رئیس هیئت مذاکره کننده دولت سوریه در نشست آستانه؛
نقش مثبت ایران در تدوین بیانیه پایانی نشست آستانه
بشار الجعفری: "ترکیه، عربستان سعودی و قطر باید در سیاست های خود برای حمایت از تروریسم در منطقه بازنگری کنند."
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیون الاخباریه سوریه،رئیس هیئت مذاکره کننده دولت سوریه در نشست آستانه، تاکید کرد ایران نقش مثبتی در دستیابی به متن نهایی بیانیه پایانی نشست آستانه ایفا کرد.
بشار الجعفری در نشست خبری در آستانه پایتخت قزاقستان، در پاسخ به سوالی درباره ابراز نارضایتی گروه های مسلح از ایفای نقش ایران افزود: در تعامل با مسایل سیاسی نباید بر اساس احساسات عمل کرد. باید با خونسردی عمل کرد و هر کاری را بر اساس منافع ملی صورت دهد. در نهایت همه طرف ها بیانیه پایانی نشست آستانه را بپذیرفتند. باید به این نتیجه اساسی نشست توجه داشته باشیم. اما کسانی که درباره خوشحالی یا ناراحتی از ایفای نقش یک طرف یا دیگر طرف ها سخن می گویند به دنبال گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند. ایران یکی از سه طرف ضمانت کننده این مذاکرات برای آتش بس مانند روسیه و ترکیه است. ایران نقش مثبتی در دستیابی به متن نهایی بیانیه پایانی ایفا کرد. تاسف آور است که بعضی از اعضای هیئت مذاکره کننده مخالفان سوری یا هیئت گروه های تروریستی که توافقنامه بیست و نهم دسامبر را امضا کردند، اکنون از یکی از سه طرف ضمانت کننده ای که زمینه دستیابی به این توافقنامه را فراهم کردند، انتقاد می کنند. در این صورت ما هم می توانیم بگوییم نقش ترکیه نقش منفی است. ما چنین حرفی نمی زنیم زیرا ما دیپلمات هستیم و مسئولیت پذیرانه عمل می کنیم. ما نماینده دولت قانونی سوریه هستیم و چنین کاری صورت نمی دهیم. در جهان سیاست باید با دشمنان خود برای نجات کشور و ملت تعامل داشته باشید. ما هم در اینجا چنین کاری صورت می دهیم. مذاکرات آستانه با مذاکرات ژنو متفاوت است و مذاکرات در اینجا با هدف مشخصی صورت گرفت و همانطور که تاکید کردم تنها هدف مذاکرات آستانه، تثبیت سازوکار آتش بس در سوریه است. اما مذاکرات ژنو مسئله دیگری است. البته همه ما بخشی از فرآیند ژنو هستیم، اما با مذاکرات آستانه متفاوت است.
رئیس هیئت مذاکره کننده دولت سوریه در نشست آستانه، تاکید کرد این نشست به هدف خود برای تثبیت توقف عملیات جنگی دست یافت.
قدردانی از دولت و ملت قزاقستان برای میزبانی نشست دو روزه آستانه
بشار الجعفری در نشست خبری در آستانه پایتخت قزاقستان گفت: از دولت و ملت قزاقستان برای میزبانی نشست دو روزه آستانه قدردانی می کنیم. در دو روز گذشته در نشست آستانه به طور جدی و شبانه روز تلاش کردیم تا این نشست به موفقیت برسد. ما هر کاری توانستیم برای برطرف کردن موانع صورت دادیم و به همین علت معتقدیم نشست آستانه در تحقق هدف تثبیت عملیات جنگی برای مدت مشخص موفق شد. مسئله ای که زمینه گفتگوی سیاسی بین سوریها را فراهم می کند. به این مناسبت باید از دولت قزاقستان برای همه تسهیلاتی که برای موفقیت نشست ها در اختیار ما قرار داد، تشکر کنیم. این تشکر همچنین شامل دوستان روس و ایرانی هم برای تلاش های گسترده آنها می شود. این تلاش ها نقش موثری در موفقیت این نشست داشت.
