نگرانی وزارت تعاون از نابسامانی مالی 18 صندوق بازنشستگی
معاون امور اقتصادی و برنامه ریزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وضع مالی 18 صندوق بازنشستگی در کشور را نگران کننده توصیف کرد.
دکتر حجت اله میرزایی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما وضع مالی 18 صندوق بازنشستگی در کشور را نگران کننده توصیف کرد و گفت: در صورت اتخاذ تصمیم های نادرست، شرایط در این صندوق ها خیلی زود به مرز بحران می رسد.
وی علاوه بر اجرای قوانین مربوط به بازنشستگی پیش از موعد در دوره های مختلف، نوسانات اقتصادی کلان را از مهمترین دلایل نحیف شدن صندوق های بازنشستگی طی سال های اخیر دانست.
وی با بیان اینکه صندوق های بازنشستگی از این پراکندگی موجود آسیب جدی دیده اند بر لزوم تجمیع آنها در 4 صندوق بر اساس نوع مخاطب و در قالب اصلاحات ساختاری تاکید کرد و افزود : برهمین اساس وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی لایحه ای را با هدف توانمندسازی صندوق های بازنشستگی تنظیم کرده است که درصورت تصویب آن در دولت با عنوان نظام چندلایه تامین اجتماعی از تعداد صندوق های بازنشستگی کاسته خواهد شد .
میرزایی از اینکه نظام بازنشستگی درحال حاضر انحصاری و براساس نظام مقرری مشخص تعریف شده است انتقاد کرد و گفت: دولت در نظر دارد با ایجاد بازنشستگی های خصوصی و تکمیلی ، شرایط بازنشستگی را برای گروه های مختلف ارتقا دهد .
وی با بیان اینکه دامنه خدماتی را که صندوق های بازنشستگی ارائه می دهند گسترده است تعدیل این خدمات را از دیگر برنامه های دولت دانست و افزود: پرهیز از مداخله های سیاسی نامناسب برای اداره صندوق های بازنشستگی بسیار با اهمیت است .
میرزایی تعداد بیمه شدگانی را که هم اکنون تحت پوش 18 صندوق بازنشستگی قرار دارند بالغ بر 55 میلیون نفر برشمرد و گفت: از این تعداد 6 میلیون نفر مستمری بگیر هستند .
وی با بیان اینکه وظیفه و کارکرد صندوق های بازنشستگی بین النسلی است به اهمیت سرمایه گذاری و مدیریت منابع مالی این صندوق ها که از محل کسورات بیمه ای افراد تحت پوشش جمع اوری شده است اشاره کرد و افزود: سرمایه گذاری در بانک ها ، بازارهای مالی و خرید بنگاه های اقتصادی مهمترین اهداف پیش بینی شده برای صندوق های بازنشستگی در ایران است .
میرزایی با اشاره به اینکه هم اکنون 4 صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی ، فولاد ، بیمه روستائیان و عشایر و همچنین بازنشستگی کشوری تحت پوشش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند مجموع بنگاه های اقتصادی این صندوق ها را بیش از 370 شرکت مدیریتی برشمرد .
وی سهم دارائی های 300 صندوق بازنشستگی برتر دنیا را در تولید ناخالص ملی کشورشان بین 100 تا 180 درصد دانست و از اینکه این سهم در ایران به زحمت 13 درصد تولید ناخالص ملی می شود ابراز تاسف کرد و گفت: در صورتی که دولت مطالبات صندوق های تامین اجتماعی و بازنشستگی کشوری را بپردازد سهم دارائی های آنها به 25 درصد می رسد.
معاون وزیر تعاون با بیان اینکه صندوق های بازنشستگی تحت پوشش این وزارتخانه در قالب 20 هلدینگ در صنایع مختلف پتروشیمی ، فولاد ، گردشگری ، دارو و حمل و نقل فعالیت می کنند به نقش کلیدی این صندوق ها در جذب شرکا و سرمایه گذاری خارجی ، صادرات نفنی و تامین ارز اشاره کرد و افزود : بنگاه های پتروشیمی زیرنظر این صندوق ها در هشت ماه گذشته نزدیک به 6 میلیارد دلار ارز آوری داشتند.