به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ روزشمار سال حکایت از سالروز ابلاغ فرمانی است که قرار است اقتصاد ایران را مقاوم کند، مقاومتی از جنس دروزایی و برون نگری ، سیاستهایی که فصلی جدید در برابر اقتصاد ایران گشود و مردم همچنان منتظر آثار عینی و ملموس این سیاستها هستند.
براساس ابلاغیه مقام معظم رهبری سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با هدف تأمین رشد پویا و بهبود شاخصهای مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشمانداز بیستساله، سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درونزا، پیشرو و برونگرا ابلاغ شد.
این سیاستها در 24 بند ابلاغ شد، نسخه اجرایی ان هم در قالب ، 12 برنامه ، 56 طرح و 200 پروژه طراحی و در قالب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در دستور کار دستگاه های اجرایی قرار گرفت و حالا در یک سالگی این طرح زمان پاسخگویی فرارسیده است.
رشد 6.5 درصدی تولید ناخالص داخلی
نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه تجلی اثار اجرایی سیاستهای اقتصاد مقاومتی که در شش ماهه نخست امسال رشد 6.5 درصدی تولید ناخالص داخلی می داند و این رشد را بیانگر اثرگذاری طرحهای اجرا شده تلقی می کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه نتیجه برنامه ریزی ها در جهت سیاست های اقتصاد مقاومتی سال آینده یا دو سال دیگر خود را نشان می دهد ، گفت: این سیاست ها باور دولت است.
وی گفت: در طرح پرداخت 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای فعال کردن 7500 واحد صنعتی، تاکنون 14 هزار و 800 میلیارد تومان به حدود 20 هزار واحد صنعتی تعطیل یا نیمه تعطیل به عنوان سرمایه در گردش یا تکمیل واحدهای نیمه کاره پرداخت شده است.
معاون رئیس جمهور افزود: البته کل واحدهای صنعتی، 90 هزار واحد است اما منابع به واحدهایی که امکان فعال شدن دارند ، پرداخت شده است.
وی اضافه کرد: نیازهای واحدهای صنعتی چند برابر مبلغ اختصاص یافته به این طرح است و ما به اندازه وسعمان به این واحدها تسهیلات می دهیم.
دوهزار و 529 پروژه برای مردمی کردن اقتصاد
نوبخت گفت: برای مردمی کردن اقتصاد نیز امسال دو هزار و 529 پروژه به ارزش 19 هزار میلیارد تومان به بخش خصوصی با عنوان مشارکت واگذار شده است.
نوبخت گفت: برای تقویت برون گرایی اقتصاد نیز در جهت سیاست های اقتصاد مقاومتی تسهیلات لازم از صندوق توسعه ملی به صورت ارزی و ریالی به صادرکنندگان برای بهبود وضع صادرات پرداخت شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه نتیجه این اقدام را مثبت شدن تراز تجاری کشور در 10 ماهه نخست امسال دانست و افزود : صادرات فقط مربوط به بخش صنعت نیست بلکه در بخش های کشاورزی و نفت نیز موفق شدیم تولید را افزایش دهیم.
مقابله با رکود و کنترل تورم دو رویکرد مهم دولت
علی طیب نیا وزیرامور اقتصادی و دارایی هم می گوید : ما ازابتدای شروع کار دولت مقابله با تورم بالای 40 درصدی خروج از رکود از ابتدای کار این دولت در دستور کا رقرار گرفت به طوری که روند کاهنده نرخ تورم از سال 92 آغاز شد و تا امروز که این نرخ تک رقمی شده است ادامه دارد.
وی می افزاید : رشد اقتصادی کشور بعد از هشت فصل رشد منفی هم اکنون به رشد مثبت رسیده و دان معناست که دیگر در رکود نیستم اما هیچگاه به مفهوم بازگشت تولید به سطح قبلی نیست و باید همچنان تلاشها برای احیای تولید ادامه یابد .
ایجاد 700 هزار فرصت شغلی
وی از افزوده شدن 745 هزار نفر فرصت شغلی در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خبر می دهد و می افزاید : در شش ماه امسال 700 هزارنفر شغل خالص اضافه شده است.
