پخش زنده
امروز: -
مراسم رونمایی از ساماندهی طرح سهام عدالت با حضور معاون اول رئیس جمهور در محل سالن اجلاس سران آغاز شد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: با توجه به اهمیت موضوع و تاکید دولت تدبیر و امید بر عدالت اجتماعی، ساماندهی طرح مذکور در دستور کار دولت یازدهم قرار گرفت که در نتیجه سیاست های دولت یازدهم وصول سود سهام و واریزی آن به خزانه کشور در این دولت معادل 3 برابر دولت گذشته، از ابتدای دولت تدبیر و امید بوده است.
هدف عمده توزیع سهام عدالت بهینه کردن توزیع درآمد در کشور و مشارکت دادن همه مردم در اداره امور اقتصادی کشور است. این برنامه با به کارگیری راه کارهای خاص خود به تعدیل اقتصادی کارا در اقتصاد خواهد پرداخت.از اهداف این طرح می توان به " مشارکت همه مردم در ساختن کشور"،" رشد و توسعه اقتصادی"،" فقرزدایی"،" ترویج فرهنگ سهامداری"،" به تعادل رسیدن ثروت در بین دهکهای بالا و پایین،" افزایش سهم بخش تعاون"،" متکی به خود کردن خانوارهای نیازمند"،" قطع دست مفسدان اقتصادی"، روند سریع در خصوصی سازی از طریق واگذاری گسترده سهام شرکتهای دولتی" ،" تفکیک مناسب تر وظایف حاکمیتی و بنگاه داری،"سازماندهی کاراتر بنگاه های دولتی و کارآمد کردن دولت در عرصه وظایف حاکمیتی"و... اشاره کرد.
دولت تدبیر و امید اجرای درست طرح مذکور را در اولویت برنامه های خود قرار داد.
تجربه عرضه عمومی سهام در سایر کشورها
با توجه به بررسی های صورت گرفته تجربه عرضه عمومی سهام به مردم در کشورها به دو روش بوده است.روش اول " خصوصی سازی گسترده در کشورهای توسعه یافته است " که از طریق بورس های اوراق بهادار صورت گرفته و روش دوم " عرضه عمومی سهام است که به خصوصی سازی کوپنی شهرت دارد" و در بسیاری از کشورها ی بلوک شرق اروپا و کشورهای استقلال یافته از شوروی سابق انجام شده است.
این سیاست در ابتدای دهه 1990متولد شد و در اواسط دهه به اوج شکوفایی رسید.اما پس از سال 1998 با بحران ایجاد شده این کنار گذاشته شد.
کشورهای کمونیستی موفق مانند چین نیز علیرغم چشم انداز های مثبت اجرای آن در دیگر کشورها برای گذر به اقتصاد بازار ، سیاست های دیگری در پیش گرفتند.
ارزش سهام عدالت و مبالغ واریزی به حساب خزانه دولت
برگه سهام عدالت مورد تایید سازمان بورس اوراق بهادار منوط به تسویه بدهی سهام دار بابت یک میلیون تومان ارزش اولیه سهام بوده و هم اکنون براساس ارزش سهام عدالت در تابلوهای سازمان بورس و فرابورس ارزش پرتفوی سهام عدالت معادل 2میلیون تومان است.
از این تعداد شرکت ،35 شرکت بورسی و 25 شرکت غیر بورسی است ،"ارزش قطعی برآورد کل شرکت ها 412638 هزار میلیارد ریال" و" ارزش روز این شرکت ها 665138 هزار میلیارد است". حال با توجه به تکلیف سازمان خصوصی سازی درباره وصول سود سهام عدالت و واریز آن به حساب خزانه کل کشور،" مجموع مبالغ واریزی به خزانه تا پایان شهریورماه 1392 مبلغ 61,241 میلیارد ریال بوده است "، که در طول مدت استقرار دولت یازدهم این رقم به"مبلغ 24هزار میلیارد ریال" افزایش یافته است. که در نتیجه 70 درصد مجموعه واریزی به حساب خزانه کل کشور در دولت یازدهم محقق شد.
وضعیت سود سهام عدالت مربوط به عملکرد سالهای مالی 85 تا07/12/95 نشان میدهد که " سود مصوب مجامع عمومی شرکت ها 310،252 میلیارد ریال" و "سود دریافتی از شرکت ها 217،449 میلیارد ریال" است. که رشد قابل ملاحظه ای را در دولت تدبیر و امید نشان میدهد.
سهامداران نهایی سهام عدالت
با توجه به ماده یک بند 2 آیین نامه اجرایی در راستای افزایش ثروت خانوار های ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون بر اساس توزیع سهام عدالت به افراد مشمول مقیم داخل، تصمیم گرفته شد که سود این سهام به6 دهک اول که درآمد کمتری نسبت به چهار دهک دیگر را دارند پرداخت شود. تعداد دریافت کنندگان در این 6 دهک بالغ بر " 49 میلیون و 132 هزار و 251 تن " اعلام شده و قرار است سود سهام طی 18 مرحله به آنان پرداخت شود.
این 18 مرحله شامل، مرحله اول؛ مددجویان کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان فاقد شغل، مرحله دوم؛ روستاییان و عشایر کم درآمد، مرحله سوم؛ شاغلین و بازنشستگان دستگاههای اجرایی، مرحله چهارم؛ ایثارگران و خانواده شهداء، مرحله پنجم؛ زنان کارگر سرپرست خانوار (مشمول قانون کار)،مرحله ششم؛ مرحله تکمیلی روستائیان و عشایر،مرحله هفتم، خدام مساجد و حسینه ها و اماکن متبرکه، مرحله هشتم؛ طلاب حوزه های علمیه، مرحله نهم؛ بیماران خاص، مرحله دهم؛ کارکنان ستادهای نمازجمعه، مرحله یازدهم؛ کارکنان هیأت های تحریریه رسانه ها، مرحله دوازدهم؛ دست اندرکاران امر شناسایی و واگذاری سهام عدالت، مرحله سیزدهم؛ مددجویان و کارکنان مؤسسات خیریه، مرحله چهاردهم؛ فعالان قرآنی، مرحله پانزدهم؛ قالیبافان، مرحله شانزدهم؛ زندانیان آزاد شده(مددجویان تحت پوشش و مراکز مراقبت از زندانیان آزاد شده)، مرحله هفدهم؛ درخواست کنندگان مردمی و مرحله هجدهم، کارگران فصلی و ساختمانی است.
واگذاری مدیریت به مردم
با توجه به این که شعار و ریل گذاری سیاست های دولت همیشه بر مبنای حمایت از گروه های آسیب پذیر و بهبود توزیع درآمد بوده است ، دولت امیدوار است با تسریع اجرای این طرح قدمی برای تحقق عدالت اجتماعی بردارد تا باعث افزایش ثروت مردم و بهبود توزیع درآمد شود.
در دولت گذشته این سهام به مردم واگذار شد اما بر خلاف اصل 44 تنها مالکیت واگذار شد در صورتی که در سیاست های کلی اصل 44 به غیر از مسئله مالکیت بحث مدیریت مطرح است، در این دولت سیاست های اجرایی به گونه ای بوده است که مدیریت هم به مردم واگذار شود برای اجرای این مهم با آغاز به کار دولت یازدهم و با توجه به تأکید خاص مقامات تدبیر و امید مبنی بر ضرورت ساماندهی طرح سهام عدالت، آسیب شناسی همه جانبه طرح مذکور توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی انجام پذیرفت تا با اجرای درست این طرح به سیاست های اصل 44 قانون اساسی نزدیک تر شده تا بحث عدالت اجتماعی و توزیع برابر درآمد مد نظر قرار گیرد.