افزود: در حوضه آبریز خزر و دریاچه ارومیه سد تهم در زنجان و سد بوکان که آب شرب کردستان و برخی شهرهای آذربایجان شرقی را تامین می کند دچار کمبود شده و 89 درصد ورودی آب به این سد ها کاهش یافته است.
وی گفت: در حوضه آبریز خلیج فارس نیز سد بانه با 74 درصد کاهش ورودی ، یک میلیون متر مکعب آب دارد.
سد کوثر شرایط بحرانی را سپری می کند و ورودی آب به این سد 5 درصد نسبت به پارسال کمتر است و امسال 60 میلیون متر مکعب کمتر آب دارد در حالیکه ظرفیت مخزن این سد 328 میلیون متر مکعب است .
سد زاینده رود پارسال در زمان مشابه 236 میلیون متر مکعب آب داشت در حالیکه امسال 206 میلیون متر مکعب آب دارد و در سد ملاصدرا نیز 56 درصد کاهش ورودی آب دارد ، سدهای درودزن و دوستی از دیگر سدهایی است که با کمبود ورودی آب مواجه است .
*یک میلیارد و 820 میلیون متر مکعب آب از سیلابهای اخیر ذخیره شد
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: در بارشهای اخیر که از 24 تا 30 بهمن اتفاق افتاد و منجر به سیلاب در مناطق مختلف کشور شد، یک میلیارد و 820 میلیون متر مکعب از آورد سیلاب وارد مخازن سدها شد.
حاج رسولیها افزود: یک میلیارد و 420 میلیون متر مکعب از حجم ورودی سیلاب در سدها ذخیره و فقط 400 میلیون متر مکعب از دسترس خارج شد که بخشی از آن را با برنامه ریزی از مخازن خارج کردیم.
وی گفت: به طور مثال در استان فارس سد سلمان فارسی 950 میلیون متر مکعب ظرفیت مخزن دارد که آورد سیلاب در 6 روز 380 میلیون متر مکعب بود که همه آن در پشت سد ذخیره شد که اولین باری است که این حجم آب در این سد ذخیره می شود به طوریکه اگر این سد وجود نداشت اراضی زیر دست سد دچار خطر اب گرفتگی می شد به طوریکه اوج لحظه ای این سد هزار متر مکعب بر ثانیه بود.
وی درباره سد در حال تکمیل چشم عاشق در استان فارس که در حوالی نی ریز است نیز گفت : 97 درصد سد ساخته شده و منتظر آبگیری سد بودیم که بارشهای اخیر 30 میلیون متر مکعب آب پشت سد ذخیره کرد بگونه ای که ظرفیت سد 69 میلیون متر مکعب است حدود 50 درصد سد پر شد اوج لحظه ای ورود آب به سد 300 متر مکعب بر ثانیه بود .
حاج رسولیها گفت: در استان هرمزگان سد شمیل و نیان که 20 میلیون متر مکعب آب در آن ذخیره بود با سیلاب اخیر 45 میلیون متر مکعب آب به آن اضافه شد و در سد میناب نیز که 56 میلیون متر مکعب آب داشت 62 میلیون متر مکعب آورد سیلاب به این سد بود .
وی افزود : در استان کرمان نیز سد جیرفت که 370 میلیون متر مکعب ظرفیت دارد 161 میلیون متر مکعب آب در اثر بارشهای اخیر وارد این سد شده است.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: سد بافت در کرمان نیز با 40 میلیون متر مکعب ظرفیت 15 میلیون متر مکعب آورد سیلاب داشت که هم اکنون ظرفیت ذخیره آب این سد به 39 میلیون متر مکعب رسیده است.
وی همچنین درباره تنها سدی که در اثر این بارشهای اخیر سر ریز شد افزود : سد نسا در کرمان نیز با 168 میلیون متر مکعب ظرفیت 103 میلیون متر مکعب آب ناشی از بارشهای اخیر وارد این سد شد که تنها 36 میلیون متر مکعب آن را ذخیره کردیم چون 136 میلیون متر مکعب آب پیش از بارشها ذخیره داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بارشهای اخیر به اندازه ای بوده است که در استانهایی که پیشتر مشکل بحران آب وجود داشته این مشکل برطرف شده باشد؟ گفت : به طور مثال در جنوب استان فارس بارش داشتیم اما در شمال استان دچار بحران کمبود آب هستیم و هیچ آوردی نداشت، نمونه آن سد درودزن و سد ملاصدرا که هر دو تامین کننده آب شرب شیراز هستند .
حاج رسولیها گفت: در استان اصفهان نیز دریافتی از بارشهای اخیر نداشتیم ، در استان خوزستان 46 درصد کاهش ، در استان یزد 33 درصد و در کرمانشاه 34 درصد کاهش بارش داریم که باید در این استانها مصرف آب را مدیریت کنیم .
