به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، بهرام قاسمی در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره مواضع اخیر ضدایرانی برخی مقامات ترکیه گفت: ترکیه از همسایگان خوب ماست که از کمک های ما به ویژه پس از کودتای نافرجام در این کشور آگاه است و خودشان می دانند که ایران چه مقدار به آنان کمک کرده است.
وی تصریح کرد: البته نمی شود گفت که باید به آنان حق داد یا نداد اما ترکیه وضع حساس، آشفته و نگران کننده ای دارد به همین علت برخی سیاستمداران این کشور رفتار و گفتار نابهنجاری دارند که احتمالا به عواقب آن فکر نکرده اند و بیشتر از روی عصبانیت و فرافکنی درخصوص مسایلی است که بر اثر سیاست های اشتباهشان دچار گرداب شده اند و ناچارند مورد مشخصی را پیدا کنند تا بر مشکلاتشان سرپوش بگذارند.
قاسمی به دولتمردان ترکیه توصیه کرد: بهتر است تعقل بیشتری کنند و ما نیز علاقه مند نیستیم که این سخنان و این نوع گفتمان میان ما و ترکیه وجود داشته باشد اما قطعا صبوری می کنیم و این صبوری قطعا حدی دارد.
وی ابراز امیدواری کرد: دولتمردان ترکیه در گفتار و سخنانشان درباره ایران با ذکاوت بیشتری تامل کنند که نهایتا سبب پاسخ گویی ما نشود و نقطه پایانی بر اینگونه اظهارات باشد و تکرار نشود اما اگر قرار باشد دوستان ما در ترکیه باز هم خطا کنند ناچاریم پاسخگو باشیم و قطعا سکوت نخواهیم کرد.
* اتهامات اردوغان علیه ایران نابجاست
سخنگوی وزارت امورخارجه اظهارات و اتهامات رئیس جمهور ترکیه علیه کشورمان در بحرین را نابجا دانست.
بهرام قاسمی در پاسخ به پرسشی درباره اتهام اردوغان علیه کشورمان مبنی بر تلاش برای توسعه ناسیونالیسم فارسی گفت: این مواضع غیرقابل انتظار و غیردوستانه بود و فکر می کنم به علت وضع و شرایط خاص این کشور در منطقه است.
وی افزود: او دچار احساسات خاصی بود و در احساسات خود کلماتی درباره ایران بیان کرد که پاسخ لازم به آن داده شد، سخنانی بی ربط و نابجا که حداقل در مورد کشورمان صدق نمی کند زیرا ما با عزم جدی برای گسترش همکاری های منطقه ای و کمک به صلح در کشورهایی مانند عراق و سوریه و حتی در ترکیه تلاش کرده ایم.
قاسمی نقش ایران را در منطقه سازنده دانست و تصریح کرد: اتهام مداخله کشورمان در منطقه فرافکنی و ناشی از شکست آرزوها و نرسیدن به اهدافی است که تصور می کردند در زمان کوتاهی محقق می شود و نشد، برخی فکر می کنند با مطرح کردن نام دیگران از بار مسئولیتشان می کاهند.
وی گفت: مواضع ما از ابتدا شفاف ترین مواضع در منطقه بوده است به نحوی که اعلام کرده ایم چرا و چگونه در سوریه حضور داریم یا در عراق با چه اهداف و درخواست چه کسانی برای کمک های اقتصادی و مستشاری حضور داریم، حقایقی که درستی مواضع ما را اثبات کرده و نشان داده مواضع و اقدامات دیگران غلط بوده است که آنان را به سخنان غیرمنطقی وادار می کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره ارتباط دیپلماتیک با تیم جدید سیاست خارجی امریکا گفت: ما با دولت امریکا هیچ رابطه ای نداریم؛ همچنان که در گذشته هم نداشتیم و آنچه ما را مربوط می کرد، مدتی برای موضوع هسته ای بود که با به ثمر رسیدن موضوع هسته ای، این مذاکرات به اتمام رسید.
