مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی گفت: سهم ایران از ظرفیت تولید محصولات عمده پتروشیمی در خاورمیانه 22 و 6 دهم درصد و در دنیا 2 و 3 دهم درصد است.
مرضیه شاهدایی در نشست خبری افزود: سال 92 سهم ارزشی صادرات محصولات پتروشیمی از کل صادرات غیرنفتی 34 و 9 دهم درصد بود اما به علت کاهش قیمت محصولات پتروشیمی و با وجود رشد 32 درصدی میزان صادرات، این سهم ارزشی به 30 و 9 دهم درصد کاهش یافت.
وی با بیان اینکه امسال ظرفیت های نصب شده تولید محصولات پتروشیمی در مقایسه با سال 91 حدود 16 درصد رشد داشت گفت: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی امسال به 64 و یک دهم درصد و تولید محصولات پتروشیمی می رسد و این در حالی است که درتولید محصولات پتروشیمی رشد 24 درصدی داریم.
شاهدایی گفت: 20 طرح پتروشیمی در سالهای 92 ، 93 و 95 افتتاح شد که ظرفیت صنعت پتروشیمی را 7 و نیم میلیون تن افزایش داد ضمن اینکه چند طرح نیز تا پایان سال به بهره براری می رسد.
معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از ایجاد قطب های جدید پتروشیمی بر اساس آمایش سرزمین خبر داد.
شاهدایی افزود: یکی از برنامه های شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایجاد قطب های جدید بر اساس آمایش سرزمین است از این رو بعد از مناطق عسلویه و ماهشهر، شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطالعاتی را برای توسعه قطب های صنعت پتروشیمی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان انجام داده است که علاوه بر 3 هزار هکتار زمین در حال مطالعه در فاز دوم ماهشهر، سایت انرژی بر پارسیان در نزدیکی فرودگاه عسلویه، جزیره های لاوان، کیش، قشم و مناطقی در شرق تنگه هرمز یعنی منطقه جاسک و چابهار را برای احداث طرح ها و واحدهای پتروشیمی مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین گفت: مذاکراتی با 3 بانک آلمانی، 4 بانک و موسسه مالی ژاپنی و یک بانک انگلیسی - دانمارکی در خصوص پوشش بیمه ای و فاینانس و یوزانس طرح های مختلف انجام شده که برخی مذاکرات به قرارداد نهایی رسیده و برخی هنوز در دست انجام است.
شاهدایی با بیان اینکه مشکلاتی در مسیر بازگشایی خط جدید اعتباری ایران - ژاپن وجود دارد، گفت: به علت مشکلاتی که در زمینه انتقال پول در دوران تحریم ها داشتیم و مشکلاتی که خود بانک های ژاپنی با آن مواجه بودند برخی شرکت ها نتوانسته بودند تعهدات مالی خود را نسبت به برخی بانک های ژاپنی در زمان مقرر انجام دهند.
وی افزود: هم اکنون در تهیه مقدمات برای تسویه حساب ها هستیم تا بتوانیم از طریق خط اعتباری جدید بین دو کشور تأمین مالی برخی طرح ها را انجام دهیم زیرا همین عدم تسویه حساب و بدهی های باقی مانده، مشکلی بر سر راه بازگشایی این خط اعتباری جدید است.
وی ادامه داد: تفاهم نامه هایی با شرکت هایی مانند توتال، لینده، BASF آلمان با سرمایه گذاری تا 4.6 میلیارد دلاری برای انجام مطالعات جهت اجرای یک طرح پتروشیمی با مشارکت شرکت هلدینگ خلیج فارس، میتسویی برای انجام مطالعات اجرای طرح یوتیلیتی متمرکز فاز دوم عسلویه، سرکوبه، سوجیتز ژاپن، هیوسانگ کره جنوبی ونیز شرکت شل امضا شده است.
اجرای 30 طرح با سرمایه گذاری 40 میلیارد دلار در برنامه ششم
مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تعداد طرح های فعال در این صنعت را 50 طرح با ظرفیت تولید 41.3 میلیون تن بیان کرد و گفت: اجرای این گروه از طرح ها به 23 میلیارد دلار و 239 هزار میلیارد ریال سرمایه نیاز دارد.
