تقدیر سازمان ملل از ایران برای مبارزه جدی با مواد مخدر
وزیر کشور: مواد مخدر مسئله ای جهانی است و نمیتوان از یک یا چند کشور منطقهای انتظار حل آن را داشت و امروز هم معاون دبیرکل سازمان ملل از تلاش ایران که 75 درصد کشفیات جهانی مواد مخدر را به خود اختصاص داده است، تشکر کرد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، عبدالرضا رحمانی فضلی در حاشیه کنفرانس بینالمللی تهران علیه مواد مخدر و جرایم سازمانیافته، در جمع خبرنگاران افزود : این کنفرانس که با حضور نمایندگان 35 کشور و 19 سازمان بینالمللی و معاون دبیرکل سازمان ملل با موضوع همکاریهای بینالمللی و منطقهای در مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمانیافته برگزار شد، نشان از اهمیت آن دارد .
وی در خصوص محورهای برگزاری این کنفرانس بینالمللی گفت: مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمانیافته، انتقال اطلاعات و همکاریهای مشترک، مبارزه با پولشویی به خصوص در کشورهایی که بیشترین مصرف مواد مخدر را دارند و آموزش معیشت جایگزین و کشت جایگزین در کشور افغانستان از محورهای اساسی این کنفرانس بینالمللی بود که خوشبختانه در بیانیه نهایی تدوین شده این اجلاس نیز به توافقات خوبی دست یافتهایم و امیدواریم در پایان این اجلاس به تایید همه حضار شرکتکننده برسد.
رحمانی فضلی در خصوص چرایی نبود حمایت کافی مجامع بینالمللی از ایران به عنوان کشور پیشرو در امر مبارزه با مواد مخدر گفت: تاکنون کشورمان تقاضاهایی در حوزه تجهیزات فنی، سگهای موادیاب، تبادل اخبار و اطلاعات و کمکهای مالی در موضوع پیشگیری و آموزش داشته است که متاسفانه به واسطه تحریمها هیچ وقت کشورهای دنیا و مجامع بینالمللی همکاری لازم را با ما نداشته اند.
وی افزود : این فقدان همکاری همواره از سمت ما غیرقابل قبول بیان شده بود ولی خوشبختانه بعد از اجرایی شدن توافقنامه برجام اتفاقات خوبی در خصوص تحویل چند قلاده سگ موادیاب افتاد و در موضوع واگذاری تجهیزات موردنیاز نیز قولهای مساعدی به ما داده شده است.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه کشور ایران هیچگاه خواستار کمکهای مالی نبوده و این خواسته هیچ وقت در اولویت ما قرار نداشته است، افزود: ما چندان به دنبال کمکهای مالی نیستیم و مهمترین بخش نیازهای ما در موضوع تجهیزات، اخبار و اطلاعات و مبارزه جدی با پولشویی است.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: با توجه به خواسته ایران در بحث مبارزه با پولشویی مقامات سازمان ملل قول دادند تا در دفتر تهران کارشناسان پولشویی مستقر شوند و در اجلاس امروز نیز با بحث تخصصی در این بخش چند طیف مختلف به بحث گذاشته خواهد شد.
رحمانی فضلی در خصوص همکاری نکردن کشورهای غربی و اروپایی در پیگیری اموال و پولهای کلان قاچاقچیان مواد مخدر که در بانکهای غربی و اروپایی دپو میشوند گفت: موضوع پیگیری اموال قاچاقچیان موادمخدر و پول حاصل از قاچاق موادمخدر در دستور کار دولت ایران است و وزیر خارجه، وزیر اقتصاد و من نیز بارها در محافل بینالمللی پیگیریهای خود را در این بخش انجام داده ایم.
وی ادامه داد: البته تفاهمنامههایی با کشورهای مختلف داشتهایم اما متاسفانه اراده جدی برای ردیابی و رصد دائمی در حوزه عواید مالی ناشی از قاچاق مواد مخدر نمیبینیم، این در حالی است که آمارهای به دست آمده حاکی از گردش 60 میلیارد دلاری حاصل از تجارت نامشروع موادمخدر در دنیاست که متاسفانه همه این پولها در کشورهای مقصد دپو میشود ولی امیدواریم با تلاشهای انجام گرفته زمینه تحقق خواستههای ما در مبارزه با پولشویی قاچاقچیان موادمخدر بیش از پیش محقق شود.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره اقدامات منطقهای و جهانی در قبال افغانستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر دنیا گفت: وزیر کشور افغانستان امروز در این اجلاس نیز اعتراف داشت که متاسفانه به دلیل بی ثباتی سیاسی افغانستان، دخالت کشورهای خارجی و همچنین شبکه عظیم تروریستی و شرارت در این کشور، دولت مرکزی افغانستان برغم تمام تلاشهای انجام شده برای مبارزه با مواد مخدر نیازمند کمکهای بینالمللی و منطقهای است.
