هشدار فائو درباره کاهش ظرفیتهای انسان برای تامین نیازهای غذایی
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد هشدار داد ممکن است تغییرات ناگوار آب و هوایی تا سال 2020، بیش از 120 میلیون نفر دیگر را در نقاط مختلف جهان به ویژه در آسیا و آفریقا که به زیر خط فقر بکشاند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیمابه نقل از خبرگزاری شین هوا از نیویورک، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در گزارشی اعلام کرد فشارهای روزافزون بر منابع طبیعی، نابرابریهای فزاینده و آثار و پیامدهای منفی تغییرات آب و هوایی ظرفیت های انسان را برای تامین نیازهای غذایی در آینده کاهش خواهد داد.
در گزارش فائو که با عنوان "آینده تغذیه و کشاورزی: گرایشها و چالشها" منتشر شد آمده است با این که در سی سال اخیر پیشرفتهای خوبی در زمینه کاهش درد و رنجهای ناشی از گرسنگی در جهان حاصل شده است، تلاشهای انسان برای افزایش تولید غذا و تقویت رشد اقتصادی آثار منفی سنگینی بر محیط زیستی طبیعی بشر گذاشته است به طوری که نزدیک به نیمی از جنگلها در کره زمین ناپدید شده، ذخایر آب زیرزمینی به سرعت کاهش یافته و تنوع زیستی نیز به شدت لطمه دیده است.
در گزارش فائو آمده است تا سال دو هزار و پنجاه جمعیت کره زمین نزدیک به ده میلیارد نفر خواهد شد. اگر فرض کنیم که متوسط رشد اقتصادی جهان حفظ شود، افزایش جمعیت کره زمین رشد پنجاه درصدی تقاضای محصولات کشاورزی و مواد غذایی را نسبت به سطح کنونی به دنبال خواهد داشت و این وضعیت به طور اجتناب ناپذیر به تشدید فشارهای موجود بر ذخایر طبیعی زمین منجر خواهد شد.
این در شرایطی است که میزان مصرف غلات در جهان در حال کاهش و میزان مصرف گوشت، میوه، سبزیجات و مواد غذایی فرآوری شده در حال افزایش است. علت این پدیده عمدتا این است که جامعه بشری در مرحله گذار غذایی قرار دارت و شرایطی که این تحول به وجود آورده است مستقیما فشارها بر ذخایر طبیعی را تشدید، سرعت تخریب جنگلها، زمینها و میزان انتشار گازهای گلخانه ای را بیشتر خواهد کرد.
فائو در گزارش خود هشدار داد ممکن است تغییرات ناگوار آب و هوایی تا سال دو هزار و بیست، بیش از یکصد و بیست میلیون نفر دیگر را در نقاط مختلف جهان به ویژه در آسیا و آفریقا که به زیر خط فقر بکشاند.
فائو افزود طبق یک سناریوی بدبینانه، پیامدهای شدید تغییرات آب و هوایی بیشتر از همه جوامعی را نابود خواهد کرد که برای امرار معاش خود عمدتا به کشاورزی وابسته هستند اما پیامدهای ناامنی غذایی می تواند به همه مناطق و جوامع گسترش یابد. فائو در گزارش خود تحول گسترده شبکه های کشاورزی و غذایی را به منظور سازگار شدن تغذیه انسان با تغییرات اقلیمی خواستار شد.
مسئله اساسی که کارشناسان و مسئولان فائو مطرح کرده اند این است که آیا در آینده سیستم کشاورزی و تغذیه در جهان ظرفیت های لازم و پایدار را برای تامین نیازهای جمعیت زمین که روز به روز در حال افزایش است، خواهد داشت.
در گزارش فائو آمده است اگر برای ارتقای توسعه جوامع فقیر و عقب افتاده، کاهش نابرابریها و حفاظت بیشتر از قشرهای ضعیف تلاشهای بیشتری صورت نگیرد، در سال دو هزار و سی نیز همچنان بیش از ششصد میلیون نفر با مشکلات تغذیه و پیامدهای سوء تغذیه روبرو خواهند بود.