قاسمی تأکید کرد: با دولت جدید امریکا اعم از مشاوران رئیس جمهور یا دیگران هیچ ارتباطی نداریم و آن را کاملاً شفاف بیان می کنیم؛ آنچه درباره مسائل مرتبط با برجام می تواند وجود داشته باشد سیاسی نیست پس نیاز به گفتگوی جدید ندارد و آنچه ممکن است مطرح شود، مباحث فنی است که کانال آن به طور مشخص آژانس بین المللی انرژی هسته ای است.
وی با اشاره به ادامه بدعهدی های امریکا در موضوع برجام، مسائل بانکی را یکی از مهمترین بدعهدی های این کشور دانست و افزود: البته ما تلاش می کنیم که طرف مقابل بفهمد و به اجرای تعهداتش در چارچوب تفاهمات تن دهد که اروپایی ها نیز تا حد زیادی در این موضوع با ما همنوا هستند و تلاش می کنند این گام برداشته شود، اگرچه با توجه به وضع امریکا کمی دور از انتظار است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره برگزاری رفراندوم در منطقه قره باغ تأکید کرد: از نظر ایران، برگزاری رفراندوم در جمهوری خودخوانده
قره باغ که سیستم این منطقه را به ریاستی تبدیل خواهد کرد اقدامی نابجا، ناپسند و غیرقابل قبول است و تصور ما این است که این رفتار و اقدام هیچ کمکی به حل و فصل بحران قره باغ میان ارمنستان و آذربایجان نمی کند.
قاسمی گفت: توصیه ما همواره این بوده است که حل و فصل این بحران که نگرانی بسیاری در منطقه قفقاز برای مردم و همسایگان ایجاد می کند فقط از راه گفتگو و تفاهم ممکن است و هیچ یک از این اقدامات نه کارساز و نه مقبول است.
* با هر گونه تغییر مرزها و تجزیه کشورهای منطقه مخالفیم
سخنگوی وزارت امورخارجه تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با هر گونه جا به جایی مرزها و تجزیه و تقسیم کشورهای منطقه به شدت مخالف است.
بهرام قاسمی در پاسخ به برخی ادعاها درخصوص پایان پیمان سایس پیکوی قدیم و ایجاد سایس پیکوی جدید در منطقه با ایفای نقش روسیه و امریکا گفت: مردم در هر کشوری تعیین کننده هستند که چگونه زندگی کنند و چگونه حکومتی را برگزینند.
وی تأکید کرد: اما ما با هر گونه تغییر در مرزها و تجزیه و تقسیم کشورها به شدت مخالفیم و آن را به زیان منطقه و باعث ایجاد ناامنی و بی ثباتی در کشورها می دانیم، به همین علت با همه توان تلاش کردیم با آنکه ممکن است برخی کشورها از این موضوع جانبداری کنند و علاقه مند هستند، با همه توان از آن جلوگیری کنیم.
قاسمی افزود: حضور ما در سوریه و کمک هایمان در عراق بر همین اساس بوده است و البته در این زمینه تنها هم نیستیم و اکثر کشورهای منطقه با ما متفق القولند.
وی طرح برخی تحلیل ها درخصوص تغییر مرزها در کشورهای منطقه پس از صد سال از پیمان سایس پیکو را در حد نظریه پردازی و مباحث اندیشکده ها دانست که تحقق آن به نفع هیچ یک از کشورهای منطقه نخواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره زمان سفر رئیس جمهور آذربایجان به کشورمان گفت: این سفر در ادامه رایزنی ها میان رؤسای جمهور دو کشور در آینده نزدیک انجام خواهد شد در دولت آقای روحانی پنج، شش بار دیدار میان رؤسای جمهور ایران و آذربایجان انجام شده است.
قاسمی افزود: نگاه ما به جمهوری آذربایجان شفاف و دقیق است، آذربایجان از همسایگان خوب ماست که روابط بسیار دیرپا و مستحکمی با آن داریم و سعی کرده ایم همکاری های اقتصادی و غیراقتصادی خود را در سطوح بالا گسترش دهیم.
