سطح تراز آب دریاچه ارومیه افزایش می یابد
رئیس دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد دریاچه ارومیه: هم اکنون در دریاچه حدودیک و 8 دهم میلیارد مترمکعب آب داریم که این میزان تقریبا دو و نیم برابر سه سال پیش است.
مسعود تجریشی در حاشیه همایش روز ملی آب در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه هم اکنون بیش از نیمی از دریاچه دارای آب است افزود: انتظار ما این است که در ماههای آینده با توجه به رها سازی های آبی که از سدها صورت می گیرد تراز و سطح دریاچه افزایش یابد.
وی اضافه کرد: بر اساس برنامه قرار بود دریاچه را در شرایط تثبیت قرار دهیم یعنی نگذاریم تراز آن هر سال افت کند زیرا با افت تراز و کاهش سطح باید، پدیده غبار همانند جنوب کشور به وقوع می پیوست بنابر این شرایط تثبیت را به پایان رساندیم و شرایط احیا را آغاز خواهیم کرد که به مدت هشت سال ادامه خواهد داشت.
تجریشی گفت: در شرایط احیا باید مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهیم و با اقداماتی که صورت می گیرد باید بتوانیم ورود آب را به سمت دریاچه تسهیل کنیم و بتوانیم با سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کاهش مصرف آب را که تا الان حدود 18 درصد صورت گرفته به سقف 40 درصد برسانیم و با این کاهش مصرف آب بتوانیم یک اقتصاد قوی تری برای معیشت مردم منطقه داشته باشیم.
وی افزود: در زنجیره ارزش کشاورزی سرمایه گذاری خوبی را شروع کردیم تا بتوانیم محصولاتی را که تولید می شود به خارج از کشور صادر کنیم ضمن اینکه بتوانیم به اقتصاد محلی هم کمک شایانی داشته باشیم.
تجریشی گفت: از سال گذشته رهاسازی ها را آغاز کردیم یعنی سهم دریاچه را از آن چیزی که پشت سدها بود به دریاچه برگرداندیم در گذشته دریاچه از سیلاب ها، آب خودش را می گرفت اما با احداث سد، سیلاب ها را پشت سد نگه داشتیم و آب را می فرستادیم برای کشاورزی.
وی گفت: بسیاری از مطالعاتی که انجام دادیم حاکی از این است که مصرف آب در بخش کشاورزی بیش از نیاز گیاه است مطالعات انجام شد، مشاورین گرفته شد با استفاده از تصاویر ماهواره ای سال گذشته ما حدود 700 میلیون متر مکعب آب سیلابی که ذخیره شده بود به سمت دریاچه فرستادیم ضمن اینکه از بابت بستن حدود 3 هزار چاه غیرمجاز در آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی و کنترل سردهنه ها توانستیم 8 واحد درصد دیگر در مصرف آب صرفه جویی کنیم.
وی کشت جایگزین کلزا را به جای چغندر قند از دیگر سیاست های تشویقی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه بیان کرد و گفت: اگرچه سیاست ما تکلیفی نبود اما امسال کشت چغندرقند به اندازه 3 هزار هکتار در این حوزه کاهش یافت ضمن اینکه سیاست محدود کردن توسعه کشت چغندرقند به اندازه نیاز کارخانه های منطقه است که تا اینجا بسیار موفقیت آمیز بوده است.
تجریشی با بیان اینکه یکی از اولین نگرانی های ما بحث تثبیت ریزگردها بود گفت: اولین اقدامی که انجام دادیم کاشت گیاهان بود و سال گذشته ما توانستیم بیش از 8 هزار و 500 هکتار از این اراضی را که بسیار حاد بودند شناسایی کنیم و کاشت گیاهان را انجام دهیم در داخل خود دریاچه امسال این برنامه را توسعه دادیم تقریباً 2 هزار کیلومتر مربع از فضاهایی که قبلاً کانون غبار بود با افزایش سطح آب از شرایط حاد خارج شد ضمن اینکه توانستیم حدود 80 هزار هکتار را با کاشت گیاهان و نهال از شرایط حاد خارج کنیم.
رئیس دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد دریاچه ارومیه گفت: آخرین جمع بندی ما این است با بارش های خوبی که داشتیم بوته زارها در حال احیاست و اگر بتوانیم امسال هم احیاء را با جدیت ادامه دهیم می توان انتظار داشت بیش از 50 درصد مشکلات حل شود و با برگشت آب به داخل این کانون ها، گرد و غبار مشکل جدی برای ما نخواهد بود.
تجریشی افزود: میزان تبخیر از سطح دریاچه حدوداً یک و دو دهم متر است و چون این دریاچه دارای شیب بسیار و عمق بسیار کم است با یک و دو دهم تبخیر، انتظار ما این است که در شهریور 1396 هشتصد کیلومتر مربع را از دست بدهیم یعنی دوباره به چیزی حدود یک میلیارد متر مکعب خواهیم رسید.
وی گفت: اگر بتوانیم رهاسازی ها را انجام دهیم و تامین مالی بعضی از طرح ها انجام شود می توانیم شرایط را تثبیت کنیم. امسال قرار بود هزار و 800 میلیارد تومان منابع مالی تأمین شود حدود 600 میلیارد تومان اوراق و حدود 400 میلیارد هم از صندوق داده شده است یعنی با 50 درصد منابع مالی که دولت داده می توانیم شرایطی بوجود بیاوریم که به گذشته برنگردیم.