امروز ؛ همایش استانداردهای بین المللی گزارشگری IFRS
سازمان بورس و اوراق بهادار ،امروز همایش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی IFRS را برگزار می کند.
ب
ه گزارش خبرنگار خبرگز
اری صدا و سیما ؛این همایش در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار خواهد شد تا ضمن تاکید مجدد بر رعایت استانداردهای بین المللی گزارشگری، مشمولان این اطلاعیه در فصل مجامع دچار مشکل نشوند.
پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی باعث می شود پاسخگویی به نیاز استفاده کنندگان مختلف فراهم شود و تصویر شفاف تر و مناسب تری از این ظرفیت ارائه شود.
مخاطبان این همایش ؛ بانکها، موسسات اعتباری و شرکتهای بیمه ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار هستند که دوره مالی آنها از تاریخ اول فروردین ماه 95 و بعد از آن شروع می شود.
همچنین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران که دوره مالی آنها از ابتدای فروردین ماه امسال و بعد از آن شروع میشود و سرمایه ثبت شده آنها 10 هزار میلیارد ریال و بیشتر از آن است، مشمول این اطلاعیه و مخاطب همایش استانداردهای بین المللی گزارشگری خواهند بود.
این موضوع در ارتقای سطح شفافیت و اطلاعات نیز موثر است و باعث می شود تصمیم گیری های اقتصادی، هم در داخل کشور و هم در جذب سرمایه گذاری خارجی موثر واقع شود ، ضمن اینکه کمک می کند تصویر دقیق تر و مناسبت تری از وضعیت شرکت ها و نهادهای مالی و شرکت های تولیدی ارائه کنیم.
بر اساس مصوبه مجمع عمومی سازمان حسابرسی ، اولویت اول به شرکت های بیمه ای و بانک ها داده شده است؛ چرا که این دو نهاد مالی بسیار موثرند و فضای جدید بین المللی می طلبد که این شرکت ها با استفاده از فضای پسابرجام ، سطح مراودات و فعالیت های خود را با شرکا و طرف های خارجی گسترش دهند.
صورت های مالی شفاف و بر اساس استانداردهای IFRS باعث می شود زبان مشترکی به وجود آید که مخاطبین، با استفاده از این زبان مشترک می توانند ارتباط خوبی با طرف های خارجی برقرار کنند.
سازمان حسابرسی موفق شده است در بنیاد IFRS که یک بنیاد بین المللی است ؛عضویت یابد و در حقیقت فعالیت های مربوط به ترجمه متون و استانداردها را سازمان حسابرسی از سال های قبل عملیاتی کرده و فقط این بحث باقی مانده بود که با استفاده از رجیستری امکان انتشار اینها را داشته باشد.
هم اکنون این امکان فراهم شده و به تدریج استانداردهای مختلف، از سوی سازمان حسابرسی در سطح جامعه ارائه خواهد شد؛ در عین حال فعالیت ها و دوره های آموزشی متعددی، هم برای حسابرسان و هم برای مدیران مالی شرکت هایی که مخاطب این موضوع هستند برگزار شده است.
آبان امسال ؛ معاونت نظارت بر بورسها و ناشران در اطلاعیه ای خطاب به همه ناشران اوراق بهادار ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار و همه حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت ها را ملزم به رعایت استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی IFRS کرد.
تاکید رئیس سازمان بورس بر نقش IFRS در ارتقای شفافیت بازارهای مالی
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بر نقش IFRS در ارتقای شفافیت بازارهای مالی تاکید کرد.
دکتر شاپور محمدی وجود زبان مشترک در گزارشهای مالی را از الزامات ورود به جامعه جهانی دانست و در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، تصریح کرد: در دنیای امروز اگر سرمایهگذار خارجی بخواهد اقدام به سرمایهگذاری کند، در ابتدا بررسی وضع شرکتهای مقصد سرمایهگذاری و در درجه اول بررسی صورتهای مالی و وضعیت سودآوری را مدنظر قرار میدهد.
وی ادامه داد: به این ترتیب، یکی از الزامات ورود به جامعه جهانی در بحث گزارشهای مالی، وجود یک زبان مشترک است که در اینجا بحث استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) به عنوان رکن اساسی گزارشگری مالی در پدیده جهانی شدن مطرح میشود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: در شرایط نوین اقتصاد جهانی، سرمایهگذاران خارجی به ویژه شرکتهای فراملیتی برای ارتقای سطح رقابتپذیری و کسب سود بیشتر، علاقهمند به سرمایهگذاری در مناطق مستعد هستند. از طرفی رشد و توسعه بازارهای سرمایه نیز بستگی به وجود نقدینگی دارد.
محمدی با بیان اینکه تهیه گزارشهای مالی قابلمقایسه در سطح جهان نیازمند استفاده از استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) است، افزود: نهادهای ناظر بر بازارهای سرمایه به دنبال پیگیری و مساعدت جهت بسترسازیهای لازم برای پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی اند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: امروزه گزارشهای مالی قابلمقایسه در سطح جهان تبدیل به یکی از مطالبات اصلی استفادهکنندگان گزارشهای مالی در بازارهای سرمایه شده است.
محمدی گفت : سازمان بینالمللی کمیسیونهای بورسها (IOSCO) نیز به نهادهای بازار سرمایه در بکارگیری استانداردهای بینالمللی توصیه اکید کرده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، افزایش شفافیت، تقویت پاسخگویی و مشارکت در کارایی اقتصاد را از دیگر مزایای به کارگیری استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) بیان کرد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت : قرار است امروز شنبه هفتم اسفند ؛ همایش "استانداردهای بینالمللی و گزارشگری مالی و نقش آن در ارتقای شفافیت مالی" با حضور نهادها و سازمانهای درگیر در پروژه پیادهسازی IFRS از جمله وزارت امور اقتصادی و دارایی، کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بانک مرکزی، سازمان امور مالیاتی، سازمان حسابرسی و بیمه مرکزی برگزار شود.
IFRS ؛ مزیت ها و همگرایی ها با استانداردهای گزارشگری مالی ایران
استانداردهای بینالمللی تقریباً با استانداردهای ملی مطابقت دارند اما این انطباق باید تبیین و تثبیت شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ در چارچوب توسعه بازار سرمایه و بهبود شفافیت اطلاعاتی، پیگیری جهت بهروزرسانی استانداردها در سالهای اخیر در دستور کار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت و تصویب شد :
«آنگروه از شرکتها و نهادهای مالی ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار که توسط سازمان بورس مشخص میشوند و به تبع آنها، شرکتهای فرعی و وابسته مربوط از تاریخ مشخص شده توسط آن سازمان، باید در تهیه صورتهای مالی خود از استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی استفاده نمایند».
یکی از عناصر بااهمیت در ارزیابیهای اقتصادی، ریسک اطلاعات است که با کیفیت اطلاعات و گزارشهای مالی مرتبط است. صورتهای مالی به عنوان مهمترین منبع اطلاعاتی برای انعکاس نتایج عملکرد و وضع مالی و جریانهای نقدی واحدهای تجاری شناخته شده و به همین دلیل مبانی تهیه صورتهای مالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
همچنان که بازارها به سمت پیچیدگی و جهانی شدن در حرکت هستند، اختلافات بین دو مجموعه استانداردهای داخلی و بینالمللی به موضوعی بااهمیتتر و از منظر سرمایهگذاران و سایر استفادهکنندگان اطلاعات (که با انبوهی از تفاوتها مواجه میشوند) به امری غامض تبدیل میشود.
تعداد زیادی از کشورها استفاده از استانداردهای بینالمللی حسابداری را پذیرفتهاند. بهعنوان مثال، براساس بررسی انجام شده توسط موسسه حسابرسی دیلویت (Deloitte)، در سال 2015 از بین شرکتهایِ بورسیِ 153 کشور جهان، صرفاً در 23 کشور از جمله ایران، استانداردهای بینالمللی بکار گرفته نمیشود.
در بازارهای کشورهای اسلامی نیز از استانداردهای بینالمللی استفاده می شود.
