وزیر ارشاد:
مسجد باید به قطب فرهنگی هر محله تبدیل شود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مسجد در جمهوری اسلامی ایران از منظر امام و رهبری و از منظر مبانی دینی و معرفتی از جایگاه بسیار والایی برخوردار است و ما آن طور که شایسته بود قدر این جایگاه را ندانسته ایم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، سید رضا صالحی امیری در همایش کانون های فرهنگی هنری مساجد افزود: برای جامعه ای که در
معرض هزاران آسیب و تهدید از قبیل ایدز، طلاق، ناامنی و حاشیه نشینی قرار دارد برای حل این چالش ها جامعه باید یک بار دیگر به مسجد رجوع کند و شفای دردهای خود را از مسجد طلب کند زیرا مسجد خود دوا و شفابخش است و کسانی که از مسجد فاصله می گیرند در معرض آسیب های مختلفی قرار می گیرند.
وی با بیان اینکه ما نیازمند شناخت جایگاه مسجد هستیم گفت: وضع امروز ما نتیجه عملکرد دیروز ماست و اگر ما از مسجد فاصله نمی گرفتیم وضعمان این نبود و اگر خانواده های ایرانی حل مسائل فرهنگی و دغدغه ها و نگرانی های خود را از مسجد بخواهند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد زیرا مسجد مقدس است و جایگاه انسان های مقدس، پایگاه فضیلت، معرفت، اخلاق، انسانیت، همدلی و همدردی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مسجد باید در هر محله، کوچه یا منطقه ای به قطب فرهنگی تبدیل شود و مثل یک آهنربا همه را به خودش جذب کند، افزود: مسجد نه به عنوان یک مکان فیزیکی بلکه یک فرهنگ و اندیشه است و ایراد ما این است که مسجد را تک وجهی وصرفاً مکانی برای نماز خواندن دیدیم و به ابعاد مختلف آن نپرداختیم، مسجد محور تحولات فرهنگی یک محله، یک شهر و یک کشور است.
صالحی امیری گفت: مسجد باید به صورت خلاقانه اداره شود و برای جذب جوانان جذابیت داشته باشد و برای این منظور مسجد باید دارای کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی باشد در این صورت مسجد می تواند برای کاهش آسیب های اجتماعی، کار اساسی انجام دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: برای حل آسیب های اجتماعی مانند طلاق باید از کوچه و محله شروع کرد بعد به خانواده رسید اگر در هر مسجدی یک طلبه و روحانی فاضل، یک دانشگاهی دانش آموخته، یک خانم با فضیلت و یک بسیجی دلسوز کنار هم قرار بگیرند و در مورد چالش های جامعه پاسخگو باشند در شرایطی اگر خانواده ای اختلاف پیدا کرد می تواند به مسجد مراجعه کند در این صورت باید درب قوه قضائیه بسته و درب مساجد باز شود زیرا مسجد می تواند به مرکزی برای حل آسیب های اجتماعی تبدیل شود.
وی گفت: در زمینه کارگرد مساجد باید به اوایل انقلاب برگردیم آن زمان که مساجد کانون همه فعالیت های روزمره بود اکنون نیز مسجد باید در هر زمانی متناسب با نیازهای جامعه کارکردی متنوع داشته باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اگر نظام حکمیت در مسجدها احیاء شود با کاهش طلاق مواجه می شویم اگر نظام آموزشی در مساجد احیاء شود با افزایش آگاهی های جامعه مواجه می شویم و اگر بناست سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی را دنبال کنیم نقطه آغاز آن باید مسجد باشد راه حل همه مسائل بازگشت به فرهنگ مسجد و مسجدی هاست.
صالحی امیری با بیان اینکه مسجدی بودن باید تبدیل به یک افتخار شود گفت: وقتی می خواهیم از فضیلت های یک شخصی سخن بگوییم باید بگوییم طرف مسجدی است به این معنا که آن فرد دارای مجموعه ای از فضایل اخلاقی است.
