سلامت بماند ما باید سیستم بسته را پیش بگیریم.
دکتر هاشمی گفت : براساس سیستم بسته سقف هزینه ها برای هر کس در یک بازه زمانی مشخص می شود ، مثلا هر فرد در یک سال 5 میلیون تومان در بحث درمان سرپایی می تواند خرید خدماتی کند و یا در بخش بستری نیز همین روال را در پیش می گیرد که این به غیر از بحث اورژانس است .
وی گفت: سیستم بسته را در ترکیه اجرا کرده اند و در بیشتر کشورهای دنیا نیز به همین روال است ، در غیر این صورت در دراز مدت به مشکل برخواهیم خورد .
وزیر بهداشت افزود : عده ای نشسته اند فقط برای اینکه شما ( به عنوان مجریان این طرح) زمین بخورید تا کف بزنند در حالی که باید همراهی می کردند.
وی گفت : ان شاء الله بیمه سلامت ایران در استان ها، قوی ترین و قدرتمندترین بیمه کشور شود و خدمتی را که شروع کرده اید کسی نمی تواند این را از مردم بگیرد و مهم آن است که این مسیر ادامه پیدا کند.
دکتر هاشمی ادامه داد : برای موفقیت نیاز است که هماهنگی استانی بیشتر شود درغیر این صورت ادامه مسیر با چالش مواجه می شود .
بهترین روش برای کنترل هزینه ها استفاده از روش بسته در دفترچه های درمانی
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی اصلی ترین برنامه این وزارتخانه ، جامعه پزشکی و بیمه سلامت ایران را در سال 96 مدیریت هزینه ها دانست .
دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی در حاشیه چهاردهمین اجلاس مدیران ارشد بیمه سلامت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما با تاکید براینکه منابع بخش درمان باید با مدیریت واحد ، یکپارچه شود اجرای این رویکرد را برای مقابله با کسری هزینه ها بسیار مهم توصیف کرد و گفت : درصورتی که سازمان برنامه و بودجه هم به تعهدات خود در پرداخت اعتبارات بیمه سلامت ایران عمل کند بخش قابل توجهی از مشکلات پیش روی این سازمان برطرف می شود .
وی از اینکه مردم و پزشکان بتوانند به هرمیزان که از دفترچه درمان بصورت باز استفاده کنند انتقاد کرد و افزود : این رویه از دلایل اصلی نامتعادل کردن منابع و مصارف بشمار می اید .
هاشمی بهترین روش را برای کنترل هزینه ها استفاده از روش بسته در دفترچه های درمانی دانست و تاکید کرد : در این روش باید هزینه ها برای بیماری های سرپایی و بستری و همچنین بیمارستان ها دارای سقف مشخص باشد .
وی با بیان اینکه این طرح بایستی از یک سال و نیم گذشته اجرایی می شد از اینکه این اتفاق نیفتاد ابراز تاسف کرد و افزود : علت اجرا نشدن این طرح ناهماهنگی میان بخش های مختلف بود .
دکتر هاشمی ابراز امیدواری کرد این طرح درسال 96 اجرایی شودتا ادامه اجرای طرح تحول سلامت تضمین شود .
وی از اینکه سازمان بیمه سلامت موفق شده است بخشی از مطالبات خود را دریافت کند ابراز خرسندی کرد .
وزیر بهداشت ،درمان و اموزش پزشکی همچنین با ابراز خرسندی از اینکه قانون بیمه سلامت را تحت پوشش این وزارتخانه آورده است گفت: البته این رویکرد گام نخست همراهی است و باید گام های دیگری برای یکپارچه شدن بیمه ها برداشته شود .
وی با تاکید براینکه مردم ایران باید فقط یک بیمه پایه داشته باشند خاطرنشان کرد : هرچند برای یکپارچه کردن بیمه های پایه کمتر از یک ساعت می توان تصمیم گرفت و آن را عملیاتی کرد اما مشروط به اینکه اجازه این کار را بدهند .
هاشمی با اشاره به اینکه عوامل متعددی اجازه یکپارچه کردن بیمه های پایه را نمی دهند افزایش هزینه ها از اثار زیانبار تعدد بیمه های پایه دانست .
وی با بیان اینکه مردم هم از تعدد بیمه های پایه و نوع حمایت های آنها گیج شده اند افزود: درصورتی که منابع همه بیمه های پایه تجمیع و فقط یک بسته خدمت ارائه شود علاوه براینکه قدرت خرید و ریسک پذیری مردم نیز به همین میزان افزایش می یابد آنان دیگر احساس تبعیض نمی کنند .
هاشمی داشتن نظام سلامت کارامد را در گروی یکپارچه کردن بیمه های پایه دانست .
بیمه ها به پاشنه آشیل طرح تحول سلامت تبدیل شده اند
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بیمه ها به پاشنه آشیل طرح تحول سلامت تبدیل شده اند.
دکتر سید حسن هاشمی در چهاردهمین اجلاس سراسری مدیران بیمه سلامت با بیان اینکه این دولت با این باور که یارانه باید غیر نقدی باشد، افزود: با این باور، دولت طرح تحول سلامت را به عنوان پرداخت نوعی یارانه غیرنقدی به مردم شروع کرد.