به طور خلاصه، اهم دلایل تاکید بر پذیرش استانداردهای بینالمللی چه در سطح بینالملل و چه در سطح کشور به این شرح است:
- بسترسازی اجرای سیاستهای دولت برای توسعه بازار سرمایه در حوزه جذب سرمایهگذاری خارجی در بازار اوراق بهادار؛ با توجه به فراهم نمودن امکان تصمیمگیری بهتر، از طریق استفاده از استانداردهای مورد توافق بینالمللی
- فراهم کردن امکان تشکیل بورس بینالمللی، کمک به سرمایهگذاران در تنوعبخشی به سرمایهگذاری در بورسهای مختلف جهان، امکان پذیرش شرکتها در بورس سایر کشورها و پذیرش متقابل شرکتهایخارجی در بورس ایران.
استفاده از استانداردهایی که حاصل تجربه و دانش بینالمللی است، ضمن اینکه اینکه
سبب افزایش قابلیت مقایسه می شود، امکان ارزیابی بهتر توسط نهادهای بینالمللی را فراهم می کند.
- افزایش شرکتهای چندملیتی، جهانی شدن تجارت و تامین نیازهای مالی، داشتن مجموعه استانداردهای حسابداری با کیفیت و جهانی را اجتنابناپذیر مینماید و سبب صرفهجویی در زمان و هزینه تهیه صورتهای مالی بر مبنای استانداردهای مختلف می شود.
- فراهم کردن امکان استفاده مؤثرتر از فناوریهایی چون XBRL جهت افزایش شفافیت اطلاعات
- ارتقای جایگاه شفافیت اطلاعاتی کشور از منظر بینالمللی
- بررسی وضعیت موجود.
استراتژی کلی تدوین استانداردهای حسابداری کشور
طبق رویه ای که تاکنون در تدوین استانداردها وجود داشته، مبنای اولیه برای تدوین استانداردهای کشور، استانداردهای بین المللی است و سپس تعدیلاتی حسب تشخیص کمیته تدوین استانداردها، در آن انجام می شود.
حتی در آخر هر استاندارد، بندی باعنوان "مطابقت با استانداردهای بین المللی حسابداری" ارائه می شود که در آن موارد احتمالیِ مغایرت با استاندارهای بین المللی
هم قابل ذکر است.
بدین ترتیب تاکنون در سطح کلان ، فرض بر هماهنگی با استانداردهای بین المللی بوده و درحال حاضر در مقطعِ تصمیم گیریِ کلان برای پذیرش یا عدمپذیرش استانداردهای بینالمللی قرار نداریم.
برغم اینکه طبق استراتژی کلی و رویه موجود، استانداردهای کشور عمدتاً برگرفته از استانداردهای بینالمللی هستند و با وجود هماهنگیِ اغلبِ استانداردهای موجود با استانداردهای متناظر آنها (در مقطع تدوین استاندارد ملی)، از منظر بینالمللی چنین دیدگاهی نسبت به استانداردهای ما وجود نداشته و در حال حاضر تفاوتهای بین استانداردهای ملی و بینالمللی به حدی رسیده است که سوالاتی چون پذیرش یا عدمپذیرش استانداردهای بینالمللی مطرح می شود.
با توجه به بررسی انجام شده، بنظر میرسد این امر ناشی از این موارد است :
- برای تعداد زیادی از استانداردهای بینالمللی (حدود 16 استاندارد)، هنوز استاندارد
متناظر ارائه نشده است.
- تعداد زیادی از استانداردهای بینالمللی ویرایش یا حتی برخی حذف شدهاند، اما استاندارد متناظر آن در ایران که قبلاً معادل یا مشابه نسخه بینالمللی بوده، بطور متناسب مورد بازنگری قرار نگرفته و در نتیجه در حال حاضر مغایرتهایی وجود دارد.
- نبود منشور مدون و رسمی که در آن به صراحت اعلام شده باشد که مبنای تدوین استانداردهای کشور، استانداردهای بینالمللی است.
