360 هزار هکتار از سطح زیر کشت گندم کاهش یافت
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت : امسال به علت محدودیت منابع آب 360 هزار هکتار از اراضی زیر کشت گندم کاهش یافته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ عباس کشاورز در چهارمین همایش تولید محصول سالم که امروز با حضور فعالان بخش خصوصی در زمینه تولید و واردات نهاده های کشاورزی در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد ، با اشاره به اینکه ارتقای بهره وری آب و افزایش تولید مهمترین اولویت است ، افزود : ورود فناوری های نوین در بخش نهاده های کشاورزی که با کاهش تقاضای آب و افزایش تولید همراه باشد ، مهم ترین خواسته وزارت جهاد کشاورزی از بخش خصوصی است.
وی گفت: کاهش منابع آب و مدیریت این منابع بسیار محدود در بخش کشاورزی گرچه واقعیتی تلخ و سخت است اما توجه به این مهم اجتناب ناپذیر است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود : تولید پایدار افزایش درآمد کشاورزان و دستیابی به امنیت غذایی از الزامات بخش کشاورزی است ، بنابر این برای تحقق این اهداف باید رفتارهایمان را در زمینه مدیریت تولید و مصرف منابع پایه تولید خاک و آب اصلاح کنیم.
عباس کشاورز از فعالان این بخش خواهش کرد ، حتی اگر میزان بارندگی و ذخیره آب سدها هم افزایش یافت ملاحظات مصرف بهینه آب را فراموش نکنند.
وی تاکید کرد : مبادا فکر کنید با افزایش بارندگی مشکلات کمبود آب رفع شده است چرا که بیش از ظرفیت از طبیعت استفاده کردیم و در اصل منابع آب را پیش خور کردیم.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت : شرایط نامساعدی از لحاظ میزان منابع آب پیش روی بخش کشاورزی است بنابر این بخش خصوصی باید برای معرفی گیاهان و محصولات کم آب بر با میزان تولید بیشتر تلاش کنند.
کشاورز همچنین بر کاهش عوامل خسارت زا تاکید کرد و افزود: نارسایی در مدیریت عوامل خسارت زا مانند آفات ، بیماری ها و علف های هرز مهم ترین عامل افزایش ضایعات کشاورزی است ، بنابراین استفاده از انواع کودهای شیمیایی و کودهای آلی نسل جدید ضروری است.
وی گفت: مواد آلی موجود در خاک ها به شدت کاهش یافته و خاک ها فقیر شده است ،این مطلب به معنای افزایش مصرف کودشیمیایی نیست بلکه باید با کشت بذور گیاهانی که حجم ریشه زیادی دارند و ضمن حفظ رطوبت مواد آلی برای خاک فراهم می کنند ، این مشکل مدیریت شود.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود : مدیریت عوامل خسارت زا می تواند از ضایع شدن غذای حدود 18 میلیون نفر در کشور جلوگیری کند و علاوه بر این 9 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب نیز در مصرف آب صرفه جویی شود.
کشاورز گفت : وزارت جهاد کشاورزی با تشکیل ستادی برای همکاری با بخش خصوصی و کشاورزانی که می توانند بذور خوب را معرفی و تولید کنند ،آمادگی دارد.
وی افزود: کشت بذور اصلاح شده به کاهش هزینه های تولید و افزایش کیفیت محصول منجر می شود بنابر این برای ورود فناوری های جدید بذور اصلاح شده باید تأمین ، تولید و واردات بذر را به بخش خصوصی منتقل کنیم.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: تأمین تولید و واردات بذر باید خصوصی شود و دولت در بخش قرنطینه و رعایت نکات بهداشتی نظارت داشته باشد.
کشاورز افزود: دولت تلاش دارد شرایط را برای واگذاری مسئولیت تأمین بذر به بخش خصوصی همراه با تسهیلات لازم فراهم کند اما به شرطی که بذور به راحتی در دسترسی کشاورز قرار گیرد و فناوری تولید و کشت آن نیز به کشاورز ارائه شود.
وی تاکید کرد : واردات فناوری های نوین فقط به شرط انتقال فناوری و بومی کردن دانش تولید مورد تأیید وزارت جهاد کشاورزی است.
واگذاری مسئولیت تأمین و توزیع بذر و کود به بخش خصوصی
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی از واگذاری مسئولیت تأمین و توزیع بذر و کود به بخش خصوصی خبر داد.
عباس کشاورز در حاشیه همایش تولید محصول سالم با اشاره به اینکه در سه سال گذشته روند واگذاری تهیه ، تأمین و توزیع بذر به بخش خصوصی آغاز شده است ، گفت: سهم دولت در زمینه تهیه ، تأمین و توزیع بذر به حداقل رسیده و دولت فقط در مناطقی که بخش خصوصی برای تأمین نیاز بذری کشاورزان آمادگی ندارد فعال است.
وی افزود : بخش خصوصی در سه سال اخیر عملیات اصلاح نباتات را نیز به مجموعه فعالیت های خود اضافه و بذرهای جدید را وارد کرده است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی کاهش کارمزدهای تسهیلات تولید و واردات بذر و ایجاد صندوق بذر را از دیگر اقدامات دولت برای تسهیل روند واگذاری تأمین بذر به بخش خصوصی دانست.
کشاورز درباره واگذاری مسئولیت تأمین و توزیع کود به بخش خصوصی گفت: براساس برآورد مرکز تحقیقات خاک و آب ، تقاضای کود در کشور 4 میلیون و 300 هزار تن است و دولت در حدود 2 میلیون تن کود را تأمین می کند که با همین میزان نیاز کشاورزان تأمین می شود.
وی افزود: بخش خصوصی 50 درصد مسئولیت تهیه ، تأمین و توزیع کود را به عهده دارد و در نظر داریم با رفع موانع ابزار مالی برای کودهای یارانه ای این بخش را به طور کامل واگذار کنیم.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: در روند آزادسازی نهاده کود ، کود سولفات که یکی از 8 رقم کود اصلی است به بخش خصوصی واگذار شد.
کشاورز افزود: تقاضا برای مصرف کود سولفات پتاسیم بیش از 250 هزار تن است که بیشتر در مناطق خشک با سرمای زیاد مصرف می شود و مسئولیت آن به بخش خصوصی واگذار شده است.
وی تاکید کرد: آزادسازی به معنای رهاسازی نیست و دولت بر مکانیسم ذخیره و توزیع کودهای با کیفیت نظارت دارد.