طیب نیا می گوید : امارها بیانگر تلاشهای انجام شده است امروز هم نرخ اقتصادی مثبت است وهم تورم تک رقمی شده است و توفیقات در حالی حاصل شده که هنوز آثاز تحریم ها به طور کامل رفع نشده و دولت با کاهش شدید قیمت نفت مواجه بود.
پرداخت تسهیلات به 22 هزار واحد تولیدی
یکی از تکالیف تعیین شده برای سیستم بانکی حمایت از واحدهای تولیدی راکد و تامین نقدینگی مورد نیاز این واحدها بود.
7500 واحد تولیدی برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت پیش بنی شده اما به گفته رئیس کل بانک مرکزی انچه که در عمل محقق شده از پیش بینی ها فراتر بوده است.
ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی می گوید : تجهیز نظام بانکی برای حمایت از بنگاه های کوچک و متوسط از رویکردهای اصلی نظام بانکی در چارچوب سیاستهای اقتصاد مقاومتی بود و تاکنون حدود 21 هزار واحد کوچک و متوسط از تسهیلاتی در حد 16 هزار میلیارد تومان استفاده کرده اند که تحرک خوبی در واحدهای تولیدی ایجاد کرده است.
تامین سرمایه در گردش واحدهای کوچک و متوسط
در همین حال پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی می گوید : تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی یکی از محورهای کاری بانک مرکزی در اجرای اقتصاد مقاومتی بوده است و در نه ماهه امسال 64.1 درصد از کل تسهیلات اعطایی شبکه بانکی بابت سرمایه در گردش بوده که بخش صنعت و معدن به عنوان یکی از مهم ترین بخش های فعال در ایجاد اشتغال و تولید ملی 81.8 درصد است.
وی می افزاید : اعطای تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط برای خروج از رکود یکی دیگر از محورهای اصلی کار بانک مرکزی بوده است که تا اواخر دی امسال حدود 20 هزار واحد به شعب مختلف بانک های کشور معرفی و در مجموع 14 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است.
صنعت نفت رتبه نخست عملکرد اقتصاد مقاومتی
احیای سهم بازار نفت، توسعه صنعت پتروشیمی ، داخلی سازی 10 گروه کالای پرمصرف صنعت نفت ؛ از مهمترین تکالیف وزرات نفت در قالب سیاستهای اقتصاد مقاومتی بود.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت خبرهای خوش خود از عملکرد این بخش را با خبر بهره برداری از پالایشگاه خلیج فارس و خودکفایی در تولید بنزین اغاز می کند و می افزاید : تا پایان امسال بهره برداری از حوزه مشترک نفتی پارس جنوبی به ظرفیف 35 هزار بشکه آغاز می شود و ظرفیت برداشت از این حوزه تا 100 هزار بشکه قابل افزایش است.
جلوگیری از خام فروشی
وزیر نفت با اشاره به برنامه های این وزارتخانه برای پالایشگاه ها و جلوگیری از خام فروشی می گوید : با اقدامات وزارت نفت مصرف فراورده های مایع از سال آینده محدود به نفت و گاز ، بنزین و سوخت هوایی خواهد شد و مصرف نفت کوره ، نفت سفید ، گاز مایع و گازوئیل حرارتی به صفر نزدیک خواهد یافت.
رشد ظرفیت تولید نفت
زنگنه با بیان اینکه ظرفیت صادرات نفت از 1.2 میلیون بشکه به 2.8 میلیون بشکه افزیش یافته است می افزاید :با برنامه ریزی های صورت گرفته تا سال 1410 کمبود بنزین و گازوئیل نخواهیم داشت.
سال طلایی صنعت پتروشیمی
وزیر نفت با بیان اینکه امسال سال طلایی پتروشیمی های کشور است ، می گوید: طرح چندین واحد تولید اتان به اتلین و پرواتلین به ظرفیت 9 میلیون تن و به ارزش 6 میلیارد دلار درکشور به اجرا در آمده که برخی از آنها به بهره برداری رسیده و تعدادی دیگر در آینده به بهره برداری خواهد رسید.
زنگنه می گوید :صنعت پتروشیمی کشور به 45 تا 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیازمند است که 30 درصد از آن از محل سرمایه گذاری داخلی و 70 درصد دیگر از محل فاینانس و وام هایی با قیمت مناسب تامین خواهد شد.
