مدیرعامل بورس کالا :
پیشرفت واقعی اقتصاد با تبدیل مواد خام به محصول نهایی
مدیرعامل سازمان بورس کالای ایران : در زنجیره تولید، تبدیل مواد خام به محصول نهایی با ارزش افزوده بالا به بالندگی بیشتر اقتصاد در جامعه منجر می شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ حامد سلطانی نژاد افزود: طبق قانون "وضع عوارض برهرگونه صادرات ممنوع است" یعنی صادرکنندگان بایستی آزادانه به هر میزان که می توانند به صادرات کالاهای دارای ارزش افزوده از مملکت اهتمام داشته باشند.
وی همچنین با بیان اینکه توسعه صادرات به ویژه صادرات غیر نفتی منجر به ارزآوری و کسب درآمد برای اقتصاد کشور می شود، اظهار داشت : ایران از ظرفیت بسیار بالایی در تولید انواع مواد خام برخوردار است.
مدیرعامل سازمان بورس کالای ایران با اشاره به اینکه «صادرات مواد خام طبق ماده 37 قانون رفع موانع تولیدممنوع است»، گفت: هدف از وضع این قانون جلوگیری از خام فروشی و توسعه صادرات مبتنی بر کالاهای دارای ارزش افزوده بالا در مملکت است.
وی در ادامه افزود: بدون شک در زنجیره تولید هرچه جهت گیری ازسمت مواد خام به مقصد تولید کالاهای نهایی با ارزش افزوده بالا باشد این حرکت منجر به بالندگی بیشتر اقتصاد، اشتغال افزایی، بهره گیری از دانش داخلی، رشد اقتصادی، پویایی تولید و غیره در جامعه می شود.
سلطانی نژاد با تاکید بر اینکه مواد خام با ارزش داخلی نباید به راحتی در اختیار بازارهای بین المللی و تولیدکنندگان خارجی قرارگیرد، اظهارداشت: مواد اولیه ذیقیمت باید در کشور به کالاهای با ارزش افزوده بالا تبدیل و در نهایت روی ریل صادرات قرار گیرد.
وی اضافه کرد : کسانی که در حوزه های بالادستی صنایع و معادن فعالیت داشته و کالاهای با ارزش افزوده کمتری استخراج وتولید می کنند همواره گلایه دارند مبنی بر اینکه اگر قرار باشد تمامی این کالاها در داخل عرضه و صنایع پائین دستی ظرفیت جذب هم نداشته باشند و از طرفی تولیدکنندگان به راحتی نتوانند مواد اولیه را روی ریل صادرات قرار دهند دیگر سرمایه گذاری در حوزه های بالادستی صنایع و معادن نه تنها سود آور نبوده بلکه کسی حاضر به سرمایه گذاری در این حوزه ها نخواهد بود.
مدیرعامل سازمان بورس کالای ایران با اعلام اینکه آئین نامه اجرایی ماده 37 قانون رفع موانع تولید تعارضات مزبور را رفع کرده است، یادآورشد:این آئین نامه می گوید: «برای سنجش میزان جذب یا عدم جذب مواد اولیه یا ماده دارای ارزش افزوده پائین تولیدکنندگان در بازار داخلی این مواد باید در قالب یک مکانیزم مبتنی بر عرضه و تقاضا در ساز و کار بورسی عرضه شود اگر زمینه جذب این مواد از سوی صنایع پائین دستی فراهم بود که هیچ ، در غیر اینصورت تولید کنندگان می توانند مواد اولیه خود را بدون پرداخت عوارض روی ریل صادرات قرار دهند.
مدیرعامل بورس کالا با بیان این که بخش بالادستی و پایین دستی صنعت پتروشیمی پس از برجام رونق گرفته است، گفت: در زمان تحریم، برخی شرکت های ایرانی ناچار بودند محصولات خود را با اسم های دیگر بفروشند اما اکنون صادرات به آسانی و با نام خود شرکت های ایرانی انجام می شود.
سلطانی نژاد به تاثیر اجرای برجام برافزایش صادرات و رونق بورس کالا اشاره کرد و گفت: پس از برجام، تولید محصولات پتروشیمی افزایش یافت که ناشی از افزایش صادرات و همچنین افزایش درخواست بخش پایین دستی برای مصرف بوده است.
مدیرعامل بورس کالا افزود: با وجود اینکه محصولات پتروشیمی در زمان تحریم به طور کامل تحریم نبود اما جابجایی پول، بارگیری و حمل محصولات با کشتی محدودیت داشت؛ بنابراین صادرات محصولات پتروشیمی با مشکلاتی مواجه شده بود.
وی با بیان اینکه صنایع پایین دستی پتروشیمی نیز رونق یافته اند، گفت: صنایع پایین دستی نیز در ماه های اخیر رونق داشته اند به گونه ای که محصولاتی که جنبه صادراتی دارند، بازار بهتری را پس از برجام یافته اند که از جمله آنها می توان به رونق «پی.وی.سی» اشاره کرد.
مدیرعامل بورس کالا به تحول صنعت نفت نیز اشاره کرد و افزود: رشد قیمت جهانی نفت سبب رونق بازار محصولات پتروشیمی می شود و بهبود فعالیت صنعت نفت نیز سبب رشد درآمد و افزایش میزان تامین خوراک واحدهای پتروشیمی شده است.
سلطانی نژاد به تاثیر مطلوب برجام در رونق صنایع فلزی اشاره کرد و گفت: با اجرای برجام، صادرات فلزات رونق داشته که پیامد آن عرضه کمتر آنها در بورس کالاست.
وی درباره تاثیر رشد قیمت کامودیتی ها (مواد پایه و فلزی) در بازارهای جهانی و افزایش جذابیت صادرات آنها نیز گفت: هر چند رشد جهانی قیمت این محصولات، در افزایش صادرات تاثیر داشته، اما تاثیر برجام در رونق این صنعت، بسیار دارای اهمیت است.
مدیرعامل بورس کالای ایران تصریح کرد : پیشرفت واقعی اقتصاد با تبدیل مواد خام به محصول نهایی و تولید حداکثر ثروت امکان پذیر می شود که در مسیر اقتصاد مقاومتی هم قرار دارد.