پخش زنده
امروز: -
"بیلن دانا" قدیمی ترین آئین مناطق کردنشین ایران است که ریشه در تار و پود تاریخ داشته هدف اصلی این مراسم شکر گزاری و بخشش است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد،این مراسم باشکوه امسال در روستای کهریزه شیخان شهرستان مهاباد و با حضور علاقمندان به آداب و سنن کهن کردی این شهرستان در فضائی بانشاط و پویا برگزار شد.
این مراسم در واقع شکرگزاری برای گذشتن از سرمای سخت کوهستان و همچنین طلب افزونی رزق و روزی در سال پیش روی است.
یک کارشناس تاریخی معتقد است، تاریخ زایش و خاستگاه رویش این جشن به حدود سه تا چهار هزار سال پیش از میلاد مسیح در منطقه زاگرس برمی گردد.
روشن زاده میگوید: این مراسم مفاهیم متنوع و زیبایی در دل خود نهفته دارد که دارای کارکردهای اجتماعی خاصی است که می توان به طلب بخشش و حل اختلافات و کدورت ها از آن یاد کرد.
صبح روز پانزدهم بهمن ماه افرادجوان برای روشن کردن آتش بیلن دانا، اقدام به گردآوری هیزم خشک می کنند و تا ظهر همان روز به تهیه تدارکات برای برپایی جشن می پردازند.
در وسط میدانی که هیزم ها جمع شده آتش روشن شده و وسط این آتش یک بیل را به حالت ایستاده قرار می دهند و چهار عنصر (گوشت، آب، نان و بلوط) را هر کدام بر روی چوبی آویزان کرده و در چهار گوشه این آتش قرار می دهند.
گوشت به نشانه ازدیاد دام، آب به نشانه سالی پرآب، نان به نشانه افزایش رزق و روزی و میوه درخت بلوط به نشانه افزایش محصولات جنگلی است.
در ابتدای این آئین بهترین سوارکار روستا به داخل روستا رفته و به وسیله مشعلی، آتش را از روستا آورده و با آتش زدن هیزم ها اقدام به برافروختن آتش و آغاز این جشن می کند.
همزمان با برافروختن آتش، جوانان روستا نیز در اطراف آتش اقدام به رقص محلی و پایکوبی می کنند.
این مراسم ادامه پیدا می کند تا زمانی که بیلی که در داخل آتش قرار داده شده ، پس از سوختن به یک طرف خم شود.
طبق باور اهالی، این پارو به سوی هر کدام از عناصری که در چهار گوشه آتش قرار داده شده است، بیفتد، نشانه ازدیاد آن نوع معیشت در سال آینده خواهد بود.
لباس های محلی که به ویژه توسط کودکان و جوانان برای شرکت در این جشن پوشیده می شود، بر زیبایی و جذابیت این جشن می افزاید.
بیلن دانه یا بیلدانه جشن کهنی است که ارتباطی مستمر با دامداری به عنوان شکل معیشتی غالب این مناطق دارد.
زمان برگزاری این جشن باستانی در روزهای 14 و 15 بهمن ماه هر سال است که مصادف با زمان تقریبی تغییر اساسی آب و هوا و گرم شدن تدریجی زمین و کم شدن هیبت زمستان است.
بیلن دانا در معنی تحت اللفظی به معنای گذاشتن بیل روی زمین است.