گاز رسانی به روستاها
زنگنه با بیان اینکه براساس اقتصاد مقاومتی گازرسانی به روستاها در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد و خیلی موفق بوده است ، می افزاید : تا پایان سال امیدواریم خط گاز به زاهدان آماده شود و قول رئیس جمهور تحقق یابد.
حمایت از شرکت های دانش بنیان
وزیر نفت می گوید : در جهت اقتصاد مقاومتی 10 قلم کالای اصلی صنعت نفت مشخص و برای خودکفایی در عرصه داخلی به صنعتگران داخلی عرضه شده است و در این زمینه موفقیت های خوبی داشته ایم.
وزیر نفت از همکاری با دانشگاه ها به ویژه در زمینه فناوری دانش بنیان نفت ، طرح مطالعات میدان های مشترک و رسیدن به دانش و فناوری تولید روز دنیا خبر داد و می افزاید : در این زمینه پاره ای از محصولات مهم در بخش پایین دستی صنایع نفت با همکاری دانشگاه ها در حال ساخت است.
زنگنه از بهینه سازی مصرف سوخت به عنوان دیگر محور اقتصاد مقاومتی در وزارت نفت نام برده و می افزاید : "بر این اساس قراردادی 7 میلیارد دلاری با راه آهن داریم که قرار است بار و مسافر از جاده به راه آهن انتقال یابد و به ازای هر تن کیلومتر حمل و نقل بار و مسافر وزارت نفت به راه آهن مبلغی را پرداخت کند."
وزارت نیرو پیش تاز در برون سپاری وظایف
کنترل ابهای مرزی، احیای دریاچه ارومیه ،مشارکت بخش خصوصی در ساخت نیروگاه طرح های اصلی وزارت نیرو در سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل بود...
حمید چیت چیان وزیر نیرو می گوید : وزارت نیرو عضو چهار کارگروه از 11 کارگروه ویژه اقتصاد مقاومتی است و در قالب 17 طرح 23 پروژه را برعهده دارد.
وی می افزاید : در حوزه برق ایجاد و بهره برداری از نیروگاه ها، کاهش تلفات شبکه، نصب کنتورهای هوشمند در بخش کشاورزی و مصرف خانگی، برق رسانی به روستاهای 10 تا 20 خانوار و در حوزه آب، تعادل بخشی به منابع آب زیرزمینی، نصب ،کنتورهای حجمی در چاه های آب، آبگیری و بهره برداری از سدهای جدید، به بهره برداری رساندن شبکه های زهکشی، اجرای طرح های فاضلاب و واگذاری آن به بخش خصوصی و آبرسانی به روستاها وظایف وزارت نیرو در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی بوده است.
وی افزود: بخش قابل توجهی از این اقدامات باید به وسیله بخش خصوصی انجام شود.
واگذاری 22 طرح به بخش خصوصی
چیت چیان گفت: بر اساس سیاست های اقتصادی مقاومتی 23 طرح وزارت نیرو امسال باید به بخش خصوصی واگذار می شد که تاکنون 22 طرح معادل 96 درصد واگذار شده است و امیدواریم تا پایان سال یک طرح باقیمانده نیز واگذار شود.
وی با بیان اینکه سیاست های اقتصادی و اصلاح قیمت ها اولویت بر سیاست تبلیغ مصرف بهینه آب و برق دارد ، می گوید : در برخی موارد قانون باید در الگوی مصرف وارد شود و جلوی مصرف خارج از الگو را بگیرد.
ایجاد 70 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر
وزیر نیرو می افزاید : قرار بود امسال 100 مگاوات برق از نیروگاه های تجدیدپذیر بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی وارد مدار شود و اکنون 70 مگاوات آن محقق شده است و امیدواریم تا پایان سال از مرز 100 مگاوات عبور کنیم.
وی افزود : هم اکنون بیش از 90 درصد تجهیزات، نرم افزارها و خدمات فنی و مهندسی صنعت برق و 95 درصد بخش آب در داخل تولید و اجرا می شود.