وی اضافه کرد: اخیراً وزیر دادگستری کشورمان در باکو حضور داشت و هفته های پیش نیز هیئت های بیشتری از کشورمان در آذربایجان حضور داشتند و تلاش ها برای گسترش روابط دوجانبه ادامه می یابد.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین درباره انتشار برخی خبرها در خصوص توافق ترکیه و بحرین برای تبعید شیخ عیسی قاسم به ترکیه تأکید کرد: بار دیگر به مقامات بحرین یادآور می شویم که مسائل داخلی خود را امنیتی نکنند و از طریق گفتگو و تفاهم مشکلات داخلی شان را حل و فصل کنند، اگر این خبر درست باشد، راهکار درستی برای دولت بحرین نخواهد بود.
قاسمی گفت: ما علاقه مندیم بحرین به عنوان کشور همسایه در صلح و ثبات باشد و ما بتوانیم با همین دولت همکاری های بیشتری داشته باشیم، امیدوارم دولتمردان این کشور تصمیمات عاقلانه بگیرند و به راهی نروند که در گذشته کشورهای دیگر آزمودند و پس از سالیان طولانی اتفاقاتی افتاد که وضعیت را تغییر داد.
وی به دولتمردان بحرین توصیه کرد: اگر برای تبعید شیخ عیسی قاسم تصمیم گرفته اند در تصمیمشان بازنگری کنند و با نگاه خردمندانه به این مسئله بنگرند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره پیشنهاد آقای ظریف در خصوص تشکیل مجمع مشورتی منطقه ای برای حل و فصل مسائل منطقه تأکید کرد: از نگاه ما به منطقه و خلیج فارس و همکاری هایی که باید شکل بگیرد یگانه راه عبور از تروریسم و افراط گرایی و رسیدن به صلح، ثبات، امنیت و توسعه اقتصادی، جز همکاری و همفکری میان کشورهای منطقه نیست.
قاسمی گفت: دیگران نمی توانند از دوردست به این منطقه بیایند و برای مردم صلح و امنیت به ارمغان بیاورند بلکه حضورشان جز ظلمت و نابهنجاری در پی نداشته است.
وی افزود: ما نگاه خود را در اجلاس مونیخ و نیز در سفر رئیس جمهور به عمان و کویت مطرح و دیدگاه طرف مقابل را نیز دریافت کردیم؛ ما با طرف ها در منطقه در ارتباطیم و تلاش می کنیم به راهکاری دست یابیم که صلح و ثبات را تثبیت کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: البته موانع بی شماری در تحقق این هدف وجود دارد و نقش شیطنت آمیز رژیم صهیونیستی را نمی توان نادیده گرفت، همچنین قدرت های فرامنطقه ای برای ادامه حضورشان در منطقه و فروش تسلیحات به ایران هراسی روی آورده اند که باید با هوشیاری و دقت بسیار در این زمینه حرکت کرد.
* منش و جایگاه ایران با تازه به دوران رسیده های منطقه متفاوت است
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: منش و جایگاه جمهوری اسلامی ایران با نومتولد شده ها و تازه به دوران رسیده های منطقه متفاوت است.
بهرام قاسمی در پاسخ به پرسشی درباره سوء استفاده برخی کشورهای منطقه مانند عربستان از سیاست دوستانه کشورمان گفت: ما کشوری صاحب تمدن و دیرپا هستیم که از سعه صدر بیشتری باید برخوردار باشیم که هستیم.
وی تاکید کرد: با این حال هرگز از منافع مردم و کشورمان غفلت نمی کنیم و درباره احقاق حقوق تک تک مردم ایران که ممکن است گاهی تضییع شود متعهد و مسئولیم، آنچه در فاجعه منا رخ داد در تاریخ ثبت خواهد شد و هرگز فراموش نخواهد شد.
قاسمی همچنین با اشاره حادثه سفارت عربستان در کشورمان گفت: آن حادثه موضوع دیگری است که قابل سرزنش است و نباید چنین می شد؛ همواره سیاست ما حفاظت از دیپلمات ها و سفارت خانه های خارجی در ایران بوده و هست .
وی افزود: آن حادثه اتفاق ناگواری بود که مقام معظم رهبری ، دولت و دیگر مسئولان ذیربط آن را محکوم کردند و هیچ کس آن را قابل قبول ندانست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اعزام هیئتی از کشورمان به عربستان در روز پنجشنبه برای مذاکره درباره حج سال آینده تاکید کرد: حوادث گذشته چراغ راه آینده ماست ، ما حتما از تجارب و اتفاقات پیشین بهره خواهیم برد و بر تک تک موضوعاتی که مدنظر دولت و ملت ماست تمرکز خواهیم کرد.
