آمادگی سازمان انتقال خون برای ارائه فرآوردههای خونی بدون گلبول سفید
مدیر عامل سازمان انتقال خون گفت: این سازمان آمادگی دارد تمام محصولات خود را در سراسر کشور با حدف گلبول سفید ارائه دهد.
علی اکبر پورفتح الله در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما در حاشیه سمینار ملی بانکهای خون بیمارستان افزود: امروزه به علت این که خون عوارض متعددی دارد، آن را نوعی پیوند می دانند و دنیا به سمت انتقال خون محافظه کارانه پیش می رود که انتقال خون را محدود کند.
وی گفت: در انتقال خون محافظه کارانه از روش های جدید همچون مدیریت خون بیمار استفاده می شود و فراورده ها با کیفیت بهتری ارائه می شود.
پورفتح الله افزود: یکی از مشکلاتی که فراورده های خونی دارند گلبول های سفید همراه با خون است که وقتی تزریق می شود باعث تضعیف ایمنی بیمار و افزایش طول بستری و عود سرطان ها و عفونت ها می شود.
وی با بیان اینکه خون بعد از دریافت از اهدا کننده در کمتر از 8 ساعت گلبول های سفید از آن جدا می شود گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته با انتقال فراورده های خونی بدون گلبول سفید، یک و دو دهم تخت روز بیمارستانی کاهش می یابد و کیفیت بهتری در زمینه درمان رقم می خورد، ضمن اینکه بیمه ها هم تعرفه های آن را قبول دارند زیرا این کار هم به نفع بیمار و هم بیمه است و هزینه های هر دو طرف کاهش می یابد و هر دو طرف برنده این کار هستند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه در گذشته به پزشکان یاد می دادند که فرآورده های خونی همیشه در دسترس پزشکان باشد گفت: اما امروزه به سمت انتقال خون محافظه کارانه پیش میرویم یعنی بحث جراحی بدون انتقال خون و مدیریت خون بیمار مطرح می شود که نیازمند تغییر نگرش جامعه و آموزش داریم.
وی افزود: هم اکنون در بیمارستان شهید لواسانی و بیمارستان قلب شهید رجایی برنامه های آموزشی و پژوهشی مدیریت خون بیمار و انتقال محافظه کارانه در حال انجام است.
پورفتح الله انتقال خون در بیمارستان ها را یک مشکل جهانی عنوان کرد و گفت: در کشورهای اروپایی نیز 40 درصد انتقال خونی که در جراحی های قلب انجام می شود نیاز نیست و این مشکل جهانی است و منحصر به کشور ما تنها نیست.
وی افزود: انتقال خون زنجیره پیوسته ای از رگ دهنده تا رگ گیرنده است یعنی نیمی از این انتقال در اهدای خون و تولید فراورده های خون و آزمایش های سلامت و نیمی دیگر در بیمارستان هاست که وظیفه بانک های خون بیمارستانی است که شناسایی گیرنده و سازگاری خون دهنده و گیرنده را به عهده دارند.
پورفتح الله با ابراز تاسف از اینکه در کشور ما چرخه بانک خون بیمارستانی ضعیف است گفت: علیرغم اینکه خون و فراورده های خونی با استاندارهای بالا تامین می شود، در چرخه بیمارستانی دچار مشکلات متعددی هستیم و یکی از اهداف سمینار ملی بانک های خون بیمارستان ارتقای آموزش و نگرش مسئولان و کارشنانسان بانک های خون بیمارستانی است.
وی با اشاره به اینکه همه بیمارستان های کشور بانک های خون بیمارستانی دارند گفت: مشکل این جاست که جایگاه مناسبی نداشتند و توجهی به آن ها نبود اما کار بزرگی که در طرح تحول صورت گرفت در بحث اعتبار بخشی بیمارستان ها و ارتقای کیفیت خدمات درمانی و در سنجه های اعتبار بخشی بحث انتقال خون نیز قرار گرفت.