به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، وزیر امور خارجه روسیه، بر امکان همکاری بین این کشور و دولت جدید آمریکا درباره مسایل مختلف در جهان به ویژه مبارزه با تروریسم تاکید کرد.سرگئی لاوروف در نشست مشترک خبری با صلاح الدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان در مسکو گفت: درباره همکاری بین دو کشور در زمینه های نظامی، آموزشی و انسانی گفتگو کردیم. به گسترش چارچوب های قانونی برای همکاری بین دو کشور توجه کردیم. توافق کردیم هماهنگی ها در قراردادها بین دو کشور تسریع پیدا کند. روسیه بار دیگر بر آمادگی خود برای تامین تجهیزات نظامی برای افغانستان تاکید کرد. تفاهم نامه های لازم در این زمینه وجود دارد. ما به تقویت منابع انسانی و آموزش متخصصان نظامی و غیرنظامی کمک خواهیم کرد. توافق کردیم زمینه های جدیدی برای مشارکت شرکت های روسی در توسعه زیرساخت ها در افغانستان ایجاد شود. شماری از این طرح ها از جمله بازسازی یک نیروگاه برق در حال بررسی است.
لاوروف افزود: ما همچنین درباره حمایت از آشتی ملی در افغانستان گفتگو کردیم. ما توافق نظر کامل درباره لزوم تقویت این تلاش ها داریم. از طرف های افغان برای حضور در دیدار آینده درباره حل و فصل مسایل در افغانستان در اواسط ماه فوریه در مسکو دعوت می کنیم. نمایندگانی از روسیه، افغانستان، چین، پاکستان و هند در این نشست حضور خواهند داشت. امیدواریم همه شرکای ما در سطح بلندپایه در این نشست شرکت کنند. بیشتر این کشورها آمادگی خود را برای مشارکت در این نشست در سطح قابل قبول تاکید کرده اند. بر حمایت از تلاش ها برای حل مسئله افغانستان در چارچوب سازمان همکاری شانگهای تاکید کردیم. هند و پاکستان امسال به طور کامل به عضویت این سازمان درخواهند آمد. کابل هم خواستار عضویت کامل در این سازمان شده است و روسیه از این درخواست حمایت می کند. امیدواریم همه اعضای سازمان همکاری شانگهای این درخواست را تایید کنند. ما درباره مشارکت افغانستان در اقدامات این سازمان از جمله همکاری های مشترک در زمینه مبارزه با تروریسم گفتگو کردیم. این مسئله در سایه گسترش بی سابقه تروریسم بین الملل ضروری است. طالبان به دنبال شیوه ای از مذاکره است که همتایان افغان ما آن را مناسب نمی دانند. گروه داعش تلاش می کند نفوذ خود را به افغانستان به ویژه استان های شمالی این استان گسترش دهد. تاکید کردیم گروه طالبان باید به گفتگوهای سازنده بر اساس معیارهای تعیین شده در قطعنامه شورای امنیت بپیوندد. افغانستان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای است و ما از فعالیت گروه تماس بین این سازمان و افغانستان برای مبارزه با تروریسم حمایت می کنیم. گفتگوها بین دو طرف مفید بود و توافق کردیم روابط و تماس ها بین ما ادامه پیدا کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره امکان همکاری بین روسیه و افغانستان در زمینه مبارزه با تروریسم خاطر نشان کرد: در سخنان خود بر اهمیت همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم تاکید کردم. شاید مهمترین مسئله در دستور کار گفتگوها، مسایل امنیتی بود. ما قراردادهایی برای کمک نظامی و فنی با افغانستان داریم که زمینه تقویت توان رزمی نیروهای امنیتی افغانستان را فراهم می کند. چارچوب قانونی برای این همکاریها وجود دارد. ما تجهیزات و مهمات در اختیار افغانستان قرار می دهیم. روابط نزدیک با افغانستان از نظر تبادل گزارش های اطلاعاتی برای شناسایی گروه های تروریستی برقرار کرده ایم. افغانستان تمایل دارد در سازوکارهای منطقه ای مبارزه با تروریسم مشارکت کند. با اینکه افغانستان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای است، مشکلی برای مشارکت کامل این کشور در سازوکارها در این زمینه وجود ندارد.