-نحوه نگارش و ارائه استانداردها به گونهای ست که بهخوبی گویای میزان مطابقت با استانداردهای بینالمللی نیست.
- در موارد بسیار محدودی نیز ممکن است در حال حاضر امکان اجرای استانداردهای بینالمللی فراهم نباشد که در خصوص این دسته از موارد باید بررسی دقیق انجام و راهکارهای مناسب تبیین و تعیین شود.
- البته همگرایی با استانداردهای بینالمللی، مانع این نیست که برای موضوعی خاص، استاندارد حسابداری خاص تدوین نماییم یا الزامات بیشتری را حسب نیاز بازار سرمایه و جهت شفافیت اطلاعاتی بیشتر، مقرر کنیم.
- تفاوتهای استانداردهای ملی و IFRS
اقدامات لازم برای پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS):
در خصوص پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، باید توجه داشت که در حال حاضر با توجه به مصوبه هیئت مدیره سازمان بورس، تا سال 1395 تهیه صورت های مالی مبتنی بر IFRS اختیاری است و فرض بر آن است که شرکتهایی که از تخصص لازم برای پیاده سازی و استفاده از نسخه انگلیسی استانداردها برخوردار هستند، از این اختیار استفاده می کنند.
همچنین در شرکتهایی که صورتهای مالی تلفیقی را بر اساس IFRS تهیه می کنند مشکلات مالیاتی بروز نخواهد کرد. علاوه بر این، در شرکت هایی که صورت های مالی مبتنی بر IFRSرا بصورت اطلاعات مکمل ارائه مینمایند، حسابرسی شدن صورتهای مالی مذکور اجباری نیست.
اما بعد از مرحله اجرای اختیاری، برای اجرای فاز بعدی پروژه، برنامهریزی جهت اجرای مناسب پروژه و در دست داشتن نقشه راهی که اقدامات لازم جهت پیادهسازی IFRS را نشان دهد، ضروری به نظر میرسد. از اینرو، اقدامات لازم برای پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS)، به شرح زیر ارائه می شود:
1-تشکیل کمیته راهبری استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS):
این کمیته با عضویت نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان حسابرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار، جامعه حسابداران رسمی ایران، سازمان امور مالیاتی کشور و برخی از صاحبنظران حرفه تشکیل میشود.
مهم ترین وظایف و مسئولیتهای این کمیته به این شرح است:
- فراهم کردن زیرساختها و اعمال هماهنگیهای لازم در خصوص پذیرش و بکارگیری استانداردهای بینالمللی از منظر تهیه صورتهای مالی مبتنی بر IFRS، حسابرسی صورتهای مالی مبتنی بر IFRS و رفع موانع بهکارگیری از جمله موانع تعیین ارزشهای منصفانه و مالیاتی
- تشکیل کمیتههای تخصصی تحت نظارت کمیته راهبری
- هماهنگی با بنیاد IFRS جهت کسب مجوز رسمی برای ترجمه استانداردها
- بررسی و تصمیم گبری نسبت به مصوبات و موضوعات مطرح شده از سوی کارگروههای تخصصی
2-تشکیل کارگروههای تخصصی تحت نظارت کمیته راهبری:
کارگروه فنی و تخصصی زیر نظر کمیته راهبری IFRS و مرکب از نمایندگان سازمان حسابرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار، جامعه حسابداران رسمی ایران و صاحبنظران و متخصصین در زمینه تدوین استانداردهای حسابداری تشکیل میشود.
مهم ترین وظایف و مسئولیتهای این کمیته به این شرح است :
- تعیین اولویتهای ترجمه و بازنگری در استانداردها (با مستثنی کردن استانداردهایی که تاکنون توسط سازمان حسابرسی ترجمه نشده است.)
- بررسی و بازنگری در ترجمههای انجام شده توسط گروه کارشناسی
- اعلام اشکالات و موانعموجود در اجرای استانداردها به کمیته راهبری جهت پیگیری
- ارائه پیشنهادات و یا اصلاحات احتمالی در جهت رفع موانع، ارتقا و بهبود استانداردها و بکارگیری آنها
- نظرخواهی از متخصصین و صاحبنظران به صورت عمومی و خاص
- نهایی کردن ترجمه استانداردها و ارائه به کمیته راهبری جهت انجام مراحل بعدیِ تصویب و ابلاغ
- پاسخ به پرسشهای فنی مطرح شده در خصوص استانداردهای بینالمللی کارگروه ارزشهای منصفانه.
