با اشاره به مشکلات داخلی و چالش های خارجی،
آینده مبهم ناتو
بزرگترین چالش ناتو آن است که اعضا منتظر مشخص شدن سیاست خارجی مهمترین عضو این سازمان یعنی آمریکا در برابر مسکو هستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما،به نقل از شبکه بی بی سی عربی : سازمان آتلانتیک شمالی «ناتو» با چند
مشکل داخلی و خارجی روبروست که می تواند بر سیاست خارجی آن تاثیر بگذارد و آینده این سازمان را زیر سوال ببرد.
مشکلات داخلی و خارجی ناتو ممکن است بر وحدت سیاست خارجی کشورهای عضو این سازمان تاثیر بگذارد. در حالی که اعضای ناتو منتظر موضع روشن رئیس جمهور آمریکا در برابر روسیه هستند، اختلافات داخلی هم بین بعضی اعضای این سازمان مانند آلمان و ترکیه تشدید شده است.
وحدت سیاست خارجی کشورهای عضو ناتو در برابر چالش های خارجی و اختلافات داخلی زیر سوال رفته است. بزرگترین چالش آن است که اعضای ناتو منتظر مشخص شدن سیاست خارجی مهمترین عضو این سازمان یعنی آمریکا در برابر مسکو هستند. به قدرت رسیدن دونالد ترامپ و انتقادات از دولت او به علت ارتباط بعضی از مسئولانش با مسکو و موضع شخصی ترامپ در برابر ولادیمیر پوتین باعث وحشت متحدان اروپایی واشنگتن شده است. به ویژه که ترامپ در حالی پوتین را تمجید می کند که به انتقاد از اعضای ناتو به علت آنچه مشارکت نکردن موثر این اعضا در تامین بودجه این سازمان ادامه می دهد. این شرایط می تواند بر اوضاع اوکراین و بحران سوریه تاثیر بگذارد.
متحدان اروپایی آمریکا نگران آن هستند که موضع ضعیف واشنگتن در برابر اقدامات مسکو، باعث تضعیف سیاست خارجی ناتو شود. جانشین فرمانده عالی نظامی ناتو درباره آنچه تبلیغات و فریب رسانه ای روسی خواند، هشدار داد. او تاکید کرد ناتو باید برای پایان دادن به این تبلیغات و حملات سایبری که مسکو متهم به آنهاست، تلاش کند. این فرمانده ناتو با اینکه هر نوع رویارویی نظامی با روسیه را رد کرد، اما گفت باید حداقل چنین احتمالی را در نظر گرفت، زیرا نتایج فاجعه باری به همراه خواهد داشت. در این شرایط در یک موضع گیری متناقض، رئیس کمیته نظامی ناتو با رئیس ستاد ارتش روسیه تماس برقرار کرد که نخستین تماس بین مسئولان بلندپایه دو طرف از زمان تصمیم ناتو برای متوقف کردن تماس ها با روسیه در پی اقدام این کشور در الحاق شبه جزیره کریمه در سال 2014 است. این اقدام نشان می دهد، ناتو همچنان اصرار دارد راه های دیپلماتیک را برای تعامل با مسکو قطع کند. به ویژه که ناتو در اوج خود قرار ندارد.
چالش داخلی
چالش در روابط دوجانبه بین بعضی از اعضای ناتو، به تهدیدی برای سیاست خارجی ناتو تبدیل شده است. به عنوان مثال، ترکیه که عضو برجسته ای در ناتو به علت موقعیت راهبردی این کشور است، آلمان را که جایگاه مهمی در ناتو دارد به تعامل دوگانه با آنکارا و حتی حمایت از دشمنان ترکیه متهم کرد. به طور کلی روابط ترکیه با کشورهای اروپایی در پی کودتای نافرجام ضد رجب طیب اردوغان، سرد شده است. مقامات ترکیه ای موضع اروپاییها را در آن زمان، منفی توصیف کردند. این در حالی که روابط ترکیه و روسیه پیشرفت ملموسی داشته است و دو کشور در پرونده سوریه با یکدیگر هماهنگی می کنند. تاثیر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بر روابط این کشور با متحدان اروپایی اش در ناتو و موضع محتاطانه لندن در برابر سیاست خارجی آمریکا و نیز ابراز تردید محافل نظامی ناتو درباره توانایی این سازمان برای دفاع از کشورهای حوزه بالتیک در صورت حمله روسیه به این کشورها، عواملی است که اعضای ناتو را درباره آینده این سازمان نگران کننده است.
رائد جبر روزنامه نگار سیاسی به بی بی سی گفت:«شاهد موضع گیری های متناقض در داخل ناتو هستیم. روسیه در دوره گذشته بارها به طور ضمنی به این مسئله اشاره کرد که بعضی از اعضای ناتو، در تماس با مسکو و خواهان گفتگو با آن هستند.»