قاسمی افزود: حقوق ملت ما اعم از منزلت و امنیت مردم در مناسک حج برای ما بسیار مهم و از مباحثی است که در دستور کار سازمان حج قرار دارد و حتما در این باره با مقامات عربستان جدی صحبت می کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره مراسم پرحاشیه اخیر در منزل سفیر سوئد در تهران و علت حضور چهار
وزیر کشورمان در این مراسم گفت: 37 سال است که چنین اتفاقی در کشورمان و دیگر کشورهای دنیا می افتد و موضوع جدیدی نیست.
وی افزود: سفارتخانه ها در همه جای دنیا بویژه سفارت کشورمان در دیگر کشورها به علل و برنامه های مختلف مراسم مشابه برگزار می کنند و به تناسب مراسم مدعوینی دارند که گاهی به مناسبت روز ملی کشورها چنین مراسمی برپا می شود.
قاسمی گفت: بعنوان نمونه به مناسبت سالروز پیروزی جمهوری اسلامی همواره در یکی دو روز قبل یا بعد از 11 فوریه مراسمی با حضور مقامات، دیپلمات ها و نخبگان دیگر کشورها در سفارت ما برگزار می شود و دیگران نیز همین کار را در تهران می کنند.
وی افزود: نوع دیگری از این مراسم متداول ، زمانی است که مقامی بلند پایه به کشور دیگری سفر می کند و معمولا سفیر آن کشور مراسمی را به افتخار هیئت عالی رتبه کشورش برگزار و از مقامات کشور میزبان نیز دعوت می کند که البته ملاحظات دیپلماتیک و اقدام متقابل کشورها برای حضور در اینگونه مراسم وجود دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نخست وزیر سوئد نخستین بار به تهران سفر کرد که هیئتی بلند پایه او را همراهی می کردند و در انتهای سفر، سفیر سوئد مراسمی برگزار کرد و قصدشان گسترش روابط دوجانبه بود بویژه در این برهه که با کارشکنی های دیگران مواجهیم.
قاسمی افزود: 5 سند دولتی با حضور رئیس جمهور کشورمان و نخست وزیر سوئد در کاخ سعدآباد امضا شد و در ادامه برای کار جدی و عملی در گسترش روابط مراسمی به افتخار نخست وزیر سوئد و نیز برای افتتاح اتاق بازرگانی و تجاری آن کشور در تهران برگزار شد که می تواند سرپل خوبی برای همکاری بخشهای خصوصی باشد.
وی گفت: براین اساس هیچ جای اشکالی برای این مراسم وجود نداشت، خطایی رخ نداد و همه هماهنگی ها شده بود و وزرایی در این مراسم حضو ر داشتند که دستگاه های ذیربط آنان بیشترین روابط را با سوئد دارند .
قاسمی افزود: اقدام مبهمی نبود و نمی دانم چرا در برخی رسانه ها تبدیل به سوژه شد، البته تصور می کنم بعلت برخی فعل و انفعالات داخلی مطرح شد اما با توجه به تجربه و شناختی که در این باره دارم همه چیز طبیعی و خوب بود.
وی در عین حال تصریح کرد: البته تنها ایرادی که می شود گرفت، بحث حضور بدون حجاب خانمهای سوئدی در این مراسم بود که طبق کنوانسیون های بین المللی و کنوانسیون وین در محدوده کار و زندگی دیپلمات ها حق دخالت در چگونگی زیستشان نداریم همچنان که آنان حق دخالت در رفتار دیپلمات های ما در درون سفارت یا رزیدنت سفرای ما در هیچ جای دنیا را ندارند.
قاسمی گفت: به این علت موضوع حجاب خانمهای سوئدی هم قابل تغییر نبود و نیست ضمن اینکه وقتی مقامات ما به خارج از کشور سفر می کنند در فروشگاهها و اماکن عمومی با چنین چهره هایی مواجه می شوند و خیلی مسئله حادی نیست و مشکلی هم نداشت.