وی افزود: ما امروزه برای حل معضل گرد و غبار، ریزگردها و آلودگی هوا میلیاردها میلیارد هزینه می کنیم و جای تأسف است که برای آلودگی ها و آسیب های فرهنگی و اجتماعی هزینه نمی کنیم در حالی که این آلودگی ها به مراتب خطرات بیشتری دارد.
صالحی امیری گفت: مسجد فقط جای کهنسالان و میانسالان نیست در مرحله اول جای کودکان و نوجوانان است زیرا این قشر بیش از همه اقشار جامعه نیازمند مسجد و فرهنگ آن هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مسجد باید به کانونی برای گفتگوها و مباحثات فرهنگی تبدیل شود گفت: از همه عزیزانی که در امر مسجد و در کانون ها فعالیت می کنند تقاضا دارم گفتگو را محور فعالیت های خود قرار دهند تا مسجد به عنوان یک مرکز گفتگوی فرهنگی و دینی قرار گیرد و از دل آن، نگاه های جدیدی حاصل شود.
وی افزود: نظامی که در آن گفتگو وجود دارد مردمش با یکدیگر تعامل و سازگاری بیشتری دارند و اگر گفتگو مبنا باشد هیچگاه مناقشه شکل نمی گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه هر مسجد باید یک پایگاه فرهنگی شود گفت: الزام به حضور فیزیکی در مسجد نیست و با استفاده از بستر بزرگ فضای مجازی این حضور می تواند در هر مکانی شکل بگیرد با استفاده از این بستر کانال های فضای مجازی می تواند هر روز صبح یک پیام اخلاقی، یک آیه، یک روایت و یا جمله ای از بزرگان را تبادل کند و آن وقت می بینیم که روزانه میلیون ها پیام ارزشی در فضای مجازی داد و ستد می شود.
صالحی امیری با بیان اینکه مسجد کانون تراوش معرفت و فضیلت است افزود: امروز شبکه های مجازی این بستر را برای شما ایجاد کرده است چرا فضای مجازی باید بستر انبوهی از مسائلِ مشکل ساز باشد؟ چرا نباید برنامه مسجد و کانون های فرهنگی را نشر دهد؟ اگر شبکه های مجازی هر روز آغاز کار خودشان را با یک آیه و ترجمه آن آغاز کنند روزانه 40 میلیون نفر از انوار قرآن بهره مند می شوند و جامعه ای قرآنی خواهیم داشت.
وی با تأکید بر اینکه مسجد باید تبدیل به کانون اطلاع رسانی شود گفت: هر مسجد باید کانون اطلاع رسانی برای اهالی آن محله و آن دیار شود. هم اکنون 23 هزار شبکه مجازی در حال فعالیت هستند و ما اگر بتوانیم آن را به مرز 80 هزار شبکه برسانیم ببینید چه تحولی رخ می دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مساجد می توانند مرکز مشاوره و نظام سلامت و حتی مرکز نشر اطلاعات مفید قرار گیرند افزود: مسجد می تواند مرکزی برای الگوسازی باشد اگر دارای برنامه مشخص باشد و ما باید بدانیم که در سال 96 مساجد چه برنامه هایی دارند، مرکز امور مساجد ما باید نگاه پنج ساله و مساجد ما نگاه یک ساله داشته باشند تا از روزمرگی پرهیز کنیم و با نیم نگاهی به سال آینده حرکت کنیم.
صالحی امیری گفت: ما بنا داریم کانون های فرهنگی و هنری مساجد را تقویت کنیم زیرا با تقویت این نهاد، چالش های دولت و آسیب های اجتماعی کاهش می یابد. ما بر این باوریم که سرمایه کردن در مساجد هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری برای سالم سازی جامعه است و مسجد و قرآن می توانند به نیازهای جامعه امروز پاسخ روشن دهند.