الجعفری افزود: به نمایندگی از دولت سوریه از دیگر گروه های مسلح که در نشست آستانه شرکت نکردند، دعوت می کنم تا به فرآیند سازوکار توقف عملیات جنگی برای جلوگیری از خونریزیها در سوریه بپیوندند. آمادگی داریم تا با این گروه ها برای مبارزه با تروریسم و بازسازی سوریه تلاش کنیم. به کشورهای منطقه که معروف به حمایت از تروریست ها هستند هم می گوییم دیگر کافی است. دارایی ملت های خود را هدر دادید و تروریسم را به کشورهای خودتان کشاندید و باعث ریختن خون ها در سوریه شدید. زمان آن فرا رسیده است تا در اشتباه سیاست هایتان به نفع ملت هایتان و ملت های منطقه بازنگری کنید.
ترکیه، عربستان سعودی و قطر باید در سیاست های خود برای حمایت از تروریسم در منطقه بازنگری کنند.
رئیس هیئت مذاکره کننده دولت سوریه در نشست آستانه، تاکید کرد ترکیه، عربستان سعودی و قطر باید در سیاست های خود برای حمایت از تروریسم در منطقه بازنگری کنند.
بشار الجعفری در ادامه نشست خبری در آستانه پایتخت قزاقستان، در پاسخ به سوالی درباره کشورهای حامی تروریسم در سوریه و لزوم مبارزه با داعش و جبهه النصره گفت: در بیانیه پایانی نشست آستانه که سه کشور ضمانت کننده آن را صادر کردند، بندی وجود دارد که می گوید این سه کشور هدف مشترکی در مبارزه با تروریسم دارند و از داعش و جبهه النصره نام برده است.
فرض می کنیم این حرف در عمل از سوی ترکیه و دیگر طرف ها اجرا خواهد شد. بیانیه پایانی که صادر شد برای امضاکنندگان آن الزام آور است و ترکیه این بیانیه را امضا کرد. اما درباره کشورهایی در منطقه که از تروریسم حمایت می کنند، همه این کشورها را می شناسند. ترکیه یکی از این کشورهاست و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) مانند قطر و عربستان هم هستند. سخنان من خطاب به همه کسانی است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ریختن خون مردم سوریه دست داشته اند. این پیام خطاب به همه این طرف هاست. زمان آن است که این کشورها سیاست های خونبار خود را در برابر ملت سوریه تغییر دهند. بازی کردن با آتش و شرط بستن بر روی برگه های بازنده، کافی است. همه از جمله کشورهای حامی تروریسم بازنده هستند و تروریسم به خود این کشورها رسیده است. ما از همان ابتدا در این باره هشدار می دادیم.
الجعفری درباره نقش روسیه و تلاش گروه های مسلح مخالف سوری برای مرتبط کردن مبارزه با تروریسم با مسئله خروج متحدان ارتش سوریه از این کشور افزود: ما یک کشور مسئولیت پذیر هستیم و در برابر اظهارنظرهای رسمی موضع گیری می کنیم. اما اجازه بدهید به طور کلی بگویم نشست آستانه هدف مشخصی داشت که تثبیت سازوکار توقف عملیات جنگی بود. شرکت کنندگان در این نشست به صورت دسته جمعی سازوکار این هدف را بررسی کردند. مسئله معامله یا خرید و فروش مطرح نیست. نشست آستانه بازار خرید و فروش یا معامله نیست. کشورهای مهمی تشکیل جلسه دادند، مسایل را بررسی و درباره آنها بحث کردند و به این سند به صورت شفاف دست پیدا کردند. وزیر امور خارجه قزاقستان بیانیه را قرائت کرد. عده ای تلاش می کنند این مسئله را ساده جلوه دهند.
وی درباره نخستین حضور گروه های مسلح در مذاکرات با هیئت رسمی دولت سوریه خاطر نشان کرد: برای ما بسیار دردناک بود که در سالن و اتاقی بنشینیم که سوریهایی که با برنامه های بیگانگان ارتباط دارند، حضور داشتند. آنها بر اساس خواست بیگانگان عمل می کنند. بعضی از این افراد با گروه های تروریستی در ارتباط هستند. البته نخستین بار نیست که چنین نشستی برگزار می شود و در دو نشست مسکو و نیز در مذاکرات ژنو هم چنین شرایطی وجود داشت. ما این کار با هر هزینه ای برای نجات کشور و ملت خود صورت می دهیم. این کار در چارچوب دستور کار و اهداف مشخص شده صورت می گیرد. ما برای متوقف کردن جنگ تروریستی ضد ملت سوریه تلاش می کنیم.
