پخش زنده
امروز: -
در پایان ســال 94 در مجموع 194 شرکت در زمینه تولید محصولات، تجهیزات و خدمات حوزه فناوری نانو فعال بودند که از داده های جمع آوری شده از آنها، رقم کلی فروش معادل 30۸6 میلیارد ریال بدست آمده است.
- ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ســال 13۸2 برای ایجاد هماهنگی و هم افزایی میان همه نهادها و دستگاه های اجرایی کشور در توسعه فناوری نانو تأسیس شد.
- واحد ارزیابی محصولات فناوری نانو ایران با هدف ایجاد شــفافیت بازار، افزایش اعتماد مصرف کنندگان و ارتقای کیفی محصولات فناوری نانو در سال 13۸6 با حمایت های ستاد ویژه توسعه فناوری نانو تأسیس و در موسسه خدمات توسعه فناوری تا بازار ایرانیان مســتقر گردید.
- در پایان ســال 94 در مجموع 194 شرکت در زمینه تولید محصولات، تجهیزات و خدمات حوزه فناوری نانو فعال بودند که از داده های جمع آوری شده از آنها، رقم کلی فروش معادل 30۸6 میلیارد ریال بدست آمده است.
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ســال 13۸2 برای ایجاد هماهنگی و هم افزایی میان همه نهادها و دستگاه هایاجرایی کشور در توسعه فناوری نانو تأسیس شد. در دوره 10 ساله اول توسعه فناوری نانو در کشور (1394-1384)با اجرای 8 برنامه درج شده در سند ده ساله اول که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده و توسطدولت ابلاغ شده بود، دستاوردهای زیر در این مدت بدست آمده است؛
* فعالیت بیش از 30 هزار محقق در حوزه فناوری نانو در سراسر کشور؛
* آموزش بیش از 550 هزار دانش آموز در سراسر کشور، آینده توسعه فناوری نانو در کشور را بیمه خواهد کرد؛
*راه اندازی 66 آزمایشگاه دانش آموزی نانو با دستگاه ها و تجهیزات ساخت ایران در پژوهش سراهای کشوردر قالب شبکه توانا؛
* برگزاری 7 المپیاد دانش آموزی فناوری نانو با حضور بیش از 125 هزار دانش آموز در مجموع شــش سال ازسراسر کشور؛
*راه اندازی رشته های دکتری تخصصی فناوری نانو در 23 دانشگاه و کارشناسی ارشد در 65 دانشگاه؛
*فعالیت 76 آزمایشگاه با 12۸6 دستگاه مرتبط با فناوری نانو در قالب شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو؛
*فعالیت تحقیقاتی 152 دانشگاه و مرکز تحقیقاتی در ده سال گذشته؛
* کسب رتبه هفتم جهان در تعداد مقاالت نانو در سال 2015؛
* سهم 33 درصدی پتنت های نانو از کل پتنت های ایران ثبت شده در دفاتر معتبر جهان (EP+US)؛
*تولید بیش از 330 محصول و تجهیزات پیشرفته نانو در 157 شرکت تولیدکننده؛
*حضور فعالانه و موثر کشور در کمیته بین المللی استانداردســازی فناوری نانو و تاثیرگذاری در تدوین و
*تصویب مقررات و استانداردهای آینده جهانی این فناوری.
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به منظور تداوم پیشرفت های کشور در این فناوری، برنامۀ ده ساله ای را تا افق 1404 بارویکردهای جدید تدوین کرده است. رویکرد اصلی این سند، «توسعۀ صنعتی و تولید محصوالت نانو» و «صادراتفناوری ها و محصولات ایرانی به بازارهای جهانی» هدف گیری شده است.
واحد ارزیابی محصولات فناوری نانو ایران
واحد ارزیابی محصولات فناوری نانو ایران با هدف ایجاد شــفافیت بازار، افزایش اعتماد مصرف کنندگان و ارتقای کیفی محصولات فناوری نانو در سال 13۸6 با حمایت های ستاد ویژه توسعه فناوری نانو تأسیس و در موسسه خدمات توسعه فناوری تا بازار ایرانیان مســتقر گردید. مأموریت اصلی این واحد؛ ارزیابی خواص و اثبات مقیاس نانویی محصولات و اعطای گواهینامه نانو مقیاس می باشد. بررسی بیش از 1100 پرونده و اعطای گواهینامه به بیش از 350 محصول در این سال ها از دستاوردهای این واحد است.
