پخش زنده
امروز: -
ریزگردها که حالا علت اصلی آنها منابع داخلی است این روزها همه زوایای زندگی اهالی خوزستان را تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، مدیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار که پیشتر علت گرد و خاک های استان خوزستان را بادهای جنوبی اعلام کرده بود، این بار در مورد تاثیر منابع آبی و خشکسالی خوزستان در تشدید این پدیده، گفت: این بادها به دلیل اینکه سرعت بالایی در حدود 70 کیلومتر در ساعت دارند در شرایطی که وضعیت بارش منطقه، مثل امسال مساعد نباشد منجر به بروز گرد و خاک با منشاء داخلی می شود.
حالا همین ریزگرد های داخلی همه زوایای زندگی ساکنان خوزستان را تحت تاثیر قرار داده است؛ از جمله قطعی گسترده شبکه برق در روزهای اخیر که ناشی از نفوذ عمیق ریزگردها به تاسیسات نیروگاهی بود.
کارشناسان توزیع برق معتقدند ریزگردها، تجهیزات و ترانسهای برق را به شدت فرسوده کرده اند و عواقب این فرسودگیها طی سالیان آینده نمایان خواهد شد.
ناصری مدیر برق ناحیه جنوب با بیان اینکه ریزگردها سالانه یک میلیارد تومان خسارت به ما تحمیل می کنند افزود: اگر وضع به همین منوال ادامه یابد، فرصت فروش برق تولیدی که در هر دقیقه هزینه زیادی برای تولید آن صرف می شود نیز سلب و بیش از 5 میلیارد تومان خسارت انرژی فروخته نشده در سال به سیستم تحمیل خواهد شد.
در بخش کشاورزی هم مانع تراشی های این ریزگردها بر روی تنفس و سنتز گیاهان تاثیر مستقیم گذاشته است، کارشناس و مدیر جهاد کشاورزی آبادان مجموع عوامل جوی را در کاهش محصولات موثر می داند و می گوید: گرد و غبار به محصولات استراتژیکی مانند خرما 30 درصد خسارت زده و مزارع و میانه کاریها را رو به نابودی برده است.
معاون بهره برداری اداره آبفای آبادان هم با اشاره به افزایش سی درصدی مصرف آب ناشی از وقوع گرد و غبار گفت: کاهش تولید و توزیع آب در پی قطع برق تجهیزات، افزایش مواد شیمیایی برای کدورت زدایی از آب رودخانه و هزینه های استهلاک تجهیزات از دیگر خسارات وارده بر این سیستم است.
مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان می گوید: شرایط بحرانی گرد و غبار، ما را ناچار به تعطیلی مدارس می کند چرا که اصرار بر تشکیل کلاسها به شکل دیگری به دانشآموزان آسیب می زند ، همین موضوع.سهم دانش آموزان خوزستانی را از آموزش کم کرده و با عث شده تا آنها 120 روز کمتر از دیگر دانش آموزان تحصیل کنند
رییس اداره حفاظت محیط زیست آبادان هم حد نرمال و استاندارد هوا را 150 میکروگرم بر متر مکعب می داند و می گوید: ایجاد هر مقدار آلودگی بالاتر از این میزان برای سلامتی مضر است حال آنکه در یکسال گذشته بیشترین میزان آلودگی هوا 36 برابر حد استاندارد بوده است.
آقای موسوی آزاد معتقد است: نخستین مشکلی که گرد و غبار ایجاد می کند ممانعت از ورود نور خورشید به زمین است که این خود چرخه بیولوژیک محیط زیست مورد نظر را بر هم زده و حتی در دراز مدت موجب تغییرات محسوس آب و هوایی می شود و از سوی دیگر در اثر از بین رفتن ریزمغذی های موجود در هوا و تاثیر در سنتز گیاهان بهره برداری آبی و خاکی نیز سلب و در پی فرسایش ایجاد شده تبدیل به کانون های گرد و غبار می شود و این خود تهدیدی برای محیط زیست است.
علاوه بر همه اینها اثرات مخرب روانی، بر روی انسان بیماری های ریوی و تنفسی را نیز باید به تاثیرات آن افزود و بدیهی است که ریزگردها در حوزه های بهداشت و سلامت و محیط زیست هزینه های زیادی را بر وارد می کنند.
کارشناسان بهداشت و درمان، بروز آلرژی، آسم، تحریک یا سوختگی مجاری تنفسی و آسیب های حاد و مزمن دستگاه تنفسی را از خطرات ریزگردها به علت خواص بیوشیمیایی و میکروبی و رسوب آن در دستگاه تنفسی می دانند.
در پی کاهش اکسیژن رسانی به مغز و در نتیجه آن برخی نقاط بدن اختلال هایی مانند افسردگی، پرخاشگری ، تحریک پذیری و احساس خستگی دائم برای کودکان و اختلال در تمرکز رخ می دهد .
و در پایان اینکه آب و هوا یکی از مولفه های تاثیر گذار در روند رو به رشد گردشگری است؛
حالا توجه به این نکته ضروری است که خوزستانی که سالانه شاهد حضور تعداد زیادی از گردشگران داخلی است با تا کی باید در انتظار تدبیری مناسب برای کاهش و از بین بردن این پدیده باشد؟
نویسنده: عاطفه مرادی