رئیس هیئت رسمی دولت سوریه در پاسخ به سوالی درباره سازوکار نظارت بر آتش بس در این کشور و امکان حضور ناظران خارجی گفت: متن بیانیه پایانی نشست آستانه به این مسئله اشاره می کند. این بیانیه بر تعیین سازوکار سه جانبه نظارت بر آتش بس و جلوگیری از هر نوع اقدام تحریک آمیز تاکید می کند. برای تعیین جزئیات مربوط به شیوه اجرای این سازوکار، نشستی در آینده برگزار خواهد شد. بدون شک همه اینها با رایزنی دولت سوریه خواهد بود.
الجعفری در پاسخ به سوالی درباره امکان مشارکت گروه های مسلح در مبارزه با جبهه النصره در سوریه افزود: این توافق برای همه گروه های مسلحی که در نشست آستانه مشارکت دارند، الزام آور است. اکنون ضامن پایبندی گروه های مسلح به این توافق، ترکیه است. زیرا این کشور حامی این گروه هاست. اکنون این سوال باید از دولت ترکیه پرسیده شود. همه اقدامات به صورت تدریجی صورت خواهد گرفت، زیرا درباره مهلت زمانی توافق شده است. دولت سوریه معتقد است تثبیت توقف عملیات جنگی نباید بیش از یکسال طول بکشد. در این مدت، گام های فنی که کارشناسان نظامی طرف های شرکت کننده در نشست آستانه تعیین می کنند، برداشته خواهد شد. اگر دادن تاوان سیاسی به معنای کمک به موفقیت نشست آستانه است، ما در این باره خوشحال هستیم. هر اقدامی که به توقف این جنگ تروریستی و ظالمانه ضد ملت ما کمک کند، از آن استقبال می کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت سوریه همچنان گروه های مسلح را تروریستی می داند؟ خاطر نشان کرد: این گروه های تروریستی مسلح تصمیم گرفتند به فرآیند مشخصی بپیوندند که به اقدامات تروریستی آنها پایان می دهد و باعث می شود در فرآیند جدیدی با نام توقف عملیات جنگی با ضمانت سه کشور مشارکت کنند. معنای این مسئله آن است که این گروه ها که تروریستی بودند، اکنون این گزینه را پس از آزادسازی حلب و پیروزی های نظامی ارتش سوریه در سراسر کشور انتخاب کردند که به روند دیگری بپیوندند. این گروه ها پس از این موفقیت های نظامی ارتش سوریه به این نتیجه رسیدند که ادامه اقدامات تروریستی برای رسیدن به اهداف سیاسی سودی ندارد. این گروه ها با پیوستن به این فرآیند، خشونت و تروریسم را کنار می گذارند. به همین علت ما پذیرفتیم که با این گروه ها مذاکره کنیم. شورای امنیت دو گروه داعش و جبهه النصره را تروریستی اعلام کرد. در آستانه و همه قطعنامه های شورای امنیت در مبارزه با تروریسم داعش و جبهه النصره تاکید شده است.
بشار الجعفری گفت: ما شش سال است که خواستار بسته شدن مرزهای ترکیه هستیم و این مسئله فقط در نشست آستانه مطرح نشد. منطقه وادی بردی از هشت روستا تشکیل شده که همه آنها به طور کامل آزاد شد و فقط یک روستا به نام عین الفیجه باقی مانده است. به همین علت، مشکلی به نام وادی بردی وجود ندارد. مشکل فقط محدود به روستا یا شهرک عین الفیجه است. در این شهرک، اصلی ترین چشمه آب آشامیدنی برای شهر دمشق که هفت میلیون نفر در آن زندگی می کنند، وجود دارد. گروه تروریستی مستقر در عین الفیجه که از «آب» به عنوان سلاحی برای اعمال فشار بر مردم و دولت استفاده می کند، جبهه النصره است. به همین علت، عملیات نظامی ضد جبهه النصره در عین الفیجه ادامه دارد. درباره اجرای سازوکار توقف عملیات جنگی در مناطق مختلف، کارشناسان نظامی در نشست های آینده شان تصمیم گیری خواهند کرد و نقشه های مفصل تعیین خواهم شد و تبادل اطلاعات صورت خواهد گرفت تا به طور دقیق محل های حضور داعش، جبهه النصره و گروه های مرتبط به آنها مشخص و با آنها مبارزه شود.