داخلی سازی تجهیزات صنعت برق
چیت چیان با اشاره اقدامات انجام شده برای داخلی سازی تجهیزات مورد نیاز صنعت برق می گوید: امروز بسیاری از تجهیزاتی که در صنعت آب و برق وارد می شد در داخل ساخته می شود که پست های برق، کابل های 400 کیلووات، کنتورهای هوشمند، توربین های بادی 2،5 مگاواتی، توربین های گازی 25 در 45 مگاواتی، توربین های آبی، پمپ های فشار بالا، حذف نیترات و فلزات سنگین از آب با استفاده از نانوفنآوری، ایجاد تصفیه خانه های گرانولی، انواع شیرآلات و لوله های ضد زلزله و میکروتوربین های فشارشکن از جمله آنهاست.
وی افزود: "امسال 950 قطعه یدکی نیروگاه ها در داخل ساخته شد و این موارد نمونه بارز درون گرایی در سیاست های اقتصاد مقاومتی است. "
تکمیل زنجیره تولید از مزرعه تا سفره مردم
حرکت به سمت خود اتکایی در تولید محصولات راهبردی و تولید سلامت محور در کنار حفظ منابع طبیعی سه رویکرد اصلی بخش کشاورزی در سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل بوده است.
محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی می گوید : در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به طراحی و اجرای پروژه هایی همچون ذخیره سازی، افزایش تولیدات گلخانه ای، افزایش تولیدات محصولات زراعی مانند گندم و نیشکر، سیاست های نوین آبیاری، بخش گلخانه ها، کشت در قفس و افزایش ضریب مکانیزاسیون کشاورزی که در ستاد مربوطه به تصویب رسیده است مکلف هستیم.
حجتی با اشاره به مثبت شدن تراز بازرگانی در بخش کشاورزی می گوید : افزایش بهره وری از آب هدف راهبردی بخش کشاورزی است ؛ راندمان آبیاری از 37 درصد به 44 درصد رسیده است و پروژه های انجام شده ای مانند شبکه های نوین آبیاری را پیش گرفته و متعهد شده ایم که 250 هکتار از اراضی کشاورزی را زیر طرح ببریم ، تاکنون 140 هکتار از این میزان تحویل داده شده و بقیه سال آینده تکمیل خواهد شد.
حذف 200 مجوز برای بهبود فضای کسب و کار
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به حذف بیش از 200 مورد مجوز برای تسهیل در فضای کسب و کار در بخش کشاورزی می افزاید : وقتی تولید انبوه هدفگذاری می شود باید زنجیره های تولید در کانون تولید ، ایجاد و هدفگذاری از مزرعه تا سفره مردم طراحی شود.
وزیر جهاد کشاورزی تنها محدودیتی را که در چارچوب اجرای سیاستهای اقتصاد برون نگر و درون زا وجود دارد ؛ محدودیت کلی و عمومی دولت نام برد و ادامه داد : دولت نتوانسته است در تخصیص منابع مالی از سازمان برنامه و بودجه به برخی طرح ها
پررنگ و موثر ظاهر شود.
تحقق 95 درصد اهداف بخش صنعت
توسعه معادن و صنایع معدنی با هدف ایجاد ارزش افزوده و کاستن از خام فروشی یکی از اهداف بخش صنعت و معدن در سال اقتصاد مقاومتی بوده است.
حسین ابویی مهریزی معاون برنامه ریزی وزارت صنعت معدن و تجارت می گوید : این وزارتخانه 8 هزار طرح نیمه تمام با پیشرفت فیزیک بالای 60 درصد را از ابتدای امسال در دستور کار داشت که 5400 طرح از این تعداد با اعتباری معادل 22 هزار میلیارد تومان و اشتغالزایی 90 هزار نفر در قالب تعهد اجرایی وزارتخانه در سیاستهای اقتصاد مقاومتی قرار گرفت.
وی می افزاید : تاکنون سه هزارو 463 طرح در 31 استان به بهره برداری رسیده و این عملکرد معادل 95 درصد اهداف طراحی شده است.
ابویی مهریزی ، تکمیل 36 طرح ملی دارای 80 درصد پیشرفت فیزیکی و حجم سرمایه گذاری 13 هزار میلیارد تومان و اشتغالزایی 13200 نفر را از دیگر تعهدات وزارت صنعت معدن تجارت درقالب تکالیف اقتصاد مقاومتی اعلام کرد و افزود : تاکنون 14 طرح به اتمام رسیده است.
