گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما:
آمریکایی ها حق ندارند از ادبیات تهدیدآمیز استفاده کنند
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه آمریکایی ها حق ندارند از ادبیات تهدیدآمیز استفاده کنند، گفت: ماده 28 برنامه جامع اقدام مشترک بر این موضوع تاکید دارد که کشورهای ایران و گروه 5+1 باید از ادبیات و ساز و کارهای همکاری جویانه و رویکرد سازنده استفاده کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، ابراهیم متقی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری پنجشنبه شب شبکه دو سیما درباره اظهارات اخیر مایکل فلین مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا افزود: نگاه وی نسبت به ایران و نقش سیاسی کشورمان در منطقه به شدت بدبینانه و تهاجمی است و اسلام رادیکال را بخشی از تهدید امنیت ملی آمریکا می داند.
وی ادامه داد: فلین آن را فقط مرتبط با گروه های سلفی و تکفیری تلقی و ارزیابی نمی کند بلکه ایران را هم به موازات این گروه ها و کشورهایی که از این گروه ها حمایت می کنند در زمره مجموعه های تهدید کننده امنیت ملی آمریکا می داند .
متقی افزود: اما کشورهایی مانند عربستان که اتباع آن ها به عنوان مظنونان اصلی اقدامات تروریستی در آمریکا محسوب می شوند در لیست کشورهای منع ورود به آمریکا نیستند.
این تحلیل گر مسایل آمریکا گفت: تهدیداتی که آمریکایی ها برای ما داشتند تا زمانی تهدید است که به قابلیت بازدارندگی دست نیابیم اما زمانی که بازدارندگی حاصل شد تهدید مورد نظر کارکرد خود را از دست می دهد.
وی افزود: ادبیات ترامپ جنجالی است و جدی گرفتن مفاهیم آن برای فضای دانشگاهی و یا رسانه های آمریکایی و زمانداران آن ها به تدریج کاهش خواهد یافت.
متقی تاکید کرد: ادبیات ترامپ کارآمدی و اعتبارش را از دست خواهد داد.
وی گفت: آمریکایی ها می دانند که اقتدار ایران هر روز در حال افزایش بود و قدرت کشورمان می تواند موقعیتی را به وجود آورد که نقش ایران را در هژمون منطقه ای تثبیت کند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه سندهای امنیت ملی آمریکا مغایر اظهارات دولت ترامپ است، افزود: ترامپ با گذشت زمان به پختگی و عقلانیت سیاسی خواهد رسید.
وی با بیان اینکه باید به ادبیات ترامپ عادت کنیم، اضافه کرد: این ادبیات مبنای اعتباری ندارد و پیامد راهبردی تهدید کننده پرشدت نخواهد داشت.
متقی با اشاره به اینکه ترامپ در آمریکا تنها نیست گفت: حزب جمهوری خواه کنگره را در اختیار دارد و زمینه بسیاری از سیاست های ترامپ را فراهم می کند.
وی افزود: بخشی از ادبیات ترامپ هیجانی است و بخشی هم بر اساس نیارهای راهبردی آمریکایی ها است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: آمریکایی ها به شکل گیری قدرت موثر در سیاست جهانی مانند اتحادیه اروپا تمایل ندارند.
سیدمحمد مرندی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران هم با حضور در این برنامه در پاسخ به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه ایران در حال فرپاشی بوده و اوباما مانع آن شد، گفت: دولت آمریکا به خوبی می داند که این موضوع صحت ندارد و ترامپ هم سخنانی را مطرح می کند که می داند واقعیت ندارد ولی آن را در افکار عمومی آمریکا به عنوان حقیقت جای می اندازد.
وی افزود: متاسفانه برخی در داخل کشور هم سخنان این چنین را مطرح می کنند که بیگانه ها آن را رصد می کنند.
مرندی گفت: با توجه به اینکه فلین رئیس سابق سازمان اطلاعات نظامی آمریکا بود به خوبی می داند که عربستان در منطقه چه نقشی دارد اما با این حل با این کشور برخورد نمی کند.
وی با اشاره به اینکه آزمایش موشکی ایران نقض برجام و یا نقض قطعنامه شورای امنیت نیست، افزود: توافق هسته ای آمریکا با ایران لطفی نبوده بلکه دولت اوباما می دانست اگر تحریم ها را ادامه دهد ساختار آن فرو می پاشید.
این تحلیل گر مسایل آمریکا اضافه کرد: توان دفاعی ایران موجب از بین رفتن تهدید نظامی آمریکا شد به همین علت آن ها با افزایش توانمندی های دفاعی ایران مخالف و از این موضوع ناراحتند.
مرندی با بیان اینکه شرایط داخل آمریکا برای درگیری نظامی مناسب نیست، گفت: ترامپ کاسب است بنابراین آمریکا را مانند شرکت خودش اداره می کند.
وی با اشاره به اینکه شکاف عمیقی در آمریکا به وجود آمده است، افزود: بخشی زیادی از حاکمیت و رسانه های عمده آمریکا با ترامپ مشکل دارند.
مرندی ادامه داد: اکثر مردم آمریکا موافق اعمال محدودیت ورود 7 کشوری که اعلام شد به آمریکا هستند و خواهان گسترش این محدودیت ها هستند زیرا در آنجا بدبینی به مسلمانان زیاد است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: شکافی که در آمریکا به وجود آمده فرصتی را برای ما به وجود آورده است تا بتوانیم بخشی از جامعه ایران در آمریکا را منسجم کنیم تا منافع خود را با قدرت بیشتری پیگیری کنند و یا با اقلیت ها و مخالفان ترامپ ارتباط برقرار کنیم و تعامل داشته باشیم.
وی گفت: باید سعی کنیم کشورهایی را که با آمریکا مشکل پیدا می کنند به خودمان نزدیک و آمریکا را با مشکلات بیشتری برای اجماع سازی مواجه کنیم.