الجعفری خاطر نشان کرد: حذف اشاره به خط مشی سکولار در سوریه در بیانیه پایانی بر اساس خواست ترکیه و درخواست گروه های مسلح شرکت کننده در نشست آستانه صورت گرفت. این مسئله عجیب و تعجب آور است. زیرا دولت ترکیه ادعا می کند این کشور یک کشور سکولار است، اما زمانی که مسئله مربوط به خواست ملت سوریه باشد، ضد خط مشی سکولار در سوریه می ایستد. این مسئله به تنهایی بیانگر تناقض حرف ها و اقدامات طرف ترکیه ای است. ما تاکید داشتیم که یکی از ویژگی های دولت آینده سوریه باید سکولار باشد. دوستان ایرانی و روسی با این مسئله موافقت کردند و فقط طرف ترکیه ای و هیئت گروه های مسلح این مسئله را رد کردند. این در حالی است که ترکیه در نشست ژنو 2 شرکت کرد که در بیانیه پایانی آن به طور مشخص بر این کلمه تاکید کرده است. ترکیه در نشست ژنو 2 با چیزی موافقت کرده بود که در نشست آستانه آن را رد کرد.
الجعفری : بیانیه پایانی نشست آستانه به نقل از سه کشور ضمانت کننده است
وی گفت: بیانیه پایانی نشست آستانه به نقل از سه کشور ضمانت کننده است و بنابراین ما آن را امضا نکردیم. اما بدون شک با ما درباره تدوین این بیانیه به طور مستمر رایزنی شد و ما از همه گام هایی که باعث تصویب نهایی آن به این صورت شد، آگاهی داشتیم. استفان دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در این باره تصمیم گیری خواهد کرد که چه کسی در نشست ژنو شرکت خواهد کرد. زمان این نشست هم در چارچوب رایزنی های دیپلماتیک تعیین خواهد شد.
نماینده سوریه در سازمان ملل در پاسخ به سوالی درباره نقش کردهای این کشور افزود: برای ما تفاوتی بین شهروندان سوری چه عرب، چه کرد و دیگر طیف های جامعه سوریه وجود ندارد و همه آنها سوری هستند. ما هیچ تفاوتی بین آنها قائل نیستیم. ما به همانطور که به خود افتخار می کنیم به برادران کرد سوری هم افتخار می کنیم. کردهای سوریه نقش مهمی در تاریخ کشور ایفا کردند که محدود به مبارزه با داعش نیست. ما هزاران سال است در کنار یکدیگر زندگی می کنیم. اکثر ما وفاداریمان را به کشورمان ثابت کردیم، در حالی که دیگر طرف ها با قدرت های بیگانه هماهنگی می کنند. بعضی از عرب های سوریه ضد کشورشان عمل می کنند و ما خائنانی داریم که به اسرائیل سفر می کنند و در کنار این رژیم ضد کشورشان می جنگند.
نماینده سوریه زمانی که خبرنگار شبکه بی بی سی از او درباره مسئله تکراری وادی بردی سوال کرد، او را به علت گوش نکردن به سخنانش به چالش کشید و از او خواست که سخنانش را تکرار کند.
بشار الجعفری خطاب به او افزود: چهل و یک روز است که هفت میلیون نفر از ساکنان دمشق را از آب آشامیدنی محروم کرده اند. آیا شنیدی که من چه گفتم؟ تکرار کن. اگر من شما را دو روز از آشامیدن آب محروم کنم، چه کار خواهید کرد. پس از آن بیایید و سوال خود را تکرار کنید. ارتش سوریه شهرک هایی را که تروریست ها آنها را تصرف کرده بودند، آزاد می کند. واقعیت همین است. ما ضد یک کشور خارجی نمی جنگیم و در حال جنگ با یک کشور همسایه نیستیم، بلکه با تروریست ها در داخل کشور خود برای حمایت از ساکنان کشورمان می جنگیم.