با ابراز نگرانی درباره وضعیت منطقه خور عبدالله؛
تظاهرات در بصره در اعتراض به اجرای توافق ترسیم مرز با کویت
موافقت دولت عراق با آغاز اجرای توافق ترسیم مرزهای عراق و کویت باعث به راه افتادن اعتراضات و واکنش های گسترده ای در بصره شد.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری
صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی بیبیسی عربی، موافقت دولت عراق با آغاز اجرای توافق ترسیم مرزهای عراق و کویت باعث به راه افتادن اعتراضات و واکنش های گسترده ای در بصره شد.
توافق کویت و عراق برای ترسیم مرزهای شان بر اساس قطعنامه های پیشین سازمان ملل متحد صورت گرفته است.
برخی از عراقی ها از آن نگران هستند که ترسیم مرز عراق و کویت بر منطقه خور عبدالله به نفع جانب کویتی و ضرر عراقی ها تاثیر گذارد.
موفق الحسانی یکی از معترضان گفت: امروز مردم بصره به طور مستقیم نظر خود را اعلام می کنند و می گویند خور عبدالله منطقه ای عراقی است و سیاستمداران نمی توانند آن را مجانی به کویت یا هر کس دیگری تقدیم کنند.
برخی معتقدند اقدام عراق در امضای توافق ترسیم مرزها، در شرایطی اجحاف آمیز و ناعادلانه صورت گرفته است.
صباح البزونی رئیس شورای استان بصره گفت: دولت کویت با دو وسیله بر عراق فشار آورد، عامل نخست این بود که یکی از شروط خروج عراق از تحت بند هفتم منشور سازمان ملل متحد موافقت با این توافق بود و دیگری این که توقف مرحله پنجم بندر مبارک کویت منوط به امضای این توافق شده بود. اجرای مرحله پنجم بندر مبارک کویت باعث می شد که کشتیرانی در خور عبدالله متوقف شود.
با این حال به نظر می رسد از جانب طرف کویتی این مساله یک مساله قطعی و بی بازگشت باشد.
صالح عاشور عضو مجلس امه کویت گفت: تمامی مشکلاتی که میان عراق و کویت وجود داشت بر اساس قطعنامه های سازمان ملل متحد و توافق هایی که میان عراق و کویت منعقد شد پایان یافت. حتی در زمان رژیم صدام نیز این توافق ها مورد پذیرش عراق قرار گرفت. پس از دوره صدام حسین نیز این توافق ها مورد پذیرش قرار گرفته است.
برخی در بصره معتقدند اجرای توافق ترسیم مرزها موجب وارد آمدن زیان به اقتصاد عراق می شود.
مازن المازنی عضو پارلمان عراق گفت: به لحاظ اقتصادی به عراق لطمه بزرگی وارد می شود، زیرا این کانال آبی یک کانال مشترک است. از سوی دیگر مرحله دوم ساخت بندر مبارک کشتیرانی برای عراقی ها را به شدت با مشکل مواجه می کند. از این رو ما به امور بسیاری پناه برده ایم تا بتوانیم این ثروت عراقی را حفظ کنیم.
با این حال، طرف کویتی معتقد است دولت های عراق و کویت به مرجع بودن قطعنامه های بین المللی و توافق های مرزی دوجانبه ای که میان کویت و بغداد منعقد شده است پایبند هستند و بروز تنش در مورد کانال خور عبدالله به انگیزه های سیاسی و انتخاباتی عراق مرتبط است.
صالح عاشور گفت: مرز کویت و عراق بر اساس قطعنامه های سازمان ملل متحد به تصویب رسیده است و همه طرف ها و بویژه کویت و عراق با آن موافقت کرده اند. در نتیجه من معتقدم این هیاهو طی روزهای آینده از بین خواهد رفت و پس از برگزاری انتخابات در عراق همه این اعتراض ها از میان خواهد رفت، زیرا جناح دیگر عراقی از وضعیت سیاسی ای که در منطقه وجود دارد آگاه است.
حیدر العبادی نخست وزیر عراق اتخاذ هرگونه تصمیم جدید یا اعمال اصلاحات جدید در خصوص مرزهای کنونی عراق و کویت، تکذیب کرد و گفت دولتش صرفاً در خصوص بکارگیری فناوری های پیشرفته برای نوسازی موانع مرزی میان کویت و عراق با طرف کویتی بحث و گفتگو کرده است.