وی افزود: شما هر روز در تهران و هر هفته از اینگونه مراسم ها در پایتخت ها می بینید از نمایشگاه عکس و تئاتر گرفته تا نمایشگاه آثار فرهنگی و به بهانه های مختلف که دیپلمات ها در آن حضور می یابند.
قاسمی در عین حال گفت: البته دیپلمات های ما در خارج از کشور موازین خاص خود را دارند و همه جا حضور نمی یابند.
وی افزود: با این حال وقتی از مقام ایرانی برای حضور در مراسمی دعوت می شود مجبوریم در حدی شرکت کنیم وگرنه آنان نیز در مراسم ما حضور نمی یابند که این مطلوب نیست.
* اجلاس آستانه موفقیت آمیز بود
سخنگوی وزارت امورخارجه با رد تبلیغات برخی محافل خاص مبنی بر شکست اجلاس آستانه این اجلاس را موفقیت آمیز دانست.
بهرام قاسمی با تبیین مذاکرات صلح سوریه در اجلاس آستانه گفت: ما و روسیه در بهترین شرایط کنار یکدیگر درخصوص مسائل سوریه رایزنی و تفاهم داریم و هیچ گاه اختلاف نظری در این موضوع و موضوعات دستورکار آستانه دو وجود نداشته است.
وی افزود: البته اختلافاتی میان گروه های معارض وجود داشت و سبب شد هیئت ترکیه نیز با تاخیر در سطحی پایین تر از حد معمول در نشست حضور یابد که البته بعدا توجیه و اعلام کردند مقام مسئولی که باید در نشست حضور می یافت به همراه رئیس جمهور این کشور در سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس حضور داشته است.
قاسمی گفت: البته همواره در کار جمعی اختلاف نظر میان همگان وجود دارد اما نشست ها و رایزنی ها برای رسیدن به تفاهم و ایجاد یگانگی در مواضع به منظور اقدام مشترک است.
وی افزود: حتما در برخی موضوعات احتمالا دیدگاه های کشورها می تواند متفاوت باشد مانند هرجای دیگر در دنیا به ویژه درباره مسائل سوریه که بسیار پیچیده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: ما درباره نهادینه کردن آستانه و تبدیل آن به یک روند موفق بودیم و درباره آیین نامه اجلاس از جانب سه کشور ضامن آن یعنی ایران، روسیه و ترکیه تفاهم کردیم.
قاسمی افزود: زمینه ها برای برگزاری اجلاس ژنو در آینده نزدیک فراهم شده است که مذاکرات در سطح وسیع تری ادامه می یابد و سه کشور ایران، روسیه و ترکیه نیز برای کمک به رفع برخی سوء تفاهمات در آن حضور می یابند.
وی همچنین درباره ایده ترکیه به منظور ایجاد منطقه پروازممنوع در سوریه و مذاکرات کشورمان با ترکیه باوجود طرح این ایده گفت: نشست آستانه با حضور سه کشور ضامن به معنی آن نیست که همه مواضع و دیدگاه ها درباره سوریه یکسان است در این اجلاس ما منافع مشترک و اشتراکات خود را پیگیری می کنیم و در برخی حوزه ها نیز اختلاف نظرها را می توانیم داشته باشیم.
قاسمی تاکید کرد: ایده ترکیه غلط است و مشکلات را در سوریه بیشتر می کند به همین علت از نظر ما قابل قبول نیست و ما آن را مردود می دانیم و دولت های موثر دیگر در مسائل سوریه نیز با این طرح کاملا مخالفند.
وی همچنین درباره تحولات درونی ترکیه و میل این کشور به امتداد سیاسی و اختلال در صلح منطقه گفت: درباره آنچه به مسائل داخلی ترکیه مربوط می شود صحبتی نداریم اما درباره سمت و سویی که ممکن است در ترکیه روی دهد می توان آرزو کرد که این کشور، همسایه خوب و قدرتمند برای ما بماند و کشوری باشد که بتواند به صلح و امنیت منطقه کمک کند.
قاسمی ابرازامیدواری کرد: ترکیه از مسیری که اکنون گریبانگیرش است عبور کند و بتواند نقشی سازنده در منطقه ایفا کند.
