سیاست پشت پرده امریکا در باره فلسطین آشکار شد
دولت جدید امریکا چه مخالف و چه موافق راه حل تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 باشد این راه حل عملا امکان پذیر نیست.
رئیس جمهور امریکا پیش و پس از راهیابی به کاخ سفید در مورد مسایل مختلف جهانی از جمله مسئله فلسطین مواضع مبهم و متناقضی را مطرح کرده که یکی از این مواضع در مورد مسئله فلسطین است.
دونالد ترامپ چهارشنبه شب پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنفرانس خبری گفت می توان از گزینه های دیگری به جای راه حل تشکیل کشور مستقل برای حل مناقشه فلسطین و اسرائیل استفاده کرد.
مواضع ترامپ به معنای مخالفت با یکی از اصول اساسی سیاست خارجی آمریکاست که در ظاهر گفته می شود بر راه حل تشکیل دو کشور مستقل تاکید دارد و به همین سبب این موضع گیری با مخالفت سازمان ملل وحتی متحدان غربی امریکا از جمله فرانسه وآلمان روبرو شد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، ژان مارک ارو وزیر امور خارجه فرانسه به رکس تیلرسون همتای آمریکایی خود گفت راه حل تشکیل دو کشور برای مناقشه خاورمیانه، تنها گزینه منطقی است. زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان نیز روز پنجشنبه با حمایت از راه حل تشکیل دو کشور گفت نگران است افزایش شهرک سازی های اسرائیل پایانی برای راه حل دو کشور باشد و خطر درگیری را افزایش دهد.
تشکیلات خودگردان فلسطین نیز اعلام کرد تغییر موضع آمریکا درباره راهکار تشکیل دو کشور توجیهی ندارد. نیکلای ملادنف فرستاده سازمان ملل متحد در امور صلح خاورمیانه هم روز پنجشنبه اعلام کرد راه حل دو کشور تنها راه برای پاسخگویی به خواست های فلسطینی ها و رژیم صهیونیستی است.
یک روز پس از این واکنش ها نیکی هیلی نماینده امریکا در سازمان ملل با موضع گیری مبهمی گفت دولت آمریکا در وهله اول از راه حل دو کشور حمایت می کند اما آنچه که ما از آن حمایت می کنیم صلح و ثبات و آوردن دو طرف بر سر میز مذاکره است تا مذاکرات به روشی جدید انجام شود.
هیلی در حمایتی آشکار از ادامه شهرک سازی ها، با بیان اینکه وقتی موضوع شهرک ها مطرح می شود، ما تصور نمی کنیم که این تنها دلیل نرسیدن به صلح باشد افزود من در اینجا هستم که بر روی این موضوع تاکید کنم که آمریکا مصمم است که در برابر اقدامات یکجانبه ضد اسرائیلی در سازمان ملل بایستد. ما هرگز اشتباهات وحشتناک قطعنامه 2334را تکرار نخواهیم کرد.منظور هیلی قطعنامه ممنوعیت شهرکسازی بود که دسامبر 2016 دولت وقت امریکا هم به آن رای ممتنع داد. در ادامه هیلی افزود: ما اجازه نخواهیم داد که قطعنامه های سازمان ملل اسرائیل را محکوم کند. در مقابل، ما به طرف انجام اقداماتی خواهیم رفت تا با تهدیدات واقعی که خاورمیانه (غرب آسیا ) با آنها مواجه است،مقابله کنیم.
در واقع در مواضع هیلی چیزی بر خلاف موضع گیری دونالد ترامپ دیده نمی شود و او سعی می کند با به حاشیه راندن رژیم صهیونیستی، توجه ها را به تهدیدهای موهوم دیگری از جمله ایران متمرکز نماید و با حمایت از مذاکره به شیوه جدید فرصت های بیشتری برای اسراییل جهت توسعه شهرک های صهیونیستی و از بین بردن مولفه های عینی تشکیل کشور مستقل فلسطینی فراهم نماید.
به نظر می رسد رویکرد دولت جدید ترامپ در باره اسراییل، تکرار رویکرد دولت بوش در سال 2004 است زمانی که جرج بوش رئیس جمهور وقت امریکا در نامه ای به آریل شارون نخست وزیر وقت اسراییل ضمانت هایی داد که بعدها بخش هایی از آن فاش شد و در شصتمین سال شکل گیری رژیم صهیونیستی ضمانت نامه ای مکتوب مشابه با ضمانتی که به شارون داده بود به ایهود اولمرت جانشین شارون داد.
در این ضمانت نامه مکتوب آمریکا متعهد شده بود تا از فعالیت های رژیم صهیونیستی در توسعه شهرک سازی در قدس و کرانه غربی حمایت کند چنانچه حمایت از الحاق شهرک های اشغالی به اسراییل، مخالفت با حق بازگشت آوارگان، مخالفت با تقسیم بیت المقدس ، عدام التزام به مرزهای سال 1967 و در مقابل تعهد برای ترسیم مرزهای جدید با سیاست الحاق اراضی بیشتر به اسراییل بخش های دیگر این ضمانت نامه را تشکیل می داد.
در آن مقطع هم متحدان غربی امریکا مانند ژاک شیراک رئیس جمهور وقت فرانسه، کوفی عنان دبیر کل وقت سازمان ملل و یاسر عرفات رئیس وقت تشکیلات خودگردان فلسطین به این اقدام بوش اعتراض کردند. شیراک با حمله به بوش گفته بود هرگونه راه حل صلحی میان اسرائیلی ها و فلسطینی ها باید از طریق مذاکره حاصل شود، نه آنکه تحمیل شده باشد.
حالا 13 سال از تضمین های دولت بوش گذشته است و در دوره اوباما هم در ظاهر از این تضمین ها سخن گفته نشد اما در عمل شهرک سازی ها ادامه یافت و هیچگونه اقدام بازدارنده ای در مواجهه با این اقدامات شکل نگرفت.
حالا در دوره ترامپ، سیاست پشت پرده امریکا در باره فلسطین آشکار شده است و به نظر می رسد با این سیاست امید به ایفای حقوق حداقلی فلسطینی ها، یعنی تشکیل کشور مستقل فلسطینی در مرزهای 1967 توهمی بیش نیست و تمام نشست ها و مذاکرات دو یا چند جانبه فقط خرید وقت برای گسترش شهرک سازی ها و از میان بردن فرصت تشکیل کشور فلسطین است.
اینکه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنفرانس خبری مشترک با ترامپ می گوید:«هسته اصلی این نزاع میان ما و فلسطینی ها این یا آن شهرک یهودی نشین نیست. هسته اصلی این نزاع خودداری همیشگی و پایدار فلسطینی ها از به رسمیت شناختن یک کشور یهودی با هر مرزی است. دقیقا بیانگر اهداف این رژیم است.
-----------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد