افتتاح مرکز پزشکی «هایپربار» در ایران
تنها مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی پزشکی «هایپربار» در سطح کشور در چارچوب اجرایی شدن تدابیر فرماندهی معظم کل قوا، در نیروی دریایی ارتش افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز پزشکی هایپربار نیروی دریایی راهبردی ارتش بعنوان تنها مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی پزشکی هایپربار در سطح کشور و همچنین نخستین مرکز تحقیقاتی آموزشی و درمانی مولتی چمبر بیمارستانی و دانشگاهی در کشور صبح امروز با حضور امیر دریادار حبیب الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش و مسئولان وزارت بهداشت در بیمارستان گلستان نداجا رونمایی شد.
از جمله این کاربردهای جدید می توان به درمان عفونت های خطرناک هوازی و بی هوازی خصوصاً عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک ها مانند استئو میلیت ها و عفونت های وخیم ناشی از بیماری های مزمن مثل دیابت یا زخم پای دیابتیک که حتی در مواردی بدون آنتی بیوتیک و صرفاً با انجام هایپرباریک آکسیژن تراپی این بیماری های خطرناک را درمان کرد و از قطع عضو که از نظر روانی، اجتماعی و اقتصادی که می تواند به بیمار و جامعه آسیب های بسیار جدی و جبران ناپذیر وارد سازد، جلوگیری کند.
قبل از دهه 1960 اتاق های فشار عملیاتی برای درمان بیماری های غواصی از جمله بیماری دکامپرشن سیکنس (برداشت فشار) و بیماری های خطرناکی مانند آمبولی شریان مغزی (CAGE) استفاده می شد، بعد از دهه 60 تا امروز درمان با اکسیژن هایپربار وارد حوزه جدیدی از درمان بیماری های غیر غواصی، وحتی صعب العلاج پزشکی شده است.
درمان سوختگی های شدید، نجات بیمارانی که در فصل زمستان دچار مسمومیت های ناشی از سوخت ناقص (مسمومیت با گاز مونو اکسید کربن) شده اند از مرگ حتمی (در این مورد ظرف مدت 20 دقیقه به جای 8 ساعت تمامی مونو اکسیدهای کربن چسبیده به هموگلوبین جدا شده و اکسیژن جایگزین می شود)، برطرف ساختن کبودی های ناحیه اطراف چشم، ورم و عفونت بعد از انجام جراحی های پلاستیک، درمان عوارض لیزرتراپی، M.S، جراحات ورزشی وکوفتگی های عضلانی برای ورزشکاران (کاهش طول مدت درمان پس از اعمال جراحی ارتوپدی ورزشکاران حرفه ای)، کاربردهای درمانی، آموزشی و تحقیقای غواصی در سطوح مختلف نظامی، تجاری و تفریحی، درمان رتیناپیگمنتوزا در چشم پزشکی، درمان وزوز گوش، سردردهای میگرنی ودرمان زخم های عارضه دار و ناشی از گلوله، بهبود عملکرد دیاستولیک قلب، در پیوند عضو جهت ترمیم سریع بافت و ... از دیگر کاربردهای پزشکی هایپر است.
مکانیزم اثرات درمانی افزایش اکسیژن بافتی در بافتهای فقیر از نظر فشار بافتی اکسیژن با حل شدن اکسیژن در پلاسما جدا از انتقال بوسیله هموکلوبین گلوبولهای قرمز است.
با توجه به سبقه طولانی حدود 50 ساله نداجا در حوزه درمان غواصان با اطاق های فشار عملیاتی پیگیری راه اندازی مرکز پزشکی هایپربار و تامین اطاق های فشار عملیاتی از سال 1381 به همت نیروی دریایی راهبردی ارتش و با توجه به نیاز در این حوزه شروع شد و برغم کمبود اعتبارات، چالش های پیش رو و تمامی تحریم ها بالاخره با فرمان ابلاغی از سوی فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر لزوم مرجعیت کشوری این نیرو در حوزه دانش طب زیرسطحی و هایپربار و پس از پیگیری های مجدانه اداره بهداشت و امداد و درمان نداجا و پشتیبانی فرماندهی نداجا و ستادهای بالاتر، ساختمان و تأسیسات این مرکز مهم مطابق با بالاترین استانداردهای کشور آلمان توسط معاونت مهندسی نیروی دریایی راهبردی ارتش ساخته و تجهیزات هایپربار از آن کشور خریداری شد و پزشکان نداجا جهت گذراندن دوره های پیشرفته و تخصصی به کشور آلمان اعزام شدند.
این دستگاه آخرین ورژن، پیشرفته ترین، استانداردترین و ایمن ترین دستگاه موجود دنیاست.
در چارچوب اجرایی شدن تدابیر فرماندهی معظم کل قوا این مرکز تنها مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی پزشکی هایپربار در سطح کشور بوده و همچنین اولین مرکز تحقیقاتی آموزشی و درمانی مولتی چمبر بیمارستانی و دانشگاهی در ایران محسوب می شود.