شاهدایی در خصوص برنامه ششم توسعه، افزود: به منظور اجرای برنامه ششم توسعه که از سال 1396 عملیاتی خواهد شد، شرکت ملی صنایع پتروشیمی یک نقشه راه ترسیم کرده است که بر اساس آن 30 طرح با برآورد سرمایه گذاری 40 میلیارد دلار اجرا خواهد شد که از این تعداد 25 طرح پتروشیمی و 5 طرح بالادستی برای تامین خوراک خواهد بود و برآورد سرمایه گذاری برای طرح های بالادستی 8.5 میلیارد دلار خواهد بود که به هلدینگ های پتروشیمی برای تسهیل تامین خوراک شرکت های پتروشیمی واگذار خواهد شد و بیشتر طرح های تعریف شده خوراک گاز طبیعی هستند.
بهره برداری از 20 طرح پتروشیمی در دولت یازدهم
وی در مورد طرح هایی که بر اساس اقتصاد مقاومتی افتتاح و بهره برداری شده گفت: 20 طرح در دولت یازدهم مورد بهره برداری قرار گرفت و طرحهای اقتصاد مقاومتی سال 95 شامل فاز دوم کاویان، فاز دوم کارون، پلی اتیلن سبک کردستان، فاز سوم پردیس ... بوده است و یکی از طرح های مهم که در حال تکمیل است و با افتتاح پتروشیمی کردستان مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت خط لوله اتیلن غرب است که خط لوله آن کشیده شده است و با بهره برداری از دو ایستگاه تقویت فشار و طرح های دیگر تا پایان سال 95 گاز را از عسلویه به میاندوآب منتقل کرده و در مسیر خوراک مورد نیاز طرح های مختلف را تامین خواهد کرد.
شاهدایی در مورد رویکرد کلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی بعد از خصوصی سازی، گفت: کمک به مجتمع های موجود برای دستیابی به ظرفیت اسمی و کمک به تکمیل طرح های نیمه تمام، کمک به جذب سرمایه گذاری خارجی FDI برای انتقال فناوری و تکمیل زنجیره ارزش و تنوع محصولات صادرات محور، توسعه سرمایه گذاری و مدیریت با مشارکت شرکت های مهندسی و ساخت داخل، هدایت سرمایه گذاران طرح ها به سوی مشارکت با سرمایه گذاران خارجی، عدم صدور مجوز جدید جهت اجرای طرحهای متانول و تشویق طرح های متانول به ادغام و تکمیل زنجیره ارزش از جمله رویکردهایی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جهت پیشبرد این صنعت بعد از خصوصی سازی اتخاذ کرده است.
استفاده از ظرفیت های موجود شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی
وی در مورد توسعه پژوهش و فناوری صنعت پتروشیمی گفت: شرکت پژوهش و فناوری و پتروشیمی به دستاوردهای بالایی برای افزایش بهره وری در صنعت دست یافته است که مهمترین آنها دانش تولید پروپیلن از متانول است که با استفاده از مجوز شورای اقتصاد و مشارکت با سرمایه گذار خارجی توسط شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تجاری سازی خواهد شد.
شاهدایی در مورد آثار برجام در صنعت و توسعه صنعت در دوران پسابرجام، گفت: امکان حضور شرکتهای خارجی برای مذاکره و حضور مجدد
صنعت پتروشیمی در بازارهای صادراتی اروپا و افزایش درآمدهای صادراتی و امکان تامین قطعات، کاتالیست ها، مواد شیمیایی و تسریع اجرای طرح های توسعه ای به واسطه تسهیل تامین منابع مالی تجهیزات و دانش فنی بر اثر توافق های صورت گرفته در برجام ایجاد شد و صنعت پتروشیمی توانست از منابع مالی آزاد شده برای تامین هزینه پروژه های زیرساختی استفاده کند و همچنین دسترسی به دانش فنی و همکاری با شرکت های معتبر و تامین منابع اطلاعاتی مثل اطلاعات بازار و اقتصادی فراهم شد.