مهم ترین موضوع در ارزشهای منصفانه، قابلیتاتکای اطلاعات مزبور است.
ضروری است تا ضوابط لازم برای ارتقای کیفیت خدمات مربوطه در بازار سرمایه در نظر گرفته شود.
کمیته ارزشهای منصفانه زیر نظر کمیته راهبری IFRS و متشکل از صاحبنظران و متخصصانِ این حوزتشکیل میشود.
مهم ترین وظایف و مسئولیتهای این کمیته به این شرح است:
- تدوین دستورالعملهای لازم در زمینه ارزیابی ارزشهای منصفانه
- اعلام اشکالات و موانعموجود در ارزیابی ارزشهای منصفانه به کمیته راهبری جهت پیگیری
- ارائه پیشنهادات و یا اصلاحات احتمالی در جهت رفع موانع، ارتقا و بهبود استانداردها و بکارگیری آنها
- نظرخواهی از متخصصین و صاحبنظران به صورت عمومی و خاص
کارگروه آموزش.
این کارگروه زیر نظر کمیته راهبری IFRS و مرکب از نمایندگان سازمان حسابرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار، جامعه حسابداران رسمی ایران و صاحبنظران و متخصصان در زمینه آموزش استانداردهای حسابداری تشکیل شود.
وظایف و مسئولیتهای این کمیته به شرح زیر است:
-ارائه برنامههای پیشنهادی برای آموزش استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی در دو سطح حرفه و دانشگاه
- انجام اقدامات و هماهنگیهای مربوط به چگونگی آموزش استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی
3-تشکیل گروه کارشناسی
گروه کارشناسی زیر نظر کمیته فنی و تخصصی و مرکب از تعدادی از متخصصین در زمینه ترجمه استانداردهای حسابداری تشکیل میشود. وظیفه اصلی گروه کارشناسی، ترجمه اولیه استانداردها طبق اولویتهای تعیین شده توسط کمیته فنی و تخصصی
است
مهم ترین وظایف و مسئولیت گروه کارشناسی به این شرح است :
- ترجمه آن دسته از استانداردهای بینالمللی که تاکنون توسط سازمان حسابرسی ترجمه و تدوین نشده است.
- مطابقت استانداردهای حسابداری ملیِ موجود، با استانداردهای بینالمللی و تعیین تفاوت های بین آنها
- ارائه پیشنهادات و یا اصلاحات احتمالی به کارگروه فنی و تخصصی در جهت رفع موانع، ارتقا و بهبود استانداردها و بکارگیری آنها
4-انتخاب شرکتها برای اجرای استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی با توجه به اینکه از ابتدای سال 1392 طبق مصوبه هیئت مدیره سازمان بورس، تهیه صورتهای مالی "تلفیقی" یا "مجموعه" مبتنی بر IFRS مجاز بوده است و سال 1395 برای الزام ناشران بزرگ پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران جهت تهیه صورتهای مالی مبتنی بر استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی در نظر گرفته شده است.
بنابراین پیشنهاد میشود:
- تعداد محدودی از شرکتها که ضرورت بالقوهای برای استفاده از IFRS دارند (مانند درخواست تسهیلات از بانکهای بینالمللی و یا الزام از سوی سهامدار خارجی) و یا اینکه تجربهای در این خصوص دارند، با توجه به تعامل و هماهنگی با این شرکتها، برای استفاده از IFRS در سال 1395 انتخاب شوند.
به منظور انتخاب این شرکتها:
فراخوانی به صورت عمومی در سایتهای رسمی سازمان با محتوای شناسایی شرکتهایی که آمادگی دارند در این زمینه همکاری و اقدام کنند، درج شود.