وی با بیان اینکه کشت جایگزین، معیشت جایگزین و توسعه پایدار در مقابله با قاچاق مواد مخدر در افغانستان از برنامههای پیشنهادی ایران است، اضافه کرد: ما به عنوان کشور همجوار افغانستان در قالب همکاریهای دوجانبه، با مشارکت دیگر کشورهای همسایه افغانستان، برنامههایی برای حل این مسئله پیشنهاد داده ایم که سال قبل نیز مطرح کردیم که ایران حاضر است یک استان افغانستان را تحویل بگیرد و کشت جایگزین را در آن عملیاتی کند که این امر در اجلاس وین و نیویورک مطرح شد و دولت افغانستان نیز آن را پذیرفت، ولی با توجه به اینکه تامین امنیت این استان برعهده کشور افغانستان است به دنبال تعریف مشخصی در این بخش هستیم و وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و... در حال پیگیری موضوع هستند.
رحمانی فضلی در پاسخ به سوال دیگری درباره نگرانی زعفرانکارهای ایرانی از اجرایی شدن طرح کشت جایگزین در افغانستان و احتمال کشت زعفران در این کشور، گفت: تا این لحظه بحثی در خصوص نوع محصول و کشت جایگزین خشخاش به میان نیامده است ولی در مجموع نگرانی از این حیث وجود ندارد چرا که بازار زعفران در دنیا آنقدر بزرگ است که جای هیچ نگرانی نیست.
وی در خصوص وضعیت توزیع مواد مخدر در داخل کشور نیز گفت: خوشبختانه با سیاستگذاریهای دولت و اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر شاهد فضای خوبی در مقابله و پیشگیری با اعتیاد هستیم و در حوزه درمان و جمعآوری معتادان نیز اقدامات خوبی انجام گرفته است به طوری که در شهر تهران بیش از 8 هزار و 500 معتاد متجاهر تحت درمان قرار گرفتند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اضافه کرد: همچنین روز گذشته در جلسه با مسئولان 12 استان کشور به 40 هزار معتاد متجاهر که در آنها حضور دارند، مقرر شد از 20 اسفند مقابله با خردهفروشان این استانها و طرح ساماندهی و جمعآوری معتادان متجاهر آنها در دستور کار قرار گیرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر کاهش 5 درصدی سالانه اعتیاد در کشور، پیشبینیهای لازم در این خصوص انجام و در برنامه ششم نیز برنامههای اتخاذشده ، گنجانده شده است.
مبارزه با مواد مخدر نیازمند همکاری های منطقه ای و بین المللی
وزیر کشور در کنفرانس بین المللی تهران گفت: در مبارزه با مواد مخدر بویژه همکاری ها در مقابله با پولشویی نیازمند همکاری های منطقه ای و بین المللی هستیم.
عبدالرضا رحمانی فضلی افزود:جمهوری اسلامی ایران زمینه های لازم را برای همکاری های اطلاعاتی و عملیاتی با ساختارهای منطقه ای و بین المللی فراهم کرده است اما موفقیت این نوع همکاری ها به همراه ابتکارات منطقه ای مستلزم همکاری های دقیق تر و متناسب با فرصت های زمانی لازم از طرف کشورهای فرامنطقه ای است .
وزیر کشور درباره تقویت و ارتقای مبارزه با مواد مخدر توصیه کرد: کشورهای مسیر ترانزیت مواد مخدر قربانی اقتصاد ناسالم متاثر از قاچاق مواد مخدر هستند و باید برای خلاء ناشی از ورود پول های حاصل از مواد مخدر به بانک های معتبر جهانی تدابیری اندیشیده شود .
وی همچنین گفت: براساس اصل مسئولیت مشترک کشورهای واقع در مسیر ترانزیت مواد مخدر باید از طریق مساعدت های فنی و تجهیزاتی مورد حمایت قرار بگیرند و برنامه های موثری برای توانمند سازی این کشورها تنظیم و زمینه اجرای هرچه سریعتر آن فراهم شود.