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به سوالی درباره امکان همکاری بین این کشور و دولت جدید آمریکا از جمله در افغانستان گفت: افغانستان تنها طرفی نبود که از سیاست دولت باراک اوباما آسیب دید. بیست و یک گروه کاری بین آمریکا و روسیه در چارچوب کمیته ریاست جمهوری وجود داشت که یکی از آنها مربوط به افغانستان بود. فعالیت این کارگروه ها موثر بود و به هماهنگی اقدامات کمک می کرد و نتایج مثبتی هم به همراه داشت. متاسفانه زمانی که دولت اوباما به دلایلی که ارتباطی به مبارزه با تروریسم نداشت، تصمیم گرفت این همکاری ها را متوقف کند، فعالیت کمیته ریاست جمهوری به حال تعلیق درآمد. البته همکاری های محدودی از جمله درباره افغانستان ادامه داشت که منظم و مبتنی بر اعتماد نبود. اما اکنون با توجه به اینکه دونالد ترامپ در تبلیغات انتخاباتی اش و نیز پس از تحلیف خود تاکید کرد اولویت او در سیاست خارجی مبارزه با تروریسم و به طور مشخص داعش است، اطمینان دارم همکاری شراکت بین دو کشور ایجاد خواهد شد و مسایلی که هیچ ارتباطی به این موضوع ندارد بر این همکاریها تاثیر نخواهد گذاشت. من اطمینان دارم روابط بین دو طرف نزدیک خواهد شد و این مسئله برای همه از جمله دوستان افغان ما مثبت خواهد بود.
سرگئی لاوروف افزود: درباره ناتوانی دولت آمریکا در دوره باراک اوباما برای عملی کردن توافقنامه هایی که با تلاش های زیاد در ماه سپتامبر سال گذشته به دست آمده بود باید بگویم، آن توافقنامه زمینه ساز هماهنگی اقدامات برای مبارزه با تروریسم در سوریه بین روسیه و ائتلاف به فرماندهی آمریکا بود. این توافق به علت اختلافات در کاخ سفید، عملی نشد. گروه بین المللی حمایت از سوریه که روسیه و آمریکا آن را با ریاست مشترک دو کشور تشکیل دادند، در سطح دو وزیر جلسه ای نداشت. اما همچنان در سطح دو گروه فرعی نظارت بر آتش بس و نیز مسایل انسانی به نشست های خود در هر هفته ادامه می دهد. تماس در چارچوب این سازوکار بین دیپلمات های آمریکایی و روسی همچنان ادامه دارد. در آستانه هر یک از این نشست ها، دیپلمات های روسیه، آمریکا و سازمان ملل با یکدیگر هماهنگی هایی دارند. در ژنو، آمریکاییها در سطح دیپلمات های حرفه ای حضور دارند و نمی دانم آیا این افراد در سمت خود باقی خواهند ماند یا نه؟ پس از تشکیل گروه کاری دولت جدید آمریکا مربوط به مسئله سوریه، اطمینان دارم روابط ما به سطح سیاسی بازخواهد گشت. من در این باره اطمینان دارم، زیرا دولت ترامپ داعش را مهمترین تهدید توصیف کرد که مبارزه با آن به همکاری مشترک نیاز دارد.
صلاح الدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان هم در این نشست خبری گفت: هیئت افغان از سفر به پایتخت روسیه خوشحال است. با شما درباره مهمترین مسایل همکاری های دوجانبه و مسایل منطقه گفتگو کردیم. از دولت و ملت روسیه به علت این همکاری ها تشکر می کنیم. تلاش می کنیم با همکاری جامعه جهانی، ثبات را به افغانستان باز گردانیم. روسیه هم در این باره به ما کمک می کند. ما باور داریم منافع مشترک زیادی بین روسیه و افغانستان وجود دارد و باید چالش ها برای این همکاری ها را از بین ببریم. آمادگی داریم همه تصمیمات لازم برای توسعه شراکت بین روسیه و افغانستان را بر اساس احترام متقابل و در نظر گرفتن همه منافع اتخاذ کنیم. امیدواریم دیدارها در بالاترین سطوح ادامه پیدا کند. این دیدارها فرصت خوبی برای بحث درباره مسایل دوجانبه است. ما درباره همه زمینه های همکاری دوجانبه بین افغانستان و روسیه از جمله نقش مسکو در صلح و ثبات منطقه گفتگوهای سازنده ای داشتیم. ما همچنین درباره لزوم مبارزه با افراط گرایی و تروریسم در جهان گفتگو و بر لزوم از بین بردن چالش های مشترک تاکید کردیم. نقش روسیه در برقراری صلح و ثبات در منطقه بسیار مهم است. به ویژه که افغانستان با چالش های امنیتی و تجارت مواد مخدر روبروست. همه کشورها در منطقه و خارج منطقه باید برای مبارزه با همه این چالش ها برای امنیت مشترک، با