عبدالباری عطوان نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم با اشاره به آخرین تحولات سوریه به ویژه تحولات خطرناک در شمال این کشور نوشت: اگر اخباری که روز گذشته درباره وقوع درگیری میان ارتش سوریه و نیروهای «سپر فرات» ترکیه در شهر الباب، منتشر شد درست باشد و به نظر می رسد که درست است، این یعنی اینکه چه بسا ترکیه مشابه هم پیمان سعودی خود که در یمن گرفتار شده است وارد جنگ فرسایشی جدیدی خواهد شد.
این مقاله نویس تصریح کرد: خبرگزاری های جهانی تاکید کردند که در درگیری نیروهای ترکیه با «دولت اسلامی» (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) 10 نظامی ترکیه ای طی دو روز گذشته کشته و 10 نظامی دیگر نیز زخمی شدند. علاوه بر آن سه نظامی دیگر ترکیه ای در بمباران «اشتباهی» به وسیله هواپیماهای روسی کشته شدند.
از نزدیک به سه ماه پیش تاکنون بیانیه های رسمی ترکیه از پیشروی بزرگ نیروهای سپر فرات که گروه های وابسته به ارتش آزاد سوریه را شامل می شود در شهر الباب صحبت می کنند و می گویند سقوط این شهر نزدیک است اما الباب سقوط نکرد بلکه سقوطش به دلیل مقاومت سرسختانه بسیار مشکل شد. اگر ارتش های سوریه و ترکیه نیز وارد درگیری های خونین شوند، جنگ طولانی تر خواهد شد و نقشه ائتلاف ها عملا تغییر خواهد کرد و صد و هشتاد درجه به عقب باز خواهد گشت و تلفات انسانی و مادی ترکیه بیشتر می شود زیرا افکار عمومی ترکیه اکنون در حالتی از نارضایتی و نگرانی به سر می برد که شاید در آینده نزدیک این نارضایتی به خشم تبدیل شود.
ارتش سوریه بر اساس بیانیه های رسمی در اراضی سوریه می جنگد و می خواهد شهری را که از کنترلش خارج شده است باز پس گیرد و حضور نظامی ترکیه را اشغالگری و نقض حاکمیت سوریه قلمداد می کند. هر شخصی از سرزمینهای خودش در مقابله با اشغالگر خارجی دفاع می کند انگیزه هایش قوی تر و قانع کننده تر می شود.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیروهای کشورش را در چارچوب برنامه خود برای ایجاد «منطقه امن» در مساحتی بیش از پنج هزار کیلومتر مربع به عمق خاک سوریه اعزام کرد که بر اساس برنامه اردوغان این منطقه مستقل از دولت سوریه در دمشق و تحت حاکمیت ترکیه به شکل مستقیم یا غیرمستقیم خواهد بود. همچنین این اقدام به بهانه جلوگیری از ورود پناهندگان مقدمه ای برای تجزیه سوریه است و این بهانه ای است که بسیاری در داخل یا خارج از سوریه را متقاعد نمی کند.
آنچه از ورود پناهندگان جلوگیری کرده و می کند تثبیت آتش بس و ورود به مذاکرات میان تمامی طرف های درگیر در اراضی سوریه است تا به راه حل سیاسی برای توقف خونریزی برسند و ثبات و وحدت جغرافیایی و جمعیتی به این کشور جنگ زده بازگرداند. اکنون هم این گروه های مسلح سوری هستند که پیش از این سلاح به دست گرفتند تا نظام حاکم را سرنگون کنند، پشت میز مذاکره می نشینند و با نظام در یک اتاق مذاکره می کنند.
دخالت نظامی ترکیه در شهر الباب به منظور جنگ با «دولت اسلامی» (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) صورت نگرفته است بلکه برای جلوگیری از تشکیل یک موجودیت کُردی است که چه بسا در آینده به سکوی حملات علیه ترکیه و حیاط خلوت حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) تبدیل شود، حزبی که خواستار جدایی کُردها از ترکیه است و دولت آنکارا آنرا در فهرست گروههای تروریستی قرار داده است.
اردوغان می خواهد به حاکم واقعی سوریه تبدیل شود و از همین رو تاکید کرد که مرحله بعدی پس از تسلط بر شهر الباب حرکت به سمت شهر الرقه و بیرون راندن نیروهای «دولت اسلامی» (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) از آنجا است که البته هدف او از این اقدامات احیای حاکمیت سوریه نیست بلکه به دنبال جلوگیری از قدرت گرفتن نیروهای سوریه دموکراتیک با اکثریت کُردی و تحت حمایت آمریکا از ایفای هرگونه نقشی در آزادی الرقه است.
هنگامی که می گوییم نقشه ائتلاف ها ممکن است کاملا دگرگون شود آنهم به دلیل مداخله نظامی ترکیه و برخورد با ارتش سوریه، در اینجا منظورمان ائتلافی است که میان دولت سوریه و کردها بر اساس قاعده ای که می گوید «دشمن دشمن من، دوست من است» در حال شکل گرفتن و قوی تر شدن است. بعید نمی دانیم که «دولت اسلامی» (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) به شیوه مستقیم یا غیرمستقیم به این ائتلاف جدید ملحق شود یا در برابر آن مقاومت نکند زیرا کینه هایش در قبال اردوغان رئیس جمهور ترکیه که «دولت اسلامی» (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) می گوید از پشت به این گروه خنجر زده بسیار بزرگتر از کینه اش علیه نظام سوریه است و مساله، مساله اولویت ها است.
بار دیگر در این مجال از ضرب المثل انگلیسی کمک می گیریم که می گوید «اگر در چاله ای افتادی اولین کاری که باید بکنی متوقف کردن کندن است» و به نظر می رسد که اردوغان این ضرب المثل را نشنیده یا اگر شنیده است به پیامی که می خواهد برساند، عمل نمی کند زیرا در چاله سوریه افتاد و از شش سال پیش که بحران سوریه آغاز شد همچنان به کندن این چاله ادامه می دهد. چیزی که باعث می شود به این نتیجه دست یابیم حالت استقبال غیر عادی با حمایت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از منطقه امن در سوریه است و همچنین ورود مایک پمپئو رئیس سازمان سیا به آنکارا به عنوان نخستین پایتختی است که پس از انتصابش به این سمت به آن سفر می کند.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در کنار سازمان های اطلاعاتی عربی و بین المللی دیگر تلاش بیشتری در گرفتار کردن ترکیه در بحران سوریه کرد، زمانی که به آنکارا دروغ سقوط سریع بشار اسد رئیس جمهور سوریه و نظامش را فروختند و متقاعدش کردند که نزدیک ترین راه برای موفقیت این هدف باز کردن درهای ترکیه به شکل چهارتاق به روی «جهادی ها» و دادن هزاران تن سلاح و میلیاردها دلار پول به آنها است. نمی دانیم آقای پمپئو رئیس جدید سیا چه خدعه ها و گرفتاری های جدیدی برای ترکیه به همراه دارد.
ترامپ از اسلام و مسلمانان متنفر است و اردوغان فراموش می کند یا خودش را به فراموشی می زند که ترکیه کشوری اسلامی است.