مروری بر انتفاضه های فلسطین
انتفاضه اول فلسطینیان از سال ۱۹۸۷میلادی شروع شد و در سال ۱۹۹۳ با توافقنامه اسلو به پایان رسید .انتفاضه الاقصی (انتفاضه دوم فلسطین) در ۲۸ سپتامبر سال ۲۰۰۰ آغاز شد و تا سال ۲۰۰۵ ادامه داشت و انتفاضه قدس (انتفاضه سوم فلسطین) نیز در اول اکتبر سال ۲۰۱۵ آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
انتفاضه یا «انقلاب سنگ» جنبش نوین ضد صهیونیستی است که با بهره گیری از کم ترین امکانات در پی نیل به هدفی بزرگ (آزاد سازی فلسطین)برپاشد. انتفاضه شکلی از اشکال اعتراض غیرارادی مردم فلسطین علیه اوضاع نابسامان مردم فلسطین در اردوگاهها و افزایش بیکاری و تبعیض نژادی و سرکوب روزانهٔ مردم فلسطین به دست رژیم صهیونیستی است.
انتفاضه اول:
در تاریخ معاصر فلسطین ، وجود سه انتفاضه در سال های 1921،1932، 1939 قبل از انتفاضه اول به چشم می خورد ولی هیچ یک به گستردگی انتفاضه اول نبوده است . حرکت جدیدی که در دسامبر 1987 م ( آذر1366) در جبالیا در نواز غزه با قیام مردمی و با الهام از انقلاب اسلامی جمهوری اسلامی و با حمله فردی ازجنبش جهاد اسلامی فلسطین به گروه گشتیصهیونیست آغاز شد و طی آن فرماندهی پلیس نظامی رژیم اشغالگر کشته شد. در این عملیات چهارتن از رزمندگان فلسطین به نامهای محمد سعید جمل، سامی شیخ خلیل، احمدحلس و زهدی قرتعبع به شهادت رسیدند.رژیم صهیونیست در 8 دسامبر 1987 م برای انتقام از کشته شدن سر پلیسنظامی بیتالمقدس، با هدایت یک کامیون به صف کارگران فلسطین زد کهچهار کارگر بی دفاع مسلمان در زیر چرخهای کامیون به شهادت رسیدند و نه نفردیگر به شدّت مجروح شدند. در پی شهادت این کارگران مسلمان، اوضاع درهمهی مناطق مسلمان نشین فلسطین ملتهب شد و مردان و زنان مسلمان فلسطینبه خیابانها ریختند و هستهی اصلی انتفاضه شکل گرفت.
انتفاضه اول چنان بر اشغالگران گران بود که اسحاق رابین نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی گفت : آرزو میکنم، روزی ازخواب برخیزم و ببینم تمام غزه در دریا فرو رفته و از شر این منطقه رهایی یافتهام.
در پی این انتفاضه که امنیت داخلی سرزمینهای اشغالی به خطر افتاده بود ، ساف (سازمان آزادی بخش فلسطین) با خیانت و موج سواری از انتفاضه به عنوان برگی در مذاکرات صلح با رژیم صهیونیستی استفاده کرد. یک سال بعد از انتفاضه، ساف در نوزدهمین اجلاس ملی فلسطین در الجزایر، تأسیس کشور فلسطینی در کنار رژیم صهیونیست را تصویب کرد و قطعنامههای 242و338 که موجودیت این رژیم را به رسمیت میشناخت و از فلسطینیان به عنوان آوارگان عرب سخن میگفت، مورد قبول قرار داد. این قرارداد که موسوم به قرارداد اسلو بود درسال ۱۹۹۱ انتفاضه اول را به آرام نمود. بر حسب آمارها حدود ۳۰۰۰ فلسطینی در خلال حوادث انتفاضه اول به دست ارتش اسرائیل به شهادت رسیدند.
انتفاضه دوم:
این اتفاق در تاریخ 28 سپتامبر سال 2000 و در پی هجوم «آریل شارون» نخست وزیر وقت رژیم اشغالگر قدس به مسجد مبارک الاقصی به همراه تعداد زیادی از نظامیان ارتش صهیونیستی، انتفاضه دوم فلسطین موسوم به انتفاضه اقصی شعله ور شد. در درگیری های صهیونیستها 7 فلسطینی شهید و بیش از 250 نفر دیگر زخمی شدند ،همچنین 13 نظامی صهیونیست هم مجروح شدند. در آن زمان درگیری های شدیدی در شهر اشغالی قدس درگرفت. "محمد الدره" کودک شهید فلسطینی که در دومین روز انتفاضه اقصی به شهادت رسید، نماد انتفاضه دوم فلسطین به شمار می رود.
انتفاضه دوم فلسطین در مقایسه با انتفاضه نخست شاهد درگیری های بیشتر و افزایش عملیات های نظامی و درگیری ها میان مقاومت فلسطین و ارتش صهیونیستی بود و بر اساس آمارهای رسمی دو طرف منجر به کشته شدن 4412 فلسطینی و زخمی شدن 48 هزار 322 نفر شد و در طرف مقابل نیز 1069 صهیونیست به هلاکت رسیده و 4500 نفر دیگر زخمی شدند.
گروه های مقاومت فلسطین در جریان انتفاضه دوم درصدد توسعه شاخه های نظامی خود برآمدند و گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس سلاح های مورد استفاده خود را توسعه داد و توانست موشک هایی تولید کند که با استفاده از آنها شهرها و شهرک های صهیونیست نشین را هدف قرار می داد.
شهرک اسدوروت در جنوب فلسطین اشغالی آماج نخستین موشک بومی گردان های قسام قرار گرفت و یک سال پس از آغاز انتفاضه اقصی و در تاریخ 26 اکتبر سال 2001 نخستین موشک بومی این گردان ها به سمت این شهرک شلیک شد و پس از آن قدرت موشکی این گردان ها خیلی زود توسعه پیدا کرد و مبارزان قسام توانستند بزرگترین شهرهای صهیونیست نشین را هدف قرار دهند. انتفاضه دوم فلسطین بالاخره در تاریخ 8 فوریه سال 2005 و با توافق آتش بسی که میان طرفین فلسطینی و صهیونیستی در اجلاس "شرم الشیخ" امضا شد، خاموش شد.
نگاهی متفاوت به لحظه شهادت محمد الدوره
انتفاضه سوم : انتفاضه سوم یا انتفاضه قدس به سومین نبرد فلسطینیان گفته می شود که در
سال 2015 آغاز شد و مربوط به بازپس گیری اورشلیم بطور کاملاً انحصاری دارد. انتفاضه
سوم یک بسیج مردمی گسترده است که فقط اعضای گروه های مقاومت فلسطین حضور ندارند. وجه
مشخصه انتفاضه سوم تداوم عملیات های فردی در قدس، کرانه باختری ، اراضی 1948 و مرز
غزه است. جوانان فلسطینی این بار از چاقو برای مبارزه تن به تن با صهیونیست ها استفاده
می کنند، امری که باعث شده انتفاضه سوم را انقلاب چاقوها بنامند. دلیل نامیدن این خیزش
مردمی، هتک حرمت و اهانت هایی بود که صهیونیست ها به ساحت مقدس مسجد الاقصی روا می
داشتند و همین مسئله موجب شد که فلسطینیان به پا خیزند و برای دفاع از ارزش ها و مقدسات
خود با رژیم صهیونیستی مقابله کنند. تا کنون ده ها نفر شهید و صدها نفر زخمی
یا اسیر شده اند ولی فلسطینی ها همچنان مصمم و قاطع، امواج کوبنده قیامی را که اگر
به همین صورت پیش برود به انقلاب تبدیل خواهد شد پیش خواهند برد.
رمضان عبدالله دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین امروز در کنفرانس حمایت از انتفاضه فلسطین گفت : فلسطین برای فلسطینیان است . مردم فلسطین باید خود را برای فروپاشی اسرائیل آماده کنند.ما در جبهه مقاومت به دنبال افزایش امکانات خود هستیم و توانایی کنترل افسار دشمن را داریم و اگر کوچکترین شراره ای از تجاوز صهیونیستها بخواهد آغاز شود با تمام توان و وجودمان در برابر آنها مقاومت می کنیم.
مروری بر انتفاضه های فلسطین مروری بر انتفاضه های فلسطین مروری بر انتفاضه های فلسطین مروری بر انتفاضه های فلسطین مروری بر انتفاضه های فلسطین