پذیرش محصول
بر اساس تعریف استاندارد بین المللی 2015 و استاندارد ملی 1209۸«فناوری نانو – واژه ها، اصطلاحات و تعاریف اصلی» محصول فناوری نانو، محصولی است که کارکرد یا ویژگی آن مبتنی بر فناوری نانو بوده یا با فناوری نانو بهبود یافته باشد. محصولاتی که سه شرط زیر را دارا باشند، محصول فناوری نانو نامیده می شوند عبارت از:
1- فناوری نانو و دانســته های علمی نانومقیاس (1-100 نانومتر) استفاده شــده باشد. به این نوع محصول»نانوپدید» گفته می شود.2-کارکرد یا ویژگی محصول با فناوری نانو بهبود یافته باشد. به این نوع محصول «نانو بهبود» اطلاق می گردد. 3-فرآیند تولید محصول مهندسی باشد.
گفتنی است به محصوالتی که مطابق با استاندارد بین المللی 2015 و استاندارد ملی در حوزه فناوری نانو قرار میگیرند، پس از بازرسی و انجام آزمون های مرتبط، گواهینامه نانو مقیاس اعطا می گردد. گواهینامه نانومقیاس با اعتبار یک ساله صادر شده و قابل تمدید است. همچنین در طول مدت اعتبار جهت اطمینان از ثبات مقیاس و خواص محصول تولیدی، بازرسی های دوره ای از شرکت انجام می شود به فناوری ها و محصولاتی که تولیدکننده آن صرفا الزامات فنی محصول را برآورده شده و الزامات تولیدی و تجاری مندرج در آیین نامه های مؤسسه از جمله پروانه ساخت و بهره برداری، واحد کنترل کیفی فعال، سایر مجوزهای مورد نیاز و غیره را دارا نباشد، گواهینامه آزمایشی نانومقیاس اعطا می شود.
حجم بازار محصولات نانو ساخت ایران
یکی از اهداف اصلی کشور در ده سال دوم توسعه فناوری نانو، کسب سهم مناسبی از بازار جهانی فناوری نانو توسط محصولات ایرانی در نظر گرفته شده است. شایان ذکر است، دستیابی به سهم دو درصدی از بازار جهانی فناوری نانو توسط محصولات نانو ساخت ایران در سال 1404 هدف گذاری شده است. در پایان ســال 94 در مجموع 194 شرکت در زمینه تولید محصولات، تجهیزات و خدمات حوزه فناوری نانو فعال بودند که از داده های جمع آوری شده از آنها، رقم کلی فروش معادل 30۸6 میلیارد ریال بدست آمده است.آمار به دست آمده در سه حوزه کالاها، دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی و همچنین خدمات ارائه شده در حوزه فناوری نانو جمع آوری شده است. اطلاعات فروش سال 1394 به تفکیک در زیر آمده است:
حجم صادرات محصولات نانو
نکته قابل ذکر در فروش شرکت های داخلی نانویی در سال1394، افزایش میزان صادرات آنها نسبت به سال های گذشته اســت؛ هر چند عدد دقیقی از میزان صادرات سال 1393 شرکت ها جمع آوری نشده است ولی با نگاه به حجم بالای صادرات که 31.050.786 دلار (حدود 1000 میلیارد ریال) است، این موضوع قابل برداشت است که برخی از شرکت ها، حرکت به سمت ورود به بازارهای جهانی را شروع کرده اند، هر چند تعداد این شرکت ها درصد کمی از کل شرکت ها است.
در نمودار زیر میزان رشد سالیانه بازار فروش محصولات نانویی ساخت داخل آورده شده است. برای سومین سال متوالی حجم بازار دو برابر شده است.
پژوهش خبری صدا وسیما// گروه اقتصاد