کوتاهی سازمان ملل و بحران انسانی در یمن
موضع گیری جانبدارانه سازمان ملل یکی از مهمترین عوامل صدمه دیدن غیرنظامیان در یمن میباشد.
مقامات سازمان ملل درباره بحران انسانی و خطر گرسنگی در یمن در ماه های آینده هشدار میدهند، اما از طرف دیگر به نظر می رسد مواضع سیاسی آنها درباره تحولات این کشور خود عامل تشدید کننده بحران در یمن است.
مدیر عملیات بشر دوستانه سازمان ملل متحد درباره بحران انسانی جدی و خطر گرسنگی در یمن در ماه های آینده در صورت انجام نشدن اقدامی هشدار داد.
استفن اوبراین گفت: "مناقشه یمن اکنون به ضرورت فوری برای امنیت غذایی در جهان تبدیل شده است. در صورت انجام نشدن اقدام فوری گرسنگی سناریویی است که در سال 2017 محتمل خواهد بود."
این دیپلمات انگلیسی همچنین افزود: "در یمن حدود 14 میلیون نفر معادل 80 درصد جمعیت این کشور به کمک غذایی و دو میلیون نفر برای زنده ماندن به کمک فوری نیاز دارند. اوضاع به ویژه برای کودکان یمنی هشدار دهنده است. دو میلیون و 200 هزار نفر از آنها از سوء تغذیه رنج می برند و شمار آنها در مقایسه با سال 2015 حدود 53 درصد افزایش یافته است."
به نظر می رسد موضع گیری جانبدارانه سازمان ملل در زمینه تحولات یمن که به سود رئیس جمهور فراری این کشور و ائتلاف به رهبری سعودی ها است یکی از مهمترین عوامل صدمه دیدن غیرنظامیان در این کشور میباشد.
چند روز پیش از سخنان مدیر عملیات بش دوستانه سازمان ملل متحد در یمن فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن در طرح جدید پیشنهادی خود، بدون توجه به حق تعیین سرنوشت مردم یمن، منصور الهادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن را به رسمیت شناخت.
در واکنش سخنگوی رسمی جنبش انصار الله یمن این طرح را گمراه کننده و همراهی آشکار با دشمنان خواند. عبد السلام اعلام کرد: فرستاده ویژه سازمان ملل حتی نتوانسته است حتی در حد کلمه ای طرف مقابل را مسئول وقایعی بداند که در یمن اتفاق می افتد.
عبد السلام خاطر نشان کرد: ولد الشیخ احمد پس از آخرین سفر خود به صنعا، از هیئت ملی درخواست کرد طرحی امنیتی برای عقب نشینی ارائه کنند و سلاح هایشان را تحویل دهند. گویا فراموش کرده بود که متجاوزان فاجعه ای انسانی در یمن رقم زده اند.
از سوی دیگر، خلدون الیوسفی رئیس موسسه توسعه و حقوق بشر «دامون» در مصاحبه با شبکه شبکه تلویزیونی روسیا الیوم گفت: تعلل شورای امنیت سازمان ملل در رسیدگی به پرونده یمن به طرف های درگیر در یمن فرصت می دهد مرتکب جنایات بیشتری برضد غیرنظامیان یمنی شوند که یکی از ساده ترین آنها جلوگیری از ورود کمک ها به یمن یا به وجود آمدن مشکلات امنیتی در این زمینه است.
بنابراین اقدام یکجانبه و منفعلانه سازمان ملل در زمینه تحولات یمن سبب شده است که دولت متخاصم فراری منصوری الهادی و اتئلاف متجاوز سعودی همچنان به جنایات خود بر علیه مردم یمن ادامه دهد. شورای امنیت سازمان ملل تا به حال قطعنامه های متعددی درباره بحران یمن صادر کرده است که در تمامی آنها بدون توجه به خواسته ها مردم یمن، سعی شده مواضع سعودی ها و الهادی تقویت شود.
-------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی