ورود شهرداری تهران به بحث آسیب های اجتماعی بی نظیر بوده است
رییس کمیته اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران: حل آسیب های اجتماعی تنها معطوف به شورا و شهرداری نیست و سایر وزارتخانه ها و دستگاه ها باید در این زمینه ورود کنند و کمیته اجتماعی شورا موفق شده است این حساسیت را در آنان به وجود آورد.
به گزارش خ
برگزاری صدا وسیما به نقل از روابط عمومی شورای شهر تهران فاطمه دانشور گفت:در بدو کار شورا برای ورود به موضوعات اجتماعی کارگروه های مختلف ایجاد کردیم اما آنچه بیشترین دقت من را به خود اختصاص داد بحث آسیب های اجتماعی بود .
وی ادامه داد : در برنامه پنجم توسعه خیلی دقیق به مبحث آسیب های اجتماعی توجه نشده بود و از اینرو می طلبید که حساسیت ها را در این زمینه ایجاد کنیم. این در حالی بود که برخی از اعضای شورا به این معتقد بودند که طرح این مسائل به موضوعات شهری دخلی ندارد ولی با این وجود ما به کار خود ادامه دادیم.
دانشور در ادامه به ارائه گزارشی از عملکرد کمیته اجتماعی در شورا پرداخت و گفت: ما در حوزه رسیدگی به کودکان کار 21 بازدید در مناطق پر خطر شهر از جمله هرندی داشتیم که این بازدید ها از ساعت 11 شب تا 3 صبح بود که منجر به 63 گزارش گردید آنچه در بررسی های به عمل آمده مشهود به نظر می رسید ضعف هماهنگی بین بخشی بود و اینکه شهرداری به تنهایی نمی تواند در حل این مسائل وارد شود.
رییس کمیته اجتماعی شورا ادامه داد: در حوزه زنان آنچه بیش از موارد دیگر جلب نظر می کند نگاه غالب مردانه در شهرداری است به طوری که ما گرمخانه های بسیاری برای مردان داریم ولی نبود گرمخانه برای زنان به ویژه آنان که دارای فرزند یا باردار هستند به چشم می آید .
عضو شورای اسلامی شهر تهران خاطر نشان ساخت: 17 مرکز پرتو را پس از پایان دوره بابت آموزش دادن کودکان کار در اختیار انجمنهای فعال قرار دادهایم.
وی افزود: مدرسه صبح رویش برای کودکان کار راهاندازی شد و امیدواریم دیگر نهادهای تصمیمساز کشور نیز حساسیتهای لازم را برای معضلات و مشکلات داشته باشند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران درباره مرکز نگهداری شفق نیز اظهار داشت: 7 بازدید از این مرکز داشتهایم که نیاز بود برای ترخیص زنان معتاد از مراکز نگهداری در مراکز بهاران ساماندهی شوند که این اتفاق نیز صورت گرفت.
دانشور با اشاره به توجه جدی این کمیته به وضعیت زنان زندانی گفت : رسیدگی به وضعیت بانوانی که به واسطه جرائم غیر عمد زندانی شده بودند یکی دیگر از مواردی بود که به آن پرداختیم و در این راستا این موضوع در شورا مطرح شد و سپس از سوی شهرداری تهران مبلغ 3 میلیارد تومان برای آزادی این بانوان در نظر گرفته شد که تعداد زیادی از آنان آزاد شدند.
دانشور همچنین در توضیح اینکه در برخی جلسات شورا غیبت داشته گفت : عدم حضور من در برخی جلسات روز یکشنبه به واسطه ارائه گزارش در وزارت بهداشت بوده است. گزارش هایی که بعضا منجر به تصمیمات کشوری شده و در چنین شرایطی باید گفت ما توانستیم در مسیر اصلی شورا حرکت کنیم و جایگاه واقعی شورا را با ارائه این گزارش ها نشان دهیم. برای این جلسات من از هیات رییسه مرخصی گرفته ام و غیبتی در جلسات نداشته ام وی افزود: از دیگر اقدامات کمیته اجتماعی این بوده است که پیگیری ها موجب شد تا طول اقامات کودکان بی سرپرست در شیرخوارگاه و مراکز بهزیستی به 6 ماه کاهش یابد و امروز برای هر شیر خوار 7 متقاضی وجود دارد و ما در این زمینه با مشکل مواجه نیستیم .
وی همچنین در خصوص کمک به زنان سرپرست خانوار گفت : توجه به این قشر از بانوان نیز یکی دیگر از اهداف ما بوده است و برای کمک به آنان 3 میلیون تومان وام را در نظر گرفتیم و این رقم را حتی به 5 میلیون تومان نیز افزایش دادیم .
دانشور گفت : باید به این نکته توجه کرد که حل معضلات اجتماعی تنها معطوف به شهرداری و شورا نیست و نیاز به حضور سایر وزارتخانه ها و دستگاه و نهاد های مسئول دارد . در این راستا در 135 نشستی که ما در شورا برای بررسی این مسائل داشتیم همواره بر حضور نمایندگان وزارتخانه ها تاکید داشتیم .
رییس کمیته اجتماعی شورا خاطر نشان ساخت: در برنامه ششم موضوع آسیب های اجتماعی در برنامه وجود نداشت و با پیگیری ها و فشاری که وارد کردیم نمایندگان دولت و مجلس متقاعد شدند که فصل آسیب های اجتماعی در برنامه ششم گنجانده شود و این امر میسر نمی شد جز با کمک رسانه ها و مطالبات مردم .
دانشور در ادامه جلسه پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود .
وی در پاسخ به این سوال که با اقدامات کمیته اجتماعی چند درصد آسیب های اجتماعی کاهش پیدا کرده و چه اثر گذاری را شاهد بوده ایم گفت : دو سال اول فعالیت ما در شورا صرف پذیرش موضوع بود و بعد از این امر بود که توانستیم به ارائه راهکارها و اقدامات سخت افزاری بپردازیم . با این وجود باید گفت اقدامات ما بی تاثیر نبوده و تا 70 درصد کاهش برخی آسیب های اجتماعی را شاهد بودیم از جمله فروش نوزادان و رسیدگی به بی کفایتی والدین .
کدام وزارتخانه بیشترین همکاری را داشته ؟ دانشور در پاسخ به این سوال عنوان کرد : وزارت بهداشت و درمان بیشترین تعامل را با ما داشته اما در بخش کودکان بی هویت و بدون شناسنامه هنوز نتوانسته ایم بازخورد خوبی از وزارت کشور دریافت کنیم.
دانشور افزود : باید ساز و کاری ایجاد شود تا این مسائل در شورای عالی اجتماعی طرح شود و این گزارش ها منعکس شود.
دانشور همچنین در خصوص پذیرش کودکان معتاد در بیمارستان ها گفت : بیمارستان ها به راحتی این کودکان را پذیرش نمی کنند و در این زمینه خلاء جدی داریم و وزارت بهداشت و درمان باید تمهیدات جدی برای این زمینه بیاندیشند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: در خصوص نوزادان باید گفت در صورتی که سمزدایی شوند دیگر مشکلات اعتیاد را نخواهند داشت و میتوانند مانند دیگر نوزادها زندگی کنند.
وی ادامه داد : این وضعیت در دیگر شهرستان ها وخیم تر است گرچه با انکار مقامات استانی همراه است . دانشور افزود: سقط جنین در سنین بالا گزارش میشود که نوزادان آنها 6 تا 7 ماهه هستند و سقط میشوند که امیدواریم نسبت به حل این مشکلات اقدام شود.
رییس کمیته اجتماعی شورا یاد آور شد : در حال حاضر بیش از 70 مرکز اجتماعی در سطح شهر تهران مانند بهاران، پرتو و گرمخانههای چیتگر و لویزان راهاندازی شده که گرچه پاسخگوی نیاز ما نیست.
وی ادامه داد : برای زنان نیز یک مرکز بهاران در نظر گرفته شده و ظرفیت مراکز چیتگر و لویزان نیز افزایش یافته است اما میزان تقاضا و نیاز جامعه با یکدیگر برابر نیست به گونهای که در مراکز بهاران ویژه زنان، ما شاهد ریزش زیادی بودیم به گونهای که در روز اول 40 نفر پذیرش شدند اما حالا تعداد این افراد به 10 نفر رسیده است اما باید توجه داشت قبل از ازدیاد این مراکز باید موضوعی به نام تمایل به ترک را در معتادان افزایش داد. چرا که ترک اجباری جواب نمی دهد و بسیاری از افراد مترصد بازگشت به زندگی قبلی خود هستند. متاسفانه کارتن خوابی در حال تبدیل شدن به یک سبک زندگی است .
به گفته رییس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران، زنان معتاد کارتنخوابی را به عنوان یک سبک زندگی پذیرفتهاند.
دانشور همچنین درتشریح اقداماتش در ستاد توانافزایی سازمانهای مردم نهاد گفت: این تشکل 12 عضو دارد که 5 عضو آن از اعضای شورای شهر هستند اما هنگامی که وارد این ستاد شدیم مشخص شد که روال آییننامه طی نشده و بانک اطلاعاتی که از سمنها وجود داشت، ناقص است به گونهای که سمنهایی که اسمشان در بانک بود، اصلا NGO نبودند و بر همین اساس سعی کردیم این موضوع را حل کنیم.
رییس کمیته اجتماعی شورای اسلامی شهرتهران همچنین در خصوص بودجه 8 میلیاردی ستاد توان افزایس سازمان های مردم نهاد گفت: عدد 8 میلیارد که ازسوی یکی از اعضای شورای شهر تهران مطرح شده بود، حساسیتهایی را ایجاد کرد که 4 میلیارد آن مجددا به خزانه شورای شهر تهران برگردانده شد و مابقی آن را نیز باید از رییس ستاد بپرسید اما این افراد عنوان کردند که 4 میلیارد باقیمانده را به NGOها کمک کردهاند اما هنوز ریز نام و جزییات کمک به این NGOها که باید روی سایت ستاد توان افزایی و در اختیار اعضا قرار بگیرد نیز ارائه نشده است که باید رییس ستاد در این خصوص پاسخگو باشد.