با توجه به این که امکان دارد تجارب مربوطی در شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس وجود داشته باشد، پیشنهاد میشود پرسشنامهای در این خصوص تهیه و برای شرکتهای مزبور ارسال گردد. در این خصوص انجام پیگیریهای لازم جهت دریافت پاسخ از آن شرکتها ضروری به نظر میرسد.
با عنایت به اینکه به نظر میرسد حسابرسان مستقل بعضاً دارای توانایی و تخصص لازم جهت تهیه صورتهای مالی مبتنی بر IFRS باشند، پیشنهاد میشود در فراخوان مذکور، نسبت به شناسایی حسابرسان توانمند در این زمینه نیز اقدام شود.
همچنین ارسال پرسشنامهای با محتوای دریافت تجربیات حسابرسان معتمد سازمان نیز میتواند راهگشا باشد.
معیارهای لازم برای تعیین شرکتهایی که ملزم به رعایت IFRS در تهیه صورتهای مالی خود در سالهای بعد (1396، 1397 و ...) هستند ، تهیه و در اسرع وقت اطلاعرسانی شود.
در مورد سایر شرکتهایی که ملزم به رعایت IFRS در تهیه صورتهای مالی خود نیستند ، رعایت IFRS اختیاری بوده که در این صورت، صورتهای مالی تهیه شده مبتنی بر IFRS میبایست به صورت مکمل صورتهای مالی تهیه شده مبتنی بر استانداردهای حسابداری ملی باشد.
به منظور ترغیب شرکتها به تهیه صورتهای مالی مبتنی بر IFRS، در نظر گرفتن مشوقهای لازم برای شرکتهای مزبور ضروری به نظر میرسد.
ترجمه تخصصی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی و هماهنگی با بنیاد IFRS و رسمیت بخشیدن به ترجمه تخصصی استانداردها و استفاده از استانداردهای بینالمللی.
فرآیند ترجمه موردنظر بنیاد IFRS :
الف) ترجمه حرفهای ب) بازبینی ترجمه توسط کمیتهای شامل متخصصان حسابداری که آن زبان، زبان بومی آنها محسوب میشود و از نظر دانش و تجربه در زمینه استانداردهای بینالمللی مورد تایید هستند.
- مراحل ترجمه استانداردهای بینالمللی در بنیاد استانداردهای بینالمللی به شرح زیر است:
- استخراج اصطلاحات کلیدی استانداردها توسط بنیاد IFRS
- ترجمه اصطلاحات کلیدی
- بررسی و توافق بر روی اصطلاحات ترجمه شده در کمیته
- ترجمه استانداردها توسط مترجم یا مترجمان با استفاده از این اصطلاحات کلیدی و منابع موجود
- بازبینی ترجمه پیشنویس شده توسط کمیته به جهت صحت و یکنواختی و نهایی کردن متن استاندارد.
شایان ذکر است، ساختار و فرایند پیشنهادی در این گزارش، مبنی بر تشکیل گروه کارشناسی و کمیته فنی و تخصصی (بازبینی تخصصی و نهایی کردن استاندارد) با الزامات موردنظر بنیاد نیز هماهنگی دارد و میتوان همزمان با شروع فرایند ترجمه، هماهنگی لازم با بنیاد IFRS نیز صورت گیرد و موضوع از جنبه بینالمللی نیز رسمیت یابد.
با توجه به توضیحات ارائه شده در بخشهای قبل، پس از ترجمه تخصصی هر یک از استانداردها توسط گروه کارشناسی، ضمن آن که متن ترجمه جهت بهرهبرداری یا نظرخواهی در سایت منتشر میشود، ترجمهها در کارگروه فنی و تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد و مشکلات احتمالی مرتبط با پیادهسازی آن استاندارد و ارائه راهحلهای پیشنهادی برای رفع آنها به کمیته راهبری و کارگروههای ذیربط منعکس می شود. همچنین اقدامات مربوط به پیگیری آموزش آن از سوی کمیته آموزش (زیرمجموعه کمیته راهبری) مورد بررسی قرار خواهد گرفت و برنامههای پیشنهادی ارائه خواهد شد.