وی ادامه داد: تصور دولت در ابتدا این بود که یارانه نقدی به غیر از فقرا برای بقیه حذف شود که البته برخی افراد حتی از داخل دولت می گفتند این کار را نکنید .
وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت: سرانجام از مردم نظرسنجی شد و بالای 90 درصد مردم به حذف یارانه ها «نه» گفتند این در حالی بود که طرح تحول سلامت شروع شده بود و دولت مجبور بود همزمان با پرداخت یارانه نقدی 11 هزار میلیارد تومانی ، 4 هزار و 800 میلیارد تومان نیز برای بیمه کردن 5 هزار نفر پرداخت کند .
وی افزود : این در شرایطی بود که 11 میلیون نفر فقیر بیمه نشده در کشور وجود داشت که اکنون تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته اند.
هاشمی با بیان اینکه به هرحال طرح تحول سلامت شروع شد و تا امروز برکات زیادی داشته است گفت : البته مردم ثمرات طرح تحول سلامت را دیده اند و آنچه مهم است نظر مردم است و مردم تغییر خدمات را در بیمارستانها می بینند .
وی گفت: از طرفی نیز افرادی آمدند و اختلاف ایجاد کردند و دعواهای حیدری نعمتی راه افتاد که بخشی از بدنه دولت درگیر این اختلافات شد، در حالی که ما غیر از رفاقت و برادری چیزی نداریم و آنجا که اختلافات داریم بحث کارشناسی است .
هاشمی ادامه داد: این آخرین نوروز دولت است و ای کاش این کار همان سال اول بود و به جای فرافکنی با هم می نشستیم و مشکل را حل می کردیم .
وزیر بهداشت با بیان اینکه طرح تحول سلامت هزینه های ما را زیاد کرده است گفت : افرادی که در اجرای این طرح نقش اول را داشتند ، از طرح تحول سلامت انتقاد می کنند، این طرح خوب باشد یا بد همه ما در شکل گیری آن نقش داشته ایم.
وی با بیان اینکه طرح تحول سلامت سه هدف داشت افزود : نخست پرداخت از جیب مردم را کاهش ، دوم دسترسی به خدمات سلامت را افزایش بدهیم و سوم توسعه زیرساختها بود .
وی ادامه داد: ببینید دولت چقدر در مناطق محروم کار کرد و به مردم خدمات داد، اکنون در سیستان و بلوچستان بیش از 500 پروژه اجرا می شود .
دکتر هاشمی گفت: به نظر می رسد اگر به جای متهم کردن یکدیگر همه با هم نیازها را از دولت مطالبه می کردیم ، بخشی از نیازهایی که از 30 سال پیش مغفول مانده بود امروز محقق می شد.
وی با بیان اینکه پاشنه آشیل طرح تحول سلامت بلکه سلامت مردم تبدیل شده اند افزود : منابع بیمه ها 20 درصد کل هزینه های نظام سلامت است، اگر بیمه ها تجمیع می شدند و پراکنده کاری ها تمام می شد، خیلی از مشکلات امروز نبود.
هاشمی افزود: اکنون باید گفت به نوعی ما بیمه ای در کشور نداریم، شاید این حرف بار حقوقی داشته باشد اما اگر وضعیت بیمه های کشور را با بیمه های کشورهای موفق دنیا که از ساز و کارهای علمی استفاده می کنند مقایسه کنید، متوجه می شوید، بیمه ها چون ابزار پرداخت را دارند باید بالای سر نظام سلامت باشند و قدرت تعیین تکلیف داشته باشند اما اکنون فقط در حد رسیدگی به اسناد پزشکی هستند.
وزیر بهداشت گفت: بیمه ها نمی توانند خرید راهبردی کنند، منابع آنها عادلانه توزیع نمی شود به همین علت سیاست های کلان سلامت که مقام معظم رهبری ابلاغ کردند، اجرا نشده است.
وی افزود: بیمه ها می گفتند راهنمای بالینی به عنوان ابزار مدیریتی نداریم، گفتیم این همه راهنمای بالینی تدوین شده است، چرا اجرا نکرده اند.
هاشمی گفت: راه حل این مشکلات فقط در ایجاد یک بیمه پایه واحد برای همه ایرانیان است، منابع سلامت باید تجمیع و یکپارچه شوند، هر ایرانی یک کد ملی و یک کد بیمه باید داشته باشد، این روشی علمی و تجربه شده در دنیاست، در حالی که به علت نبود این زیرساختها بیشترین وقت ما در اجرای طرح تحول سلامت برای تامین منابع مالی تلف شد.
وی افزود: ظرف سه روز گذشته 3 هزار میلیارد تومان پول به سازمان بیمه سلامت آمد تا بدهی های معوقه را جبران کنند، این پول می توانست چهار ماه پیش تامین شود تا این همه مشکل برای سلامت مردم و کارکنان سلامت به وجود نیاید.