وی با اشاره به اینکه در نیمه سال آبی جاری هستیم و حدود 40 درصد بارش باید در سه ماه اسفند ، فروردین و اردیبهشت ، صورت گیرد افزود : بر اساس پیش بینی سازمان هواشناسی بارش در سه ماه آینده نرمال پیش بینی شده است .
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران تاکید کرد : میزان بارش نسبت به زمان مشابه پارسال 3 درصد کاهش دارد و این رقم در پارسال 137 میلیمتر بود . بر این اساس نمی توانیم با اطمینان بگوییم دوره خشکسالی را با بارشهای اخیر پشت سر گذاشتیم .
وی با اشاره به اینکه 55 تا 60 درصد از منابع مورد استفاده سالانه ما از منابع آبی زیرزمینی تامین می شود گفت : این سیلاب تاثیر جدی در آبخوان ها نمی گذارد چون با یک باران و یا یک یا دو سال ترسالی کمبود آب در آبخوان ها و منابع زیرزمینی به حالت عادی بر نمی گردد و نیاز چندین سال مداوم ترسالی داریم تا بارشها منابع زیرزمینی آب را سیراب کند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: حدود 20 درصد بارش یکسال در مدت زمان 24 تا 30 بهمن در نقاط مختلف کشور بارید.
محمدحاج رسولی ها با اشاره به اینکه بارش های این جبهه هوا بسیار تأثیرگذار بوده است، افزود: تا قبل از این متوسط بارش در کشور 88 میلیمتر بود و با بارش های اخیر متوسط بارش به 137 میلیمتر رسید. یعنی 49 میلیمتر بارش در روزهای اخیر ثبت شد.
وی گفت: جبهه هوای اخیر بسیار نادر بود که موجب افزایش 56 درصدی بارش ها در حوضه های مختلف آبریز کشور شد.
حاج رسولی ها با اشاره به اینکه میزان بارش در حوضه های مختلف آبریز متفاوت بوده است، گفت: در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان که شامل استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، جنوب فارس، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان می شود 74 درصد رشد نشان می دهد که در این حوضه میزان بارش پیش از بارش های اخیر 131 میلیمتر بود که با 97 میلیمتر بارش در یک هفته به 228 میلیمتر رسید.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: در استان بوشهر 159 میلیمتر بارش در یک هفته ثبت شد که با بارش های قبل از آن که 38 میلیمتر بود 423 درصد افزایش بارش داشتیم.
وی گفت: در استان فارس همزمان با بارش ها شاهد بارش 194 میلیمتری بودیم که با بارش های 73 میلیمتری قبل از آن میزان بارش ها به 267 میلیمتر رسید.
حاج رسولی ها گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد 78 میلیمتر بارش داشت و 34 درصد رشد بارش را در بارش های اخیر شاهد بودیم.
وی افزود: در استان هرمزگان که نگران تأمین آب شرب آن در تابستان بودیم میزان بارش 90 میلیمتر بود و پیش از آن 77 میلیمتر بارش ثبت شده بود که به این ترتیب رشد 86 درصدی را در این استان شاهد بودیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: در استان کرمان متوسط بارش 43 میلیمتر بود که در بارش های اخیر 58 میلیمتر بارش ثبت شد به این ترتیب 134 درصد رشد بارش ثبت شده است.
حاج رسولی ها افزود: در استان خوزستان بارش کمتر از پیش بینی بود و در سیستان و بلوچستان اتفاق خاصی نیفتاد و پیش بینی سیلاب شدیدی نیز نشده بود.
وی درباره وضع آب سدهای کشور نیز گفت: 48 تا 49 میلیمتر بارش اخیر بیشتر در استان های تهران، البرز، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان شمالی و رضوی، کردستان، کرمانشاه، گیلان و مازندران به صورت برف بوده است.
به طور مثال در تهران 16 درصد بارش ها بهتر شده اما بر روی آورد سدهای استان تأثیرگذار نبوده و انتظار داریم با گرم شدن هوا شاهد سیلاب هایی در تهران باشیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف سدسازی جلوگیری از سیلاب است، افزود: در 10 سال اخیر با پدیده خشکسالی مواجه بودیم و بارش های امسال به حد نرمال نرسیده است. امیدواریم که با ادامه بارش ها از خشکسالی رهایی یابیم و ترسالی را تجربه کنیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: براساس پیش بینی سازمان هواشناسی و مؤسسات بین المللی که پیش بینی کوتاه مدت 16 روزه ای را که دقت کافی دارد از 13 بهمن ماه ارائه کرده بودند ستاد سیل در کشور تشکیل شد و به همه استان ها اخطار دادیم و همه سدهای ملی که در مدار بهره برداری هستند کنترل های لازم انجام شد.
حاج رسولی ها با تأکید بر اینکه سیلاب های اخیر به خوبی کنترل شده است، گفت: این سیلاب ها چون در فصل زمستان اتفاق افتاد و اکثر سدها خالی بودند توانستیم آن را ذخیره کنیم ولی اگر در اردیبهشت اتفاق می افتاد به این اندازه قابل کنترل نبود.