یکدیگر همکاری کنند. درباره همکاری های نظامی و فنی بین روسیه و افغانستان گفتگو کردیم. از روسیه برای تامین تجهیزات نظامی برای ما و آموزش نظامیان افغان که با تروریسم مبارزه می کنند، تشکر می کنیم. ما همچنین توافقنامه فنی بین وزارتخانه های دفاع افغانستان و روسیه را بررسی کردیم. این توافقنامه باید همکاری نظامی بین دو کشور را تقویت کند. ما همچنین درباره همکاری های اقتصادی و روابط تجاری بین دو کشور بحث کردیم. ما به سرمایه گذاری روسیه در اقتصاد افغانستان توجه داریم و می خواهیم واردات نفت از روسیه را افزایش دهیم. ما از تقویت همکاری های نظامی در سطوح مختلف از جمله در چارچوب سازمان ملل استقبال می کنیم. از حمایت روسیه از تلاش های افغانستان برای عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای قدردانی می کنیم. ما این سازمان را بسیار مهم می دانیم که می تواند به ما برای تقویت شراکت با دیگر کشورهای عضو در زمینه های مختلف از جمله مبارزه با تروریسم و تجارت مواد مخدر کمک کند. ما اطمینان داریم همکاری بین دو کشور بسیار مهم است. توافق کردیم تماس های دیپلماتیک در سطوح مختلف را تقویت کنیم. امیدواریم این رویکرد مثبت در روابط دو کشور ادامه پیدا کند. این رایزنی ها باید زمینه تقویت همکاری های دوجانبه را فراهم کند. امیدواریم به زودی میزبان وزیر امور خارجه روسیه در کابل باشیم.
ربانی در پاسخ به سوالی درباره امکان امضای توافقنامه بین روسیه و افغانستان در زمینه مبارزه با تروریسم گفت: هم اکنون هم همکاری هایی بین دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم وجود دارد. از توافقنامه درباره همکاری نظامی و فنی بین دو کشور حمایت می کنیم. این توافقنامه در ماه نوامبر سال 2016 اجرایی شد. این توافقنامه شرایط مناسبی برای کمک به سازمان های امنیتی و نظامی افغانستان ایجاد می کند. تردیدی نیست که تروریسم خطر مشترک است و همه کشورهای منطقه و جهان باید با آن به صورت مشترک و متحد مبارزه کنند.
ربانی در پاسخ به سوالی درباره وجود مواد مخدر در افغانستان افزود: تجارت مواد مخدر یکی از چالش های پیش روی همه منطقه علاوه بر مسئله تروریسم است. افغانستان می خواهد همکاری با همه کشورهای منطقه را برای مبارزه با تولید مواد مخدر تقویت کند. باید با همه کسانی که مواد مخدر تولید می کنند و نیز طرف هایی که در قاچاق و توزیع این مواد نقش دارند، مبارزه کرد. این مسئله یکی از اولویت ها در همکاری بین روسیه و افغانستان است. دولت افغانستان امیدوار است سطح تولید مواد مخدر را در کشور به صفر برساند تا قاچاق مواد مخدر صورت نگیرد. اما از دیگر سازمان های منطقه ای می خواهیم تا به ما در این زمینه کمک کنند.
وی درباره افزایش بی سابقه شمار قربانیان غیرنظامی در افغانستان در سال 2016 با وجود جنگیدن آمریکا با طالبان در پانزده سال گذشته خاطر نشان کرد: ابتدا باید این مسئله مشخص شود که با اینکه در پانزده سال گذشته مشکلات و چالش های زیادی در افغانستان وجود داشته، اما دستاوردهای بسیار بزرگی هم به دست آمده است. تعداد مدارس در افغانستان افزایش زیادی داشته و شرایط بخش بهداشتی هم پیشرفت خوبی داشته است. مشکل تروریسم بین الملل همچنان در افغانستان وجود دارد. مبارزه با تروریسم نیازمند تلاش های مشترک بین کشورهای منطقه و در سطح بین الملل است. این مبارزه باید با قدرت بیشتری صورت گیرد. تردیدی نیست که غیرنظامیان هم آسیب دیدند و قربانیانی داشتند. حملات تروریستی در افغانستان به ویژه در دو ماه گذشته صورت گرفت و به همین علت تعداد قربانیان غیرنظامی زیاد بود. همانطور که می دانید بعضی از کشورها تروریست ها را پنهان می کنند و به آنها آموزش می دهند. بعضی از کشورها هم از تروریسم بین الملل برای رسیدن به اهداف سیاسی شان و دیگر اهداف استفاده می کنند. جامعه جهانی و کشورهای منطقه از این کشورها می خواهند تا این قبیل اقدامات را کنار بگذارند. از دشمنانمان می خواهیم تا در گفتگوهای صلح مشارکت کنند.