رحمانی فضلی تاکید کرد: ضرورت دارد انتقال دانش پیشگیری اولیه و کاهش تقاضا خصوصا مهارت آموزی در زمینه کاهش آسیب ، درمان ، بازتوانی و بازگشت معتادان بخصوص در کشورهای مقصد و مبداء مواد مخدر اجرایی و عملیاتی شود.
وی تاکید کرد: اگر از منظر عرضه و تقاضا به مسئله مواد مخدر نگاه کنیم ناکامی ها در توقف کشت و تولید، توسعه نیافتگی منطقه و فاصله کوتاه میان کشورهای تولید و بازارهای مصرف کننده عوامل مهمی در افزایش تجارت مواد مخدر است.
وزیر کشور افزود: درشرایط کنونی مشارکت تمام عیار جامعه جهانی برای مقابله با تجارت مواد مخدر نیازی روزافزون است و برای دستیابی به این مهم برنامه هایی نظیر معیشت جایگزین و توسعه پایدار در کشورهایی مانند افغانستان و مقابله و انهدام کارتل های مواد مخدر ، راه های جدی برای تجارت مواد مخدر است .
رحمانی فضلی با اشاره به گزارش ارزیابی دفتر unodc از تولید مواد افیونی گفت: میانگین تولید در این کشور در سال 2016 در مقایسه با سال گذشته 43 درصد افزایش نشان می دهد ، که در چنین وضعیتی مسیرهای ترانزیتی در مناطقی مانند بالکان فعالتر شده است و روندهای پولشویی نیز از نظر میزان و گسترش منطقه ای شتاب خواهند گرفت.
وزیر کشور اضافه کرد: با این شرایط مسئله مواد مخدر، مسئله ای جهانی است بویژه که افراط گرایان و مجرمان جرایم سازمان یافته از این شرایط برای اهداف تروریستی و جرایم بین المللی وخصوصا پولشویی استفاده می کنند.
وی افزود: مقابله با مسئله مواد مخدر از عهده یک کشور و حتی چند کشور خارج است بخصوص که راه های انتقال مواد مخدر و بکارگیری منابع ناشی از آن در کشورهای مختلف متفاوت است .
وزیر کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان اولین کشور در مسیر بالکان در معرض نخستین و بزرگترین موج های جریانات قاچاق و جرایم مرتبط قرار دارد و به همین دلیل با راهبرد متوازن تمام وجوه مبارزه اعم از مقابله با عرضه و کاهش تقاضا را با اتکاء به آموزه های دینی و پایبندی به تعهدات بین المللی و با تلاشی خستگی ناپذیر تعقیب می کند .
وی درباره برنامه های کشورمان افزود: جمهوری اسلامی ایران برنامه های کنترل و ثبات مرزهای غربی و شرقی با هدف مقابله با ترانزیت مواد افیونی و پیش سازه های با آن را در مسیر بالکان ادامه داده و مبادی ورودی کشور اعم از زمینی ، هوایی و دریایی را تقویت و تجهیز کرده و ظرفیت های کمی و کیفی نیروهای مقابله ای را متناسب با این مشکل توسعه داده است .
وزیر کشور گفت: نیروهای جمهوری اسلامی ایران در سال 2016 موفق شدند با اجرای 2هزار و300 مورد عملیات مبتنی بر اطلاعات مقدار 681 هزار و 576 کیلوگرم انواع مواد مخدر را کشف کنند که در مقایسه با سال 2015 حدود 9 درصد افزایش نشان می دهد .
رحمانی فضلی افزود: در جریان این تعداد عملیات 8 نفر از پرسنل دستگاه های مقابله کشور به شهادت رسیدند .
وی با اشاره به برگزاری کنفرانس بین المللی تهران گفت: این برای اولین بار است که مسئولان مبارزه با مواد مخدر3 منطقه با اهمیت یعنی آسیای غربی ، مرکزی و بخشی از اروپا که درمسیر بالکان قرار دارند به اتفاق دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل unodc در چنین نشستی در تهران شرکت می کنند .
وزیر کشور تاکید کرد: مشارکت فعال و سازنده هیئت های کشورهای مختلف و نهادهای بین المللی که همگی به مسئله مواد مخدر و تاثیرات مخرب آن اشراف دارند ، طرح نتایج این کنفرانس در کمیسیون مواد مخدر سازمان ملل را که شصتمین نشست آن بزودی برگزار می شود ، تضمین خواهد کرد.