وی تصریح کرد: ترکیه همسایه ماست و اشتباهاتی در آنجا روی داد و پیش بینی هایشان تا حدی غلط از آب درآمد مسائلی پس از کودتا ایجاد شد و اکنون با وضع اقتصادی نابهنجار مواجهند طبیعی است که شاهد وضع ویژه در این کشور باشیم اما آرزو می کنیم به همکاری هایمان با این کشور همسایه بیش از پیش ادامه دهیم.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین درباره ششمین کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین گفت: این اجلاس با حضور نمایندگان بیش از 50 کشور جهان به میزبانی مجلس شورای اسلامی در تهران برگزار می شود.
قاسمی مقامات خارجی شرکت کننده در این اجلاس را شامل بیش از 18 رئیس مجلس، تعداد زیادی نواب روسای مجالس، روسای کمیسیون ها و نمایندگان مجالس و نیز گروه های فلسطینی و مقاومت برشمرد.
وی همچنین درباره تهدیدات هسته ای رژیم صهیونیستی هشدار داد: موضوع کلاهک های هسته ای رژیم اشغالگر قدس جدید نیست این رژیم به هیچ یک از قوانین بین المللی اعتنا نمی کند و کار خود را پیش می برد و تهدیدی جدی برای منطقه و جهان است که زرادخانه هسته ای آن سبب ناامنی است.
قاسمی افزود: این موضوع همواره در دستورکار جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورها در مجامع جهانی بوده و هست و مجبورکردن رژیم صهیونیستی برای تمکین به قوانین بین المللی نیاز به اراده جدی بین المللی دارد گرچه این موضوع باتوجه به ماهیت رژیم جعلی صهیونیستی بعید به نظر می رسد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره حکم اخیر دادگاه کانادایی برای دستبرد به دارایی های کشورمان گفت: پیگیری ها در این خصوص هنوز آغاز نشده است اما این حق را برای خود محفوظ می دانیم؛ این حکمی جدید است که در بخش های ذی ربط در وزارت خارجه درحال بررسی بیشتر آن هستیم و راهکارهای لازم را برای احراز حقمان پیگیری خواهیم کرد.
قاسمی تاکید کرد: این رایی غیرقابل قبول و خلاف قوانین بین المللی است و ما شدیدا به آن معترضیم و آن را محکوم می کنیم.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره رایزنی مسئولان وزارت امورخارجه در مونیخ گفت: در این اجلاس دیدارهای زیادی طراحی شده بود چه از طرف ما و چه از طرف های خارجی که علاقه مند به دیدار با آقای ظریف بودند که باتوجه به تحولات منطقه و جهان طیف وسیعی از مسائل اعم از، مسائل دوجانبه و موضوعات منطقه ای و بین المللی بررسی و درباره آن رایزنی شد.
قاسمی افزود: در دیدار با برخی مقامات کشورها نیز احتمالا درباره برجام، آخرین تحولات آن و کارشکنی ها در این خصوص دیدگاه ها مطرح شد و طرف های ذی ربط هم اعلام موضع کردند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که باتوجه به سفر خانم موگرینی به واشنگتن قبل از اجلاس مونیخ، آیا وی حامل پیامی از جانب امریکایی ها برای کشورمان بود، گفت: بحث پیام مطرح نیست بلکه تبادل نظر مطرح است در این دیدارها دوطرف می توانند دیدگاه هایشان را درباره مسائل مختلف مانند رویدادهای پس از استقرار دولت جدید در امریکا و تحولات اروپا مطرح کنند.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین درباره تلاش امریکا برای نزدیکی به روسیه و احتمال استفاده روسیه از کارت ایران برای رابطه با امریکا گفت: من کارت بازی بلد نیستم و نمی دانم که در آینده در این خصوص چه می شود اما صحبت هایی در برخی اندیشکده ها درباره آینده روابط امریکا و روسیه وجود دارد که هنوز زود است در این باره قضاوت کنیم.
قاسمی افزود: مسائل و موانعی سرراه دو کشور روسیه و امریکا وجود دارد که بسیار ریشه ای است و برخی ماهیت ایدئولوژیک دارد و دو طرف از آن آگاهند.