صادرات 100 میلیون دلاری شرکت های دانش بنیان
توسعه شرکتهای دانش بنیان با رویکرد امروز اقتصاد برای حرکت به سوی توسعه پایدار یکی دیگر از رویکردهای اصلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی بود رویکردی که به گفته محمد فرهادی وزیرعلوم تحقیقات و فناوری زمینه ساز فعالیت حدود هزار شرکت دانش بنیان در 39 پارک علم و فناوری شده است و سالهای 2014 و 2015 بیش از 100 میلیون دلار صادرات داشته اند.
جذب 511 نخبه مقیم خارج از کشور
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور هم بازگشت 511 نفر از نخبگان مقیم خارج از کشور در 18 ماه گذشته خبری می دهد و می گوید : توسعه اقتصاد دانش بنیان از راهبردهایی است که دولت یازدهم از ابتدا دنبال کرده است و با ایجاد کارگاه ها و تبادلات در تلاش هستیم این تعاملات را افزایش دهیم که در قالب طرح همکاری با ایرانیان غیر مقیم مدت 18 ماه است که در حال پیگیری است.
وی پایه این اقتصاد اقتصاد دانش بنیان را متکی بر نیروی انسانی می داند و تاکید می کند : طرح همکاری با متخصصان و دانشمندان غیر مقیم به منظور انتقال دانش ،تجربه و ایده های فناورانه به کشور و ایجاد ارتباط مؤثر با همتایان داخلی دانشمندان غیرمقیم ایرانی توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان اجرا شده است.
درون زایی اقتصاد مستلزم مبازره با قاچاق کالا
تشدید مبارزه با قاچاق طی یکسال گذشته که به رونق مجدد صنایع مختلف تولیدی از جمله پوشاک، کیف ، کفش و صنایع باطری سازی منجر شده در ابتدای راه است.
قاسم خورشیدی سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز می گوید : در یک سال گذشته تلاش شد ویژگی درون زایی سیاست های اقتصاد مقاوتی را با اتکای به مبارزه جدی با قاچاق محقق کنیم ضمن اینکه مردمی کردن اقتصاد از طریق ایجاد نهضت "نه بزرگ به کالای قاچاق" از طریق مردم رقم زدیم.
وی می افزاید : با تدابیر برخورد با پدیده قاچاق برخی از واحدهای تولیدی همچون کیف، کفش و صنایع نساجی مجددا احیا شده اند به طوری که هم اکنون 40 درصد واحدهای تولید پوشاک که به دلیل قاچاق به اجبار تعطیل شده بودند امروز فعالیت خود را از سر گرفته اند .
خورشیدی می گوید : "طی 9 ماهه امسال تولید در صنعت پوشاک کشور 60 درصد رشد داشته است و روند بازاریابی برای تولیدات داخلی تسهیل شده است ."
جمع بندی از عملکرد ها نشان می دهد وزارتخانه های نفت ، کشاورزی و نیرو رتبه های اول تا سوم توفیق در مسئولیتهای واگذار شده را به خود اختصاص داده اند ،63 پروژه به سرانجام رسیده و 47 پروژه نیز از برنامه عقب هستند ، دستگاههای همچون بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و معاون اجرایی رئیس جمهوری هم 60 درصد اهداف را محقق کرده اند .
هرچند توفیقات در عرصه تولید ، خلق فرصتهای جدید ، بهره گیری از مزیتهای نسبی کشور و مقابله با تهدیدهای پیش روی تولید کم نبوده اما درد دل فعلان اقتصادی هم شنیدنی است .
ناکارآمدی ابزارهای قانونی
علی فاضلی رئیس اصناف ایران معتقد است :"ما در جنگ اقتصادی هستیم این جنگ ابزارهای خود را می خواهد قوانین نظام صنفی، قانون محیط کسب و کار، قانون بیمه و مالیات فعلی کشور ابزارهای کارامدی برای این جنگ نیست
اقتصاد مردمی نشده است
غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران می گوید : "مردمی کردن اقتصاد تاکید رهبری بوده است اما در این مورد تحرکات عملی مشاهده نمی شود و هنوز شاهد اقدام جهشی برای بالا بردن سهم بخش خصوصی در اقتصاد مقاومتی نیستیم."
