مجلس اعیان انگلیس پس از پایان بررسی لایحه دولت این کشور برای فعال سازی ماده 50 پیمان لیسبون برای آغاز گفتگوهای خروج از اتحادیه اروپا امشب در این مجلس درباره آن رای گیری می کند .
روند بحث و بررسی لایحه دولت انگلیس درباره خروج این کشور از اتحادیه اروپا که پیشتر به تصویب مجلس عوام انگلیس رسید ،از دیروز دوشنبه در مجلس اعیان آغاز شد .
پس از انتشار نتیجه همه پرسی در انگلیس و مشخص شدن خروج این کشور از اتحادیه اروپا، دولت انگلیس اعلام کرد: بدون مراجعه با مجلس، می خواهد بند 50 را فعال و این کشور را در مدت دو سال از اتحادیه اروپا خارج کند اما با حکم دادگاه ناچار شد لایحه ای برای کسب اجازه از مجلس ارائه دهد.
براساس ماده 50 پیمان لیسبون که در دسامبر 2007 میلادی تصویب شد، دولت هایی که بخواهند از اتحادیه اروپا خارج شوند، باید این ماده را فعال و مطابق آن عمل کنند.
«ترزا می»، نخست وزیر انگلیس در نشست سالانه حزب محافظه کار در اکتبر سال 2016گفت :مایل است تا پایان ماه مارس (اوایل فروردین ماه) با فعال کردن ماده 50 ، انگلیس را پس از 43 سال،از اتحادیه اروپا خارج کند.
ماده 50 پیمان لیسبون که جدیدترین منشور اتحادیه اروپاست، روند خروج یک کشور از اتحادیه را مشخص کرده اما شرایط آن مبهم است زیرا دولت ها ناچارند به منظور خروج، گفتگوهای زمان بر و پیچیده ای را آغاز کنند تا شرایط جدایی تدوین شود.
براساس این ماده، دولت متقاضی خروج از اتحادیه اروپا با فعال سازی ماده 50، دو سال فرصت خواهد داشت تا چگونگی خروج از اتحادیه، نحوه عقد قرارداد با دیگر کشورهای عضو اتحادیه و شرایط مربوط را از جمله چگونگی دسترسی به بازار مشترک، چگونگی تردد شهروندان کشورها و وضعیت افرادی که در کشورهای دیگر زندگی و کار می کنند، تدوین کند اما دولت های 27 کشور دیگر، باید این موارد را تصویب کنند.
در همه پرسی سوم تیرماه امسال ( 23 ژوئن پارسال) 51.9 درصد مردم بریتانیا (شامل انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی) به خروج از اتحادیه اروپا و 48.1 درصد نیز به ماندن در این اتحادیه رای دادند.
با این نتیجه ارزش پوند پول ملی انگلیس به پائین ترین میزان در 31 سال اخیر رسید ، روند سرمایه گذاری ها در برخی موارد متوقف و کند شد ، قیمت کالاها و خدمات در انگلیس افزایش یافت وبرخی شرکت ها اعلام کردند: بخشی از فعالیت های خود را از انگلیس خارج خواهند کرد تا بتوانند از مواهب بازار مشترک اروپا استفاده کنند .
رای به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا با ایجاد نگرانی شدید در میان دولتمردان انگلیسی از جدایی اسکاتلند که با رای خود نشان دادند که مخالف خروج از اتحادیه اروپا هستند نوعی بلاتکلیفی سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی را نیز ایجاد کرده است.
همزمان با بررسی لایحه دولت انگلیس برای خروج این کشور از اتحادیه اروپا شماری از مخالفان این جدایی با تجمع مقابل پارلمان انگلیس مخالفت خود را با آن ابراز کردند .