وی اضافه کرد: امریکایی ها علاقه مند به روسیه قدرتمند نیستند و روسیه را به شکل دیگری می خواهند و روسیه نیز مسائل خاص خود را در مناطقی مانند اوکراین و شرق اروپا دارد و موضوع تازه ای نیست و بهتر است آن را به آینده بسپاریم.
قاسمی ادامه داد: ایران نیز نقش خاص خود را دارد و در مناسبات با روسیه و دیگر کشورها، روابطش را با دیگر کشورها در چارچوب منافعش تنظیم می کند.
* مواضع ضدایرانی در مونیخ؛ تکراری و غیرقابل اعتناست
سخنگوی وزارت امورخارجه مواضع ضدایرانی در اجلاس امنیتی مونیخ را تکراری و غیرقابل اعتنا دانست.
بهرام قاسمی در نشست خبری خود گفت: این صحبت ها و مواضع را در گذشته هم شنیده ایم و برخی کشورها در حوزه خلیج فارس با تناقض جدی مواجهند به نحوی که نمی دانیم چه کسی بر آن کشورها حاکم است و چه گروهی بر آنها حکومت می کنند.
وی افزود: همان قدر که مواضع منفی از این کشورها می شنویم گاهی پیام های مثبت هم از جوانب مختلف دریافت می کنیم و به همین علت باید دید چه کسی بر این کشورها حکومت می کند و چه سیاستی را در قبال روابط با ایران پیگیری می کنند.
قاسمی اضافه کرد: در برخی از این کشورها صدای واحدی حاکم نیست و ما منتظریم صدای مشخصی را که صدای اکثریت باشد دریافت کنیم و راه خود را ادامه دهیم اما ما همچنان باوجود این سخنان ناروا سیاست های اصولی خود را که مبتنی بر صلح و ثبات در منطقه است پیش می بریم.
وی هشدار داد: کسانی که سخنان ناسنجیده می گویند به عواقب سخنانشان دقت بیشتری کنند و بدانند که صبر ایران هم حد و حدودی دارد ما علاقه مند نیستیم از الفاظ آنان استفاده کنیم و وارد وادی ای شویم که به نفع منطقه نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین با تبیین نتایج سفر رئیس جمهور به عمان و کویت گفت: در این سفر درباره مسایل منطقه ای و جهانی رایزنی های بسیار خوبی شد؛ درباره مسایل منطقه به تفصیل دیدگاه های دوطرف را شنیدیم و احساسمان این است که فضا و زمینه بسیار خوبی برای ادامه رایزنی ها و مشورت های بیشتر به منظور همکاری های منطقه ای وجود دارد.
قاسمی افزود: در رایزنی های رئیس جمهور در این دو کشور درباره وضع منطقه به ویژه درخصوص خلیج فارس به آگاهی های بیشتری رسیدیم و از گرایش های آنان برای همکاری با ما مطلع شدیم البته آنان نیز ملاحظات و مشکلاتی دارند و حتما بدخواهانی برای گسترش روابط ایران با این کشورها وجود داشته و دارد.
وی اضافه کرد: این بدخواهان امروز بیش از گذشته تلاش می کنند روابط ایران با این کشورها شکل نگیرد اما سفر رئیس جمهور کشورمان توانست فضای جدیدی برای ادامه رایزنی ها ایجاد کند.
قاسمی ابرازامیدواری کرد: با بقیه کشورهای منطقه نیز تا حد ممکن براساس مبانی خودمان و اصل احترام متقابل و مداخله نکردن در امور یکدیگر کارها را برای تقویت همکاری ها در چارچوب منافع دوجانبه تنظیم کنیم.
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین از برنامه ریزی برای اعزام هیات ایرانی به عربستان در روز پنجم اسفند برای مذاکره درباره حج سال آینده خبرداد.
وی گفت: پس از دریافت دعوت نامه از جانب عربستان سعودی برای حضور هیات ایرانی در این کشور به منظور مذاکره درباره شرایط حج، پرونده این مذاکرات باز شد و به جریان افتاد.
قاسمی افزود: به همین منظور هیاتی از کشورمان پنج شنبه راهی عربستان می شود و مذاکراتش را در این خصوص آغاز خواهد کرد و باید منتظر بود و دید که دوطرف به چه شرایطی می رسند.