روز شمار انقلاب 57؛
از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام
عوامل وابسته به رژیم پهلوی در بیست و یکم بهمن ماه 1357 خورشیدی در چنین روزی، در پی طراحی یک کودتای نظامی بودند.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صداوسیما؛ شب گذشته که درگیری های شدیدی بین نیروی هوایی و لشگر گارد صورت گرفته بود،امروز با شدت بیشتری ادامه یافت، ساعت 10 صبح اسلحهخانهی نیروی هوایی به همت مردم و کمک همافران فتح شد. ساعاتی بعد کلانتریهای 9، 10، 11، 12، 16، 26 و کلانتری نارمک به دست مردم افتاد. مردم تانکها و نفربرها را به خیابانها آوردند و به یکدیگر روحیه میدهند.
فرمانداری نظامی که دستپاچه شدهاست، در آخرین اعلامیهاش که بارها از رادیو پخش شد، ساعت منع عبور و مرور را چهار و نیم عصر اعلام کرد.
امام خمینی در پاسخ به دستور فرمانداری پیامی به این شرح صادر فرمودند: «اعلامیه امروز حکومت نظامی، خدعه و خلاف شرع است؛ مردم به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند، برادران و خواهران عزیزم، هراسی به خود راه ندهید که به خواست خداوند تعالی، حق پیروز است.»
ماجرای دستور امام خمینی(ره) برای شکستن حکومت نظامی
بیان امام مبنی بر لغو حکومت نظامی برای برخی نیروهای انقلاب غیرمنتظره بود و بعضی از آنها نیز از این مساله واهمه داشتند که حکومت بر روی مردم رگبار بگیرد، یکی از این افراد آیتالله طالقانی بود. مرحوم مرتضاییفر- وزیر شعار- که خود در زمان تماس آیتالله طالقانی با امام خمینی(ره) در منزل آیتالله طالقانی حضور داشته و شاهد و شنونده مکالمه تلفنی آن دو بزرگوار بوده است، در مصاحبهای تأکید کرده است: «ما روز 21 بهمن 57 در منزل آیتالله طالقانی نشسته بودیم. به ایشان گفتند: «امام(ره) پیام داده که مردم در خانههای خود نمانند، بیرون بریزند و به حکومت نظامی اهمیت ندهند». آقای طالقانی گفت: «امام مدت 15 سال از ایران دور بودهاند و توجه ندارند دژخیمان رژیم چه بیرحم هستند. اگر مردم بیرون بریزند، همه را قتلعام میکنند، بنابراین صلاح در آن است که در منازل و خانهها بنشینیم، ببینیم عاقبت کار چه میشود». بعد مرحوم طالقانی با امام حدود نیم ساعت تلفنی گفتوگو کرد تا شاید امام را قانع کند که مردم را از خانههایشان بیرون نیاورند. ما حرفهای آقای طالقانی را شنیدیم که سعی داشت امام را هر طور شده از تصمیم خود مبنی بر بیرون آمدن مردم از خانهها و اهمیت ندادن به حکومت نظامی، منصرف کند تا اینکه آقای طالقانی گوشی را گذاشت و در گوشهای زانوانش را بغل گرفت و ساکت ماند. حتی سرش را روی زانوانش تکیه داد و به فکر فرورفت. ما با خود گفتیم حتماً امام حرفی زده و مثلاً به ایشان گفته شما دخالت نکنید و... بنابراین آقای طالقانی ناراحت شده است اما چیزی نگفتیم تا اینکه ایشان یک دفعه سر از زانوانش برداشت و به حال طبیعی و عادی برگشت. سوال کردیم: «آقا چه شده؟ آیا امام به شما پرخاش کردند یا حرفی گفتند که شما ناراحت شدید؟» آقای طالقانی گفت: «نه! نه! اصلاً مساله این نیست. من اصرار کردم که امام اعلامیههایش را پس بگیرد و امام هرچه میگفت، من قانع نمیشدم؛ در آخر فرمود: «آقای طالقانی! اصرار نکن! احتمال بده که این دستور از طرف امام زمان(عج) است.» تا امام این جمله را گفت، من به خود لرزیدم و بیاختیار گوشی را گذاشتم و حالم دگرگون شد». اما شکستن حکومت نظامی آن شب را به شب پیروزی انقلاب بدل کرد و فردای آن روز بیست و دوم بهمن انقلاب پیروز شد.
از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام
تهران شاهد نبرد خونین میان واحدهای مسلح بود. پرسنل انقلابی نیروی هوایی نیز با آغاز درگیری برای مسلح کردن مردم در برابر نیروهای رژیم، سلاح در اختیار آنان قرار دادند. درگیری خیابانی در تهران اوج بیشتری پیدا کرده است و ده ها هزار تن از مردم در شرق تهران، در محدوده خیابان فرح آباد، پشت کیسه های شن و خاک سنگر گرفته اند.
طراحی کودتای نظامیرژیم در پی طراحی یک کودتای نظامی است، سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران و حومه از یگان های تابع خود خواست تا بی درنگ تمام رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزیره ها منتقل کنند. به همراه این دستور، فهرستی از نام صدها تن که باید بازداشت شوند، پیوست شده است که در این فهرست نام امام خمینی، آیت الله طالقانی و مهدی بازرگان، به چشم می خورد.
پاسخ به استفتاء افراد نیروی مسلح
امام خمینی در پاسخ به استفتاء افراد نیروی مسلح اظهار داشتند: قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است و کسانی که قسم خورده اند باید بر خلاف آن عمل کنند.
اعلام آمار شهدا و مجروحان
ستاد امداد و سازمان ملی پزشکان، تعداد شهدا را تا ساعت 11 شب (21 بهمن )، 126 تن و مجروحان را 634 تن اعلام کرد.
اعلام صحت عکس چاپ شده در روزنامه کیهان
آیت الله محمد مفتح به دنبال تکذیب ستاد ارتش درباره رژه افسران نیروی هوایی در مقابل امام، عکس چاپ شده در روزنامه کیهان مبنی بر این امر را صحیح و واقعی اعلام کرد.
پایان اعتصاب کارکنان شرکت نفت همزمان با استقرار دولت موقت
مهدی بازرگان در شرکت نفت گفت که با استقرار دولت موقت، اعتصاب کارکنان شرکت نفت پایان می یابد.
همچنین در 21 بهمن 57 مردم انقلابی برای تصرف زندان اوین و آزادی زندانیان سیاسی، جلوی درب زندان تجمع کردند.
از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام از طراحی کودتای نظامی تا شکست حکومت نظامی به دستور امام
مطبوعات ایران "اطلاعات" و "کیهان" به عنوان بزرگترین مرجع خبری و رسانهای در آن زمان، نقش بسیار زیادی در پوشش خبری اتفاقات و جریانات انقلاب را بر عهده داشتند در دهمین روز ورود امام خمینی (ره) به میهن، به گزارش تازه ترین رخدادهای کشور پرداختند.
تهیه و تنظیم: هدی ذکاء دادگستر