نگاهی به دستاوردهای یکساله فارس در عرصه علم و تکنولوژی + فیلم
سال 1395 سال خوبی برای دانشمندان استان فارس بود؛ دستیابی به دانش فوقپیشرفته نامرئیسازی، ساخت مادهای برای ترمیم استخوانهای آسیب دیده و تولید کیسه زباله آنتی باکتریالِ تجذیهپذیر به دست پرتوان دانشمندان استان فارس تنها بخشی از موفقیت های جوانان پرتلاش این مرز و بوم است .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، فروردین ماه امسال ، «نامرئیسازی» که پیش از این فقط به صورت تئوری مطرح بود به همت محمدمهدی صادقی، دانشجوی دکترای بخش فیزیک دانشکده علوم دانشگاه شیراز ، جنبه عملی یافت و این محقق جوان در رساله دکتری اش موفق شد به پیش طرح ساخت متمرکز کننده نوری به عنوان یکی از زیر شاخههای اپتیک ترکیبی برای نامرئی سازی دست پیدا کند.
این دانشمند جوان کشورمان درباره این طرح گفته است: برای طراحی و مدل سازی این طرح در شرایط تحریم علمی کشور مجبور به طراحی نرم افزارهای شبیهساز بومی شدیم و در نهایت با دستیابی به این دانش ، نتیجه این تولید علمی به صورت دو مقاله در مجله Scientific Reports چاپ شد که در نوع خود در حوزه نامرئیسازی و متمرکزکنندههای نوری بینظیر است.
مهدی سادات شجاعی دانشمند دیگری است که موفق شد مادهای بسازد که همزمان با پر کردن جای خالی شکست استخوانها، رشد سلولی را موجب میشود و آنها را مثل روز اولش میکند.
مهدی سادات شجاعی درباره این ماده میگوید: «نانوکامپوزیت پروتئینی» یک قطعه سه بعدی است که با قرار گرفتن در محل آسیب دیده استخوانی موجب رشد سلول های جدید استخوانی و تخریب تدریجی بافتهای پلمیری جایگزین میشود و پس از گذشت 6 ماه تا یکسال به ترمیم بافت اسیب دیده منجر میشود.
محسن بنیپور دانشمندی است که موفق شده چوب جادوی L برای برداشت بیشتر از چاهها را طراحی کند. به گفته این دانشپژوه اهمیت این دستگاه آنقدر است که هر یک درصد تولید بیشتر از مخازن نفت و گاز کشور معادل 200 میلیارد دلار صرفه اقتصادی برای کشور به همراه دارد.
مهدی شبانکاره نیز دانشمند جوانی است که توانسته نانوکیسه زباله آنتی باکتریال، ضدگربه وتجزیه پذیر تولید کند. تجزیهپذیری و بازگشت به طبیعت در مدت زمانی کمتر از یکسال، ضدگربه، موش و حشرات بودن از خاصیتهای این کیسه زباله است.
محمدجواد دهقانی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شیراز وسرپرستی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نیز از رتبه شانزدهم ایران در تولید علم جهان و رتبه نخست کشور در منطقه خبر داده است.
دهقانی درباره سهم ایران در تولید علم جهان بیان داشت: با توجه به آمارهای ارائه شده، سهم ایران از کل تولید علم دنیا در سال ۲۰۱۶ میلادی در پایگاه اسکوپوس به یک و هشت دهم درصد و در پایگاه آی.اس.آی به یک و هفت دهم درصد رسیده است.