وی می افزاید :"سیاستهای اقتصاد مقاومتی یک استراتژی بلند مدت است که با وجود تمامی تنگنا های اعتباری و قانونی حرکتهای مثبتی هم انجام شده است اما همچنان شاهد سهم اندک بخش مردمی در اقتصاد هستیم و دولت همچنان در حال بزرگ شدن است ."
حل مشکلات سرعت گرفته است
محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات هم براین باور است که در یک سال گذشته شاهد تسریع در روند حل مشکلات و موانع پیش روی تولید بوده ایم به طوری که از مجموع 10 مشکلی که به ستاد اقتصاد مقاومتی ارائه شده است تاکنون 6 مورد ان برطرف شده است ، تسهیلات برای احیای ظرفیت خالی واحدهای تولیدی پرداخت شده است اما رکود حاکم بر اقتصاد موجب کم اثر شدن اقدامات شده است ."
وی می گوید:" تولید همچنان با موانعی همچون کمبود نقدینگی، رکود و استمرار ظرفیت خالی در واحدهای تولید مواجه است ."
تکمیل واحدهای نیمه تمام
ناصر ریاحی نایب رئیس کمیسیون سلامت اتاق تهران می گوید :"در حوزه دارو خیلی از واحدهای نیمه فعال تکمیل ظرفیت شدند اما متاسفانه در حوزه اقتصاد مقاومتی برخی با سوء استفاده از این عنوان منابع را دریافت می کنند و مانع رسیدن منابع به تولید کنندگان واقعی می شوند.
بی مهری به صنایع کوچک
احتشام رئیس اتاق بازرگانی خراسان جنوبی با انتقاد از بی مهری ها نسبت به صنایع کوچک و متوسط در جریان اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی معتقد است:" انتظار این بود که بنگاه های کوچک و متوسط در چارچوب سیاستهای اقتصاد مقاومتی حمایت شوند اما ارزیابی ها نشانی می دهد که چالش ها برطرف نشده و انگیزه برای تولید و سرمایه گذاری همچنان کافی نیست ."
احیای 86 واحد تعطیل در ایلام
قیاسی عضو اتاق بازرگانی ایلام از احیای 86 واحد تولیدی تعطیل در این استان طی یکسال گذشته خبر می دهد ومی گوید: در مجموع 300 واحد تولیدی در استان ایلام به دلیل مشکلات از گردونه تولید خارج شده بود که تاکنون 86 واحدبا دریافت تسهیلات احیاء شده و یکصد واحد نیز در استانه دریافت تسهیلات هستند .
حمایت ها به ثمر ننشسته
میران نایب رئیس اتاق مازندران هم می گوید : "با وجود تمام زحماتی که برای احیای تولید انجام شده اما مشکلات ساختاری حاکم بر تولید موجب شده است تا همچنان شاهد اخراج کارگران باشیم و این شرایط با سیاستهای اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد ."
شاید به جرات بتوان گفت بخش عمده توفیقات حاصل وابستگی اقتصاد به درامدهای نفتی است و همان گونه که فعلان بخش خصوصی گفتند هنوز اقتصاد کشور مردمی نشده ، رویکردی که هدف اصلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی بود.
ضعف در مردمی کردن اقتصاد
دکتر علی آقامحمدی تحلیگر مسائل اقتصادی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید : بررسی عملکرد یکساله سیاستهای اقتصاد مقاومتی نشان می دهد که هنوز برخی دستگاه ها در بکارگیری مردم ضعیف بوده اند، این درحالی است که اگر انتظار مردمی شدن اقتصاد را در چارچوب این سیاستها را داریم باید کارها به مردم واگذار شود .
وی می افزاید : هیچ وزیری را نمی توان گفت که مردم را برای انجام کارها به یاری بطلبد و گزارش دستگاه محوری به آفتی برای ادامه راه سیاستهای اقتصاد مقاومتی تبدیل شده است و همین امر روند تجهیز و بکارگیری سرمایه بخش خصوصی را در چارچوب سیاستهای اقتصاد مقاومتی با کندی مواجه کرده است .
بی توجهی به برون نگری
این تحلیگر مسائل اقتصادی کم توجهی به برونگری را از دیگر حلقه های مفقوده سیاستهای اقتصاد مقاومتی بیان می کند و می گوید: " هنوز برنام مدونی برای همکاری های خارجی تدوین نشده است تا در پایه ان رفتارهای تجاری با کشورهای مختلف طراحی و دستگاه سیاست خارجی برای پیشبرد این اهداف دست به کار شود ."
ضرورت تدوین بسته رسانه ای
اقامحمدی اطلاع رسانی مناسب و تدوین بسته تبلیغاتی را از دیگر نیازهای اساسی پیشبرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی می داند و می افزاید : حقوق مردم باید به انها گفته شود ، باید مردم بدانند که اگر دستگاهی کاری انجام داد که باید برون سپاری کند ، می توانند از طریق تشکلهای تولیدی و صنفی شکایت کنند و در این راستا صداوسیما نقشی اساسی در آگاهی بخشی مردم دارد ."
هنوز چرخ تولید به چرخش درنیامده
دکتر محمد جواد ایروانی تحلیگر اقتصاد ایران هم معتقد است :" متاسفانه با وجود تمام تلاشهای انجام شده و رشد 7.2 رصدی تولید ناخالص داخلی طی یکسال اخیر مشاهده می شود که نزدیک به 5 درصد از این رشد ناشی از رشد درآمدهای نفتی و بدان معنا است که چرخ تولید هنوز به چرخش درنیامده است ."
وی می افزاید :" برای تحقق سیاستهای 24 گانه اقتصاد مقاومتی تمامی اقتصاد کشور باید به صورت یکپارچه در این مسیر گام بردارد و اقتصاد کشور تولید محور شود و تنها در این صورت است که تولید رونق می گیرد اشتغال و درامد خانوار رونق می گیرد و صادرات افزایش می یابد.
این تحلیگراقتصادی معتقد است :" اقتصاد تولید محور در گرو اصلاح سیاستهای تجاری و تبدیل این سیاست ها از واردات محوری به صادرات محوری است ، قوانین و مقرارت باید تسهیل کننده صادرات باشد و بازرگانی خارجی باید در خدمت تولید باشد ."
دکتر ایروانی با اشاره وضیعت حاکم بر بازرگانی خارجی می گوید:" متاسفانه همچنان شاهد موج واردات هستیم به طوری که فعالان اقتصادی انگیزه برای تولید و سرمایه گذاری ندارند و برخوردهای صورت گرفته با پدیده قاچاق بازدارنده نیست به طوری که این فرایند منتج به تدریج به شکل گیری رفتاری است که افراد به این پدیده به عنوان یک منبع درآمد می نگرند."
این تحلیلگر اقتصادی براین باور است که امروز نظام مالی کشور اعم از نظام بانکی، بیمه ای، مالیاتی ، تامین سرمایه و حتی بودجه ای کشور مبتنی بر حمایت از تولید نیست و شاهد این واقعیت تلخ هستیم که منابع سیستم بانکی تمایل بیشتری به فعالیتهای غیرمولد دارد ."
وی با تاکید بر لزوم تعیین شاخص های مشخص برای بررسی عملکرد نظام بانکی در زمینه پرداخت تسهیلات به بخشهای تولیدی می گوید :" اگر هدفگذاری سیستم بانکی در خدمت تولید قرار نگیرد اهداف اقتصاد ملی برای تقویت تولید ملی محقق نخواهد شد ."
دکتر ایروانی می افزاید :" در بند نخست سیاستهای اقتصاد مقاومتی برتامین مالی برای احاد جامعه به ویژه برای بنگاه های کوچک و متوسط تاکید شده است و این تامین مالی از طریق صندوق های حمایت و سیستم بانکی باید انجام شود رویکردی که باید در سیستم بانکی نهادینه شود .
این تحلیلگر اقتصاد ایران معتقد است :" طی یکسال گذشته در حوزه درون زایی کار چندانی نشده است و تمامی تلاشها برای تامین مالی واحدهای تولیدی به دلیل ناهماهنگی بین دستگاهی به ثمر ننشسته است ."
یک سال از اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، با همه فراز و فرودهایش گذشت ،آنچه که اکنون مورد انتظار مردم است ، اقدامات عملی و عینی مسئولان درخصوص اقتصاد مقاومتی است. اقداماتی که مردم بطور ملموس آنها را در زندگی روزمره خود حس کرده باشند.